USA:n asevalvontavirasto ATF ja oikeusministeriö sallivat aseiden salakuljetuksen
Presidentti Obaman oikeusministeriö on tarkoituksella aseistanut meksikolaisia ase- ja huumekartelleja, joita on syytetty pommituksista, väijytyksistä, massamurhista, julkisista teloituksista ja poliisien, poliitikkojen ja kansalaisjärjestöjen johtajien salamurhista. Asemäärä riittäisi kymmenen jalkaväkikomppanian aseistukseksi.
Asiasta on nyt tehty tutkinta.
Tutkintaan johtanut vyyhti alkoi purkautua kun Yhdysvaltain rajavartioston erikoisosasto joutui joulukuun 14.päivänä 2010 vastakkain raskaasti aseistetun ryhmän kanssa lähellä Rio Ricoa Arizonassa.
Rajavartiosto ilmoitti olevansa viranomaisia, jolloin vastapuoli avasi tulen ja rajavartija Brian Terry kuoli.
Eräs aseistautuneista epäillyistä saatiin pidätettyä. Samalla takavarikoitiin kaksi AK-puoliautomaattikivääriä.
Kiväärien sarjanumeroiden tarkistus osoitti aseiden kuuluvan Yhdysvaltain ATF-virastolle, joka vastaa alkoholin, tupakan, tuliaseiden ja räjähdysaineiden valvonnasta. ATF toimii yhdessä Yhdysvaltain oikeusviranomaisten kanssa (DOJ; Department of Justice).
Selviteltäessä sitä, kuinka ATF:lle kuuluvat aseet ovat joutuneet rikollisten haltuun, valtava skandaalivyyhti avautui kauhistuneiden tutkijoiden silmien eteen.
Lisäksi kävi ilmi, että Yhdysvaltain hallituksen ATF- ja DOJ-viranomaiset olivat sallineet yli 2000 aseen salakuljetuksen Meksikon puolelle paikallisille huumekartelleille.
Syynä ATF:n älyvapaaseen toimintaan oli operaatio nimeltä Fast and Furious. Operaation tarkoituksena oli päästää aseita yli rajan Meksikon puolelle, jotta saataisiin todisteita ase- ja huumekartelleja vastaan, kerrotaan tutkintaraportissa. Väkivalta ja kuolemantapaukset lisääntyivätkin Meksikossa runsain mitoin.
Raportin mukaan ATF-viranomaiset olivat ”odotelleet lähes huumaantuneen optimismin vallassa sitä, että rikospaikoilta eri puolilla Meksikoa löytyneet aseet antaisivat tekosyyn pidättää muutaman välittäjän Phoenixissa Yhdysvaltain puolella.”
Sekä ATF:n että oikeusministeriön korkea-arvoiset virkailijat aina apulaissyyttäjään asti olivat tietoisia operaatiosta ja tukivat sitä.
Tutkinnassa oikeusministeriön virkamiehet valehtelivat ja kiistivät sallineensa aseiden kuljetuksen rajan yli.
Kun tutkinnan yhteydessä rajavartijoilta itseltään tiedusteltiin, kuinka monta tarkoin tiedossa olevista 1750 salakuljetetusta aseesta he olisivat voineet pysäyttää, agentit vastasivat – Joka ainoan.
Agenttia, joka toistuvasti yritti aloittaa keskustelun operaation seurauksista siviileille, meksikolaisille rajavartijoille ja poliiseille, käskettiin esimiesten toimesta pitämään suunsa kiinni ja lopettamaan valitus. Muutoin agentti saisi potkut ja saisi olla onnellinen jos pääsisi sen jälkeen edes vankilaan töihin. Agentille oli kerrottu, että ”munakasta ei voi valmistaa rikkomatta muutamia munia”.
Niitä 2000 asetta, jotka Rauhan Nobelilla palkitun presidentti Obaman oikeusministeriö salli viedä Meksiko puolelle huume- ja asekartelleille, uskotaan käytetyn ammuskeluvälikohtauksissa, jotka ovat vaatineet noin 150 meksikolaisen rajavartijan, sotilaan ja poliisin hengen. Myös kahden amerikkalaisen lainvartijan ja lukemattomien siviilien arvellaan menettäneen henkensä molemmin puolin rajaa oikeusministeriön ja ATF-asevalvontaviraston toiminnan seurauksena.
Operaatio Fast and Furious on nimetty uudelleen. Nyt se kulkee puheessa nimellä Gunrunner.
Lähteet:
http://oversight.house.gov/images/stories/Reports/ATF_Report.pdf