10 luonnon ainetta, jotka voivat auttaa parantamaan tyypin 1 diabeteksen

Miljoonia ihmisiä vaivaava ns. parantumaton sairaus on tyypin 1 diabetes. Toisin kuin tyypin 2 diabeteksessa, jossa elimistö muuttuu vastustuskykyiseksi omalle insuliinilleen, tyyppi 1:een liittyy kehon kyvyttömyys tuottaa tarpeeksi insuliinia sen tuotannosta vastaavan haiman beetasolujen vahingoituttua. Se voi johtua autoimmuunista, bakteeri- tai virusinfektiosta, sopimattomista ruoista tai altistumisesta kemiallisille aineille (tai mistä tahansa näiden yhdistelmästä) muutamia tärkeimmistä laukaisevista tekijöistä mainitaksemme.

Kuitenkin monet vertaisarvioidut ja julkaisut tutkimukset osoittavat, että jopa tavallisistakin ruoista voi löytyä kasviyhdisteitä, jotka pystyvät stimuloimaan haiman beetasolujen uusiutumista, joka voi auttaa parantumaan diabeteksesta. Tämä ei tietenkään miellytä Suurta Lääketeollisuutta, joka luottaa parantumattomien tautien oireiden hoitamiseen kalliilla design-lääkkeillä, jotka voidaan patentoida ja takaavat miljardiluokan tuoton.

Viimeisin tutkimus aiheesta julkaistiin toukokuussa kanadalaisessa Journal of Physiology and Pharmacology. Tutkijat löysivät pellavasta (Linum usitatissimum) aktiivisen osan, jonka nimesivät LU6:ksi ja jonka havaittiin vaikuttavan positiivisesti tyypin 1 diabetes eläinkokeissa:

 • tehokkaampi glukoosin hyödyntäminen maksassa
 • edisti maksan ja lihasten normaalia glykogeneesiä (glukoosin muodostusta)
 • Vähensi haiman ja sisäelinten glukosidaasia estävien tekijöiden aktiivisuutta, mikä tarkoittaa parantunutta sokerin imeytymistä ja alhaisempaa verensokerin nousua aterian jälkeen

Vielä merkittävämpi havainto oli pellavansiemenyhdisteen kyky normalisoida plasman insuliini- ja C-peptiditasot (ei CRP, vaan indikaattori beetasolujen tuottaman insuliinin määrästä), mikä kertoo beetasolujen toiminnan palautuneen normaaliksi. Tutkijat kuvailivat havaintoaan: ”Diabeettisissä hiirissä havaittiin LU6-hoidon jälkeen plasman insuliinin ja C-peptiditasojen normalisoituminen, mikä viittaa sisäiseen insuliinin tuotantoon. Haimasaarekkeiden havaittiin lisänneen insuliinin tuotantoa. Lisäksi in vitro –kokeissa havaittiin muodostuneen uusia haimasaarekkeita. Siten LU6:tta voi käyttää ensisijaisena hoitavana ruoka-aineena diabeteksen hoitoon.”

Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun pellavansiemenen on havaittu auttavan verensokerin ongelmissa. Lisätietoja pellavasta ja diabeteksesta GreenMedInfon sivuilta. Lisäksi on löydetty laaja valikoima luonnon aineita, joiden on havaittu auttavan beetasolujen uusiutumista. Tässä on lista 10 tärkeimmästä:

 • Arginiini: Vuonna 2007 havaittiin tutkimuksessa, että aminohappo L-arginiini pystyy stimuloimaan beetasolujen kasvua eläinkokeissa alloksaanilla aiheutetussa diabeteksessa.
 • Avokado: Vuonna 2007 havaittiin tutkimuksessa, että avokadon siemenuute laski verensokeria diabeettisillä rotilla ja vaikutti haimasaarekkeita suojaavasti ja parantavasti.
 • Berberiini: Vuonna 2009 havaittiin tutkimuksessa tämän yleisesti joistain marjoista löytyvän yhdisteen aiheuttavan beetasolujen uusiutumista diabeettisillä rotilla, mikä selittää mm. sen että sitä on käytetty Kiinassa jo 1400 vuotta diabeteksen hoitoon.
 • Lehtimangoldi eli lehtijuurikas: Vuonna 2000 havaittiin tutkimuksessa lehtijuurikkaan uutteen stimuloivan diabeettisillä rotilla vaurioituneiden beetasolujen palautumista.
 • Maissin vihne: Vuonna 2009 havaittiin tutkimuksessa, että maissin vihneet alentavat verensokeria ja stimuloivat beetasolujen uusiutumista tyypin 1 diabetesta sairastavilla rotilla.
 • Kurkumiini: Vuonna 2010 havaittiin tutkimuksessa, että kurkumiini stimuloi beetasolujen uusiutumista diabeettisillä rotilla. Lisäksi vuonna 2008 havaittiin tutkimuksessa kurkumiinin suojaavan haimasaarekkeiden selviytymistä haiman elinsiirron aikana.
 • Genisteiini: Vuonna 2010 havaittiin tutkimuksessa genisteiinin aiheuttavan haiman beetasolujen lisääntymistä aktivoimalla useita soluviestinnän kanavia ja estävän insuliinivajauksen aiheuttamaa diabetesta hiirissä.
 • Hunaja: Vuonna 2010 havaittiin ihmistutkimuksissa, että pitkäaikainen hunajan käyttö voi auttaa tyypin 1 diabeteksen aineenvaihduntahäiriöissä, kuten mahdollisesti beetasolujen uusiutuminen, mihin viittaavat kohonneet C-peptiditasot paaston aikana.
 • Ryytineito eli mustakumina (Nigella sativa): Vuonna 2003 havaittiin eläintutkimuksissa, että mustakuminan nauttiminen johti osittaiseen beetasolujen lisääntymiseen ja uusiutumiseen. Vuonna 2010 havaittiin myös ihmiskokeissa, että yhden gramman päiväannoksella mustakuminaa 12 viikon ajan oli laajoja hyötyvaikutuksia diabeetikoille, mukaan lukien beetasolujen toimintojen parantaminen.
 • Stevia: Vuonna 2011 havaittiin ihmiskokeissa, että stevialla on antidiabeettisia ominaisuuksia, kuten vaurioituneiden beetasolujen elävöittäminen, minkä lisäksi se toimi hyvin vertailussa glibenklamidi-lääkkeen kanssa, mutta ilman haittavaikutuksia.

Alkuperäinen artikkeli ja lähdelinkit tutkimuksiin: http://www.laleva.org/eng/2013/06/10_natural_substances_that_could_help_cure_type_1_diabetes.html#more

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat