10 yrttiä, jotka vahvistavat immuunivastetta

Ihmiskehon moninaisista järjestelmistä immuunivaste on hyvä esimerkki monimutkaisesta tehokkuudesta. Se synkronisoi solujen ja elinten verkoston toimenpiteet puolustaessaan kehoa infektioilta ja sairauksilta. Se muistaa sairaudet ja rokotteet ja pystyy tehokkaasti tuottamaan vasta-aineita uusia hyökkäyksiä vastaan.

Immuunivaste pitää sisällään myös kehittyneen sisäisen kommunikointijärjestelmän, joka voi laukaista välittömän vastareaktion infektion uhatessa ja toimia tilanteen vakavuuden mukaan samalla säädellen lukemattomien solujen toimintaa.

Tämä hieno järjestelmä ei kuitenkaan ole järkkymätön. Autoimmuunisairauksissa järjestelmä toimii viallisesti ja hyökkää väärien solujen ja kehoon kuuluvien aineiden kimppuun. Syyt immuunijärjestelmän järkkymiseen eivät ole täysin selvillä. Syyksi epäillään geenipoolin heikentymistä, lääkeaineita ja bakteereja. Hoitokeinona autoimmuunisairauteen tarvitaan lääkkeitä, jotka tukahduttavat immuunivasteen väärät reaktiot. Se ei kuitenkaan hoida itse sairauden syytä, eli vioittunutta immuunijärjestelmää.

Miten auttaa kehon puolustusjärjestelmää?

Joillakin ihmisillä on syntyjään hyvien geenien tuottama vahva immuunivaste. Toiset taas tiedostamattaan nakertavat immuunivastettaan huonon ruokavalion, stressin, huonon unirytmin, liikunnan ja auringonvalon puutteen kautta. Viimeaikaiset tutkimukset ovat todistaneet näiden asioiden vaikuttavan suuresti kehon vastustuskykyyn.

Henkilökohtaisen hygienian taso vaikuttaa myös merkittävästi vastustuskyvyn ylläpitoon. Puhtaudella on kauaskantoiset vaikutukset niin taloudellisesti, yhteiskunnallisesti kuin ympäristönkin kannalta.

Antibiootit ja rokotteet kehon puolustuksen vahvistajina on lytätty nykyisten tutkimusten valossa. Antibioottien on huomattu hyökkäävän mm. vatsan hyödyllisiin bakteereihin vahingoittaen immuunivastetta.

Immuunivastetta luonnollisesti vahvistavia yrttejä

Kehon puolustusjärjestelmä on hyvin riippuvainen vatsan ruokahuollosta. Huono ruokavalio tuo mukanaan helpommin sairauksia ja infektioita. Luonnosta löytyy paljon erilaisia ruokia, jotka vahvistavat kehon puolustusjärjestelmää luonnollisella tavalla. Alla 10 esimerkkiä:

  1. Auringonhattu (Punahattu) Echinacea on ruohovartinen perenna, jota käytetään yksikseen tai leinikkien kanssa teenä vahvistamaan vastustuskykyä ja ehkäisemään tai parantamaan ylähengitysteiden tulehduksia ja flunssaa.
  2. Ginseng (Panax ginseng) Tällä suomeksi kiinanginsenginä tunnetulla lääkerohdolla on monta käyttötarkoitusta itämaisessa lääketieteessä. Länsimainen lääketiedekin on huomannut sen sisältävien ginsenosidien tulehduksia ja syöpää ehkäisevän vaikutuksen. Sen on todettu parantavan myös immuunivastetta ja vaikuttavan psyyken ominaisuuksiin ja jopa diabetekseen.
  3. Valkosipuli Tällä maustekasvilla on pitkä historia myös lääkeaineena. Yeshivan yliopiston lääketieteen laitoksella New Yorkissa vahvistettiin juuri tutkimuksissa valkosipulin parantava vaikutus sydän- ja verisuonitauteihin, tulehduksiin ja syöpäkasvaimiin. Mausteena se on myös erinomainen pataruokiin ja pikaiseen paistamiseen pannulla.
  4. Paprikat Näissä syötävissä paprikoissa ei ole kapsaisiinia, kuten tulisissa serkuissaan chileissä. Ne ovat makeita ja rapsakoita ja sisältävät karotenoidi lykopeenia, joka alentaa syövän riskiä, beetakaroteenia, josta muodostuu A-vitamiinia ja zeaksantiinia, karotenoidi alkoholia, joka ehkäisee silmänpohjan rappeumaa ja kaihia.
  5. Inkivääri Tämän kasvin on osoitettu vähentävän tulehduksia, sydän- ja verisuonisairauksia sekä veritulppia ja alentavan kolesterolia. Sen on myös huomattu rajoittavan tulehduksiin liittyvien geenien toimintaa.
  6. Maustekurkuma (Curcuma longa) Tämä maustekasvi sisältää kurkumiinia, jolla on vahvoja antioksidanttisia ominaisuuksia ja se toimii myös bakteereita ja tulehduksia estävänä sekä rauhoittaa vatsaa. Tulehduksia se vähentää stimuloimalla lisämunuaisia, jotka tuottavat tulehduksia lievittäviä hormoneja. Vatsaa se rauhoittaa edistämällä sapen kiertoa ruoansulatuksessa. Eläinkokeissa on todettu kurkuman suojelevan maksaa alkoholin ja myrkkyjen vaikutuksilta.
  7. Neidonhiuspuu (Gingko biloba) tunnetaan myös nimellä Ginkgo (tai gingko). Lehdet sisältävät antioksidanttisia yhdisteitä bilobalideja ja ginkgolideja, jotka suojelevat soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Eläinkokeissa on havaittu ginkgon suojelevan säteilysairaudelta sekä säteilyn aiheuttamalta solukuolemalta. Ginkgo-uute voi vähentää aivoinfarktin aiheuttamia aivovaurioita jopa 50 prosentilla ja auttaa parantamaan muistia.
  8. Kääpäsienet (Ganodermataceae) ja niistä erityisesti reishi (japan.) tai língzhī (kiin.) sieninä tunnetut lakkakääpä (Ganoderma lucidum) ja tsuga (Ganoderma tsugae), joilla on tuhansien vuosien historia itämaisessa lääketieteessä terveyden ja pitkän iän edistäjinä. Nykyiset tutkimukset ovat paljastaneet näiden antioksidanttisten kääpäsienten vahvistavan immuniteettia, estävän syöpää ja auttavan virtsatietulehduksiin.
  9. Kurjenherneet (Astragalus) Tämäkin lääkeyrttien suku tunnetaan alun perin Kiinasta. Suomessa tunnetaan mm. kiinankurjenherne ja rohtokurjenherne. Kurjenherneiden tiedetään stimuloivan immuunijärjestelmää ja helpottavan ruoansulatusta ja lisämunuaisen toimintaa. Kurjenherne toimii nesteenpoistajana ja sitä on myös käytetty vilustumiseen ja flunssaan. Sen tehokkuus perustuu polysakkarideihin, saponiineihin ja flavonoideihin.
  10. Kissankynsi (Uncaria tomentosa) Perusta kotoisin oleva liaanikasvi auttaa vatsan ongelmiin. Viime aikoina se on tullut tunnetuksi kyvystään stimuloida kehon puolustusjärjestelmää tulehduksia ja rappeuttavia sairauksia vastaan. Se sisältää oksindoliini-alkaloideja, jotka vahvistavat immuunivasteen kykyä löytää ja tuhota patogeeneja.

Käytännöllisesti katsoen nauttimalla hyvää ruokaa, joka samalla vahvistaa kehon immuunivastetta, voi pitää yllä hyvää terveyttä maksamatta maltaita. Yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin, riittävään lepoon ja yleiseen positiivisuuteen terveenä pysymisen ei tarvitse olla hankalaa.

 

Alkuperäinen artikkeli: http://www.naturalnews.com/035530_immune_system_herbs_spices.html

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat