Tutkimus: ketogeeninen ruokavalio parantaa suoliston mikrobiomia epileptikoilla

Health Impact News on kirjoittanut monista tapauksista, joissa ketogeeninen (runsaasti rasvaa, kohtuullisesti proteiinia, vähän hiilihydraatteja) sisältävä ruokavalio on saanut sairaudet paranemaan.

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin positiivisia vaikutuksia suolistobakteereihin niillä epileptikoilla, jotka noudattavat ketogeenista ruokavaliota.

Vaikka Johns Hopkins käytti ketogeenista ruokavaliota epilepsian hoidossa yli 80 vuotta sitten, aikana, jolloin lääkkeistä ei ollut juurikaan apua, koululääketieteessä epileptisten lasten hoito on yhä uusien ja kalliiden ja myrkyllisten lääkkeiden varassa. Määrätyt ”lääkecocktailit” usein pahentavat lapsuuden epilepsiaa.

Health Impact News julkaisi aiemmin raportin siitä kuinka kroonista epilepsiaa (jota ei kyetä hoitamaan lääkkeillä) sairastavaa nelivuotiasta lasta hoidettiin ketogeenisellä ruokavaliossa Rochesterissa, Minnesota Mayo -klinikalla.

Ensi alkuun lasta myös hoidettiin lääkkeillä. Edistystä ei tapahtunut ennen kuin lääkitys lopetettiin. Tämän jälkeen hän parani täysin.

Uusi kiinalaistutkimus lapsipotilailla herättää jopa koululääketieteen asiantuntijoiden huomion, koska runsasrasvainen ketogeeninen ruokavalio vaikutti positiivisesti lasten suoliston mikrobiomin rakenteeseen.

Tutkimus julkaistiin World Journal of Gastroenterology –lehdessä.

Tutkijat tiedostivat että ennen ketogeenisen ruokavalion tehokasta käyttöä lapsuuden epilepsiaan, tutkimuksissa on havaittu suoliston mikrobiomin epätasapainotila, joka esiintyy samanaikaisesti epilepsian kanssa. Heidän mukaan oli aiheellista suorittaa tutkimuksia joissa selvitettäisiin miksi ketogeenisesta ruokavaliosta on apua epileptisille lapsille.

Otteita ja yhteenveto kiinalaistutkimuksesta

Ote tutkimuksesta:

”Suoliston mikrobiomin suolisto-aivoakselin vaikutuksen perusteella yhä useammat raportit osoittavat, että neurogeenisten sairauksien kuten autismin spektrin häiriöiden, Parkinsonin taudin ja masennuksen yhteydessä esiintyy suoliston mikrobiomin epätasapainotilaa. Suoliston mikrobiomin epätasapainotilan ja lapsuudenaikaisen epilepsian välistä yhteyttä ei ole kuitenkaan tutkittu.”

He valitsivat 14 epileptistä lasta Shenzhenin lastensairaalasta, jotka olivat kolmevuotiaita tai sitä nuorempia, ja jotka saivat kouristuskohtauksia useammin kuin neljästi viikossa huolimatta hoidoista, joissa käytettiin jopa kolmea antiepileptistä lääkettä. Lisäksi he eivät altistuneet antibiooteille ainakaan kuukauteen, eikä heillä tiedetty olevan perinnöllisiä metabolisia oireyhtymiä tai muita vakavia systeemisiä sairauksia kuin hallitsemattomat kouristuskohtaukset.

Verrokkihenkilöt olivat terveitä saman ikäluokan lapsia, jotka eivät myöskään olleet altistuneet antibiooteille saman kuukauden aikana. Ideana oli ensin analysoida lasten ulosteiden mikrobiomin perimäainesta ja sitten verrata sitä hoitoryhmään ennen ja jälkeen ketogeenisen ruokavalion ja tarkastella tapahtuuko mahdollisia paranemisia.

Mitä ketogeeniseksi luokiteltavaa imeväiset sitten saivat? Tutkijat käyttivät ketogeenista Qitong-maitoa (8,0 grammaa rasvaa, 3,4 grammaa proteiinia ja 0,6 grammaa hiilihydraattia 100 maitogrammaa kohden), ketogeenisia Qitong-keksejä ja ketogeenisia Qitong-valmisruokia. Kuten näet, ketogeenisessa ruokavaliossa ei luovuta kaikista hiilihydraateista, ja se sisältää kohtuudella proteiinia, mutta sille on tyypillistä että terveellisten rasvojen kulutus kasvaa.

Mikä on parasta rasvaa ketonien tuotannon kannalta? Useiden tutkimusten mukaan kookosöljy sen ainutlaatuisen rasvahappokoostumuksen vuoksi, sillä se sisältää keskipitkiä rasvahappoja.

Sekä epileptiset lapset että terveet lapset laitettiin ketogeeniselle ruokavaliolle lyhyeksi ajaksi. Tutkimuksen osatavoitteena oli varmistaa, että kohtausten määrä vähenee. Toinen osatavoite oli tarkastella kuinka ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa mikrobiomiin.

Jo viikko ketogeenisen ruokavalion aloittamisesta 64 prosentilla epileptisistä imeväisistä esiintyi selkeää edistystä, kouristuskohtauksien esiintyvyys laski 50 prosentilla, ja kolmella ei esiintynyt lainkaan kohtauksia. Epileptisten imeväisten (P1-ryhmä) suoliston mikrobiomin rakenne erosi huomattavasti terveiden imeväisten vastaavasta (terveiden ryhmä).

Proteobakteereihin kuuluu suuri joukko eri patogeeneja, kuten Escherichia, Salmonella, Vibrio, Helicobacter, Yersinia ja monia muita. Epileptisessä ryhmässä olevilla oli merkittävästi proteobakteereja, mutta niiden määrä väheni dramaattisesti ketogeenisen ruokavalion aloittamisen jälkeen.

Cronobacter-bakteeri, patogeeni joka aiheuttaa aivokalvotulehdusta ja kohtauksia, oli vallitseva epileptisten ryhmässä ennen ketogeenista ruokavaliota, mutta asettui sittemmin matalammalle tasolle, joka vastaa terveiden ryhmää.

Bacteroides -bakteerien määrä kasvoi merkittävästi kummassakin ketogeenista ruokavaliota noudattaneessa ryhmässä. Bacteroides -bakteerit pilkkovat ja hyödyntävät rasvapitoista ruokaa ja säätelevät interleukiinisytokiinien eritystä dentriittisoluissa, jotka toimivat viestinviejinä luontaisen ja adaptiivisen immuunijärjestelmän välillä.

Bifidobacterium-bakteerien, hyvien eli probioottisten bakteerien, määrä kasvoi ja jatkoi kasvuaan, kuten myös Revotella-bakteerien, jotka tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka suojaavat suoliston limakalvoja ja toimivat hermoston välittäjäaineina.

Tutkijat tekivät seuraavan johtopäätöksen:

”SM:n [suoliston mikrobiomi] koostumus terveillä imeväisillä erosi dramaattisesti epileptisen ryhmän vastaavasta. KR [ketogeeninen ruokavalio] muokkasi huomattavasti epilepsian oireita ja muutti epileptisten imeväisten suoliston mikrobiomia.” Tutkimus kokonaisuudessaan on saatavilla täällä.

Milloin koululääketiede alkaa tukea turvallisia hoitomuotoja epileptisille lapsille?

Tutkimus ei ilmestynyt tyhjästä. Lukuisissa muissa tutkimuksissa ja havaintoperäisten todisteiden perusteella jotkin sairaudet ovat parantuneet ketogeenisella ruokavaliolla. Esimerkiksi aiemmassa tutkimuksessa, joka käsitti vielä suuremman lapsimäärän, 317, ja kesti kauemmin, seitsemän vuotta, oli yksi niistä tutkimuksista joihin viitattiin tämän artikkelin tutkimuksessa.

Erona on se, että aiempi tutkimus keskittyi ketogeenisen ruokavalion turvallisuuteen ja tehoon kroonisen epilepsian hoidossa, kun taas tuoreemmassa tutkimuksessa analysoitiin mikrobiomin eri elementtien yksityiskohtia ja aktiivisuutta ennen ja jälkeen ketogeenisen ruokavalion. Tässä aiemman tutkimuksen tiivistelmä.

Antiepileptisten lääkkeiden käyttämättömyys on tabu koululääketieteessä. Niiden käyttäminen aiheuttaa järkyttäviä sivuvaikutuksia nuorille lapsille, ja niillä yleensä hyvin vähän tai ei lainkaan positiivisia vaikutuksia. Tabu on niin vahva, että ketogeenisen ruokavalion määrännyt Mayo-klinikan lääkäri piti edellämainitun pojan lääkityksen päällä kunnes oli ilmeistä että niistä oli hyvin vähän hyötyä.

Pojan tilanne parani dramaattisesti sen jälkeen kun lääkitys lopetettiin kokonaan. Alla oleva video käsittelee tapausta. Älkää kiinnittäkö huomiota rypsiöljypulloon. Ehkä he eivät tienneet tuolloin tai eivät tiedä vieläkään kookosöljyn hyödyistä neurologisissa ongelmissa. (lähteet)

Ketogeeninen ruokavalio: parantaako rasvainen ruoka epilepsian? – CBN.com:

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös: Kannabis ja epilepsia: hoito joka löydettiin ja haudattiin 1940-luvulla

1 kommentti

  1. Hyvä kirjoitus.. kiitos Mm.

    Nythän Yhdysvalloissa ketogeeninen dietti on ajan hermoilla elävälle ameriikkalaiselle ”muotia” eli diettiä käyttävät ihan nuoret kiireiset ihmiset tuomaan elinvoimaa ja energiaa jokaiseen päivään. Ja ennen kaikkea sen uskotaan lisäävän terveyttä ja pitkää ikää..

    Suomeenhan kaikki tulee jälkijunassa.. ehkä 2020- luvun lopulla ketogeeninen dietti saavuttaa täällä saman suosion kuin Kaliforniassa nyt.

    Magneettimedia on suunnan näyttäjä. Hyvä hyvä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat