20 ruoka-ainetta, jotka auttavat nukkumaan paremmin

Seuraavissa ruoissa on runsaasti unenlaatua parantavia aineita, kuten tryptofaania, joten ne voivat auttaa nukkumaan paremmin ja pidempään.

Harvat asiat turhauttavat enemmän kuin unettomana pyöriskely, vaikka kuinka haluaisi ja tarvitsisi unta. Kun tietää, että seuraavana aamuna on pakko herätä aikaisin ja jaksaa läpi rankan ja vaativan päivän, saattaa helposti tarttua unilääkkeiden tarjoamaan helppoon ratkaisuun. Niiden tarjoama uni ei kuitenkaan ole aina laadukasta, toisin kuin luonnollisin konstein saatu rentouttava ja pitkä uni. Seuraavat 20 keittiön kaapista todennäköisesti löytyvää ruoka-ainetta auttavat säätelemään hormoneja, jotka ohjaavat unta, lepoa ja rentoutumista.

 

Kirsikat

Kirsikat täydentävät kehon melatoniinivarastoja ja niissä on runsaasti antioksidantteja ja fytoravinteita. Ennen nukkumaan menoa voi syödä tuoreita kypsiä kirsikoita, juoda sokeritonta täyskirsikkamehua tai napostella kuivattuja kirsikoita (viimeksi mainitun suhteen kannattaa olla kohtuullinen, sillä kuivatuissa hedelmissä ja marjoissa on runsaasti energiaa).

 

Popcorn

Popcornissa on aminohappo tryptofaania, josta muodostuu nukahtamista helpottavaa aivojen välittäjäainetta serotoniinia. Poppareista kannattaa jättää epäterveellinen rasva ja suola pois.

 

Mantelit

Miten runsaasti energiaa sisältävä ja piristävä ruoka voi auttaa nukkumaan paremmin? Manteli sisältää kyllä koentsyymi Q10:tä, joka auttaa solujen sisäistä energiantuotantoa, mutta se sisältää myös tryptofaania. Parhaan tuloksen saamiseksi kannattaa kokeilla manteleita yhdessä joidenkin muiden tämän listan ruokien kanssa.

 

Leipä

Leivällä on suuri glykemiaindeksi, joten se voi varmasti tehdä uneliaaksi, varsinkin jos syö leipää neljän tunnin sisällä ennen nukkumaan menoa. Laihduttajien kannattaa varoa liiallista leivän syöntiä, sillä se nostaa verensokeria, joka voi aiheuttaa painon nousua.

JasmineRice1809-thumb-596x350-137860

 

Jasmiiniriisi

Leivän tavoin jasmiiniriisillä on korkea glykemiaindeksi, eli se pilkkoutuu ja nostaa verensokeria nopeasti. Jasmiiniriisissä on enemmän tärkkelystä kuin muissa riisilaaduissa, kuten esimerkiksi pitkäjyväisessä riisissä.

 

Kamomillatee

Keittämällä illalla teetä kauniista kamomillan kukista voi sammua kuin saunalyhty. Tutkimusten mukaan kamomillalla on pieninä annoksina rauhoittava vaikutus ja suuremmilla annoksilla nukahtamista ja unen laatua parantavia vaikutuksia. Teekupillista kohden käytetään noin 2-3 kukkurallista teelusikallista kamomillaa ja annetaan hautua kiehuvan kuumassa vedessä 15 minuuttia.

 

Banaani

Banaanissa on runsaasti terveellisiä hiilihydraatteja ja se voi auttaa rauhoittumaan. Banaanissa on myös tryptofaania ja aineita, jotka edistävät unihormoni melatoniinin tuotantoa. Banaanin sisältämä magnesium auttaa myös rentouttamaan lihaksia.

 

Ruijanpallas

Suurin osa merenelävistä sisältää tryptofaania, mutta kampelakaloihin kuuluva ruijanpallas sisältää myös runsaasti B6-vitamiinia, joka on luonnollinen unilääke tärkeän roolinsa vuoksi serotoniinin tuotannossa. Lisäksi B6-vitamiini auttaa lievittämään lihaskramppeja.

paltus

 

Maito

Vanha kunnon suositus juoda lasillinen lämmintä maitoa iltaisin perustuu tieteelliseen tosiasiaan. Maidossa on tryptofaania ja lisäksi myös runsaasti kalsiumia, joka auttaa stressin hallinnassa.

 

Jogurtti

Jogurtilla on samat hyödyt kuin maidolla, mutta lisäksi se sisältää enemmän proteiinia, mikä tekee siitä terveellisen iltapalan ennen nukkumaan menoa. Kannattaa valita sokeroimaton ja vähärasvainen jogurtti, niin välttyy turhalta painonnousulta ja verensokerin heilahtelulta.

 

Kikherne

Kikherneiden sisältämä proteiini ja serotoniinin tuotantoa tehostava B6-vitamiini tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon rauhoittavaksi iltapalaksi. Kikherne sopii erinomaisesti salaatteihin tai vähärasvaisen hummuksen raaka-aineeksi.

 

Vihreä tee

Vihreässä teessä on luonnostaan jonkin verran kofeiinia, joten sitä ei kannata juoda juuri ennen nukkumaan menoa, ellei valitse kofeiinitonta versiota. Vihreän teen juominen kuitenkin läpi päivän auttaa rauhoittumaan. Se voi myös lievittää uniapnean oireita.

greentea11

Kaurahiutaleet

Kaurassa on runsaasti kalsiumia ja magnesiumia ja yhdessä esimerkiksi banaanin, hunajan ja maidon kanssa se on erinomainen myöhäisillan hiukopala.

 

Hunaja

Tämä makea herkku kohottaa verensokeria juuri tarpeeksi vähentääkseen aivojen välittäjäaineen oreksiinin tuotantoa, joka pitää hereillä ja virkeänä. Sitä voi laittaa puuron ja murojen päälle tai lisätä teehen.

 

Murot

Myöhäisillan naposteltavaksi kannattaa valita sokeroimatonta ravintorikasta muroa tai mysliä, joka auttaa lipumaan unten maille. Useiden murojen monimutkaiset hiilihydraatit voivat lisätä tryptofaania veressä ja laadukkaissa muroissa on usein lisätty B6-vitamiinia. Lisäkkeeksi suosittelemme banaania tai kuivattuja kirsikoita.

 

Edamame-pavut

Edamame-pavut ovat alun perin japanilainen tapa syödä vihreitä soijapavun palkoja suolan kera. Jo kupillisessa soijapapuja on 122 % päivittäisestä tryptofaanin tarpeesta ja edamame-pavut ovat raikkain (ja monen mielestä maukkain) tapa syödä soijapapuja.

 

Peruna

Perunan korkea hiilihydraattipitoisuus antaa niille korkean glykemiaindeksin, tämä voi auttaa nukkumaan rauhallisemmin. Kannattaa kokeilla annosta perunamuusia maidon kera ja päälle kauhallinen tavallista luonnonjogurttia.

 

Miso

Soijapavuista käyttämällä tehdyn mison aminohapot voivat tehostaa melatoniinin tuotantoa ja auttaa nukahtamaan paremmin. Miso sisältää myös tryptofaania. Lämmin kupillinen miso-keittoa voi olla kaikki, mitä tarvitsee illalla nukahtaakseen.

A-bowl-of-miso-soup

Tumma suklaa

Samasta syystä kuin tumma suklaa voi tehostaa aineenvaihduntaa, se voi myös auttaa nukkumaan paremmin. Tumman suklaan yhdisteiden on havaittu vähentävän kortisoli-hormonin tuotantoa aivoissa. Tämä ”stressihormoni” liittyy mm. painon nousuun. Mitä stressaantuneempi on, sitä vaikeampaa on illalla rauhoittaa mielensä nukkumaan mennessä. Tummaa suklaata kannattaa nauttia pieninä annoksina pitkin päivää, mutta ei juuri ennen nukkumaan menoa, sillä se sisältää jonkin verran kofeiinia.

 

Sahrami

Syvän keltainen sahrami tehdään maustesahramin (Crocus sativus) emin kuivatusta luotista. Sillä saadaan ruokiin paljon väriä ja makua, mutta sillä on myös mielialaa parantavia vaikutuksia, mikä voi auttaa pudottamaan painoa ja rentoutumaan. Hiirikokeissa veteen uutettu sahrami vähensi hiirien hermostuneisuutta ja pidensi unen kestoa.

 

 

Alkuperäinen artikkeli Ecosalon.com-verkkosivuilla.

4 kommenttia

 1. Ihminen evoluution huipulla (?) on kehittänyt yhteiskuntansa huippuunsa, että pääsisi helpommalla. Onko asiallista kysyä miten saan nukuttua,
  ”Kun tietää, että seuraavana aamuna on pakko herätä aikaisin ja jaksaa läpi rankan ja vaativan päivän”
  Vai pitäisikö HERÄTÄ ja kysyä, miksi seuraavana aamuna on pakko herätä aikaisin ja jaksaa läpi rankka ja vaativa päivä.
  Ei kai meitä ehkä vähän kuseteta?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Ainakin täällä Suomessa näkyy porukka pääsääntöisesti elävän pidempään ja terveempinä – silloin kun minä olin pikkuskidi puoli vuosisataa sitten, 80-vuotiaat oli puheenaiheita, eläkkeelle päässeet valmiiksi haudan partaalla ja moni kuoli jo ennen sitä. Nykyään suurin osa kohtuullisen terveellisesti eläneistä pääsee lähelle 90 jos ei ylikin, ja vastikään eläkkeelle päässeet on reipasta sakkia, joka matkailee ja kunnostaa – suureksi osaksi omin käsin – kesämökistään ympärivuotista ’vaarinpirttiä’. Vielä vanhempina aikoina iso osa uutta sukupolvea karsiutui jo ennen kouluikää, kun taas nykyään lapsikuolleisuus on hyvin pieni.

   Eli joo – kyllä se ’kusettaminen’ taitaa tosiaan olla aika vähäistä ..

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Popcorn: Yleensä käytetyt jyvät ovat peräisin geenimuunnellusta maissista, ei siis suositeltavaa syödä popcornia.
  Hampunjyvistä voi tehdä paukkujyviä, ja ne ovat paljon terveellisempiä kuin maissinjyvät.

  Leipä: Siinä on paljon gluteenia, mikäli ei ole valmistettu gluteenittomista tuotteista. Gluteenia tulisi välttää, se on voimakasta riippuvuutta aiheuttava ja se on yhdistetty lukuisiin sairauksiin.

  Maito: Nykyinen kaupan maito on niin paljon käsiteltyä, että siinä ei ole mitään hyvää jäljellä, eikä vatsa osaa oikein sulattaa sitä. Jos maitoa käyttää, niin suuresti suositeltavaa on käyttää raakamaitoa ostetuna puhtaalta tilalta. Maitoa tulee kumminkin käyttää kohtuudella vaikka raakamaitoa käyttäisikin, sillä maidossa on proteeni, joka hyökkää aivosoluja vastaan tuhoten niitä.

  Jogurtti: Raaka-aineena maito, niin ei kovinkaan terveellinen ravintoaine.

  Murot: Usein murojen ja myslien raaka-aineena käytetään geenimunneltuja viljoja, joten ei ole suositeltaavaa syödä niitä, ellei ne ole luomutuotteita.

  Kaikissa tuotteissa tulee painottaa luonnonmukaisuuteen ja ostaa luomutuotteita aina kuin mahdollista. Mitä enemmän luomutuotteita ostetaan, niin sitä enemmän niitä tulee tarjolle ja sitä enemmän ne helpenevat. Suosikaa luonnonmukaisia tuotteita ja jättäkää ostamatta geenimunnellut ja torjunta- ja synteettisiä lisäaineita täynnä olevat tuotteet.

  Plusääni(1)Miinusääni(2)
 3. Luonnonystävä kirjoittaa ihan asiaa, haluaisin tietää kuitenkin mistä lähteestä on tuo maidon sisältämä proteiini joka hyökkää aivosoluja vastaan ja tuhoaa niitä. En yhtään epäile etteikö pitäisi paikkaansa mutta haluaisin ihan itse tutustua niihin faktoihin. Voitko laittaa vinkkiä mistä voi lukea kaiken asiasta. Hienoa että taas tuli uutta asiaa en ole koskaan kuullut mitään tällaista maidosta, niin eihän se ole tarkoitettukaan ihmisten juomaksi jne.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat