Yrtit puhdistavat ja palauttavat
Yrttejä on käytetty lääkkeenä satojen vuosien ajan, mutta vasta viime aikoina lääketiede on alkanut ottaa vakavasti tutkimukset, jotka osoittavat ruoan ja yrttien olevan kaikkein tehokkaimpia lääkkeitä.
Kaikkien holististen lääkintäjärjestelmien keskeinen ajatus on sama. Niitä harjoittavat haluavat varmistaa, että keho poistaa kaikki aineenvaihduntatuotteet ja ettei uusia, haitallisia yhdisteitä kerry elimistöön ja aiheuta ongelmia.
Periaatteessa terveyden ylläpito on helppoa: anna elimistölle tarvittava ja vältä sitä mitä se ei tarvitse. Muuten syntyy epätasapainotila ja haitalliset kuona-aineet kertyvät elimistöön. Kun kuona-aineet poistetaan turvallisesti, tehokkaasti ja luonnollisella tavalla, jaksaminen ja elinvoimaisuus palaavat ennalleen.
Elimistön täytyy hankkiutua eroon kuona-aineista, ettei se tukahdu omiin jätteisiinsä. Kun haitalliset yhdisteet kuormittavat elimistöä, normaalit fysiologiset mekanismit häiriintyvät tai lakkaavat toimimasta, mikä johtaa kroonisiin terveysongelmiin. Lisäksi elimistön kyky sitoa ja hyödyntää ravinteita heikentyy merkittävästi. Kehon kyky korjata itsensä heikkenee huomattavasti.
Ennaltaehkäisy ja terveelliset elämäntavat on toki loistava lähtökohta, mutta entä jos vahinko on jo tapahtunut, ja elimistösi on täynnä haitallisia yhdisteitä? Mitään ei ole vielä menetetty, sillä elimistön voi puhdistaa kuona-aineista.
Kehoa puhdistavia yrtit luokitellaan vaihtoehtohoitoihin. Vaikka vaihtoehtoiseksi nimitetyillä hoidoilla ei ole tarkkaa määritelmää, tässä tapauksessa kyseessä ovat rohdot, jotka auttavat aineenvaihdunnan tasapainoon ja edistävät munuaisten, maksan ja keuhkojen toimintaa. Monien perinteisten vaihtoehtorohtojen tai ”verenpuhdistajien” tiedetään olevan voimakkaita antioksidantteja, tai niillä on muunlainen kyky sitoa radikaaleja.
Voikukka on loistava lääkeyrtti. Monet pitävät sitä rikkakasvina, mutta herbalistit ovat pitäneet voikukkaa arvossaan vuosisatojen ajan. Voikukka on tärkeä yrtti ainakin kolmessa vanhassa yrttilääkintäjärjestelmässä: länsimaisessa, kiinalaisessa ja auyrvedassa. Tämä rikkaruoho on kitkerä ja kylmä, ja korkean mineraalipitoisuutensa vuoksi hieman suolainen. Tämän vuoksi se soveltuu, kiinalaisen lääketieteen termein, ”kostea-kuuman” olotilan hoitoon.
Vaikka yrtti on yleinen luonnonlääkinnässä, sen tieteellinen tutkiminen on vasta aloitettu. Tuoreessa, korealaisessa koeputkitutkimuksessa voikukkauute vähensi hapetusstressin määrää ja tulehdusvasteen voimakkuutta.1 Toisessa tuoreessa tutkimuksessa oli rottia, joilla oli maksavaurio. Voikukasta valmistettu vesiuutos lievitti hapetusstressiä ja korjasi maksavaurioita.2 Israelilaistutkimuksessa saatiin vastaavanlaisia tuloksia, hepatotoksisuus laski käyttämällä voikukkajuuriuutetta.3 Ihmisillä tehtyjä voikukkatutkimuksia on vaikea löytää, mutta voikukkauutetta kokeiltiin luusyövän hoidossa eräässä mielenkiintoisessa koeputkikokeessa 2011. Tutkimustulosten perusteella voitiin päätellä, että voikukanjuuri on lupaava, mahdollisesti ei-myrkyllinen vaihtoehto perinteisille luusyöpähoidoille.4 Sitä tulisi nauttia 5 grammaa kapselimuodossa tai juoda 1-2 kupillista voikukanjuuriteetä päivittäin.
Asterikasveihin kuuluva takiainen on peräisin Euraasiasta, mutta nykyään sitä kasvaa myös Pohjois-Amerikassa. Takiaisenjuuri sisältää runsaasti flavonoideja ja kitkeränmakuisia glykosideja, ja korkean lignaani- ja inuliinipitoisuuden vuoksi sillä on tulehdusta lievittävä vaikutus. Tämän vuoksi kasvia käytetään kuuma-kostea-vaivojen, kuten ihotulehduksen hoidossa. Sitä pidetään yleisrohtona, joka vaikuttaa ihoon, munuaisiin ja limakalvoihin ja poistaa kertyneen kuona-aineen.
Aiempien tutkimusten perusteella takiaisenjuurella on maksaa suojaava, tulehdusta lievittävä, vapaita radikaaleja sieppaava ja solujen jakautumista estävä vaikutus. Vuonna 2011 brasilialaistieteilijät havaitsivat, että juuresta valmistetulla uutteella oli voimakas vapaita radikaaleja sieppaava vaikutus.5
Juuria kasvatetaan ruoaksi Japanissa, missä siitä käytetään nimitystä ”gobo”. Juuri muistuttaa pitkää, ruskeaa porkkanaa, ja sen voi valmistaa syötäväksi aivan kuten porkkanan, esimerkiksi valmistamalla siitä mehua tai höyryttämällä. Teenä nautittaessa päivittäinen annos on 1/4 unssia [noin 7 grammaa suom. huom.] kuivattua yrttiä.
Ristikukkaiskasveihin kuuluva retiisi tunnetaan maailmanlaajuisesti maksaa puhdistavasta vaikutuksestaan. Mustaa retiisiä pidetään vahvempana, mutta tavallisella punaisella retiisilläkin on puhdistava vaikutus. Muita retiisilajikkeita, kuten daikonia, käytetään niiden kasvualueilla. Retiisi rentouttaa sappiteiden sileää lihaksistoa, jolloin sapen virtaus tehostuu. Se soveltuu hyvin pitkäkestoisen ummetuksen hoitoon. Journal of Food Science –lehden tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti retiisiä syövien rottien elimistössä oli huomattavasti enemmän myrkkyjä neutraloivia entsyymejä.6
Retiisistä voi valmistaa ruokaa tai vaikkapa mehua. Retiisistä valmistettuja tiivisteitä on saatavana tabletti- tai nestemuodossa.
Lähde: GreenMedinfo
Lue myös:
Kanadassa tutkitaan voikukan syöpää parantavia ominaisuuksia