20 timjamiöljyn terveyshyötyä

Timjami on yksinkertainen, mutta erittäin voimakas yrtti. Se vaikuttaa useisiin kehon järjestelmiin ja auttaa useisiin eri sairauksiin. Se sisältää yhtä voimakkaimmista tuntemistamme antioksidanteista, sekä tappaa todistetusti 98 % rintasyöpäsoluista.

Timjamiöljy valmistetaan timjamista, joka tunnetaan myös nimellä Thymus vulgaris. Huulikukkaiskasveihin kuuluva monivuotinen yrtti soveltuu aromaterapiaan, ruuanlaittoon sekä sitä voidaan lisätä potpourriin, suuvesiin, eliksiireihin tai salvoihin. Timjamilla on lukuisia lääkinnällisiä ominaisuuksia, yrtin sisältämien eteeristen öljyjen ansiosta.

Välimeren maissa timjamin eteeristen öljyjen terveysvaikutukset on tunnettu tuhansien vuosien ajan. Aine tunnetaan myös Ayurvedan harjoittajien keskuudessa. Nykyään tinjamiöljyä tuotetaan, monien muiden maiden ohella, pääasiassa Ranskassa, Marokossa ja Espanjassa.

Timjamia käytettiin palsamointiprosessissa antiikin Egyptissä, sekä suitsukkeena antiikin Kreikan temppeleissä. Kirjailija Maud Grieven mukaan roomalaiset käyttivät timjamia alkoholijuomien maustamiseen.

”Lääketieteen isänä” tunnettu Hippokrates huomasi timjamin kulinaristiset ominaisuudet. Yrttiä voitiin kasvattaa puutarhoissa, ja se kasvoi villinä maaseudulla. Hän mainitsee yhdessä kirjoituksessaan timjamin terapeuttisen käytön hengitystiesairauksien hoidossa.

Timjamin lääkinnälliset ominaisuudet johtuvat pääasiassa eteerisistä öljyistä, jotka voidaan erotella tuoreista kukista ja lehdistä höyrytislaamalla. Öljyn pääkomponentit ovat: alfa-tujoni, alfa-pineeni, kamferi, beta-pineeni, para-symeeni, alfa-terpineeni, linaloli, borneoli, beta-karyofylleeni, tymoli ja karvakroli.

20 timjamiöljyn terveyshyötyä

1) Ehkäisee syöpää

Nutrition and Cancer -lehden mukaan turkkilaisen Celal Bayarin yliopiston tutkijat testasivat villitimjamin vaikutusta rintasyöpäsoluihin. Erityisen mielenkiinnon kohteena oli villitimjamin aiheuttamat epigeneettiset muutokset ja solukuolemat rintasyöpäsoluissa. Tutkijat vahvistivat havainnon, jonka mukaan villitimjami lisäsi rintasyöpäsolujen solukuolemia. Heidän mukaansa villitimjami ”voi olla lupaava ehdokas uudenlaisten, terapeuttisten, rintasyöpää hoitavien lääkkeiden sarjassa.” Timjamiöljy tappoi 98 % viljelymaljassa kasvatetuista rintasyöpäsoluista (MCF-7). Aikaa kului vain 72 tunnia, konsentraation ollessa vain 0,05 %. Muissa tutkimuksissa timjamiöljy on osoittautunut toimivaksi suu- ja munasarjasyöpien hoidossa. Tutkimusten mukaan hartsitimjami (Thymus mastichina L.) voi suojata paksusuolensyövältä.

2) Auttaa akneen

Mirhami-, kehäkukka- ja timjamitinktuuroita testattiin aknea aiheuttavan Propionibacterium acnesin hoitoon. Englantilaisen Leeds Beckettin yliopiston tutkijat huomasivat, että timjamivalmisteet voivat olla tehokkaampia aknen hoidossa kuin reseptivoiteet. Tutkijoiden mukaan jokainen kolmesta tinktuurasta tappoi bakteerit viiden minuutin sisällä altistuksesta, mutta timjami oli kolmikosta ylivoimaisesti tehokkain. Se tappoi noin 100 000 bakteeria millilitraa kohden – tai puoli miljoonaa, teelusikallista kohden. Timjamitinktuuran havaittiin tappavan bakteereja huomattavasti tehokkaammin kuin bentsoyyliperoksidi, joka on aktiivinen ainesosa suurimmassa osassa aknevoiteista ja -nesteistä.

3) Ehkäisee kouristuksia

Miljoonat ihmiset kaikkialla maailmassa kärsivät köhästä, krampeista ja säryistä, kouristusten vuoksi. Spasmi on ei-toivottu, pakonomainen lihaksen supistustila. Niitä voi ilmetä hengitysteissä, hermoissa, lihaksissa, sisäelimissä tai muissa elimissä. Ne voivat aiheuttaa yskää, kouristuksia, epilepsia- tai hysteriakohtauksia, kramppeja, lihassärkyä tai vatsa- ja sisäelinkipuja.

4) Auttaa reumatismin hoidossa

Reumatismi johtuu yleensä kahdesta syystä, niveltulehduksesta tai kihdistä. Ensimmäisessä tapauksessa veri ei kierrä kunnolla. Toisessa tapauksessa myrkyllisen virtsahapon pitoisuus veressä kasvaa. Timjamiöljy voi auttaa molempiin vaivoihin. Diureettinen vaikutus lisää virtsaneritystä, mikä edesauttaa myrkkyjen poistumista elimistöstä. Stimulanttina se parantaa verenkiertoa, mikä ratkaisee ongelman toisella tavalla. Timjamiöljy auttaa molemmin tavoin reuman tai vastaavanlaisen vaivan, kuten niveltulehduksen, hoidossa.

5) Antiseptinen

Timjamiöljyn antiseptiset ominaisuudet suojaavat haavoja ja ruhjeita tartunnanaiheuttajilta. Antiseptiset ominaisuudet ovat pääasiassa karyofylleenin ja kamferin ansiota.

6) Suojaa verenpainetaudilta

Belgraden yliopiston tutkijat, Serbiassa, raportoivat Plant Foods for Human Nutrition -julkaisussa, että villitinjamin (Thymus serpyllum L.) vesiuute alensi verenpainetta laboratoriorotilla suoritetuissa eläinkokeissa. Julkaisun tiivistelmäosassa tutkimuksen suorittaneet tutkijat kirjoittivat: ”Tuloksemme viittaavat siihen, että timjamiuute voi suojata verenpainetaudilta kokeellisissa olosuhteissa.” On tärkeää ottaa huomioon, että osalla timjamin kemotyypeistä on verenpainetta nostava vaikutus. (Katso kohta 15)

7) Tappaa bakteereita

Timjamiöljyn sisältämät kamfori ja karyofylleeni tappavat bakteereita. Tämä hillitsee bakteerien kasvua kehon sisä- ja ulkopuolella. Se tappaa bakteerit ja pitää ne poissa elimistä. Tästä on hyötyä erityisesti haavaisen paksusuolen tulehduksen, munuaiskivien aiheuttaman kivun, sukupuolielin- tai virtsaputkentulehduksen, ruuansulatuskanavan ja hengityselinten infektioiden, kuten myös ulkoisten haavojen, hoidossa.

8) Voimistava vaikutus

Timjamin eteeriset öljyt voimistavat verenkiertojärjestelmää, sydäntä, ruuansulatusta, hermostoa, lihaksia ja ihoa, sekä kohottavat vastustuskykyä.

9) Edistää sydänterveyttä

Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus näinä aikoina, jolloin sydänongelmat kasvavat hälyttävällä vauhdilla. Timjamiöljyllä on myönteisiä vaikutuksia sydämen toiminnalle. Sen ansiosta sydämen venttiilit toimivat oikealla tavalla. Antispastisten ominaisuuksiensa ansiosta se rentouttaa valtimot ja verisuonet sekä laskee verenpainetta ja sydämen rasitustasoa. Lisäksi se voimistaa sydänlihasta ja koko sydäntä. Timjamiöljy parantaa sydänterveyttä kokonaisvaltaisesti.

10) Helpottaa ilmavaivoja

Vatsaan ja suolistoon kerääntyvät kaasut eivät ole niin viattomia, kuin miltä ne vaikuttavat. Vaikutus ei rajoitu epämiellyttäviin hajuihin. Ne voivat viedä ruokahalun, aiheuttaa unettomuutta, nostaa verenpainetta, uhata sydänterveyttä, tehdä vatsan kipeäksi, aiheuttaa kramppeja, oksentelua, päänsärkyä ja pahoinvointia. Joissain ääritapauksissa kaasujen kerääntyminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilan. Näin ollen liialliseen kaasujen muodostumiseen tulee puuttua ajoissa. Timjamiöljyn karminatiiviset ja antispastiset ominaisuudet auttavat kaasuja poistumaan alakautta (kaasujen liikkuminen ylöspäin voi aiheuttaa hengenvaaran), eivätkä ne enää pakkaudu elimistöön.

11) Diureettinen vaikutus

Ne, jotka kärsivät nesteen kertymisestä, kroonisen munuaisten vajaatoiminnan tai veressä olevien myrkkyjen ja suolojen vuoksi, hyötyvät timjamiöljystä. Se lisää virtsaneritystä, ja auttaa poistamaan ylimääräiset nesteet, suolat ja myrkyt elimistöstä. Sen avulla pudotat painoasi, alennat verenpainettasi, laihdut ja parannat ruuansulatustasi.

12) Auttaa kuukautisvaivoihin

Naisten tulisi olla kiinnostuneita tästä ominaisuudesta. Naiset ovat aina etsineet hoitokeinoa epäsäännöllisiin tai kivuliaisiin kuukautisiin, sekä ennenaikaisiin vaihdevuosiin. Timjamiöljy on ratkaisu ongelmiin. Se poistaa tukokset ja helpottaa kuukautisten aikana esiintyviä oireita, kuten vatsakipua, väsymystä, pahoinvointia, masennusta ja alhaista verenpainetta. Sillä voidaan lykätä vaihdevuosien alkamista, ja siten pysyä terveenä, onnellisena ja hedelmällisenä. Eteeriset öljyt saavat tämän aikaan stimuloimalla eräiden hormonien, kuten estrogeenin, tuotantoa.

13) Edistää ihon uusiutumista

Tämä on eräs timjamiöljyn erikoisimmista ominaisuuksista. Se saa poistaa arvet ja muut rumat jäljet ihosta. Näihin lukeutuvat leikkausarvet, onnettomuuksissa syntyneet jäljet, akne- ja rokkoarvet sekä haavat.

14) Irrottaa limaa

Mikäli olet vilustunut tai sinua yskittää, tarvitset limaa irrottavaa lääkettä. Timjamiöljy hoitaa homman! Se auttaa parantamaan infektiot, jotka aiheuttavat ärsyttävää yskää, nuhaa tai tukkivat nenän, helpottaen oloa.

15) Kohottaa verenpainetta

Saatat ihmetellä tätä ominaisuutta, ja pitää sitä terveydelle haitallisena. Alhaisesta verenpaineesta kärsivät voivat hyötyä tästä ominaisuudesta. He saattavat pyörtyä milloin tahansa tai tuntea olonsa heikoksi. Timjamiöljy voi nostaa verenpaineen normaalille tasolle, mikä on heille yhtä tärkeää, kuin verenpaineen laskeminen ylipaineesta kärsiville.

16) Tappaa hyönteiset

Timjamiöljy pitää hyönteiset ja tuholaiset loitolla sekä tuhoaa ne, mikäli tarpeellista. Se karkottaa tehokkaasti ihmisiä vaivaavat parasiitit, kuten hyttyset, kirput, täit, lutikat ja kärpäset, kuten myös vaatteita tuhoavat koit tai ruokatarvikkeita syövät kovakuoriaiset.

17) Stimuloi aineenvaihduntaa
Se stimuloi verenkiertoa, ruuansulatusta, hermostoa ja hormonien eritystä, toisinsanoen koko aineenvaihduntaa.

18) Auttaa yskään

Mikäli olet kärsinyt pitkään ärsyttävästä yskästä, eikä antibiooteista ole apua, kokeile timjamiöljyä. Toisin kuin voimakkaat antibiootit, tämä öljy ei vaaranna munuaisiasi, sydäntäsi, maksaasi tai silmiäsi. Rintakehän infektiot (keuhkoissa, keuhkoputkessa, kurkunpäässä tai kurkkutorvessa) paranevat ja yskäsi poistuu.

19) Poistaa loiset

Timjamiöljy tappaa madot. Voit kokeilla sitä sisäloisten, kuten sukkula- tai lapamatojen, poistamiseen. Sillä hoidat myös avoimiin haavoihin pesiytyneet toukat, sekä tunnetusti vaikeahoitoiset koukkumadot.

20) Tappaa hiivan

Candida albicans -sieni aiheuttaa hiivatulehduksia suun ja emättimen alueella. Emättimen hiivatulehduksella on tapana uusiutua ajoittain. Torinon yliopiston tutkijat testasivat, kuinka timjamiöljy vaikuttaa Candida albicans -sieneen ihmisen elimistössä. Ryhmän raportoi Planta Medica -julkaisussa, että timjamiöljy stimuloi elimistön soluja tappamaan C. albicans -sieniä.

Muut edut

Timjamiöljy parantaa muistia ja toimii masennuslääkkeen tavoin. Se parantaa keskittymiskykyä ja auttaa parantamaan poskiontelon- ja keuhkoputkentulehduksen, anoreksian, selluliitin, ihottuman, hyönteisten ja eläinten puremat, pistokset, kurkunpään- ja nielutulehduksen, sekä muut infektiot. Sitä voidaan käyttää myös haisevan hengityksen tai kehon ominaistuoksun parantamiseen.

Timjamiöljyn koostumus

Timjamia on yli 300 eri alalajia ja useaa eri kemotyyppiä. Alalajit voivat näyttää samankaltaisilta, mutta niiden sisältämien öljyjen kemiallinen koostumus on erilainen. Jokaisessa kemotyypissä on erilaisia öljyjä, erilaisine terveysvaikutuksineen. Erot johtuvat kasvualustasta, ilmastosta ja maaperän laadusta.

Kemotyypistä riippuen timjamiöljyllä on sille ominainen kemiallinen rakenne. Tunnettuja kemotyyppejä ovat:

Thymus vulgaris thymol – Tällä kemotyypillä on voimakas, antiseptinen vaikutus. Se sisältää 60-70 % tymolia. Sitä kutsutaan ”timjamiksi” tai ”punaiseksi timjamiksi”. Sato korjataan syksyllä.

Thymus vulgaris linalool – Kaikkein miedoin kemotyyppi. Tällä alalajilla on voimakas parasiitteja ja sieniä tappava vaikutus. Kasvatetaan korkeissa ilmasto-olosuhteissa.

Thymus vulgaris carvacrol – Kuten nimikin kertoo, lajike sisältää karvakrolia. Pitoisuus riippuu sadonkorjuun ajankohdasta. Mikäli yrtti poimitaan keväällä, karvakrolia on 30 %. Heti kukkimisen jälkeen tai syksyllä poimittuna pitoisuus on 60-80 %. T. Vulgaris carvacrol tunnetaan antiseptisistä ominaisuuksistaan.

Thymus vulgaris thujanol – Tavataan vain luonnonvaraisena, sisältää 50 % tujanolia. Kasvi on tunnettu immuunijärjestelmälle ja hormonitoiminnalle hyödyllisistä ominaisuuksistaan.

Thymus vulgaris alpha-terpineol – Sato korjataan aikaisin keväällä. Ominaistuoksu muistuttaa pippurin tuoksua.

Thymus vulgaris geraniol – Kemotyyppi sisältää geraniolia. Tuoksu on sitruunamainen, ja sitä kasvatetaan korkeissa ilmasto-olosuhteissa. Sato korjataan syksyn aikana.

Thymus vulgaris 1,8 cineole – Sisältää 80-90 % 1,8-sineolia. Sillä on nesteitä ja limaa poistava, limaa irrottava, ja kipua lievittävä vaikutus.

Thymus vulgaris p-cymene – Tämä alalajike tulisi poimia keväällä tai se muuttuu eri kemotyypiksi.

Thymus vulgaris phenol – Nämä lajikkeet kasvavat korkeissa ilmasto-olosuhteissa ja sisältävät jopa 90 % fenoliyhdisteitä.

Artikkeli julkaistu alunperin englanniksi Prevent Disease -verkkosivuilla.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat