Talous kasvaa kuplassa
Fiat-rahasysteemi kaatuu, ennustaa malesialainen lakimies Matthias Chang The Market Oraclen artikkelissaan. Chang varoitti jo joulukuussa 2006 maailman pankkien kaatumisesta.
Näyttää todennäköiseltä, että maailmantalous lähtee syöksykierteeseen. USAn talouskasvu on hidastunut.
Talous on haavoittuvainen odottamattomalle kehitykselle, sanoo Yhdysvaltain keskuspankki FEDin pääjohtaja Ben Bernanke.
Tähän mennessä Bernanke ja FED ovat viivyttäneet väistämätöntä viimeiset 18 kuukautta säätelemällä kierrossa olevan rahan määrää määrällisellä elvyttämisellä, QE I:lla (Quantitative Easing).
Miksi pankkiirit ja talouseliitti ovat paniikissa?
Odottamaton kehitys tarkoittaa globaalien pankkien romahtamista. Moni tunnustettu ekonomisti on arvioinut väärin QE I:n tarkoituksen ja vaikutukset. Pankit ja media ovat huiputtaneet ihmisiä sanomalla, että QE mahdollistaa pankeille rahan lainaamisen käteisen puutteessa oleville yrityksille ja näin edesauttaa talouden käynnistymistä. Matalat korot rohkaisevat kaikkia lainaamaan, investoimaan ja kuluttamaan. Tämä on turhaa löpinää.
Toiset ekonomistit taas olivat huolissaan siitä, että koska FEDin setelipaino tekee ylitöitä, hyperinflaatio iskee. Mitään ei tapahtunut. Miksi?
Mitä kahden viime vuoden aikana tapahtui?
1) Kaikki maailman pankit olivat ns. silmämuniaan myöten myrkyllisissä varoissa. Kaikki AAA-luokitetut kiinteistötakuut olivat roskaa. Pankkien taseiden mukaan ne kuitenkin -samoin kuin SPV, olivat biljoonien dollarien arvoisia. (suom.huom. Usein arvopaperistamista varten perustetaan erillisyhtiö (special purpose vehicle, SPV), jolle velkoja eli alullepanija myy saatavapoolinsa. Erillisyhtiö laskee liikkeelle joukkovelkakirjoja, joiden myynnistä saaduilla varoilla suoritetaan alullepanijalle poolin myymisestä syntynyt saatava. Alullepanija hyötyy arvopaperistamisesta muun muassa siten, että se voi näin muuntaa tulevia kassavirtojaan likvideiksi varoiksi.)
2) Lenman Bros´in ja vakuutusjätti AIG:n romahtaminen paljasti ruman totuuden. Kaikilla maailman pankeilla oli vastuita/vierasta pääomaa. Ne kaikki olivat maksukyvyttömiä. Maailman pankit liittoutuivat ja sopivat, ettei totuutta paljasteta koska pelättiin pankkiryntäystä.
3) FED laati kieron suunnitelman. Suunnitelma salli pankkien systemaattisesti purkaa tappionsa muille, jotta ne näyttäisivät täyttävän pankeille asetetut vaatimukset ja voisivat jatkaa toimintaansa. Tämä on veronmaksajien rahoilla tehtyjen pankkitakausten ydin.
4) Suunnitelmaa auttoi FEDin QE- FED osti vahingolliset vastuut pankeilta. SittenFED loi rahaa tyhjästä ja käytti rahat ostaakseen haitalliset vastuut kirjanpitoarvolla, siitä huolimatta että ne enimmäkseen olivat roskaa. Nyt FED on kyllästetty roskalla, jonka se lunasti maailman pankeilta.
5) Loogisesti maailman pankkien pitäisi nyt olla tupaten täynnä käteistä, jota lainata halukkaille kuluttajille. Mutta raha ei poistunut pankeista lainoina. Mihin se siis meni?
6) Se meni takaisin FEDille varannoiksi. Koska FED osti biljoonilla roskaa, raha (joka oli pelkästään kirjanpidollista kikkailua), jonka maailman pankit olivat kirjanneet ylimääräisinä reserveinä antoi illuusion siitä, että pankeilla on käteistä. Näin ei tietenkään ole. Miksi?
7) Koska maailman pankeilla on yhä biljoonien dollarien edestä roskaa tasekirjoissaan. Ne ovat edelleen maksukyvyttömiä.
8) Bernanke, USAn valtiovarainminiseriö ja maailman keskupankit toivoivat, että kiinteitökauppa virkistyisi 12-18 kuukaudessa ja varojen arvo palautuisi ennalleen. Esimerkki: Talo myytiin 500 000 dollarilla. Sitä varten otettiin kiinteistölainaa 450 000 dollaria. Nyt talo on 200 000 dollarin arvoinen, tai jopa alle. Kertokaa tuo tapaus niillä miljoonilla taloilla, joita myytiin vuosien 2000 ja 2008 välillä, niin saatte jonkinlaisen kuvan talouden mustasta aukosta.
Ei ole tapaa, jolla maailmanpankit keplottelevat ulos tästä giganttisesta sotkusta. Ei ole tapaa, jolla FED ja maailman keskupankit voivat jatkaa QE:ta ilman, että ne paljastuvat; ilman, että ihmisille selviää pankkien maksukyvyttömyys. Arvioni mukaan pankkien täytyy jatkaa QE:ta ainakin 20 biljoonaan dollariin asti. Vähintään. FED, eikä mikään muukaan keskuspankki uskalla luoda rahaa tyhjästä sellaisia määriä. Se herättäisi epäluulot ja laukaisisi paniikin velkojissa, sijoittajissa ja tallettajissa. Sellaisen rahasumman luominen tyhjästä olisi sama kuin myöntäisi pankkien konkurssin.
9)Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä ei kuitenkaan ole muuta mahdollisuutta kuin uusi kierros QE:ta.
10) FEDin on pakko ottaa uusi kierros QE:ta, muuten maailman pankit eivät kykene täyttämään pankkitoiminnalle asetettuja vaatimuksia (ja kaatuvat).
11) Kriisin huipulla FED ilmoitti, että korkoa maksetaan nk. ylimääräisistä reserveistä jotta pankit voisivat ansaita. Raha siis siirtyy oikeasta taskusta vasempaan ja tietokoneen hiiren näpäytyksellä pankit ansaitsevat. FED luo rahaa, ostaa roskaa, ja sama raha palaa FEDille. Näin luodaan illuusio pankkien ennätystuotoista.
12) Maailman pankit hankkiutuvat eroon omista roskistaan niiden täydestä nimellisarvosta ilman kuluja, ja ansaitsevat korkoa samalla kun purkavat roskakuorman. Osalla rahoista pankit ostavat USAn valtionobligaatioita (US Treasuries), joista myös saa korkotuloja. Tämä taas sallii valtiovarainministeriölle ylikuluttamisen. Kyseessä on kaikkien aikojen huijaus.
Selvästikin FED ja muut keskuspankit toivovat, että ajan mittaan varojen arvo palautuu. Tämä on toiveajattelua. QE II epäonnistuu siinä missä QE I:kin. Pankit eivät pelastu.
Pankkeja ei voi pelastaa. Ne täytyy likvidoida. Se on välttämätöntä.
Kääntänyt Riikka Söyring
Matthias Chang
• Matthias Chang on malesialainen asianajaja, joka on aiemmin toiminut Malesian pääministerin poliittisena neuvonantajana.
• Chang kuuluu Global Reaseachin riippumattomiin tutkijoihin. Hän on tullut tunnetuksi taloutta koskevista kriittisistä kannanotoistaan ja kirjoittamistaan teoksista.
• Hän kirjoittaa artikkeleita muun muassa sivuille www.marketoracle.co.uk ja www.globalreseach.ca.
Lue lisää: