Vahvista immuniteettia seljanmarjasiirapilla – yksinkertainen ohje
Kun lapseni sairastivat hinkuyskää 8 vuotta sitten (kaikki samanaikaisesti), käytin seljanmarjasiirappia. Seljanmarjasiirappi piti limanerityksen kurissa, mikä lievitti yskäkohtausten voimakkuutta ja esiintymistiheyttä.
Ennen tuota ajanjaksoa en tiennyt, että moinen vaatimaton ja pienikokoinen marja sisältäisi niin paljon tehoaineita, jotka helpottavat niinkin vakavan taudin kuin hinkuyskän oireita. Teho on voimakas varsinkin väkevöitynä siirappina. Seljanmarjaa on käytetty kansanlääkinnässä vuosisatojen ajan. Sillä on hoidettu flunssaa, nuhaa, poskiontelotulehdusta kuten myös yskää.
Lasteni sairastaessa ostin seljanmarjasiirappini perhekiropraktikoltani. Se oli melko arvokasta, mutta ehdottomasti hintansa väärti, erityisesti nuorimmalle lapselleni. Hän oli tuohon aikaan vain 15 kuukauden ikäinen.
Jälkikäteen opin valmistamaan seljanmarjasiirappia itse. Ohje on erittäin yksinkertainen ja edullinen.
Yksinkertainen resepti sisältää vain kolmea ainesosaa, ja yksi satsi riittää koko perheelle koko flunssakauden ajaksi.
Seljanmarjasiirappi tiedekirjallisuudessa
Seljanmarjasiirappia kannattaa nauttia muulloinkin kuin sairaana. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, C-vitamiinia ja immuunijärjestelmän toimintaa tukevia mineraaleja.
Tieteellinen näyttö tukee seljanmarjan suotuisia vaikutuksia sairauksien hoidossa. Eräässä tutkimuksessa seljanmarjauute hillitsi useita influenssakantoja ja lievitti oireita. Toisessa seljanmarjasiirapin flavonoidit tehosivat H1N1-virukseen (sikainfluenssa).
Kaikkein mielenkiintoisin oli seuraava tutkimus. Satunnaistetussa tutkimuksessa, johon osallistui 60 potilasta, iältään 18–54 vuotta, ja jotka olivat poteneet flunssan oireita 48 tuntia tai lyhyemmän aikaa, annettiin 15 ml (3 teelusikallista) seljanmarjasiirappia tai plaseboa neljä kertaa päivässä viiden päivän ajan. Tutkijat havaitsivat, että “oireet helpottivat keskimäärin 4 päivää aiemmin ja lääkkeiden käyttö oli huomattavasti vähäisempää niillä, jotka saivat seljanmarjauutetta, verrattuna niihin jotka saivat lumelääkettä.”
Ennaltaehkäisevän ja oireita lievittävän vaikutuksen lisäksi seljanmarjasiirapille on käyttöä arkielämässä. Se sopii hyvin pannukakkujen ja vohveleiden päälle, tai kotitekoiseen jäätelöön kun kurkkukipu iskee ja kurkku kaipaa jotain viileää.
Lisäksi, seljanmarjasiirappia nauttimalla vähemmän miellyttävän makuiset ravintolisät, kuten kalanmaksaöljy, menevät helpommin kurkusta alas perheen pienimmillä.
Vinkki: Päivittäisen kalanmaksaöljyannoksen jälkeen kannattaa nauttia teelusikallinen seljanmarjasiirappia. Jos lapsesi eivät pidä kalanmaksaöljystä, lusikallinen seljanmarjasiirappia jälkikäteen peittää jälkimaun ja helpottaa kalanmakuisia röyhtäilyjä.
Suosittelen valmistamaan sen verran seljanmarjasiirappia, että sitä riittää kaikkina vuodenaikoina. Se auttaa aina, kun nuha, flunssa tai yskä piinaa.
Yksinkertainen seljanmarjasiirappi
Aineksista syntyy noin 6–8 pientä pullollista seljanmarjasiirappia.
Ainesosat
- 120 – 180 ml kuivattuja luomuseljanmarjoja
- 7 dl suodatettua vettä
- 180 – 240 ml suodattamatonta ja paikallisesti tuotettua raakahunajaa
Valmistusohjeet
Laita kuivatut seljanmarjat (tai 240 ml tuoreita ja kypsiä seljanmarjoja) kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta, käännä lämpöä pienemmälle ja anna hautua matalalla lämmöllä tai keskilämmöllä 30 minuutin ajan. Murskaa seljanmarjat, jotta saat kaiken mehun talteen. Valuta neste lasikulhoon suodattaen juustoliinan lävitse. Kun neste on viilentynyt huoneenlämpöiseksi, lisää hunaja joukkoon ja sekoita läpikotaisesti.
Purkita siirappi 8 tai 12 unssin (noin 0,25 ja 0,35 litraa) vetoisiin lasipulloihin. Käytän itse tummanruskean värisiä pulloja.
Siirappi säilyy useita kuukausia kylmässä ja viileässä tilassa tai jääkaapissa.
Annostelu
Teelusikallinen yhdestä kahteen kertaan päivässä riittää ennaltaehkäisevän vaikutuksen saamiseksi. Jos sairastut, voit nauttia suurempia annoksia, kuten satunnaistetussa tutkimuksessa mainittu kolme teelusikallista neljä kertaa päivässä. Nuorille lapsille, jotka eivät voi syödä raakahunajaa, voidaan antaa puolet maksimiannoksesta. Siirapin voi joko laimentaa kuumalla vedellä tai lämmittää liedellä ennen annostelua.
Lähde: The Healthy Home Economist
Lue myös: