Vihreät vihannekset tukevat haiman ja maksan toimintaa
Maksan ja haiman hyvinvointi on suorassa yhteydessä ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen. Ravinto on ratkaisevassa asemassa näiden elintärkeiden aineenvaihduntaelinten hyvinvoinnissa.
Turkulainen lääkäri ja homeopaatti Liisa Sulkakoski kehottaa pitämään huolta aineenvaihdunnasta, erityisesti maksasta ja haimasta.
– Nykypäivän ihmisillä on paljon ongelmia ruoansulatuksensa kanssa. Monilla on ummetusta, retluksi tautia, ruoansulatushäiriöitä, ripulia jne. Suoliston kunto on yhteydessä ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan.
– Maksaan ja haimaan vaikuttaa erityisesti jokapäiväinen ravinto, kiteyttää Sulkakoski.
Myös mielellä on yhteys maksaan. Esimerkiksi kiinalaisen lääketieteen mukaan viha ja katkeruus kerääntyvät maksaan.
Ruoan sulattajat ja prosessoijat
Haima ja maksa ovat ruoansulatusrauhasia, jotka osallistuvat ruoan sulattamiseen ja prosessointiin. Näiden rauhasten sairaustilat kertovat samalla myös aineenvaihdunnan häiriöistä.
Maksa on kehon suurin sisäelin ja suurin ruoansulatusrauhanen.
– Maksalla on tärkeä puhdistustehtävä. Se puhdistaa ja poistaa verenkierron mukana tulleita myrkkyjä ja bakteereita. Maksa säätelee myös verensokeria ja varastoi glykogeenia, Sulkakoski kertoo.
Haima on sekä umpirauhanen että avorauhanen. – Haima erittää suoleen ruoansulatusnesteitä. Se on erikoistunut erityisesti sokeriaineenvaihduntaan.
Sokeriaineenvaihduntaa säätelevät hormonit glukagoni ja insuliini.
– Glukagoni nostaa verensokeria, kun taas insuliinin tehtävä on laskea sitä. Niiden tasapainosta riippuu paljolti se, millainen aineenvaihdunta meillä on ja miten käytämme hyväksemme ravintoa.
Vyötärölihavuus rasvoittaa maksaa
Nykyihmisen maksa ja haima ovat koetuksella, sillä esimerkiksi teollinen ruoka, myrkyt, lääkeaineet, alkoholi ja ylipaino rasittavat niitä suuresti. Maksan toimimattomuus näkyy jopa ihmisen ulkonäössä.
– Maksan tila voi näkyä pahimmillaan keltaisuutena, joka ilmentää maksan vajaatoimintaa, tulehdusta tai tukoksia, Liisa Sulkakoski kertoo ja jatkaa:
– Jotkut sairaudet, kuten esimerkiksi tietyt syövät, aiheuttavat sen, että proteiinien aineenvaihduntatuote, bilirubiini, ei pääse poistumaan maksasta.
Ylikuormittunut maksa on hyvin tavallinen ilmiö.
– Suomalaisten maksan rasitteena ovat yhä yleisemmin huono ravinto, ylipaino ja alkoholi. Vyötärölihavuus aiheuttaamaksan rasvoittumista eli rasvamaksaa. Maksasoluihin kertynyt rasva ei sinne normaalisti kuulu, Sulkakoski korostaa.
Osa lääkkeistä vaihdettavissa luonnollisiin
Kaikki lääkkeet ovat kemiallisia aineita ja päätyvät aina maksan puhdistettavaksi.
– Monet lääkeaine et rasittavat maksan ja haiman toimintoja. Itse asiassa kaikki kemialliset, vieraat aineet tulevat maksan puhdistettaviksi.
– Nykyisin monet ihmiset käyttävät valtavia määriä lääkkeitä säännöllisesti. Osa lääkkeistä on usein tarpeettomia ja/tai, korvattavissa luontaisilla vaihtoehdoilla, Sulkakoski huomauttaa.
Ihmisellä voi olla käytössään enää 10 % maksasta, eikä hän välttämättä itse tiedä sitä.
– Olemme tässäkin yksilöitä. Toisilla maksa-arvot nousevat nopeasti, mutta toisilla toimintahäiriö tulee verikokeissa näkyviin vasta sitten, kun maksa on jo todella huonossa kunnossa, Sulkakoski toteaa.
Ruokavalio ja liikunta yhdessä tehokkaimmat
Tyypillinen länsimainen ruokavalio menee koko ajan teollisemmaksi.
– On monia teollisia ruokavalmisteita, joissa ei ole enää jäljellä juuri mitään luonnollista. Niissä on pahimmillaan vain teol teollisia lisäaineita, Liisa Sulkakoski sanoo.Luonnollisuus menee aina teollisten tuotteiden edelle.
– Rasvoista suositeltavimpia ovat kylmäpuristetut öljyt sekä lisäaineeton voi. Voi soveltuu leivän päälle ja paistamiseen, mutta sitäkään ei kannata yliannostella. Sen sijaan öljyjä voi nauttia runsaitakin määriä. Kevytlevitteet ovat prosessoituja ja ilman muuta epäterveellisiä, toteaa Sulkakoski.
Ruoan pitäisi sisältää myös kuitua, jota saa kasviksista ja kokojyväviljoista. Mitään pikakuuria maksan hoitamiseen ei ole. Monenlaisia maksanpuhdistuskuureja on kehitelty ja jotkut niistä tuntuvat tuottavan tulostakin. Tärkein hoitokeino ovat elämäntapamuutokset. Esimerkiksi rasvamaksaan ihminen pystyy hyvin vaikuttamaan, maksakirroosi kertoo useimmiten jo parantumattomasta tilanteesta.
– Ruokavalio ja liikunta toimivat parhaiten yhdessä. Ruokaremontissa olisi hyvä tehdä pysyviä perusmuutoksia. Valkojauhotuotteet, sokeri, makeiset, limsat ja alkoholi kannattaa jättää pois tai vähentää minimiin, neuvoo Sulkakoski.
Luonnollista ja luomua
Perinteinen talonpoikaisruoka toimi hyvin entisajan suomalaiselle. Myös marjastus, kalastus ja metsästys toivat ihmiselle luontaista ravintoa.
– Entisaikaan maito oli homogenisoimatonta ja pastöroimatonta. Erityisesti nykyajan homogenisointi tekee maidosta monen ruoansulatukselle sopimattoman, lääkäri Liisa Sulkakoski toteaa.
– Luomuruoka on varmasti nykyihmiselle parempilaatuisempaa kuin keinolannoittein tuotettu ruoka, hän pohtii.
Sulkakosken mukaan myös hyvänlaatuiset proteiinit kuuluvat ihmisen perusruokavalioon.
– Kasvisruokavalio on ekologinen ja eettinen valinta, mutta biologina ajatte- len, että ihminen on tarkoitettu sekaravinnon syöjäksi. Entisaikaan käytettiin enemmän riistalihaa ja luomulihaa, jotka ovat terveydellisesti parempia vaihtoehtoja kuin teolliset lihatuotteet, hän sanoo.
Rasvaiset kalat ovat taanneet hyvien rasvahappojen saannin. Monipuoliset kasvikset kuuluvat terveydestään huolehtivan jokapäiväiseen ruokavalioon.
Nopeat hiilihydraatit rasitteena
Huonot eli ns. nopeat hiilihydraatit rasittavat maksaa ja haimaa.
– Huonot hiilihydraatit muuttuvat aineenvaihdunnassa nopeasti sokereiksi ja rasvaksi. Ne ovat usein rasvaakin enemmän maksaa rasvoittavia ja haimaa kuormittavia, toteaa lääkäri Sulkakoski. Nopeat hiilihydraatit pitävät jatkuvasti haiman erittämää insuliinitasoa koholla.
– Käytämme hiilihydraateista syntyneen glukoosin ensin energiaksi. Ihmisellä on maksassa ja lihaksissa glykogeenivarasto (varastohiilihydraatteja). Kun nämä varastot ovat täynnä, ylijäämäinen energia päätyy rasvaksi rasvasoluihin.
Sulkakoski suositteleekin välttämään huonoja hiilihyd raatteja, joiden glykeeminen indeksi on suuri eli hiilihydraatit imeytyvät nopeasti. Luonnollisia, hitaampia hiilihydraatteja on kasviksissa, kokojyväviljoissa ja hedelmissä.
– Erittäin hyviä ravintoainevalintoja ovat kaikki vihreät kasvikset, kuten kaalit, kurkut, kurpitsat, salaatit, sellerit jne. Vihreät vihannekset tukevat monien muiden hyvien terveysvaikutustensa lisäksi myös haiman ja maksan toimintoja.
Makeanhimosta vaikea päästä eroon
Erityisen huolestuttavaa Sulkakosken mielestä on nykypäivän lasten ravitsemuksellinen tilanne. Makutottumukset syntyvät usein varhain, ja niistä on vaikea luopua lapsen kasvaessa.
– Joillain lapsilla näyttää olevan erityisen suuri vetovoima makeaan. Muistan esimerkiksi ensimmäisen oman lapseni taaperoiässään kiivenneen huomaamattani keittiön pöydälle. Hän kahmi molemmin käsin palasokeria suuhunsa. Mikä lie tekikään sokerista näin vastustamatonta? Liisa Sulkakoski pohtii.
Kodin vaikutus näkyy myös lääkärin vastaanotolla.
– Vastaanotollani olen monesti huomannut, miten piintyneitä ruokatottumuksia suomalaisilla on. Me syömme monella tavalla liian raskasta ja sokeripitoista ruokaa. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, sillä runsasenerginen ruoka piti ennen vanhaan fyysistä työtä tekevät miehet energisinä.
– Lisäksi ilmastomme kylmyys on luonut erilaisia ravitsemuksellisia tarpeita kuin esimerkiksi Välimeren maissa, joissa ruoka painottuu kasviksiin ja kalaan.
Homeopatia hoitaa maksaa
Homeopatia lähestyy ihmistä aina yksilöllisesti ja pyrkii tukemaan tasapainoa, terveyttä ja immuniteettia.
– Monia homeopaattisia val misteita voidaan käyttää maksan tukemiseen. Eräs tärkeimmistä on sulphur eli rikki. Vaikka rikki on eräs maailman suurimmista saastuttajista, homeopaattisesti laimennettuna se on parhaita maksan puhdistajista.
Sulkakoski kertoo esimerkin eräästä nuoresta naispotilaastaan. Hänellä oli paha ihottuma sekä korkeat maksa-arvot. Hän oli ollut sairaalassa tutkittavana.
– Annoin hänelle sulphuria laskeakseni hänen maksa-arvojaan. Parin kuukauden kuluttua hän tuli vastaanotolleni parantunein arvoin. Sairaalassa oli ihmetelty myös ihottuman parantumista ja laskeneita maksaarvoja, Sulkakoski kertoo.
Muita hyviä homeopaattisia maksa-aineita ovat arsenikki ja fosfori. Fosforia käytetään usein myös sokeritaudissa tasapainon löytymiseen.
– Kaiken kaikkiaan hyvä elämä ja hyvä mieli antavat parhaimmat lähtökohdat myös maksan ja haiman tasapainoisille toiminnoille, Liisa Sulkakoski toteaa
Alkuperäinen juttu Karprint / Luontaisterveys 4/12
Lääkäri Sulkakoski on todellakin oikeassa artikkelissaan. On todella typerää mollata asioista joista ei tiedä mitään ja tarkoitan tällä sellaisia jotka eivät ole perehtyneet näihin luontaisiin asioihin millään tavalla mutta ovat tietävinään kaiken. Kannattaa tutustua ensin tutkimuksiin ennekuin mollaa asioita mistä ei oletietoa. Kyllä valitettavasti maailmassa on niin paljon pahuutta ja kateutta yms, että esim. luontaislääkkeillä hoitavista halutaan tehdä ”huuhaahoitajia” aika törkeää ja sivistymätöntä mielestäni. Mutta näitä muita yleisiä hoitoja ylistetään vaikka niistä on enemmänkin jopa lisätautien edistäjiksi ja ihmisten vammauttajiksi jopa loppuiäksi. jne Faktaa riittää kyllä.
Minulla on kaksi ihanaa lasta Liisa Sulkakosken vastaanotto käyntien jälkeen. Hormonihoitoja ym. kokeiltiin sairaalassa (TYKS) tuloksetta. Ensimmäisen kerran menin Liisalle kun nilkassani oli ihottumaa, sain ”piilereitä” ja ihottumani häipy. Ei tosiaankaan ole mitään huuhaata. Kiitokset Liisalle. Meillä popsitaan muihinkin vaivoihin ”Liisukanpillereitä”