10 syöpäsoluja tuhoavaa terveysruokaa

Monet elimistömme proteiineista, entsyymeistä ja immuunijärjestelmän osista voidaan aktivoida tuhoamaan syöpäsoluja. Kehomme immuunijärjestelmä kykenee tuhoamaan tarvittaessa kaikki mahdolliset syöpäsolut. Syöpäsolujen kasvuun voimme vaikuttaa ruokavaliolla.

Elimistön proteiinien toiminta voi häiriintyä, mikäli solut kasvavat hallitsemattomasti haitallisten mutaatioiden tai ruoasta kehoomme päätyneiden myrkkyjen vuoksi. Altistus heikentää immuunijärjestelmän luonnollista toimintaa. Seuraavat kymmenen ruokaa pysäyttävät syövän kehittymisen heti alkuunsa.

Tutkimusten mukaan kemoterapiassa vahingoittuneet solut erittävät enemmän rintasyöpäsolujen kasvua edistäviä proteiineja. Kemoterapia todistetusti edistää syöpäsolujen vuorovaikuttamista ympäröivien kasvainsolujen kanssa edistäen näiden kasvua ja leviämistä sekä heikentämällä hoidon tehokkuutta. Luonnonmukaiset ruoat parantavat sen, mihin tavanomainen lääketiede ei kykene.

Science Translational Medicine –julkaisun artikkelissa tutkija esittelee molekyylin nimeltä TIC10. Aine aktivoi elimistön syöpäsoluja tappavien proteiinien tuotantoa. TRAIL-proteiini hidastaa syövän kehittymistä ja kykenee läpäisemään veri-aivoesteen. Veri-aivoeste erottaa aivot muusta verenkiertojärjestelmästä.

Elimistömme kykenee tunnistamaan vierasperäiset aineet ja myrkyt, kuten kemoterapiassa käytetyt aivoille haitalliset yhdisteet. Monet syöpälääkkeet eivät kykene läpäisemään veri-aivoestettä. Immuunijärjestelmälle hyödyllinen TRAIL läpäisee esteen.

TIC10 aktivoi TRAIL-proteiinia tuottavan geenin syöpäsolujen lisäksi myös terveissä soluissa. Ilmiö tunnetaan ”sivustakatsojavaikutuksena”. Myös solut syöpäsolujen läheisyydessä kuolevat.

Läheisten terveiden solujen pinnalle muodostuu enemmän syöpää tuhoavan TRAIL-proteiinin reseptoreita.

 

1. Maustekurkuma

Suositun intialaisen mausteen, kurkuman, sisältämä kurkimiini on kenties maailman tehokkain antioksidantti lukuisine terveysvaikutuksineen. Juuri julkaistussa tutkimuksessa tutkijaryhmä Münchenistä osoitti kurkumiinin rajoittavan etäpesäkkeiden muodostumista.

Kurkumiinin tulehdusta lievittävä ja antioksidanttinen vaikutus perustuu tuumorinektooritekijä alfan (TNF-alfa) toiminnan rajoittamiseen, mihin myös endoteelikudoksen pinnalla tapahtuvien tulehdusreaktioiden ja oksidatiivisen stressin väheneminen perustuu.

Arvostettu etnobotanisti, tohtori James A. Duke julkaisi yhden kaikkien aikojen perusteellisimmista yhteenvedoista, kokoelman 700:stä kurkuma-aiheisesta tutkimuksesta. Hän osoitti kurkuman päihittävän monet lääkkeet useiden kroonisten ja heikentävien sairauksien hoidossa. Sivuvaikutuksia ei havaittu käytännössä lainkaan.

kurkuma

 

2. Merilevät

Nori, hijiki, wakame, arame, kombu ja kelp ovat esimerkkejä lukuisista syöpää ennaltaehkäisevistä merilevistä. Levät sisältävät runsaasti mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia, rautaa ja biosaatavaa jodia.

Koska krooninen tulehdustila ja oksidatiivinen stressi ovat riskitekijöitä syövän kehittymisessä, olisi johdonmukaista tutkia merilevien terveysvaikutuksia kokonaisuudessaan. Merileviä on tutkittu kattavasti ja niiden tiedetään sisältävän useita antioksidantteja ja tulehdusta lieventäviä ainesosia. Levän käyttö ravintona alentaa muun muassa paksusuolensyöpään sairastumisen riskiä.

Erityishuomautuksena voidaan mainita estrogeenivaikutteiset syövät, erityisesti rintasyöpä. Merilevän on havaittu muuttavan naisten normaalia kuukautiskiertoa siten, että kymmenien vuosien kuluessa estrogeenin tuotanto kuukautiskierron munarakkulavaiheessa vähenee.

nr-vegetable-nori-rolls

 

3. Viinirypäleet ja resveratroli

Resveratroli on punaisissa viinirypäleissä esiintyvä fenoliyhdiste, jolla on antioksidanttisia vaikutuksia.

Resveratroli ei ole vain antioksidantti ja antimutageeni. Se vähentää hapetusstressin aiheuttamia solukuolemia. Resveratroli vähentää typpioksidien ja TNF-A:n tuotantoa Kuppferin soluissa lipopolysakkaridistimulaation aikana. Kuppferin soluiksi kutsutaan maksakudoksen makrofageja. Typpioksidin ja TNF-A:n krooninen ylituotanto altistaa maksavaurioita aiheuttaville infektioille.

Resveratrolin tärkein ominaisuus lienee kyky hillitä syklo-oksigenaasi-2 (CoX-2) –entsyymin eritystä. CoX-2 vaikuttaa ruuansulatuskanavan kasvuhäiriöiden ja syöpien muodostumiseen. Luonnollisten CoX-2-estäjien, kuten resveratrolin, on havaittu vähentävän syöpien ja kasvainten esiasteiden kasvua. Samaan aikaan kun lääkeyhtiöt kuumeisesti kehittelevät uusia CoX-2-estäjiä, tarjolla on luonnonmukainen vaihtoehto. Päivittäin nautittuna punaiset viinirypäleet suojelevat kasvaimilta luonnollisella tavalla.

Red-Grape-Cluster.6

 

4. Klorella ja spirulina

Eteläkorealaiset tutkijat havaitsivat klorellan sisältämillä karotenoideilla olevan syöpää ehkäisevä vaikutus. C. Ellipsoidea sisältää eniten violaksantiinia. C. Vulgariksen pääkarotenoidi on luteiini. Ryhmä tutki karotenoidiuutteiden tehoa syöpää vastaan ja havaitsi syöpäsolujen kasvun hidastuvan enemmän mitä suurempia määriä käytettiin.

Lehtivihreä neutraloi ympäristömyrkkyjä ja saasteita. Se auttaa verta kuljettamaan happea soluihin ja kudoksiin. Happirikkaat solut eivät muutu syöpäsoluiksi. Klorellan raskasmetalleja neutraloiva vaikutus ja kyky parantaa haavoja perustuu lehtivihreään. Tutkimusten mukaan lehtivihreän antimutageeninen vaikutus suojaa perimää karsinogeeneilta ja myrkyllisiltä lääkkeiltä.

Spirulina ei poista raskasmetalleja, mutta sillä on immuunijärjestelmää vahvistava vaikutus. Spirulina koostuu spiraalimaisista soluista, mistä nimikin juontuu. Spirulina sisältää runsaasti B-, E-, K-vitamiineja, betakaroteenia, rautaa, magnesiumia ja välttämättömiä rasvahappoja. Monet sen sisältämät aminohapot parantavat henkistä suorituskykyä, antavat energiaa ja pitävät verensokerin tasaisena. Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan korkean seleenipitoisuuden spirulinauute rajoittaa rintasyövän kasvua.

Spirulina.
Spirulina.

 

5.Vihreä tee

Vihreän teen terveysvaikutukset ovat katekiineiksi kutsuttujen kasviflavonoidien ansiota. Vihreän teen pääasiallinen katekiini, epigallokatekiini-3-gallaatti (EGCG) on tutkijoiden erityisen mielenkiinnon kohteena. Eteläkorealaiset tutkijat havaitsivat EGCG:n estävän luonnollisella tavalla TNF:n toiminnan vaikuttamalla tulehdusta aiheuttavien kemikaalien kykyyn sitoutua verenkiertoelimien sileän lihaskudoksen pintaa.

Vuonna 2009 Chonbukin yliopiston lääketieteellisen laitoksen tutkijat selvittivät tarkan vaikutusmekanismin. EGCG estää TNF:n vaikutuksen rajoittamalla fraktalkiinin toimintaa elimistössä. Tulehdusreaktioita aiheuttavalla fraktalkiinilla on huomattava rooli arterioskleroosin eli valtimonkovettumataudin synnyssä.

 

6.Ristikukkaiset vihannekset

Ristikukkaiset vihannekset sisältävät vitamiineja, mineraaleja, glukosinolaatteja ja muita ravinteita. Nämä kemikaalit metabolisoituvat useiksi biologisesti aktiivisiksi yhdisteiksi, joilla on syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Sinappi-, parsa-, kerä-, lehti- ja kukkakaalit, nauris sekä monet muut ristikukkaiset vihannekset ovat täynnä ravinteita, kuten karotenoideja (beta-karoteeni, luteiini, zeaksantiini), C-, E- ja K-vitamiineja, folaatteja ja mineraaleja.

Vihannesten sisältämät bioaktiiviset yhdisteet, kuten indolit, nitriilit, tiosyanaatit ja isotiosyanaattit suojaavat soluja. Yhdisteet suojelevat perimää haitallisilta mutaatioilta, neutraloivat karsinogeeneja, estävät syövän etäpesäkkeiden leviämisen ja uusien verisuonien muodostumisen kasvaimessa. Yleisimmistä ristikukkaisista vihanneksista nauris peittoaa kerä-, lehti-, parsa- ja kukkakaalin glukosinolaattien kokonaismäärässä.

nauris

 

7. Tomaatit

Tutkimusten mukaan säännöllinen tomaattien ja tomaattivalmisteiden käyttö ravintona alentaa sairastumisriskiä useisiin eri syöpiin ja jossain määrin myös sepelvaltimotautiin. Monilla tomaatin yhdisteillä, kuten karotenoideilla on positiivisia terveysvaikutuksia. Erityisesti lykopeenia tutkitaan aktiivisesti.

Nauttimalla tomaattimehua säännöllisesti saat pieniä määriä karotenoideja, jotka vähentävät tulehdusreaktion välittäjäaineiden määrää elimistössä. Veren TNF-alfa pitoisuus oli 30 % alhaisempi kuukauden päästä raa’an tomaattimehun nauttimisen aloittamisesta.

tomatti

 

8. Lääkinnälliset sienet

Sieniä on käytetty ravinnoksi ja lääkkeeksi ainakin 5 000 vuoden ajan. Yli viidenkymmenen lajikkeen antiviraaliset ja syöpää ehkäisevät vaikutukset on todettu eläin- ja soluviljelmätutkimuksissa. Siitakesienten polysakkaridit, sizofyllaani, AHCC, maitakeuute ja Coriorus versicolorin vaikuttavat aineet ovat olleet lääketieteellisen mielenkiinnon kohteena.

Coriolus versicolor on yksi maailman yleisimmistä kääpälajeista. Versicolor tarkoittaa kirjaimellisesti ”useita värejä”. Sienen väri voi vaihdella esiintymispaikan mukaan. Sieni tunnetaan kiinalaisessa lääketieteessä nimellä yun zhi.

Polysakkaridi-K (PSK) Trametes versicolorista eristetty proteiniin sitoutunut polysakkaridi. Yhdistettä on käytetty syövän hoidossa sen immuunijärjestelmää stimuloivan vaikutuksen takia Euroopassa, Kiinassa ja Japanissa. Japanissa PSK on hyväksytty ja valtion sairausvakuutuksen piirissä oleva syöpähoidon tehosteaine.

PSK:n hoitavista ominaisuuksista on saatu näyttöä laboratoriotutkimuksissa ja kliinisissä ihmiskokeissa. Alustavien tulosten perusteella PSK saattaa hidastaa mutageenien, säteilyn ja tuntemattomien tekijöiden aiheuttamien kasvainten muodostumista.

Coriolus versicolor.
Coriolus versicolor.

 

9.Valkosipuli

Cancer Prevention Research –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kiinalainen lääketiede on käyttänyt valkosipulia yli neljäntuhannen vuoden ajan. Tutkijoiden mukaan valkosipulin rikkiyhdisteillä, kuten diallyylisulfidilla, on sairauksia ennaltaehkäiseviä vaikutuksia.

Diallyylisulfidin potentiaalia syöpälääkkeenä on tutkittu useaan otteeseen. Diallyylidisulfidi(DADS) on yksi runsaimmin valkosipulissa esiintyvistä öljyliukoisista rikkiyhdisteistä. Eteläkorealaisen tutkimuksen mukaan DADS hillitsee solujen jakautumista ja tuhoaa soluja stimuloimalla vapaiden radikaalien muodostumista mitokondrioissa. Tutkijat huomasivat diallyylidisulfidin aktivoivan kasvurajoitegeeni p53:n ja tuhoavan syöpäsolut 24 tunnin sisällä hoidon aloittamisesta. Kokeissa diallyylidisulfidin indusoimat solukuolemat voitiin estää p53-geenin toimintaa hillitsevillä lääkkeillä. Tulosten perusteella mitokondrioissa muodostuvat vapaat radikaalit ovat toisiolähettejä diallyylidisulfidin indusoimissa solukuolemissa. Tutkimus julkaistiin Journal of Biochemical and Molecular Toxicology –lehdessä.

Alliinin hajoamisreaktiossa muodostuva allisiini antaa valkosipulille ominaisen aromin. Allisiini on myös maailman tehokkain antioksidantti. Valkosipuliöljyt ja -jauheet valmistetaan tislaamalla tuoreista valkosipuleista ja jatkamalla muilla ainesosilla. Käsittely tuhoaa suurimman osan allisiinista ja heikentää terveysvaikutuksia. Ravinnelisistä AlliMAX on ainoa tuhoamattomin menetelmin tuotettu allisiiniuute.

valkosipuli

 

10. Hamppu

Hamppuöljy edistää kehon terveyttä ja nostaa melatoniinin määrän tuhansia kertoja normaalia korkeammaksi. Kun käpyrauhanen tuottaa runsaasti melatoniinia, keho päihittää taudit leikiten.

Melatoniinin on havaittu hidastavan tai pysäyttävän useiden erityyppisten syöpäkasvainten kasvun tai jopa parantavan ne. Joidenkin tutkimusten mukaan melatoniini voi nostaa vaikeasti hoidettavien syöpien, kuten keuhkosyövän ja melanooman, paranemisennustetta sekä parantaa elämänlaatua. Joidenkin tutkimusten mukaan pieni osa syövistä parantui osittain tai kokonaan melatoniinin ansiosta.

Vertaisarvioitu tutkimus osoitti melatoniinin estävän erityisen tehokkaasti syövän uusiutumisen. Kaikissa kehon soluissa on melatoniinireseptoreita. Estrogeeni stimuloi rintasyöpäsolujen jakautumista. Melatoniini hidastaa taudin kehittymistä hidastamalla solujen jakautumista.

hempoil

Jo lähes vuosikymmenen ajan Rick Simpson on osoittanut kuinka syöpä parannetaan hamppuöljyllä. THC-pitoinen hamppuöljy ovat kasvikunnan parhaimpia proteiininlähteitä. Hamppuöljyä voidaan käyttää ravintona tai ihonhoitotuotteena.

Hamppuöljy on yksi parhaista lähteistä välttämättömille amino- ja rasvahapoille. Omega-3, -6 ja -9 –rasvahappoja on optimaalisessa suhteessa. Mainitut elintarvikkeet eivät ole vain kansanparantajien mielenkiinnon kohteina. Elintarviketeollisuus etsii aktiivisesti uusia raaka-aineita terveysvaikutteisiin ruokiin.

 

Artikkeli on julkaistu alunperin englanniksi lähteineen Prevent Disease –verkkosivuilla.

2 kommenttia

  1. Kah, juutalaiset alkavat haastaa myös terveystiedon jakajat oikeuteen

    Plusääni(3)Miinusääni(6)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat