Aina terveiden salaisuudet

Olisi houkuttelevaa laittaa se onnen piikkiin: Jotkut ihmiset kärsivät vain harvoin nuhasta ja satunnaisesta kivusta tai särystä, mutta eivät koskaan tunnu sairastavan kunnolla influenssaa, kuumetta tai sairauksia, jotka pistävät meidät muut potemaan sängynpohjalle päiväkausiksi. Huolimatta vuosisatojen tieteen kehityksestä lääkärit eivät vieläkään osaa yksityiskohtaisesti kertoa, miten pysyä aina terveenä. Miksi emme siis etsisi ratkaisua ihmisistä, jotka pysyvät aina terveenä? Tässä 10 kohdan lista aina terveiden ihmisten tavoista, jotka nyt sinäkin voit omaksua osaksi kohta paljon terveempää elämääsi:

1. HE STRESSAAVAT VÄHEMMÄN. Duken yliopiston tutkijat havaitsivat stressin vahingoittavan immuunijärjestelmää ja sydäntä. Muut tutkimukset viittaavat siihen, että stressi kohottaa riskiä sairastua bakteeri-infektioon, kuten esim. tuberkuloosiin. On myös todisteita siitä, että rentoutumistekniikoiden oppiminen varhaisessa vaiheessa on ensiarvoisen tärkeää. Vuonna 2009 Amerikan psykologian liiton järjestämän tutkimuksen mukaan stressi on yksi tärkeimmistä tekijöistä 9. – 12.-luokkalaisten lasten terveydessä. Heidän mukaansa stressi voi aiheuttaa vakavia vaurioita pidemmällä aikavälillä, jos lapset eivät opi hallitsemaan stressiä. Etelä-Kalifornian yliopiston tutkimuksessa havaittiin liikunnan olevan erityisen hyvä tapa vähentää stressiä. Reipas kävely juoksuradalla vähensi kehon jännityksiä 20 %. Myös hedelmät ja kasvikset ruokavaliossa auttavat. Nauraminen vapauttaa elimistössä endorfiineja, jotka toimivat luonnollisina stressin lievittäjinä. Lisäksi reipas nauraminen rasittaa sopivasti sydänlihasta.

2. HE RIPOTTELEVAT RUOKAAN PANIMOHIIVAA. Jo yksi ruokalusikallinen sisältää päivän tarpeen useimpia B-vitamiineja, kuten tiamiini, riboflaviini, niasiini, pyridoksiini, foolihappo ja biotiini. Ilman riittävää määrää näitä vitamiineja elimistön aineenvaihdunta ei kykene käsittelemään hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja. B-vitamiinit ovat myös välttämättömiä terveille hiuksille, iholle, hermosoluille, verisoluille, hormoneja tuottaville rauhasille ja vahvalle immuunijärjestelmälle. B-vitamiinit auttavat tuottamaan vasta-aineita ja valkosoluja, jotka muodostavat immuunivasteen. Stressin aikana B-vitamiinivarastot saattavat huveta, mikä vaarantaa vastustuskyvyn. Panimohiivaa voi ripotella muroihin, mysliin ja puuroon, sekoittaa keittoihin ja kastikkeisiin (maku sopii hyvin hernekeittoon ja tomaatteihin) tai leipoa leipään ja kekseihin.

3. HE SYÖVÄT VÄHEMMÄN. Jo 1930-luvulta lähtien tutkimukset ovat osoittaneet, että vähemmän ruokitut eläimet elävät huomattavasti pidempään. Viimeaikaiset ihmistutkimukset ovat osoittaneet energiansaannin rajoittamisen vähentävän ikääntymisen terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja Alzheimerin tauti. Eräässä tutkimuksessa potilailla, jotka söivät 25 % vähemmän kuin yleensä, oli alhaisempi kokonaiskolesteroli, ”paha” LDL-kolesteroli, triglyseriditasot ja verenpaine. On hyvä muistaa, että vähäenerginen ruokavalio voi helposti olla vaarallinen. On hyvä aloittaa rajoittamalla yksinkertaisia sokereita ja tärkkelyksiä ja lisätä vihreitä salaatteja ja kasviksia. Verkosta löytyy paljon lisätietoa ”vähäkalorisesta ruokavaliosta”.

4. HE HYVÄKSYVÄT BAKTEERIT. Kukaan ei kehota sotkemaan multaa tehosekoittimeen, mutta tutkimukset viittaavat siihen, että nykyajan täydellinen steriiliys ei välttämättä ole ollut hyväksi ihmiskunnan terveydelle. Vaikuttaa siltä, että tie parempaan terveyteen on kultainen keskitie esi-isiemme kurjien olojen ja tulevaisuuden visioiden täydellisen steriiliyden välillä. Ihmisen elimistöllä ja bakteereilla on symbioottinen suhde, joka auttaa meitä pysymään terveenä ja tasapainoisena. Hyvät bakteerit voivat parantaa aineenvaihduntaa, vahvistaa vastustuskykyä ja vähentää tulehduksia. San Diegon yliopiston tutkijat havaitsivat, että mitä enemmän ihon pinnalla on bakteereja, sitä vastustuskykyisempi on tulehduksille. Menkää siis ulos ja olkaa kosketuksissa luontoäitiin, tulkaa likaisiksi! Ja sen sijaan, että jynssäisitte kasvikset kuorettomiksi asti, huuhdelkaa ne vain pikaisesti.

5. HE VALITSEVAT YRTTIROHTOJA. Vaikka länsimainen valtavirran lääketiede on jo pitkään pilkannut kasvipohjaisia lääkinnällisiä aineita, on kuitenkin noin neljännes kaikista reseptilääkkeistä peräisin kasveista. Rohdoskasvit ovat keskeinen osa kiinalaista lääketiedettä ja kasvien tunnetut parantamiskyvyt ovat vaikuttavia: Ne voivat lievittää verenpainetta, stimuloida hermostoa, tuhota pöpöjä ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Ei kuitenkaan ole tarpeen täyttää lääkekaappia ravintolisillä. Jo pelkkä vihreä tee voi auttaa vahvistamaan terveyttä ja vastustuskykyä. Kaupalliset vihreät teet ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi viime aikoina terveysväitteiden vuoksi, joita ei ole kliinisesti näytetty toteen. Kuitenkin tutkimuksissa on todettu vihreässä teessä olevien antioksidanttien, polyfenolien, pystyvän tehostamaan aineenvaihduntaa ja polttamaan rasvaa, suojelemaan maksasairauksilta, hillitsemään verensokerin tasoja ja alentamaan LDL-kolesterolia. Pullotetut valmisteet kannattaa ohittaa ja siemailla maustamatonta irtolehdistä itse uutettua vihreää teetä.

6. HE ASETTAVAT TÄRKEYSJÄRJESTYKSESSÄ YSTÄVÄT KORKEALLE. Tutkimusten mukaan ihmisillä, joilla on vahvoja ystävyyssuhteita, on yleensä myös vahvempi vastustuskyky ja he sairastuvat harvemmin infektiotaudeille. Vuonna 2008 Harvardin yliopiston tutkijat havaitsivat, että myönteiset sosiaaliset suhteet voivat suojella muistihäiriöiltä ja kognitiivisilta ongelmilta. Vuonna 1993 ruotsalainen tutkimus miesduunareista (joilla on tilastollisesti suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin) osoitti, että miehillä, joilla oli vahva yhteisöllinen tuki, oli merkittävästi alhaisempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Amerikkalainen tutkimus vuodelta 2009 osoitti, että yksinäisillä oli suurempi riski sairastua sydäntauteihin, masennukseen ja ahdistukseen. Jos on tarvetta lisätä läheisten ystävien määrää, kannattaa kokeilla viikon ajan yksinkertaista menetelmää: Aloita päivittäin keskustelu ainakin kahden henkilön kanssa, joiden kanssa et ole vähään aikaan keskustellut. Yritä kuunnella enemmän kuin puhua itse, sillä mitä enemmän annat tilaa toiselle, sitä henkilökohtaisemmaksi hän käy. Muista myös pysyä positiivisena ja pitää omat valitukset vähissä, sillä oma asenteesi ja äänensävysi määrittelee, miten usein muut haluavat viettää aikaa kanssasi.

7. HE PITÄVÄT pH:n TASAPAINOSSA. Vaihtoehtoisen lääketieteen mukaan elimistö on terveimmillään, kun sen pH on tasapainossa. Alhainen pH johtaa asidoosiin, joka voi helpoimmissakin tapauksissa aiheuttaa väsymystä, sekavaa oloa, vatsaongelmia ja kiihtynyttä hengitystä. Useiden asiantuntijoiden mielestä periamerikkalainen ruokavalio, jossa on runsaasti lihaa ja sokereita, on aiheuttanut länsimaissa kroonisen asidoosin epidemian. Useimmat kasvikset ovat kuitenkin alkaloivia, joten syömällä säännöllisesti myös kasviksia voi vähentää riskiä kehon happamoitumiseen. Hyviä alkaloivia kasviksia ovat vihreät salaatit, pavut, parsa, porkkanat, kurkut, avokadot ja kookos.

8. HE SYÖVÄT VALKOSIPULIA. Tutkimusten mukaan valkosipuli on vahva antioksidantti ja luonnon antibiootti, sekä auttaa vähentämään nuhan ja vilustumisten kestoa ja määrää. Valkosipuli on myös todistetusti tehokas verenpaineen alentaja sekä kolesterolin ja triglyseridien alentaja. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan valkosipulin teho laskee ravintolisänä, joten on suositeltavaa syödä tuoretta valkosipulia parhaiden terveysvaikutusten saamiseksi.

9. HE PUHDISTAVAT ELIMISTÖNSÄ SÄÄNNÖLLISESTI. Useat yleisesti käytössä olevista kemikaaleista – kuten ftalaatit, dioksiinit ja PCB:t – loistivat poissaolollaan sata vuotta sitten. Asiantuntijoiden mukaan se voi olla osasyy siihen, että toksisten aineiden aiheuttamat sairaudet, kuten syöpä ja maksasairaudet, ovat lisääntyneet. Vaikka pitkän ajan tutkimuksia ei ole tehty detox-, eli kuonanpoistokuurien hyödyllisyydestä, on kuitenkin todennäköistä, että terveydentila paranee synteettisten kemikaalien vähentyessä kehossa. Yleisiä merkkejä mahdollisesta kuonanpoistokuurin tarpeesta ovat ruoansulatuksen häiriöt, väsymys, akne ja lihaskivut. Useimmat detox-kuurit vaativat vähentämään tai välttämään lihaa, tärkkelyksiä, sokereita, maitotuotteita, kahvia ja alkoholia. Kehoa voi puhdistaa myös hikoilemalla saunassa tai Bikram-joogaten kuumassa huoneessa. Myös puhdistavat homeopaattiset tai mineraalikylvyt voivat auttaa. Jos on raskaana, imettää tai kärsii syömishäiriöistä tai kroonisesta sairaudesta, tulee aina keskustella puhdistuskuurista terveyden ammattilaisen kanssa.

10. HE OTTAVAT ENEMMÄN NOKOSIA. Unen puutteella on sama biologinen vaikutus kuin stressillä: Yliväsynyt keho tuottaa liikaa kortisolia, joka antaa energiaa, mutta estää kasvuhormonin tuotantoa, mikä rajoittaa merkittävästi elimistön kykyä korjata itseään. Aivan kuten stressi myös univajaus vahingoittaa terveyttä ja vaarantaa vastustuskyvyn. San Diegon yliopiston tutkijat havaitsivat, että immuunisolujen määrä ja tehokkuus laskivat unen puutteen myötä. Lyhyitä nokosia tavoitteleville yllättävä vinkki: Juo kuppi kahvia tai muuta kofeiinipitoista juomaa juuri ennen nokosia. Kofeiinilla kestää noin 20 minuuttia imeytyä ruoansulatuksen läpi ennen vaikutuksen alkamista, joten siinä välissä ehtii ottaa voimanokoset. Japanilaisen tutkimuksen mukaan koehenkilöillä oli tällä tavoin herättyään parempi viretila ja heidän tuotteliaisuutensa oli selvästi parempi kuin uneliailla vertailuhenkilöillä.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.naturalhealthmag.com/health/secrets-people-who-never-get-sick

3 kommenttia

 1. 11. He ottavat aurinkokylpyjä tai nauttivat muuten riittävästi D3-vitamiinia.
  12. He harrastavat ulkoilua, kävelyä tai muuta kohtuullista liikuntaa.
  13. He eivät ota rokotuksia.
  14. He välttävät aspartaamia, sokeria, natriumglutamaattia ja muita ihmiskeholle sopimattomia aineita.
  15. He nauttivat erilaisia vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä muita tarpeellisia ravintolisiä luonnollisessa muodossa.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 2. Voidaan sanoa että yksi sääntö on ylitse muiden:

  ”Terve ihminen on onnellinen ihminen
  Onnellinen ihminen on terve ihminen”

  Mikä saisi Suomalaiset hymyilemään ja lopettamaan marmattamisen.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat