Aiheuttaako liika auringonotto oikeasti melanoomaa?

Sam Shuster, konsultoiva ihotautilääkäri Norfolkin ja Norwichin yliopistollisessa sairaalassa väittää, että altistuminen auringolle ei ole pahanlaatuisen melanooman merkittävä aiheuttaja.

Melanooma liittyy sen sijaan etniseen taustaan ja yli 75 prosentissa tapauksista se esiintyy suhteellisen suojatuissa kehon osissa, erityisesti afrikkalaisten jaloissa. Itse asiassa melanooman esiintyminen on sitä harvinaisempaa, mitä enemmän altistuu auringolle ja aurinkovoiteet voivat jopa lisätä melanooman esiintymistä.

On myös pitäviä todisteita siitä, että raportoitu melanooman esiintymisen laajeneminen aiheuttaa hyvänlaatuisten luomien väärän luokittelun pahanlaatuiseksi melanoomaksi. Tämä voisi selittää miksi melanoomakuolemien määrä on muuttunut hyvin vähän huolimatta suuresta noususta väitettyjen melanoomatapausten määrässä.

Valitettavasti Yhdysvalloissa kuten monessa muussa länsimaassa, aurinko on epäreilusti tehty syntipukiksi. Monet ihmiset ovat olleet sitä mieltä, että on tarpeellista välttää aurinkoa vähentääkseen syöpäriskiä, kun itse asiassa päinvastainen väite on totta.

Ja vaikka suurempi altistuminen auringolle ei merkittävästi vähennä varsinaista riskiäsi sairastua melanoomaan – vaarallisin ja harvinaisin ihosyöpätyyppi – miksi kukaan järkevä ihminen haluaisi vaihtaa riskin saada muutama harmiton ihosyöpä riskiin sairastua hengenvaarallisiin tauteihin kuten rinta-, eturauhas- ja paksusuolen syöpään?

Riski sairastua syöpään voittaa riskin sairastua melanoomaan

Itse asiassa muut tutkimukset ovat vahvistaneet, että kohtuullisen auringolle altistumisen hyödyt päihittävät siitä aiheutuvat riskit. Esimerkiksi ihmiset, jotka asuvat aurinkoisemmilla etelän leveysasteilla ja joilla on korkeampi D-vitamiinitaso suuremman auringolle altistumisen vuoksi, kuolevat epätodennäköisemmin ylipäätään mihinkään syöpään kuin ihmiset, jotka asuvat pohjoisemmilla leveysasteilla.

D-vitamiinin tasosi optimointi voi auttaa ehkäisemään jopa 16 eri syöpätyyppiä mukaan lukien haima-, keuhko-, rinta-, munasarja-, eturauhas- ja paksusuolen syövän. Ja D-vitamiini ei vaikuta syöpäriskiin mitenkään vähäisesti. Se voi vähentää syöpäriskiä jopa 60 prosentilla!

Sen suojaava vaikutus syöpää vastaan toimii usealla tavalla, esimerkiksi

• Lisäämällä mutatoitujen solujen itsetuhoamista (koska solujen, joissa on mutaatiota, lisääntyminen voisi johtaa syöpään)

• Vähentämällä syöpäsolujen leviämistä ja lisääntymistä

• Aiheuttamalla solujen eriytymistä (syöpäsolut eivät useinkaan eriydy)

• Vähentämällä uusien verisuonien kasvamista olemassa olevista suonista, mikä on yksi vaihe lepotilaisten kasvainten muuttumisessa syöpäkasvaimiksi

Edelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että yli miljoona ihmistä kuolee vuosittain johtuen auringolle altistumisen vähyydestä ja siitä johtuvasta D-vitamiinin puutteesta, joten todella joudut voittamaan aurinkopelkosi jos haluat pysyä optimaalisen terveenä.

Auringolle altistumisen hyödyt voittavat ihosyöpäriskisi

Mutta hyödyt eivät lopu vähennettyyn syöpäriskiin. Sopiva auringolle altistuminen on myös yhdistetty seuraaviin asioihin:

• Pienempi määrä ikääntymiseen liittyviä muutoksia DNA:ssa.

• Alentunut tulehdusvaste •Alentunut insuliiniresistenssi

• Alentunut sydänsairausriski

Pohjoisissa maissa (joissa on vähemmän auringonvaloa ja kylmemmät talvet) on suurempia määriä sydänsairautta kuin aurinkoisissa etelän maissa ja enemmän sydäninfarkteja tapahtuu talvikuukausina, kun auringonvalo on vähissä.

Eräskin tutkimus osoitti, että matalat D-vitamiinitasot yli kaksinkertaistivat sydäninfarktin ja kuoleman riskin. Se on paljon!

Aiemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että päivittäisen D-vitamiiniannoksen saaminen vahvistaa tulehdusta ehkäisevää vastetta, joka voi edistää sydäninfarktin hoitoa.

Mutta miten D-vitamiini oikein auttaa sydäntäsi?

On muutamia asioita, joita D-vitamiinin tuotanto laukaisee, jotka auttavat nujertamaan sydänsairauksia, mm.

• Lisääntynyt määrä kehon tulehdusta ehkäiseviä sytokiineja

• Verisuonien kalkkeutumisen ehkäisy

• Verisuonien sileän lihaskudoksen kasvamisen estäminen

Mikä olisi suurempi riskitekijä melanoomaan kuin aurinko

Vuonna 2001 National Academy of Sciences (USA:n kansallinen tietoakatemia) julkaisi tyhjentävän selvityksen, joka osoitti, että omega- 3-rasvahappojen suhde omega 6-rasvahappoihin on avainasemassa ehkäisemässä ihosyövän kehittymistä.

Jos elät kuten keskiverto amerikkalainen, todennäköisesti syöt aivan liikaa omega- 6-rasvahappoja ja aivan
liian vähän omega-3-rasvahappoja.

Jos haluat vähentää tai jopa melkein poistaa kokonaan riskiäsi sairastua ihotai muihin syöpiin, on elintärkeä vähentää radikaalisti monen eri kasviöljyn käyttöä, koska niissä on runsaasti omega-6 -rasvoja. Vain 100 vuotta sitten keskiverto amerikkalainen söi alle puoli kiloa näitä öljyjä vuodessa, ja tänä päivänä määrä on kasvanut räjähdysmäisesti 34 kiloon vuodessa.

Toinen tutkimus Australiasta osoitti 40 prosentin vähennyksen melanoomatapauksissa niiden kesken, jotka söivät kalaa, jossa on runsaasti omega- 3 -rasvaa.

Tämä on yksi monista syistä, jonka johdosta suosittelen voimaakkasti krilliöljyn tai kalaöljyn syömistä turvallisena
ja tehokkaana keinona lisätä hyödyllisen omega-3 -öljyn saantiasi ottaen kuitenkin huomioon, että suurimmassa osassa kaloja on liian korkeita elohopeapitoisuuksia.

Estääksesi ihovaurioita suojaudu vaarallisimmilta säteiltä

Auringon ultraviolettivalo kulkee kahdella aallonpituudella – UVA ja UVB. On tärkeä ymmärtää näiden ero, sekä kummankin riskitekijöitä.

UVB -säteitä voi pitää hyvinä kavereina, jotka auttavat ihoasi tuottamaan D-vitamiinia.

UVA -säteitä taas pidetään vihollisina, koska ne tunkeutuvat syvemmälle ihoosi ja aiheuttavat enemmän vapaiden radikaalien tuhoa. Tämän lisäksi UVA -säteilyarvot ovat melko tasaisia kaikkina päivävalotunteina, toisin kuin UVB -säteilyarvot, jotka ovat matalia aamulla ja illalla ja korkeita keskipäivällä.

Jos olet joskus polttanut ihosi pahasi pilvisenä päivänä, nyt ymmärrät mistä se johtuu: syvälle tunkeutuvista UVA -säteistä!

Koska UVA -säteet ovat luonnostaan vahingollisempia ja UVA -säteilyarvo on korkealla kaikkina päivävalotunteina, aurinkovoide joka ei suojaa UVA -säteitä vastaan ei tarjoa käytännössä mitään hyötyä, ja voi haitata yleistä terveyttäsi. Samalla se lisää riskiäsi sairastua melanoomaan, koska voiteella suojattuna pysyt todennäköisesti pidempään ulkona ja kärsit yhä syvemmälle menevistä vahingoista.

Kaksi myrkytöntä ainesosaa, jotka hajottavat sekä UVB -säteitä että vaarallisempia UVA -säteitä, ovat titaanidioksidi ja sinkkioksidi. Niitä on käytetty ympäri maailmaa yli 75 vuotta turvallisina aurinkovoiteina. Nämä kaksi luonnollista mineraalia ovat perusaineita Natural Sunscreen -aurinkovoiteessani.

Eivät aurinkovoiteetkaan estä melanoomaa

Vaikka aurinkovoiteet voivat estää yleisimpiä ihosyöpätyyppejä- tyvisolusyöpä ja levyepiteelisyöpäkarsinomia- ne eivät New Yorkissa sijaitsevassa Memorial Sloan-Kettering Cancer Center -syöpätutkimuslaitoksessa tehdyn tutkimuksen mukaan suojaa melanoomaa vastaan.

Tutkijat havaitsivat että ihmisillä, jotka käyttävät aurinkovoidetta ei ollut matalampaa riskiä sairastua syöpään, vaikka on arveltu, että aurinkovoiteen käyttö lapsuudessa saattaisi vähentää riskiä sairastua syöpään.

Todisteiden perusteella tutkijat päättelevät, että auringonpolte itsessään ei luultavasti aiheuta melanoomaa, mutta auringonpolte on tärkeä merkki liiallisesta altistumisesta auringolle, joka voi aiheuttaa melanoomaa ihmisissä, jotka ovat geneettisesti alttiita ihotyyppinsä vuoksi. Koska aurinkovoide estää palamista, se saattaa rohkaista vaaleaihoisia ihmisiä viettämään enemmän aikaa auringossa, mahdollisesti näin lisäten näiden riskiä sairastua melanoomaan.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat