Adressi – Ei mausteita tai ruokaa lääkeluetteloon

Mausteet, yrtit ja ruoka-aineet vapaasti kaikkien saataville – ei lääkeluetteloon.

Suomen kansallinen lääkeviranomainen, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea esittää, että lääkeluetteloon lisätään 104 uutta kasvia. Näiden lääkeluetteloon lisättävien kasvien joukossa on runsaasti aivan tavallisia ruoka-aineita, mausteita ja mietoja yrttejä (mm. seuraavat: anis, helokkiöljy, humalankukka, inkivääri, kaneli, katajanmarja, kehäkukka, koivunlehti, kultapiisku, mausteneilikka, mesiangervo, mustaherukanlehti, mustaseljankukka, nokkonen, pellavansiemen, peltokorte, rosmariini, siankärsämö ja voikukka).

Nämä uudet kasvit aiotaan lisätä lääkeluetteloon omaksi liitteeksi 2A. Fimea ei ole pystynyt osoittamaan mitään kansanterveydellistä vaaraa perusteeksi, miksi kyseinen EU:n kasvimonografioihin perustuva liite 2A pitäisi Suomessa lisätä lääkeluettelon liitteeksi. Mihin ja millaiseen käyttöön kansallinen viranomainen sillä tähtää? Me allekirjoittaneet vaadimme liitteen 2 ja 2A poistamista kansallisesta lääkeluettelosta.

Uusi lääkeluettelopäätös pyritään vahvistamaan helmikuussa 2013 ja tämän jälkeen se alkaa vaikuttamaan välittömästi kansallisten viranomaisten toimintaan. Lääkeluettelo ohjaa voimakkaasti eri viranomaisten toimintaa. Esimerkiksi Tulli tulkitsee lääkeluetteloa kirjaimellisesti ja voi niin halutessaan vaatia toimijaa hakemaan tuotteelle lääkeluokittelua Fimealta, jos maahantuodaan lääkeluettelon liitteissä 2 ja 2A mainittuja ainesosia.

Tämä koskee elintarvikkeita, ravintolisiä ja luonnonkosmetiikkaa.

Evira tukeutuu lääkeluetteloon selvittäessään ravintolisien ainesosien sallittavuutta markkinoilla ja paikalliset terveystarkastajat käyttävät lääkeluetteloa tarkastuskäynneillään päivittäistavarakaupoissa ja luontaistuotekaupoissa. Luokitteluprosessiin johtavat viranomaiskäytännöt pohjautuvat yksiselitteisesti lääkeluetteloon ja sen liitteisiin.

Jos viranomainen tahtoo luetteloida kasveja, joista on olemassa EU:n monografiat, lista tulisi olla täysin Suomen lääkelainsäädännöstä erillinen tai siihen tulisi olla vain viittaus ilman mitään automaattista sitovuutta, sillä listahan myös muuttuu jatkuvasti ja näin ollen ehdotettu liite 2A ei anna relevanttia tietoa, vaan aiheuttaa tarpeettomasti hämmennystä suomalaiselle kuluttajalle ja maahantuojalle. Lääkeluettelon liitteet 2 ja 2A saattavat olla pahasti ristiriidassa EU-komission vapaan kaupankäynnin Valkoisen Kirjan ja Kilpailuviraston esittämään pyrkimykseen poistaa kaupankäynnin esteitä Suomen ja muiden maiden välillä. http://www.kilpailuvirasto.fi/cgi-bin/suomi.cgi?luku=aloitteet-ja-lausunnot&sivu=aloit-laus/a-1999-72-0215

Luonnonmukaisen terveydenhoidon ystävät ovat suhtautuneet epäilevästi Fimean esitykseen lisätä lista suosittuja kasveja lääkeluetteloon, sillä Fimea on tunnetusti luokitellut herkästi lääkkeeksi sellaisia kasveja, joista kuluttajat ovat saaneet terveyshyötyjä, joista on kansanterveydellisiä terveyshyötyjä tai jotka ovat suosittuja kuluttajien itse kustantamassa ennaltaehkäisevässä ravitsemuksellisessa itsehoidossa.

Tämä kansallisen lääkeviranomaisen kaavailema muutos tulee estää.

Allekirjoita adressi (http://www.adressit.com/ei_mausteita_tai_ruokaa_laakeluetteloon) ja vaikuta siihen, että Fimea peruu suunnitelmansa lisätä tavallisia ruoka-aineita, mausteita ja mietoja rohdoksia lääkeluetteloon. Me allekirjoittaneet vaadimme liitteiden 2 ja 2A poistamista kansallisesta lääkeluettelosta.

Adressi luovutetaan Fimealle, jotta kansallisessa viranomaispäätöksessä saadaan suomalaisen luonnonmukaisen terveydenhoidon kannattajien ja kuluttajien kanta vahvasti esille. On mahdollista, että adressin kopio luovutetaan myös Sosiaali- ja terveysministeriölle tiedoksi.

Lisätietoja lääkeluettelon uusimisesta saat Fimean sivuilta: http://www.fimea.fi/ajankohtaista/ajankohtaista_uutissivu/1/0/lausuntopyynto_laakeluettelon_2012_luonnoksesta

Lista lääkeluetteloon aiotuista lisättävistä 104 kasvista: http://www.fimea.fi/download/21983_LIITE-2-A-Lausuntopyynto-2012–10-08.pdf

Lääkeluettelon kansallinen liite 2. jossa jo ennestään 399 rohdosta: http://www.fimea.fi/download/21982_LIITE-2-_Lausuntopyynto-2012-10-08.pdf

 

Altti Parviainen, www.adressit.com

Lähde: http://www.adressit.com/ei_mausteita_tai_ruokaa_laakeluetteloon

13 kommenttia

 1. Jonkin vuoden parin sisään on ihmisiä ja erityisesti lapsia ja hoitoloita varoitettu kanelista ( kassavankanelia ), joka sisältää mahd. syöpävaarallista kumariinia.
  EFSA on todennut KANELIN olevan MAKSAMYRKYLLINEN. (hepatotoksinen).

  ”(EFSA) on todennut kumariinin olevan maksalle myrkyllinen aine (hepatotoksinen) ja suosittelee kumariinille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.[1] Kanelin säännöllinen käyttö ei siksi ole suositeltavaa, sillä lapsille pienetkin annokset voivat olla haitaksi.[2]”-wikipedia

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Ei ihme että yritetään kieltää kanelikin:

   Kaneli tuo joulun tuoksun. Riisipuuron päällä se on ehdoton ja pipari ei maistu miltään ilman sitä. Ei uskoisi, että tavallisella kanelilla voi myös hautoa kasvoja ja hoitaa hiivatulehdusta.

   Kanelin historia on pitkä ja jännittävä.

   Vanha Testamentti kutsuu kanelia kultaa arvokkaammaksi. Kanelin kotipaikka on Ceylon ja Maluku eli Molukit, joita kutsuttiin Maustesaariksi. Molukit on saariryhmä Indonesiassa, ja sieltä kaneli kulkeutui yli 5000 vuotta sitten arabien mukana muualle maailmaan.

   Kaneli on paksurunkoinen puu

   Kanelin kasvitieteellinen nimi on Cinnamomum verum (Lauraceae). Kanelipuita on yli 300 lajiketta. Kanelipuu on suhteellisen kookas, noin 20 metriä korkea, ja saattaa kasvaa hyvin paksurunkoiseksi.

   Kanelipuun sisäkaarnassa ja lehdissä on runsaasti voimakkaasti tuoksuvaa aromaattista kaneliöljyä. Kukat ovat kermanvaaleita ja tähtimäisiä, mutta muuttuvat punertaviksi vanhetessaan. Hedelmä on pieni ja tummanvioletti. Kanelitangot ja -jauhe valmistetaan kanelipuun nuorten versojen kuivatetusta kuoresta. Kaneliöljy valmistetaan yleensä vihreistä kanelinlehdistä, ja lehtiä käytetään myös teenä.

   Kanelista apu hiivatulehdukseen

   Alun perin kanelista valmistettiin ihoöljyjä ja sitä käytettiin parfyymien ainesosana. Kanelilla tuoksutettiin hiukset ja sitä käytettiin lemmenjuomissa rakkauden sytyttämiseen. Liekö tässä glögimausteenakin käytetyn kanelin pikkujoulukäytön sivuvaikutusten salaisuus? Kaneliteen nauttimisen uskottiin tekevän juojastaan kiihkeän ja aistillisen rakastajan.

   Kaneli tasoittaa diabeetikoiden verensokeria sekä alentaa kolesterolipitoisuutta. Sitä on käytetty myös ripulin, ruoansulatusvaivojen, kuukautisvaivojen ja oksentelun lääkkeenä. Kaneli myös alentaa kuumetta ja helpottaa vilustumisoireita. Bakteeritulehdukset ja hiivatulehdukset häviävät kanelin käytöllä.

   Kanelia on käytetty balsamointiin ja muutoinkin saateltu vainajat hyvään lepoon sen avulla.

   Elintarvikevirasto EVIRA kehottaa olemaan varovainen väärennetyn kanelin käytön kanssa. Väärennetty kaneli on maustehyllyissä kanelina myytävää kassiakaneliaeli kiinankanelia ( Cinnamomum aromaticum, syn. Cinnamomum cassia) joka sisältää kumariinia.

   Suurina määrinä kumariini saattaa aiheuttaa myrkytystilan. Varminta onkin hankkia kaneli tankona esimerkiksi luomumyymälästä.

   Kanelihunaja

   Itämailla ja Intiassa käytetään paljon hunajaa, johon sekoitetaan kanelia. Se on paitsi ruoka, myös lääke. Kanelihunajaa voi syödä siveltynä leivän päälle tai sujauttaa lusikallisen teehen tai kahviin. Mikäpä sen mukavampaa kuin hyvänmakuinen terveysvaikutteinen ruoka!

   Sekoitussuhde on 3 rkl hunajaa ja noin 1 tl kanelia, mutta jokainen löytää itselleen sopivan kokeilemalla. Tahnan voi nauttia myös sekoitettuna lämpimään veteen, ja se sopii kastikkeiden sekä lihan mausteeksi.

   Kanelihunajalla on sisäisesti nautittuna edullinen vaikutus moniin sairauksiin: sydänsairauksien ehkäisyyn ja niistä toipumiseen, verisuonien kunnon ylläpitämiseen, niveltulehduksiin, rakkotulehduksiin, vatsahaavaan, ärtyneeseen vatsaan, ilmavaivoihin, immuunijärjestelmän ylläpitämiseen, uupumukseen, kuulon heikkenemiseen, poskiontelon tulehduksiin, painon tiputtamiseen ja syöpään.

   Ulkoisesti kanelihunajaa on käytetty yön yli kasvoilla käytettävänä hauteena akneen, ihoinfektioihin ja finneihin. Seosta käytetään maksimissaan kahden viikon kuureina.

   Myös kipeätä hammasta on haudottu kanelihunajalla.

   Hunaja on kanelin tavoin voimakkaasti antibakteerinen ja sisältää suuria määriä erilaisia vitamiineja ja rautaa. Säännöllinen hunajan käyttö vahvistaa valkosoluja taistelemaan bakteereja ja virustauteja vastaan.

   Joissakin maissa kanelihunajan uskotaan lisäävän elinvoimaa ja pidentävän elinikää.

   Kaneli on yksi maailman vanhimmista mausteista

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Tuleeko nyt sitten mustaherukasta ja nokkosesta kielletty kasvi, jos niitä kasvaa pihallasi niin sitten saat saman tuomion kuin kannabiksen kasvattamisesta?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. MOI
  Mausteilla on tunnetusti lääkinnällisiä vaikutuksia,Oregano autta vatsavaivoihin,siksi Jorgokset sitä pitsoihin laittavatkin 😉
  Koululääketieteessä on aina ollut ongelmana se,että sen tarkoitus on hoitaa oiretta,josta on yleensä joku diagnoosi,josta seuraa lääkitys tai leikkaus. Syytä mikä on johtanut tähän diagnoosiin ei lääkäriä kiinnosta,jolloin ongelma ei poistu koskaan,vaan toistuu ja toistuu ja ihmiset sairastavat samasta vaivasta loppuelämänsä,vaikka siihen löytyisi ruokavaliosta ja luontaislääketieteestä apu helpostikin.

  Itselläni on mennyt täysin usko koululääketieteeseen omien kokemusten kautta,johon kuuluu 9 leikkausta,joista 3 korjausleikkausta ja yksi korjausleikkauksen korjausleikkaus.2 lääkäriä myönsi ,että hoitovirhe on tapahtunut,mutta potilastietojani oli kadonnut”sopivasti”etten voinut hakea korvauksia.
  Olin myös lukemattomia kertoja antibioottitiputuksessa,tulehtuneita imusolmukkeita avattiin ja punktoitiin ja vuoden söin suunkautta kahtakin eri antibioottia kokoajan.Olisin varmasti menettänyt toisen jalkani,tai saanut sen MRSA:n,jos en olisi lähtenyt väkisin sairaalasta ja löytänyt hopeaionivettä,jolla sain nopeasti kaikki tulehdukseni pois. Olen nyt 47v ja pysyvästi eläkkeellä hoitovirheiden takia ja edelleen tulehduksia tulee jalkojeni imusolmukkeisiin,mutta otan heti hopeavettäni,niin muutamassa tunnissa tulehdus AINA häviää. Saan kiittää itseäni siitä,että olen hengissä,enkä todellakaan koululääketiedettä.
  Vastaavanlaisia esimerkkejä on maailma täynnä :/

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
  1. ”mutta otan heti hopeavettäni,niin muutamassa tunnissa tulehdus AINA häviää. Saan kiittää itseäni siitä,että olen hengissä,enkä todellakaan koululääketiedettä.
   Vastaavanlaisia esimerkkejä on maailma täynnä :/”

   Niin on – kyynisiä huijareita jotka tyrkyttävät tehottomia mukahoitojaan sairaille ihmisille. Kerropa onko sinun ihosi vaihtanut väriään?

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. @ Kaaleppi Änkyrä
  Kolloidiselle hopeaionivedelle on annettu myyntilupa Suomessa,eli se siitä ”smurffipapasta”.
  Hopeaioniveden valmistukseen tarkoitettua laitettakin myydään Suomessa,eikä yhtään negatiivista
  palautetta ole tiedossa.
  Tarkoitukseni ei ole mainostaa mitää tuubaa,vaan jakaa omia kokemuksiani tästä tehokkaasta
  luontaistuotteesta,joka nousee arvoon arvaamattomaan,kun antibiootit eivät enää tehoa.
  Googlettamalla olisit varmasti löytänyt helposti tietoa tästäkin,mutta tässä linkki kirjoittamaani juttuun
  Studio55:seen..

  http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1616035/sairas-timo-alkoi-kayttaa-hopeavetta—astma-flunssat-ja-antibiootit-tipotiessaan

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. @123
  He ovat sinisyytensä ansainneet,paitsi se yksi vanhempi rouva joka luotti puoskarilääkäriinsä,joka ei tiennyt miten hopeaionivettä valmistetaan.Suomessa ovat Hopeaionivedelle myyntiluvan saaneet joutuneet selittämään ja todistamaan vääriksi nämäkin kuvat,joiden näkyvyyden lääketeollisuus maksaa Googlessa.
  Yhdysvalloissa on jo pitkään myyty laitteita hopeaioniveden valmistukseen,eikä yhtään oikeudenkäyntiä ole
  tiedossa.Ongelmana itsetehdyssä hopeavedessä on 99.99 hopean saatavuus ja puhdas tislattu vesi.Näistä kun ei tingi,niin on mahdoton mokata valmistuksessa,niin että pääsisi muodostumaan myrkyllisiä hopeayhdisteitä.Laitteen mukana tulee selvät ohjeet ja puhtaat hopeat,siksi suosittelen laitteen hankkimista(hopeapulsaattori),myös TDS mittari on hyvä olla hiukkasmäärän tietämiseksi ja sillä on voi muutenkin mittailla kaikenlaisten vesien juomakelpoisuutta tarvittaessa.
  Mielestäni lääketeollisuus ei enää palvele ihmiskunnan etua vaan omaa ja rahoittajiensa etua.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Jos oikeasti piittaisit totuudesta ja ihmisten parantamisesta et yrittäisi valehdella hopean todistetuista riskeistä ihmiselle. Et myöskään ole antanut tieteellisen seulan läpäisevää todistusaineistoa väitteidesi tueksi.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Naurettavaa yksisilmäistä toimintaa Fimealta yms. tahoilta tuo yrttikielto. Tässähän on selvä osoitus siitä, että ne yrtit toimivat lääkinnällisesti, joten ne pitää tietysti kieltää että sairas terveydenhuolto saa jatkaa ihmisten myrkyttämistä tehdasvalmisteisilla kemiallisilla lääkemyrkyillään. Tässä se taas nähdään miten se itsemääräämisoikeus jälleen toimii. Fimea asettaa itsensä ja koko klaaninsa suureksi sadistiseksi koneistoksi, ja vain omia etujaan ajavaksi, ei ole ihmisten asialla koko terveydenhuolto, paitsi skeptikkojen osalta, niitähän se on täynnä koko kyseinen pulju. Olisi myös oikeudenmukaista, että jokainen saisi sellaista lääkitystä hoitoihinsa mitä itse haluaa. Esim Yrtit tai myrkyt.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat