7 luonnollista hoitoa kilpirauhasen tehostamiseen

Mikään ei ole pahempaa kuin kärsiä terveysongelmista tietämättä syytä. On olemassa useita mahdollisia vastauksia unettomuuteen ja vetämättömyyteen, mutta yksi yllättävän tavallinen ongelma on useiden ongelmien taustalla: kilpirauhasen toimintahäiriöt. Vaikka ongelma vaivaa huomaamatta monia, on siihen muutamia helppoja luonnonmukaisia ratkaisuja, joista varmasti jokin toimii juuri sinulle.

Hypotyreoosi on kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin kilpirauhashormonia ei muodostu tarpeeksi, liikatoimintaa kutsutaan hypertyreoosiksi ja silloin kilpirauhanen toimii ylikierroksilla ja tuottaa liikaa kilpirauhashormonia. Kilpirauhanen on tärkeä osa umpieritysjärjestelmää ja sen tuottama kilpirauhashormoni vastaa monista tasapainoisen terveyden ilmentymistä, kuten painon hallinta, energisyys ja seksuaalisuus. Kilpirauhasen toiminnan häiriintyessä voi ilmaantua lukuisia erilaisia terveysongelmia. Hypertyreoosi on huomattavasti harvinaisempi kuin hypotyreoosi ja molempia tavataan enemmän naisilla kuin miehillä. Onneksi kilpirauhasen toiminnan tasapainottamiseen löytyy luonnonmukaisia hoitokeinoja.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Kuten minkä tahansa terveysongelman suhteen, myös kilpirauhasen toimintahäiriöistä kärsivällä voi olla vain muutamia oireita sekä osa oireista saattaa johtua jostakin muusta. Hypotyreoosin tavallisimmat oireet ovat:

  • Yleinen heikkous
  • Lisääntynyt unen tarve
  • Heikentynyt seksuaalisuus
  • Paleleminen
  • Matala energiataso, vetämättömyys
  • Hidastunut aineenvaihdunta, painonnousu
  • Nivelkivut
  • Heikot hiukset ja kynnet, hiusten lähtö
  • Hiusten harmaantuminen ja kaljuuntuminen
  • Ummetus
  • Masennus ja alakuloisuus
  • Äänen käheys ja madaltuminen
    • Sydämen tykytykset

Hypotyreoosin 7 luonnollista hoitoa

1.      Terveellinen ruokavalio, vältä käsiteltyä vehnää

Kuten muukin elimistö, myös kilpirauhanen on riippuvainen yleisterveydestä ja sen takaa tasapainoinen luonnollinen ja luonnonmukainen ruokavalio. Kannattaa välttää teollisesti käsiteltyjä ruokia, kuten käsitelty vehnä (vaaleat leivät ja leivonnaiset). Gluteenilla voi olla epäsuotuisia vaikutuksia kilpirauhaseen, varsinkin niillä jotka kärsivät Hashimoton tyreoidiitista (kilpirauhastulehdus), joka on yleisin hypotyreoosin aiheuttaja. Noin 30 % em. kilpirauhastulehduksesta kärsivistä saa gluteenista autoimmuunireaktion.

Jos ei pysty jättämään leipää pois ruokavaliosta, on olemassa lukuisia hyviä reseptejä, joissa vehnä korvataan riisillä tai kookosjauhoilla.

2.       Vältä soijaa

Soijaa kannattaa välttää, sillä varsinkin runsain määrin nautittuna se voi häiritä hormonitoimintaa. Soija (ja muut pavun sukulaiset) sisältää runsaasti isoflavoneja, jotka ovat goitrogeenisiä, eli voivat vahingoittaa kilpirauhasta (vrt. goiter = struuma). Jos haluaa välttää kilpirauhasen toimintahäiriöitä, kannattaa soijan ja muiden papujen syöntiä vähentää.

3.       Jodi

Jodi on erittäin suosittu kilpirauhasen vajaatoiminnan luonnonmukainen lääkeaine, jota suosittelevat niin vaihtoehtoisen kuin perinteisen lääketieteen edustajat. Puhdas jodi reagoi herkästi, joten sitä kannattaa nauttia terveystarkoituksiin valmistettuna yhdisteenä. Jodin yhteydessä kannattaa huolehtia myös C-, D3– ja E-vitamiinien, seleenin, sinkin ja omega 3-rasvahappojen saannista.

Jodipitoisia ruokia:

  • Merilevä ja muut merelliset kasvikset
  • Luonnonjogurtit
  • Karpalot
  • Mansikat
  • joMaitotuotteet

Huomautus: Monet kilpirauhasen vajaatoimintatapaukset johtuvat Hashimoton tyreoidiitista. Tutkimukset ovat paljastaneet, että jodin lisääminen voi pahentaa kilpirauhasen ongelmia, jos sairastaa Hashimoton tyreoidiittia. Joissain tapauksissa jodin vähentäminen saattaa olla oikea ratkaisu.

4.       Lisää antioksidanttisia ruokia

Antioksidanteilla on myös tärkeä tehtävä kilpirauhasen terveen toiminnan varmistamisessa. Perinteisistä monivitamiinivalmisteista saadut antioksidantit kuitenkin saattavat kulkea läpi elimistön, joten terveellisempi vaihtoehto on hankkia niitä luonnonlähteistä. Sitrushedelmät ja tummanvihreät kasvikset sisältävät runsaasti C-vitamiinia, saksanpähkinät ja pellavan siemenet sisältävät omega 3-rasvahappoja ja kurpitsan siemenet sinkkiä. Runsaasti antioksidantteja löytyy myös yleisesti mausteista, suklaasta, kahvista, marjoista ja pähkinöistä.

5.       Vältä altistumista teflonin perfluorioktaanihapolle (PFOA)

Keittiövälineiden tarttumattomat teflonpinnat ja vedenpitävät kankaat sisältävät perfluorioktaanihappoa, jonka on havaittu lisäävän riskiä kilpirauhassairauksiin.

6.       Kookosöljy

Kookosöljy on yksi käytetyimmistä hypotyreoosin luonnollisista hoitokeinoista ja yksi parhaista ruuista kilpirauhasen toiminnalle. Sen lisäksi että kookosöljy muodostuu aineenvaihduntaa tehostavista keskipitkistä triglyserideistä (MCT), se auttaa myös nostamaan kehon peruslämpöä, mikä on hyvä uutinen väsymyksestä ja palelemisesta kärsiville.

7.       Luonnollinen hormonien tasapaino

Kilpirauhasen vajaatoimintaa paikataan usein lisähormoneilla, kuten synteettiset T3 ja T4 tyroksiinit (Thyroxin), mutta ne muodostavat vain kaksi kilpirauhasen tuottamista 9 hormonista, joten on suositeltavaa kokeilla luonnonmukaista hormonien tasapainotushoitoa. Armour Thyroidia suositellaan niille, jotka haluavat kokeilla hormoniterapiaa. Kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin taustatietoihin ennen päätöksen tekemistä ja mahdollisesti kokeilla ensin luonnonmukaisia hoitoja ja lisävalmisteita.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa vakavia ongelmia. Lisätietoja kannattaa kysyä lääkäreiltä, mutta suositeltuihin lääkehoitoihin kannattaa suhtautua varauksella. Tiedustelkaa mahdollisuuksia naturopatiaan ja luonnonmukaisiin hoitoihin. Jakakaa kokemuksianne hypotyreoosin toimivista hoidoista, jotta muutkin oppivat hoitamaan itseään luonnonmukaisin ja terveellisin keinoin.

Alkuperäinen artikkeli: http://naturalsociety.com/7-hypothyroidism-natural-treatment-boost-thyroid-function/

3 kommenttia

  1. Tuo jodin saanti onkin vaikea juttu koska jodin puutos aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja liika jodi taas kertyy kilpirauhaseen ja haittaa kilpirauhasen toimintaa. tyroksin lääkityksellä oleva ei saa nauttia merilevää eikä ravintolisiä joissa on jodia. muut voivat kokeilla paheneeko vai paraneeko kilpirauhasarvot.

    Plusääni(5)Miinusääni(7)
  2. Olen jostakin lukenut, että tyroksin jota lääkärit määräävät kilpirauhasen vajaatoimintaan ”salpaa oman kilpirauhasen tuotannon kokonaan” joten tyroksiini jää jatkuvaan käyttöön loppuiäksi. Todella outoa toimintaa sekin lääketeollisuuden puolelta, kun korjaavia hoitojakin on olemassa. Ja jos ei korjaavia niin ainakin luonnonmukaisia ja haitattavaikutuksettomia, tietenkin oikein käytettyinä.

    Plusääni(56)Miinusääni(8)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat