Tutkimus: Sosiaalinen media mullistaa edustuksellisen demokratian
Sosiaalinen media on dramaattisesti muuttanut tapaamme viestiä. Suurin muutos on nopeus, jolla tieto leviää verkossa.
Sosiaalinen media ei kuitenkaan korvaa muuta viestintää. Se on aktivoiva lisäelementti viestintämaailmassa ja varteenotettava vaihtoehto vaikuttamiseen lehtien, radion ja television lisäksi.
Poliittisesti merkittäväksi sosiaalisen median tekee se, että ihmiset ottavat sen kautta kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.
– Sosiaalinen media tuo monimutkaiset asiat lähemmäs ihmisten arkea ja madaltaa kynnystä mielipiteen ilmaisuun, mikä varmasti lisää kiinnostusta politiikkaan, sanoo sosiaalisen median tutkija Pirjo Näkki.
Kriitikot puhuvat kevytaktivismista, kun mielipiteestä ”tykkääminen” on yhden klikkauksen päässä.
– Kevytkään poliittinen herääminen ei ole mielestäni huono asia, ja klikkausaktivismi saa useimmiten kuitenkin jonkun toimimaan myös reaalimaailmassa.
Aiemminkin kansalaisilla on toki ollut mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin, mutta hieman jälkijättöisesti. Suomen Akatemian jokapaikan tietotekniikkaan ja monimuotoiseen viestintään keskittyvän Somus-tutkimushankkeen mukaan nyt voidaan olla mukana päätöksenteossa jo valmisteluvaiheessa, usein reaaliajassa.
Moni kokee kuitenkin verkkoviestinnän ja -vaikuttamisen eriarvoistavan ihmisiä, eihän kaikilla ole edes tietokonetta kotonaan. Tutkija tyrmää väitteen.
– Sittenhän voisi sanoa, että sanomalehdetkin eriarvoistavat.
Äänestyksiä tai edes neuvoa-antavia kansanäänestyksiä tutkija ei kuitenkaan siirtäisi pelkästään nettiin. Muitakin mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa on oltava.
Erilaisten kohujen myötä on huomattu, että sosiaalinen media toimii myös poliittisena vartijana.
– Toisaalta myös poliitikoilla on mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä sosiaalisen median kautta. Heidänkään ei tarvitse turvautua median välittämään viestiin, sanoo Pirjo Näkki.
Tämä juttu on syytä linkiyttää tännekin:
http://aangirfan.blogspot.com/2011/04/philby-who-was-he-working-for.html
Tästä jutusta selviää syviä kuvioita suurvaltojen salaisten palvelujen takana. Olivatko KGB, CIA ja MOSSAD huipulta linkitettynä jo kylmän sodan aikana palvelemaan ystävyydessä yhteistä maailmaa ohjailevaa voimaa?
Aiheeseen liittyy sillä tavalla, että vain sosiaalisessa mediassa näihin juttuihin törmää. Angleton on Kennedyn murhan pääjärjestelijä (hantlankariosastolla, käslkyt tulivat tietysti jostain)