16 luonnollista tapaa päästä nopeasti eroon päänsärystä

Päänsärkyä voivat aiheuttaa monet eri asiat: äkilliset ruokavalion muutokset, stressi, pitkät työpäivät, aterian jättäminen väliin, liian pitkä tietokonetyöskentely tauotta tai jatkuva väärä leporytmi, kuten esimerkiksi liikaa tai liian vähän unta.

Päänsärky voi kasvaa sietämättömäksi ja siihen voi liittyä pahoinvoinnin tunnetta ja jopa oksentelua. Useimmat eivät ymmärrä, että päänsäryn yleisin syy on nestevajaus. Markkinoilla on paljon erilaisia reseptivapaita päänsärkylääkkeitä, mutta niillä kaikilla on mahdollisia sivuvaikutuksia, ne häiritsevät suolistobakteereita ja voivat aiheuttaa muita terveysongelmia. Kannattaa tutustua ennen lääketeollisuuden tarjoamia päänsäryn pikaparannuksia seuraaviin luonnonmukaisiin hoitokeinoihin. Ne tepsivät todistetusti jopa kaikkein pahimpiin päänsärkyihin, kuten migreeniin, lihasperäiseen (jännityspäänsärky) ja sarjoittaiseen päänsärkyyn (Hortonin oireyhtymä).

 

1. Vesi

Päänsärky itsessään ei ole terveydelle vaarallista, vaan se on kehon viesti siitä, että jokin on pielessä. Elimistömme ei tosin osaa aina kertoa kovin selkeästi, mikä on vialla tai miten pitäisi toimia. Emme aina koe janontunnetta, vaikka elimistö kärsii nestevajauksesta, ja päänsärky onkin usein kehon viesti nestevajauksesta. Aikuiset tarvitsevat yleensä kahdesta viiteen litraa vettä päivässä, riippuen painosta, pituudesta ja elämäntavoista.
Jos päänsäryn syynä on nestehukka, helpoin tapa lievittää päänsärkyä on juoda runsaasti vettä. Vesi on erittäin tehokas päänsärkylääke. Juo vain lasillinen puhdasta vettä päänsäryn alkaessa ja jatka siemailua pienin kulauksin läpi koko päivän. Kehon normaalin nestetasapainon palautuessa alkaa myös päänsärky automaattisesti hellittää. Päänsärystä kärsiessä kannattaa välttää erityisesti nestettä poistavia juomia, kuten kahvi ja alkoholi.

 

2. Pään hieronta

Kevyt hieronta voi siirtää huomion päänsärystä ja samalla lievittää jännitystä ja parantaa verenkiertoa. Tavallisin perushieronta päänsäryn sattuessa on hieroa kiertoliikkeellä ohimoilta kevyesti sormilla painaen. Tai voi kokeilla seuraavia tekniikoita:

 • Hiero päänahkaa. Suihkussa voi nautiskella pitkästä hiustenpesusta ja shampoota hiuksiin levittäessään hieroa päänahkaa pitkään. Kuivempi versio on hieroa sormenpäillä päänahkaan esimerkiksi kookosöljyä tai arganöljyä.
 • Laita esimerkiksi sukkaan kaksi tennis- tai squashpalloa ja aseta selin maatessasi pallot niskaan juuri takaraivoluun alle ja rentoudu. Aluksi voi tuntua hieman epämukavaa painetta poskionteloissa, mutta se katoaa kyllä. Tämä auttaa erityisesti poskionteloista kumpuavaan päänsärkyyn.
 • Pyydä jotakuta hieromaan niskaasi ja hartioita. Ystävän hellä ja välittävä kosketus voi auttaa lievittämään jännitystiloja välittömästi. Erityisesti niskan yläosan (takaraivoluun juuri) hieronta lievittää päänsärkyä.
 • Nenänvarren kevyt hieronta voi auttaa poskiontelopäänsärkyyn ja migreeniin.
 • Hiero peukalon ja etusormen välissä olevaa pehmeää kohtaa. Peukalohangan hermot vaikuttavat otsan verisuonien supistumiseen.
 • Hiero reippaalla otteella molempien käsien akupunktiopisteitä, jotka löytyvät kohdasta, jossa peukalon ja etusormen kämmenluut liittyvät. Parasta olisi, jos joku toinen voi tehdä tämän sinulle, jolloin voidaan molempia käsiä hieroa yhtä aikaa. Jos haluaa tehdä tämän itselleen, hiero ensin toista kättä viisi minuuttia ja sitten toista kättä viisi minuuttia.

woman-head-rubbing2

 

3. Kylmäpakkaus

Kylmäkääre otsalla voi lievittää päänsärkyä nopeasti. Kylmänä voi käyttää märkää pyyhettä tai kuivaan pyyhkeeseen käärittyä jäätä, kylmäpakkausta tai vaikka pakastevihannespussia. Pidä kylmäkääre otsalla kymmenen minuuttia ja toista hetken päästä uudestaan, kunnes päänsärky alkaa hellittää. Kylmäkääre auttaa turruttamaan kivun ja supistaa verisuonia, mikä parantaa pään verenkiertoa. Tämä auttaa erityisesti stressistä ja poskionteloista johtuviin päänsärkyihin.

 

4. Käytä rentoutumistekniikoita

Kaikkialla maailmassa käytetään monenlaisia temppuja huomion harhauttamiseksi kivusta. Kärsiessään päänsärystä ei kannata yrittää keskittyä johonkin uuteen, vaan kannattaa pitäytyä omalla mukavuusalueella. Uusista meditaatiotekniikoista voi lukea sitten myöhemmin, kun on parempi vointi. Suosittuja tekniikoita ovat:

 • Meditaatio
 • Rukoilu
 • Syvähengitys (eli palleahengitys)
 • Mielikuvaharjoittelu
 • Musiikin kuuntelu stereona
 • Rauhoittuminen. Nukkuminen auttaa.

 

5. Kuuma vesi

Kuumavesipullo niskassa voi lievittää stressin aiheuttamaa päänsärkyä. Lämpö auttaa rentouttamaan lihasjännitystä ja parantaa verenkiertoa, mikä lievittää päänsärkyä. Kuuma suihku on myös hyvä vaihtoehto. Toinen hyvä keino on täyttää amme tai allas niin kuumalla vedellä kuin sietää koskea ja liottaa siinä käsiä 10–15 minuuttia. Kroonisesta päänsärystä kärsivien kannattaa liottaa jalkojaan kuumassa vedessä 10 minuuttia ennen nukkumaan menoa.

 

6. Sitruuna

Sitruuna on erittäin tehokas ja toimiva aine päänsäryn hoitoon. Juomalla lämpimään veteen sekoitettua sitruunanmehua voi lievittää päänsärkyä. Tämä kotikonsti on erityisen hyödyllinen, kun päänsärky johtuu ilmavaivoista. Eräs toinen tapa on käyttää sitruunankuoresta tehtyä tahnaa otsalle levitettynä, mikä auttaa välittömästi päänsärkyyn. Kuuma sitruunatee kolme–neljä kertaa päivässä auttaa myös.

 

7. Reunuspietaryrtti (Tanacetum parthenium)

Reunuspietaryrttiä saa kapselissa sekä tablettina ja siitä voi myös uuttaa teetä tai käyttää jopa salaattina (kitkeränmakuinen). Reunuspietaryrtin tehosta on ristiriitaisia tutkimustuloksia, mutta sitä on käytetty kansanlääkinnässä jo satoja vuosia, joten sitä kannattaa kokeilla. Yrtillä ei ole vakavia sivuvaikutuksia, mutta käytöstä saattaa aiheutua kielen aristusta, suun limakalvon haavaumia, pahoinvointia, ruoansulatuksen ongelmia tai ähkyä. Pitkäaikaisen käytön lopettaminen saattaa aiheuttaa unihäiriöitä ja jopa päänsärkyä.

chrysanthemum_parthenium

 

8. Betel-lehdet

Betel-palmun lehdet tunnetaan hyvin kipua lievittävistä ominaisuuksista ja viilentävästä vaikutuksesta, joka voi auttaa pääsemään eroon päänsärystä parissa minuutissa. Murskaa morttelissa tai tehosekoittimessa kaksi tai kolme tuoretta betel-lehteä tahnaksi ja levitä otsalle ja ohimoille puoleksi tunniksi. Päänsärky hellittää pian. Betel-lehtiä voi myös pureskella.

 

9. Aromaterapia

Aromaterapiassa käytetyt aineet ja menetelmät vaihtelevat suuresti, mutta yleisimpiä päänsäryn hoitoon käytettyjä eteerisiä öljyjä ovat laventeli, meirami ja kamomilla. Öljyjä voi käyttää hierontaan, kylpyyn tai höyryhengitykseen. Niska- ja hartiahierontaan voi käyttää esimerkiksi perusöljyyn sekoitettuna rosmariiniöljyn, muskottipähkinäöljyn ja laventeliöljyn yhdistelmää.

 

10. Inkivääri

Inkiväärillä on tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa lievittämään myös päänsärkyä. Inkivääri auttaa rentouttamaan pään verisuonia, mikä vähentää aivojen turvotusta ja aktivoi aivojen luonnollisia opiaatteja. Tämä vähentää jännityspäänsärkyyn liittyviä kipuja. Päänsärystä kärsiessä kannattaa juoda inkivääriteetä kolme–neljä kertaa päivässä kehontulehdusten vähentämiseksi. On kuitenkin tärkeä muistaa nauttia inkivääriteetä heti päänsäryn alettua, jotta inkivääri ehtii toimia ja lievittää päänsärkyä.

gingerimagemain

 

11. Omena

Aamuisen päänsäryn vaivatessa kannattaa syödä omenaa, johon on siroteltu suolaa ja juoda päälle jotain lämmintä. Omenan lisäksi päänsärkyyn voi käyttää myös omenaviinietikkaa. Täytä suuri kulho kuumalla vedellä ja lisää neljä ruokalusikallista omenaviinietikkaa ja hengitä höyryä pyyhkeen alla 10–15 minuuttia. Omenaviinietikkaa voi myös nauttia vesilasilliseen sekoitettuna 2–3 kertaa päivässä.

 

12. Mantelit

Manteleissa on kipua lievittäviä kemikaaleja, jotka voivat auttaa päänsärkyyn jo alle varttitunnissa. Kourallinen manteleita on aina kätevä luonnollinen vaihtoehto kaupallisille särkylääkkeille.

 

13. Cayennepippuri

Cayenne on endorfiinistimulantti, joka voi lievittää päänsärkyä. Cayennepippurin tiedetään helpottavan jopa kaikkein pahimmissa päänsäryissä niin syötynä kuin iholle levitettynä. Eräät cayennepippuria sisältävät voiteet toimivat erittäin hyvin, varsinkin sekoitettuna DMSO:hon (dimetyylisulfoksidi).

 

14. Piparminttu

Piparmintulla on viilentäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa lievittämään päänsärkyä. Piparminttuteetä voi tehdä kuivatusta piparmintusta (teelusikallinen kupilliseen kuumaa vettä), jonka annetaan hautua peitettynä 10 minuuttia, jonka jälkeen siivilöidään ja voidaan makeuttaa vaikka hunajalla ennen juomista. Myös piparminttuöljyllä voi hieroa ohimoita, niskaa ja leukaa, mikä lievittää välittömästi kipua. Lisäksi piparmintun rauhoittavan aromin hengittäminen voi lievittää voimakkaan päänsäryn muita oireita, kuten pahoinvointia.

peppermint

 

15. Eukalyptusöljy

Eukalyptusöljy lievittää särkyä ja estää tulehduksia. Päänsärkyä lievittääkseen voi eukalyptusöljyllä hieroa otsaa ja ohimoita 15–20 minuuttia. Öljy antaa rauhoittavan tunteen, joka lievittää päänsärkyä ja samalla rentouttaa pään lihaksia. Eukalyptusöljyn lisäksi voi kokeilla myös kookosöljyä tai manteliöljyä.

 

16. Kaneli

Kaneli voi myös tehokkaasti lievittää päänsärkyä. Jauha kanelitanko ja lisää vettä niin, että muodostuu tahnaa. Levitä tahnaa otsalle ja ohimoille ja lepää puoli tuntia. Päänsärky hellittää nopeasti. Pese levon jälkeen kanelitahna pois haalealla vedellä. Tämä hoito auttaa erityisesti, jos päänsärky johtuu kylmälle altistumisesta.

 

Alkuperäinen artikkeli englanniksi PreventDisease.com-verkkosivuilla.

5 kommenttia

 1. Naiminen parantaa yleensä molempien sukupuolien päänsäryn. Ja jos sattuu naimaan samaa sukupuolta tai koiraansa, niin parantaa yleensä niidenkin päänsäryn. Niin se vain on, että naiminen on aina ollut paras luonnonlääke päänsärkyyn. Näin minulle ovat kertoneet sekä vaimo että tytär.

  Plusääni(4)Miinusääni(9)
  1. Kas, luulinkin jo olevani ainoa joka tämän tietää. Ikävää aina kun kissa alkaa maukumaan lujaa ihan ilman syytä, niin googlasimpas hieman ja selvisi että se johtuu kissan päänsärystä. Yleensä se paranee kun stimuloi kissan rektaalialuetta kielellä tai ihan vaikka kikkelillä, kunhan ei ole liian iso (max. 12 cm pituus)

   Kannattaa oikeesti kokeilla naimista päänsärkyyn, omien kokemuksien perusteella tehoaa sekä naisiin että mieheen sekä tavallisiin kotieläimiin.

   Plusääni(4)Miinusääni(14)
 2. Päänsärkyyn ja migreeniin ovat hyviä myös luonnollinen rikkiyhdiste MSM sekä happihengitys ja/tai sisäisesti nautittavat happivalmisteet.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 3. Usein, varsinkin urheiltaessa, päänsärky voi johtua hapen puutteesta aivoissa liian nopean hengityksen takia.
  Kohdatessanne päänsärkyä, hengittäkää useita kertoja syvään ja pitäkää ilma sisällä ainakin 3 sekuntia ja hengittäkää rauhallisesti ulos.
  Näin keuhkoista pääsee enemmän happea liikkeelle.

  Plusääni(3)Miinusääni(1)
 4. 17. Lakkaa lukemasta Magneettimedian ”artikkeleita”.

  Plusääni(8)Miinusääni(3)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat