Eksitotoksiinit – natriumglutamaatti
Ruokateollisuuden käyttämistä eksitotoksiineista yleisimmät ovat arominvahvenne natriumglutamaatti ja keinomakeutusaine aspartaami. Eksitotoksiinit ovat aminohappoja, jotka toimivat välittäjäaineina aivoissa.
Jos päivittäinen altistus kasvaa liian korkeaksi, aminohapot läpäisevät veri-aivoesteen ja stimuloivat neuroneita kunnes ne turtuvat. Lopulta neuronit kuolevat.
Keinotekoiset makeutusaineet, erityisesti aspartaami, on helppo havaita yksinkertaisesti vilkaisemalla tuoteselostetta.
Artikkelissa keskitytään natriumglutamaattiin, joka on eräs yleisimmistä ja peitellyimmistä lisäaineista, jota lisätään prosessoituihin ruokiin. Toinen artikkeli keskittyy aspartaamiin ja siihen kuinka FDA hyväksyi sen käytön, vaikka sen myrkyllisyydestä on olemassa selkeät todisteet, ja vaikka osa heidän tutkijoistaan vastusti sen hyväksymistä.
Natriumglutamaatti
Japanilainen kemian professori Kikunae Ikeda löysi natriumglutamaatin sata vuotta sitten. Hän eristi yhdisteen merilevästä, jota on käytetty japanilaisessa keittiössä satojen vuosien ajan antamaan ruoalle makua. Hän havaitsi, että yhdiste oli l-glutamaatti, jota hän eristi kiteyttämällä ja myi maunparantajana.
Yhdiste parantaa makua, tai saa mauttoman maistumaan, huijaamalla tai stimuloimalla aivoja. Aikoinaan puhdasta natriumglutamaattia myytiin nimellä Accent, ja se oli suosittu tuote keittiö- ja grillauskäytössä 1950- ja 1960-luvuilla. Sitä pidettiin virheellisesti lihanmureuttajana.
Noista ajoista lähtien sitä on käytetty prosessoiduissa välipalaruoissa, roskaruoissa ja jopa prosessoiduissa terveysruoissa. Pian terveystietoiset ihmiset havahtuivat natriumglutamaatin vaaroihin, kiitos tri Russel Blaylockin ja muiden hänenlaistensa henkilöiden. Tämän jälkeen ruokateollisuus päätti käyttää glutamaattiuutetta, joka oli peräisin muista lähteistä, mutta toimi kuten natriumglutamaatti.
Jos käyt ulkona syömässä, ruoassa on lähes varmasti natriumglutamaattia. Vaikka ravintola ei lisäisi natriumglutamaattia valmistamaansa ruokaan, ravintolan käyttämät perusraaka-aineet sisältävät todennäköisesti natriumglutamaattia tai vastaavaa.
Mikä pahinta, kaupallisesti kasvatetuista viljelykasveista osaa sumutetaan liuoksella, joka sisältää natriumglutamaatin keskeistä ainesosaa, prosessoitua, vapaata glutamaattia.
Natriumglutamaatin aineenvaihdunnassa syntyy formaldehydia. Formaldehydi sitoutuu solun perimäainekseen ja aiheuttaa vaurioita. Sillä on taipumus kiinnittyä DNA:han, ja ajan myötä formaldehydin kertyminen aiheuttaa vaurioita, mikä altistaa sairauksille kuten syövälle.
Aivoissa, keskushermostossa, sydämessä ja ruoansulatuskanavassa on glutamaattireseptoreita tai -kanavia. Eli aivot eivät ole ainut elin, johon eksitotoksiinit vaikuttavat.
Jos keholta uupuu luontainen suoja glutamaattia ja muita eksitotoksiineja vastaan, suuri määrä natriumglutamaattia yhdellä kertaa voi johtaa välittömään negatiiviseen reaktioon. Krooninen kulutus johtaa kroonisiin oireisiin, joita usein hoidetaan väärin.
Nuorten lasten kehittyvät aivot ovat kaikkein altteimpia natriumglutamaatin aiheuttamille neurologisille vaurioille. Sitä on käytetty vauvanruoissa ja maidonkorvikkeissa. Jopa valtavirtamedia myönsi tämän.
Luontainen suoja natriumglutamaatin haitallisia vaikutuksia vastaan
Suomenkieliset tekstit saa päälle hammasratassymbolista.
Magnesium estää glutamaattia ylikuormittamasta glutamaattireseptoreita. Ne, joilla on vähiten magnesiumia, ovat kaikkein altteimpia akuutille eksitotoksiinimyrkytykselle. Oireina voi ilmetä äkillisiä ja vakavia ruoansulatusvaivoja, päänsärkyä ja jopa sydänkohtaus.
Magnesium on tärkeä hivenaine, ja elimistössä sitä hyödynnetään 300 biokemiallisessa prosessissa. Sen riittävä saanti on tärkeää paitsi terveydelle myös glutamaattisensoreiden tai -kanavien suojaamiselle eksitotoksiinien ylikuormitukselta. Suurin osa ihmisistä saa liian vähän magnesiumia.
Magnesiumia myydään monessa muodossa. Magnesiumsitraatti on suosittu, halpa ja suositeltava vaihtoehto. On olemassa muita, ei suositeltavia vaihtoehtoja. Magnesiumia on runsaasti vihreälehtisissä luomuvihanneksissa. Lehtimangoldi on suosikkini. Magnesiumia on myös kokojyvätuotteissa sekä monissa pavuissa ja pähkinöissä.
Neidonhiuspuu voi suojata eksototoksiineilta.
Omega-3-rasvahapot suojaavat eksitotoksiineilta ja korjaavat solujen vaurioita.
Seleenikin suojaa glutamaattireseptoreita eksitotoksiineilta. Sitä on saatavana lisäravinteena. Pienet annokset ovat suositeltavia. Parapähkinät sisältävät runsaasti seleeniä. Kahdesta tai kolmesta parapähkinästä saa riittävän päivittäisen seleeniannoksen.
Puna-apila on halpa yrtti, ja sen lehtiä on saatavilla teenä, tinktuurana, uutteena ja kapseleissa. Laboratoriokokeissa aivojen neuronien rappeutuminen hidastui huomattavasti, kun puna-apilan suojaavaa ainesosaa lisättiin.
Sinkki auttaa vapauttamaan glutamaattireseptorit eksitotoksiineista. Nykyään monet kärsivät sinkin puutostilasta.
Näin havaitset piilonatriumglutamaatin
Jopa kaupallisesti kasvatetuissa vihanneksissa ja hedelmissä käytetään glutamiinihappoa tai vapaata glutamaattia lannoitteena.
Kun soija, vihannes tai vilja hydrolysoidaan, glutamaatit vapautuvat, jolloin myrkylliset glutamaatit voivat imeytyä. Hydrolyysi on prosessi itsessään, joten kannattaa välttää mitä tahansa tuotetta, jonka selostessa lukee hydrolysoitu.
Joissain tapauksissa glutamaatti tai glutamiinihappo on nimetty hydrolysoiduksi kasvi- tai soijaproteiiniksi, luontaiseksi aromiksi, keinotekoiseksi aromiksi, mausteeksi, entsymaattisesti hydrolysoiduksi kaseiiniksi, hiivauutteeksi tai joksikin muuksi.
Luontainen aromi on FDA:n hyväksymä harhaanjohtava termi, sillä sitoutuneen glutamaatin lähteet ovat luonnollisia. Mutta niistä käsitellyt tuotteet sisältävät glutamiinihappoa tai glutamaattia, mikä on myrkyllistä.
On hyväksyttävä tosiasia, että ruokateollisuuden suuret yritykset saavat voittonsa ihmisten terveyden kustannuksella. Ja FDA pitää heidän puoltansa luokittelemalla kaiken mainitun turvalliseksi ilman testaamista.
Pitkäaikaisaltistuksen vaaroja ei oteta huomioon. Jos jokin ei aiheuta välitöntä haittaa, se kelpaa. Ostaja varokoon.
Lähde: Realfarmacy.com
Lue myös:
Natriumglutamaatti – hiljainen tappaja keittiössäsi
Natriumglutamaatti ja muita konsteja kun ruokaa meikataan