Turve tekee hyvää
Hoitoturve auttaa moneen vaivaan aina ihottumista vaihdevuosiongelmiin.
Vuosituhansien aikana soiden syvyyksissä maatunutta turvetta käytetään kotitalouksien lämmityksen lisäksi myös kauneuden- ja terveyden hoitamiseen.
Turpeella on pitkä historia Keski-Euroopassa, jossa perinteisiä hoitoja ovat jo vuosisatoja olleet erilaiset turvekylvyt – ja hauteet. Suomalaisten silmissä turve sai uuden ilmeen, kun hieman yli vuosikymmen sitten kosmetiikkamerkki Lumene toi markkinoille sinisessä pullossa olevan syväpuhdistavan turvenaamion. Vanha kansa sen sijaan on käyttänyt turvetta kokovartalohoitona erityisesti saunassa.
Kylpy- ja hoitoturpeen raaka-aineena käytetään vain luonnontilaisilta, saasteettomilta soilta nostettua turvetta. Nostotekniikan hygieenisyys on tärkeää. Turvekerrostumat on tutkittava tarkasti maastossa ja turpeen laatu laboratoriossa ennen kuin sitä voidaan käyttää hoitoturpeena. Tutkimuksia tekee Geologian tutkimuskeskus. Kylpy- ja hoitoturpeen tuottajat ovat niin ikään rekisteröityneet Kuluttajavirastoon, joka valvoo kylpy- ja hoitoturpeen laatua.
Hyvä hoitoturve on yleensä melko syvällä suossa, joten esimerkiksi radioaktiivinen laskeuma ei ole ulottunut hoitoturvekerroksiin asti. Hoitoturve nostetaankin aina pohjavesipinnan alapuolelta, 2-4 metrin syvyydestä. Näissä syvyyksissä turpeeseen on vuosituhansien aikana kerääntynyt suuri määrä erilaisia bioaktiivisia aineita, kuten humus- ja fulvohappoja. Fulvohappoa myydään nykyään myös lisäravinteena, yleensä sen englanninkielisellä nimellä fulvic acid.
Turve on erityisen hoitavaa naisille, sillä se sisältää luonnon vapaita estrogeeneja. Lisäksi turpeessa on runsaasti erilaisia mineraaleja, kuten magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja kuparia. Turve on uusiutuva luonnonvara ja sitä syntyykin vuodessa enemmän kuin sitä Suomessa pystytään käyttämään.
Hoitoturvetta on kahta tyyppiä – saravaltaista ja rahkavaltaista. Yleensä hoitoturve on näiden kahden sekoitus. Toistaiseksi on eri turvelajien eroja tutkittu hyvin vähän. Eräs saksalainen tutkija on päätynyt tutkimuksissaan siihen, että saraturve soveltuu nimenomaan reuman hoitoon. Rahkaturpeella taas sanotaan olevan enemmän hormonaalisia vaikutuksia ja tällä perusteella se soveltuu paremmin esimerkiksi ns. naistentautien hoitoon.
Turvetta voidaan soveltaa käytettäväksi niin paikallisesti naamiona kuin kokonaisvaltaisesti vartalolla sillä aikaa, kun istuu saunan lämmössä. Hoitoa kutsutaan turvesaunomiseksi.
Saunassa nautitaan turpeen hyvää tekevistä vaikutuksista 10-20 minuuttia, jonka jälkeen peseydytään pelkällä vedellä; näin humusaineet jäävät iholle kosteuttamaan sen silkin pehmeäksi. Vartalovoiteitakaan ei kannata turvesaunomisen jälkeen käyttää, sillä turpeen vaikutus jatkuu syvällä ihohuokosissa vielä useita tunteja hoidon jälkeen. Saunan lämpötila ei saisi myöskään ylittää yli 60 astetta, sillä silloin turpeen koostumus muuttuu ja hoitovaikutus haihtuu.
Turve lievittää erilaisia lihas – ja nivelsärkyjä, kuten reumaa ja kihtiä ja se sopii kaikenlaisiin iho-ongelmiin tasapainottavan ominaisuutensa vuoksi. Turvehoito elvyttää ihokudosten verenkiertoa, kuona-aineiden poistoa ja aineenvaihduntaa. Turvehoitoja on kokeiltu myös ylipainon hoitoon, mutta turve itsessään ei läskejä sulata, vaan vaikutus perustuu nimenomaan aineenvaihdunnan vilkastumiseen. Turve sopiikin erinomaisesti kaikille selluliitista eroon haluaville.
Turvetta voidaan käyttää myös masennuksen hoitoon, ja varsinkin turvesauna on omiaan lieventämään stressiä.
Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Riitta Korhosen mukaan turvehoidot on todettu vesikylpyjä tehokkaammiksi. Korhonen kertoo vaikutuksien perustuvan korkean lämpötilan ja turpeen sisältämien aineiden yhteisvaikutukseen. Paras lopputulos turvehoidoissa saavutetaan suhteellisen pitkällä hoitokuurilla.
Turvehoidoissa ei ole havaittu allergisoivia reaktioita. Turvesaunominen tai kokovartalohoidot sen sijaan eivät sovi kaikille, esimerkiksi raskaana oleville tai akuutista tulehduksesta kärsiville. Sydänsairaiden on tarkistettava hoidon sopivuus lääkäriltä.
Turvehoitoja ja niiden vaikutuksia
Turvevartalonaamio pehmentää ja kiinteyttää ihoa, vähentää ihon kireyttä, sekä antaa virkistävän yleisvaikutuksen. Turvenaamio lievittää erilaisia iho-oireita, poistaa kutinaa, tasoittaa ihon väriä, vähentää allergisia oireita, tasapainottaa talirauhasten toimintaa ja poistaa hormonaalista selluliittia.
Turvehiushoide pienentää hiusten suomuisuutta ja syventää niiden luonnollista väriä, sekä tekee ne eloisammiksi. Turvehiushoide lievittää hiuspohjan ihottumia ja allergisia reaktioita. Turvehoito soveltuu erikoisesti helposti rasvoittuville hiustyypeille.
Turvekäsihoito pehmentää ihoa ja lisää käsien verenkiertoa, sekä aiheuttaa virkistävän ja lämmittävän reaktion. Turvehoito lievittää erilaisia sieni-, ihottuma- ja allergiaoireita. Vähentää ihon kuivumisesta johtuvaa kutinaa. Sopii erikoisen hyvin atooppisen ihon hoitoon. Lievittää tehokkaasti reumaattisia oireita.
Turvejalkahoito pehmentää ihoa ja lisää jalkojen verenkiertoa, sekä aiheuttaa virkistävän ja lämmittävän reaktion. Poistaa kivun ihohalkeamista ja lopettaa mahdolliset vuodot. Lievittää tehokkaasti kihdin ja muiden reumasairauksien oireita.
Lähde: Hyvän olon turvesauna, www.liikuntakeskus.com/turvesauna
Lähteet:
http://www.turveinfo.fi/kayttotavat/turpeen-muu-kaytto/kylpy-ja-hoitoturve
http://yle.fi/terveys/aitounelma/turve1.html
http://www.iltalehti.fi/terveys/2011020913156154_tr.shtml
http://www.lehtopeat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=40
http://www.lehtopeat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=42
http://www.vapo.fi/fin/ymparisto_ja_yhteiskunta/?id=2155
http://www.lumene.fi/default.asp?docId=20953
http://www.miinansavusauna.fi/Terveytt%C3%A4-turpeesta.php
http://www.onnistuneetkaupat.fi/2011/02/23/sun-warrior-fulvic-acid/