Uudet LED-lamput voivat pidentää huomattavasti marjojen säilymistä
Marjojen homehtumisen pääsyynä on kosteus. Useat sienet pystyvät mädättämään kypsät tai lähes kypsät hedelmät ja marjat, kuten mansikat, vadelmat, mustikat, karhunvatukan ja rypäleet. Sienille ja homeille otolliset olosuhteet voivat aiheuttaa suurta hävikkiä. Marjoja rakastaville on nyt tiedossa paremmat päivät, kun homeiden päivät ovat luetut. Tutkijat ovat havainneet matalatehoisen UV-säteilyn vähentävän tyypillisissä jääkaappiolosuhteissa marjojen pilaantumista ja erityiset LED-lamput voivat hoitaa homman.
Yhdysvaltain maa- ja metsätalousministeriön Beltsvillen ruoka- ja terveyslaboratorioiden ja Sensor Electronic Technology yhtiön tutkijaryhmä käytti kehittynyttä LED-laitteistoa, joka säteili auringon maan päälle säteilevää UV-valoa vastaavaa säteilyä. Tulokset julkaistiin Laser- ja elektro-optiikan konferenssissa (CLEO 2013) kesäkuussa. Ryhmän havainnot poikkesivat merkittävästi aiemmista kokeista UV-valolla, jossa säteily aiheutti usein merkittävää kuivumista varastoitavissa hedelmissä ja marjoissa ja siksi oli edelleen epäselvää, onko pitkäkestoinen altistus matalatehoiselle UV-valolle tehokas keino estää pilaantumista.
Ruokateknologian asiantuntija Hans Dehin mukaan ”On olemassa helppokäyttöisiä ja edullisia tapoja tuottaa mahdollisesti hyödyllisiä auringonvalon aallonpituuksia jääkaapissa.” LED-valot ovat pitkäikäisiä ja energiatehokkaita sekä niillä on mahdollista tuottaa säteilyä ultravioletista infrapunaan. Täysi UV-spektri on kuitenkin tähän asti tuottanut vaikeuksia. SETi kehitti erityistekniikan UV-LEDien valmistamiseksi, joilla pystyttiin tuottamaan koko UV-spektri UVA:sta UVC:hen. LED-valotekniikka mahdollisti jääkaapin kylmässä ja ahtaassa tilassa toimivat matalavirtalaitteet. Tämän pohjalta oli tutkimuksissa helppo löytää aallonpituudet, jotka auttoivat marjoja säilymään parhaiten.
Maatalousministeriön tutkija Steven Britz kertoi ryhmän hankkineen paikallisesta supermarketista mansikoita, jotka laitettiin eri jääkaappeihin, joista toinen oli pimeä ja toinen valaistu UV-LED-valoilla. Tulokset osoittivat selvästi, että UV-valolle altistuneiden marjojen säilyvyys kaksinkertaistui yhdeksäksi päiväksi mitattuna painon, kosteuden, fytokemikaalien pitoisuuksien, näkyvien vaurioiden ja homekasvuston mukaan. Pimeässä jääkaapissa home saattoi iskeä vaurioituneeseen marjaan jo kolmessa päivässä. UVC-valo pidensi marjojen säilyvyyttä parhaimmillaan yhdeksäksi päiväksi, mutta ei pystynyt ehkäisemään vauriokohtien pilaantumista. UVB-valo sen sijaan toimi parhaiten pidentämällä marjojen säilyvyyden yhdeksään päivään ja estämällä vauriokohtien pilaantumisen.
Näiden rohkaisevien tulosten jälkeen ryhmä tutkii tekniikan kaupallistamisen mahdollisuuksia kotikäyttöisiin jääkaappeihin. SETi:n toimitusjohtaja Remis Gaska valaisee: ”Näillä tutkimustuloksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus kodinkoneiden tekniikkaan tuoretuotteiden säilyvyyden ja ravintoarvojen parantamiseen, mikä vähentää tuntuvasti hävikkiä ja säästää rahaa.” Hans Deh lisää: ”Tuoreempi on aina parempi. Lisäksi pientalouksissa asuvien ei tarvitse heittää niin paljon marjoja hukkaan näiden uusien LED-lamppujen myötä.”
Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/060513_Changing-Specific-LED-Bulbs-In-Your-Refrigerator-Can-Double-Berry-Shelf-Life.shtml
Itse ihmettelen aina näiden led-valoja valmistavien yritysten ajatusmaailmaa. LED-valot kytketään poikkeuksetta rinnan, jolloin energiankulutuson suurempi kuin sarjaan kytketyillä lampuilla.
Jos normaalin 240V vaihtojännitteen tasasuuntaa ja kondensaattorilla vielä vähän tasaa, niin siihen voidaan kytkeä 68kpl LED-polttimoita sarjaan, joiden kynnysjännite on 3.2V. Kyseisten LED:ien maksimijännite on 3.6V, joka tarkoittaa että jännite saa nousta 27V eikä se vielä ole ledeille fataali. Se mikä hyöty tässä on on se, että yhdellä 0.1A virralla saadaan kaikkien 68 ledin valoteho. Etuvartuksena kun on 18.6kohmin vastus niin kaikki menee hyvin.
Kun kerran on tarkoitus säästää, niin miksi siten oikeasti ei säästetä? Kauppojen hyllyillä näkyy paljon LED-polttimoita joiden tehonkulutus on luokkaa 3-10W. Se ei paljoa heitä PL-putkista.
Eiköhän ne yleensä olekin sarjassa .. Tuo esittämäsi varsin yksinkertainen virtalähde (nimenomaan virta- eikä jännitelähde, kun on LEDeistä kyse) on hiukan hankalakäyttöinen, kun 3,2 V LEDejä tarvitaan juuri tuo 68 kpl – vähemmällä hyötysuhde huononee, kun tehoa kuluu enemmän etuvastuksessa. Yleensä käytetään vähän monimutkaisempia virtalähteitä, joiden kanssa LEDien määrä voidaan valita vapaammin. Ks. esim:
http://notes-application.abcelectronique.com/001/1-2862.pdf
Voisiko yo. viestilleni miinuspisteen antanut kertoa, mikä viestissä oli vastenmielistä ? Vai oliko kyse siitä, että viestin kirjoittaja oli vastenmielinen ?
Ihan aluksi vakuutus siitä, että minä en antanut sitä miinuspistettä. Ei kuulu tapohin, koska kaikista kommenteista voi oppia.
Niinkuin tästäkin. Oma kommenttini perustuu siihen tietoon minkä olen havainnut purkaessani Osramin ja Philipsin LED-valolähteitä. Ja sitä olenkin suuresti ihmetellyt että miten se nyt näin on valmistettu.
Esim Osramin kolmen ledin polttimossa on kolme kolmen watin lediä jotka on kytketty rinnakkain. Yksi etuvastus siihen eteen, eikä se tarvitse edes tasasuuntausta. Helppo ja halpa toteuttaa. Vaan, siten kun yksi ledeistä menee oikosulkuun, niin kahden ledin jännite nousee ja ne eivät sen jälkeen kestä enää kovinkaan pitkään. Ja tällainen ledivalo maksaa 12e. Suurin ihmetys oli kuitenkin se, että kun kolmen ledin virta kulkee yhden etuvastuksen läpi, lämmittää se vastusta melkoisesti. Joka taas kuumentaa led-valon kantaa. Tuntuu jotenkin oudosti suunnitellulta. Ja samanlaiseen tuotantoon olen törmännyt muitakin valoja auki sahatessani.
Omalta osaltani homma sai aikoinaan alkunsa kun löysin elektroniikka sivut joissa kerrottiin miten 12V:lla saa tavallisen loisteputken palamaan. Ilman kuristimia tai muita:
http://tacashi.tripod.com/elctrncs/inverter/inverter.htm
Sahailin auki noita PL-putkia ja tein tilalle räppilevyllä led-valoja. Jotka kuumenivat paljon vähemmän.
Sittemmin on tulut kokeiltua invertterejä:
http://home.roadrunner.com/~randylinscott//jan21.htm …kanttiaaltoisena sekä
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/555dcac.html …sinimuotoisena.
Liittyen energiaan, jos joku tietää yksinkertaisen kytkiksen 400V tasajännite => 3~ 400V vaihtojännite niin olen kovin kiinnostunut. Yksinkertainen kytkis yksinkertaiselle miehelle. No, vähän karkas led-valoista, mutta asiaa silti.
Jos joku tietää led-valojen valmistajia joiden polttimot on tehty tällä sarjaankytketyllä periaatteella, niin olisin kiinnostunut. PIeni tehotarve on aina eduksi.
Hetkinen – pelkästään kolme LEDiä rinnakkain ja etuvastus ? Mikä on käyttöjännite – 5 VDC ? Jos se on 230 VAC niin silloin jossain (esim. noiden LEDien sisällä) on pakko olla jotain muuta. Vaikka tällaista: http://ledsmagazine.com//news/2/2/8 ja http://ledsmagazine.com//features/3/5/2 – jutut ovat vähän vanhoja, joten kuukkeli varmaan löytää tuoreempaa kun etsii.
Jännite oli 230V. Siinä niiden ledien edessä oli pelkästään etuvastus, joka rajoitti virtaa ja otti samalla suurimman osan jännitteestä itseensä. Sitä kytkentää minä ihmettelin suuresti, koska se vastus kuumeni normaali käytössä niin että lampun kanta oli melko kuuma. Ei siinä viitsinyt kauaa kättään pitää.
Mietin että minkälainen energiansäästäjä tämä tällainen valolähde on, kun tehoa hukataan tolkuttomasti lämmöksi. Miksei niitä ledejä voi kytkeä sarjaa. Nykyisin kun ledit valmistetaan niin, että rikkoontuessaan ne eivät katkaise virtapiiriä, vaan ne menevät oikosulkuun. Eli, koko rivi ei pimene, vaan vain se yksi ledi sieltä keskeltä. Tämä tarkoittaa myös että yhden ledin pimetessä, muiden jännite kasvaa hyvin maltillisesti 1/68*3.2V. Eli ei vielä vaikuta muiden käyttöikään.
No, ehkä tässä vielä saadaan muitakin valolähteitä. Ja toivottavasti niissä käytetään tätä sarjakytkentää. Vasta se takaa energian säästöä. Mikä olikin alkuperäinen suunnitelma.
Tuossa on tehty mahdollisimman halvalla LED-lamppu jotta päästään sanomaan että ’energiansäästö’ kun siinä on LED .. Virta lienee viety niin alas, että watteja on kohtuullisen vähän, jolloin lumeneita on sitten kohtuuttoman vähän ? Asiallisesti tehdyllä LED-lampulla säästettäisiin oikeasti energiaa mutta siinä joutuu maksamaan kunnollisesta virtalähteestä.
Halpa ja helppo tapa lisätä marjojen ja hedelmien säilyvyyttä on huuhdella ne hieman kovuntuhkaa sisältävällä vedellä. Säilyvät sen jälkeen paljon pidempään hyvinä. Toimii jopa mansikoilla. Helppo kokeilla.
Hedelmät kun pesee tuhkavedellä, niin pääsee samalla eroon pinnalla olevista käsittely- ja torjunta-aineista.
Eli LED-lamput tuhoavat elämää, koska ne tuhoavat sieniä. Onko LED-valo terveellistä muille eloolliselle olioille, jos niitä aletaan käyttää yleisesti katuvaloina ja sisävalaistuksena?
Marjojen ja kasvisten homehtumisen estäminen voi tuntua hyvältä, mutta miten elävien olentojen vaikkapa ihmisen jatkuva altistuminen LED-valaistukselle?
Et vissiin lukenut tekstiä ajatuksella. Ledeistä saadaan UV-valoa, aivan kuin auringostakin. Myös auringon säteet tappavat bakteereja ja sieniä. Mutta niistä ihmiset eivät ole kovin huolissaan. Kesällä jopa otetaan aurinkoa.
Meidänhän ei ole pakko käyttää UV-valoa tuottavia ledejä valolähteissämme. Mutta esim. minulle se on ensiarvoisen tärkeää, sillä UV-valolla minä kovetan lakkoja ja puuta. Kun teen käsityönä valolähteet, voin harrastaa puutöitäni ympäri vuoden, sen sijaan että tekisin töitä vain kesäisin.