Toimittaja tekeytyi turvapaikanhakijaksi

Suomessa monet ovat leikitelleet ajatuksella, että koditon suomalainen menisi ja ilmoittautuisi turvapaikanhakijaksi. Saisiko hän katon päänsä päälle, rahaa käteensä ja viisi lämmintä ateriaa päivässä lausumalla taikasanan Asylum?

Saksalainen toimittaja päätti kokeilla, miltä turvapaikanhakijan arki tuntuu. Hän antoi partansa kasvaa ja haki kellarista vanhat housut jalkaansa. Pari valvottua yötä ja jonotus ulkona kylmässä ilmoittautumispaikan edessä täydensivät ulkoasun: kun toimittaja lausui taikasanan, se meni täydestä.

Toimittaja Shams ul-Haqilla oli roolinsa esittämisessä toki puolellaan sekin etu, että hän on syntyisin Pakistanista ja saapui Saksaan 26 vuotta sitten yksintulleena alaikäisenä, eli ankkurilapsena.

Yksi toimittajan kokemista vastaanottokeskuksista oli Tempelhofin suljetun lentokentän vanhaan hangaariin rakennettu majoitustila.

Shams ul-Haq kertoo, että yksi ‘pakolaisista’ näytti hänelle siellä kuvia itsestään poseeraamassa ase kädessä Syyriassa ja sanoi taistelleensa Al Qaedaa lähellä olevan al-Nusra-terroristiryhmän riveissä.

“Kun monet eri kulttuureja edustavat ihmiset elävät yhdessä, syntyy konflikteja ja riitoja“, toimittaja kertoo Tempelhofiin viitaten.

“Vastaanottokeskukset ovat kasvualusta salafisteille ja terroristeille. Jotkut sanovat, että Saksa tuo maahan terroristeja, mutta itse asiassa me kasvatamme niitä täällä”, Shams ul-Haq sanoo.

Saksassa jo asuvat salafistit pyrkivät aktiivisesti kontaktiin vastatulleiden turvapaikanhakijoiden kanssa.

“Salafistit ajavat partansa ja tarjoutuvat työskentelemään avustusjärjestöille.”

Salafistit myös houkuttelevat muita turvapaikanhakijoita salafistien moskeijoihin, kuten Berliinin Al-Nur-moskeijaan Neuköllnissä. Tällä tavoin tulijat ajautuvat väärille teille.

Tempelhofin lentokentän hangaariin rakennettu vastaanottokeskus.
Tempelhofin lentokentän hangaariin rakennettu vastaanottokeskus.

Rekisteröityi kymmenellä eri nimellä

Shams ul-Haq on huolissaan myös siitä, että tulijat väärinkäyttävät Saksan anteliasta turvapaikkapolitiikkaa ja sosiaalitukia.

Peiteroolinsa aikana Shams ul-Haq käytti kymmentä eri henkilöllisyyttä ja vieraili 35 vastaanottokeskuksessa. Hän sanoo, että turvapaikanhakijoiden rekisteröinti sormenjälkien avulla ei toimi.

“Sormenjälkirekisteröinti ei toimi.”

Maahanmuuttoviraston työntekijät ja poliisimiehet ovat kertoneet ul-Haqille, että sormenjälkirekisteröinti ei ole toiminut tähänkään asti.

“Minun tapauksessani kukaan ei huomannut, että rekisteröidyin useampaan kertaan, vaikka joillakin kerroilla jouduin antamaan sormenjälkeni.”

Tempelhofin hangaarissa toimittaja tapasi pakistanilaisen, joka oli jättänyt useita turvapaikkahakemuksia ja nostanut monella eri nimellä vastaanottorahaa. Rahat tämä lähetti Pakistaniin. Kun pakistanilainen vihdoin sai karkotuspäätöksen, hänelle annettiin vielä lisää rahaa kotimatkaa varten. Hän oli saavuttanut tavoitteensa.

“Vuosi sitten kukaan ei uskonut minua, kun kerroin mitä täällä tapahtuu. Mutta minun mielestäni veronmaksajilla on oikeus tietää”, Shams ul-Haq sanoo.

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat