Aliarvostettu mutta tärkeä elin – sappirakko

Väitetty yhteys tyydyttyneen rasvan ja sydäntaudin välillä on viimein kumottu lopullisesti. Voimme siis huoletta nauttia voista, kermasta ja kookosöljystä, eikö niin? Ehkä voimme, tai sitten emme!

Amerikkalaiset ovat vihdoin luopumassa sokerista ja alkamassa jälleen rakastaa rasvaa. Rasvaa pidetään jälleen terveellisenä makroravinteena, joka on elintärkeä aivojen hyvinvoinnille, hormonituotannolle ja kun halutaan kaventaa vyötäröä. Rasvat ovat myös eikosanoidien esiasteita, ne ovat paikallisesti vaikuttavia hormoneja eli ”signalointimolekyylejä”, joiden vaikutus kohdistuu ympäröivään kudokseen. Prostaglandiinit on vain yksi esimerkki.

Noudatitpa muinaisruokavaliota tai ketogeenista ruokavaliota, tai oletpa ryhtynyt vegaaniksi, hyödylliset rasvat ovat päässeet parrasvaloihin – ja aivan syystä. Aivoista 50 prosenttia on rasvaa, ja hermosoluja lukuunottamatta jokainen kehon solu käyttää rasvaa ensisijaisena energianlähteenä. Tosiasia on kuitenkin se, että korkearasvaisen ruokavalio aiheuttaa monille haasteita. Osalla esiintyy ruoansulatusvaivoja tai närästystä, joillain kilpirauhanen toimii verkkaisesti. Osalla paino putoaa nopeasti paleoruokavaliolla, kun taas toisilla vyötärö ei kapene senttiäkään.

Mistä tämä johtuu?

Ongelmien alkuperä voidaan jäljittää sappinesteeseen ja sappirakkoon. Rasvojen pilkkomiseen tarvitaan sappea, ja sen merkitystä myrkkyjen neutraloinnissa on aliarvioitu. Sappi on tärkeä myrkkyjen neutralointimekanismi, josta ei paljoa puhuta.

Toisin kuin mitä olet lukenut, sappirakko on tarpeellinen ja äärimmäisen tärkeä elin. Viimeisen sadan vuoden aikana sille ei ole osattu antaa arvoa kuten ennen. Terveimmästäkään ruokavaliosta ei ole hyötyä jos ravinteet eivät imeydy. Tämä ongelma koskee nykyajan runsasrasvaisia ruokavalioita. Jos elimistö ei kykene käsittelemään rasvaa, et yksinkertaisesti hyödy rasvanpolttoon, immuunijärjestelmän tehostumiseen, solukalvojen suojaamiseen ja energian saantiin liittyvistä eduista, joita rasvoilla on.[1]

Olen varoittanut vähärasvaisen ruokavalion riskeistä jo vuosikymmenten ajan, mutta vasta hiljattain olen oppinut arvostamaan sappirakkoa. Syvennyin viimeisimpiin tutkimuksiin kun kirjoitin kirjaa New Fat Flush Plan, ja tein merkittävän löydön. Lääketieteen ammattilaiset ovat sivuuttaneet lähes kokonaan sappirakon toimintahäiriöihin liittyvät ongelmat. He eivät suhtaudu sappirakon ongelmiin riittävällä vakavuudella, aivan kuin kyseessä olisi täysin mitätön elin. Todellisuudessa sappirakolla on huima määrä tärkeitä tehtäviä. Toimiiko omasi niin hyvin kuin pitäisi?

Sappirakko voi olla lemmenelimistä tärkein

Sappirakko on lihaksikas, päärynänmuotoinen elin, joka sijaitsee aivan maksan alapuolella. Sen tarkoitus on varastoida, väkevöidä ja erittää sappea tarvittaessa. Ilman sapen eritystä rasvaliukoiset vitamiinit, A, D, E ja K ja välttämättömät rasvahapot eivät imeydy.

Lemmenelin? Tämä sana ei ole välttämättä ensimmäinen mikä tulee mieleen kun puhutaan sappirakosta!

Naiset, sappirakko voi olla tärkein elin seksuaaliterveydellenne – tai jos ei muuta niin kaikkein aliarvostetuin. Ajattele asiaa tältä kantilta: ilman sappea menetät rasvaliukoisten ravinteiden liukastavan vaikutuksen. A- ja E-vitamiini nostaa estrogeenitasoja ja auttavat pitämään limakalvot kunnossa. Omega-3-, omega-6- ja omega-9-rasvat auttavat pitämään emättimen kudokset terveenä ja rohkaisevat kehoa tuottamaan hormoneja, jotka ehkäisevät emättimen kuivumista.

Ongelmana on se, että monien sappirakosta tulee laiska, heikosti toimiva, ja se saattaa tukkeutua hyytymistä ja sappikivistä. Kun sappi juuttuu liian vähälle käytölle jääneeseen sappirakkoon, se paksuuntuu ja kiinnittyy itseensä muodostaen sappikiviä. Vuosikymmenten prosessoidusta ruoasta koostuva ravintoköyhä vähärasvainen ja rasvaton ruokavalio, jota vahvistaa sen ohella kasvanut myrkkyaltistus, on luonut sappikiviepidemian.

Sappirakkosi kirjaimellisesti toimii ”käytä tai menetä”-periaatteella. Kolesystektomia (sappirakon kirurginen poisto) on nykyään kaikkein yleisin ”ei-välttämätön” vatsan alueen leikkaus Amerikassa. Vuosittain suoritetaan yli 750 000 operaatiota.

Jos sappirakkosi on poistettu, olet menettänyt luontaisen kykysi sulattaa rasvoja, kuten myös kyvyn poistaa myrkyllisiä hormoneja ja kuona-aineita elimistöstäsi. Ilman sappirakkoa maksasta valuu jatkuvasti sappea suolistoon – riippumatta siitä oletko syönyt rasvoja. Ongelmia ilmenee kun tarvitset runsaasti sappea, jotta elimistö voi sulattaa rasvaisen aterian. Ilman sappirakkoa elimistölläsi ei ole sappea varastossa, ja tämä heikentää rasvan pilkkomista ja ravinteiden imeytymistä.

Sapen puute on nykyään yleinen ongelma jopa niillä joilla on sappirakko tallella. Syynä ovat ikääntymisen, vähäisten vatsahappojen määrä ja riittämätön rasvojen aineenvaihduntaa nopeuttavien ruokien saanti. Ruoka-allergiat ja yliherkkyydet, stressi ja ylensyönti pahentavat tilannetta. Jotta ongelmasta saisi paremman käsityksen, tarkastellaan sapen lukuisia tehtäviä.

Sapesta on moneksi

Sappi toimii emulsifoijana – se muodostaa rasvasta eräänlaista saippuaa. Se hajottaa rasvan pienemmiksi partikkeleiksi, jotta rasva imeytyy suolistosta. Joka päivä maksa muodostaa ja erittää yli litran tätä paksua vihreänkeltaista nestettä ja varastoi sitä sappirakkoon.

Tämä ihmemolekyyli ei ole avain vain rasvojen imeytymiseen ja hyödyntämiseen, vaan sappi myös sitoo myrkyllisiä yhdisteitä, kuten kemikaaleja, hormoneja, lääkkeitä, raskasmetalleja ja muita myrkkyjä niiden poistoa varten. Maksasi käyttää kolesterolia tuottaessaan sappea, mikä auttaa pitämään kolesterolitasot kunnossa – jälleen yksi hyöty. Jos sappirakkosi on poistettu, kärsit todennäköisemmin puutostiloista tai painosi nousee sekä altistus suuremmalle määrällä myrkkyjä. Neutraloitujen myrkkyjen määrä riippuu suoraan kehon päivittäin tuottaman sapen määrästä.

Ilman sappirakkoa painonnousun riski kasvaa merkittävästi kun liian suuret rasvapisarat pääsevät verenkiertoon, ja koska ne eivät pilkkoudu hyödynnettävään muotoon, keholla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin varastoida ne rasvaksi – rasvaliukoisten myrkkyjen ohella.

Liian vähäinen sapeneritys on yhteydessä moniin oireisiin joiden ei luulisi liittyvän mitenkään asiaan, kuten hormonitoiminnan häiriöihin, kilpirauhasen vajaatoimintaan, kuumiin aaltoihin, ummetukseen, masennukseen, migreeniin, unettomuuteen, kuivaan ihoon, krooniseen väsymykseen, hiivan liikakasvuun, parasiitteihin – ja lista jatkuu ties kuinka pitkälle. Suomalaiset tutkijat havaitsivat, että kilpirauhasen vajaatoiminta on seitsemän kertaa yleisempää yksilöillä joiden sapen virtaus on heikentynyt. Sapen vapautuminen saa elimistön vapauttamaan entsyymiä joka muuttaa T4:n T3:ksi, kilpirauhashormonin helpommin hyödynnettävään muotoon. Ne, joiden sapen eritys paranee nauttivat huimasta 53 prosentin noususta aineenvaihdunnassa.[2][3][4][5]

Mitä huonommaksi sappitilanteesi menee, sitä enemmän myrkkyjä kertyy ja sitä heikommin ravinto imeytyy kehoosi. Lopulta kertyy suuri määrä rasvaa, ja samalla rasvakudokseen kertyy myrkkyjä – millä on vakavia seurauksia. Kun sapen puutostila on edennyt 75 prosenttiin, alkavat allergiat, niveltulehdukset, ja/tai nivelten ja lihasten tulehdukset. Kun puutostila nousee 90 prosenttiin, sinulla saatetaan diagnosoida syöpä tai joku muu yhtä vakava sairaus. 19. vuosisadan alkupuolella terveystieteen uranuurtajat pitivät sappea tärkeimpien asioiden joukossa – on aika yhtyä heidän näkemykseensä.

10 tapaa vauhdittaa aineenvaihduntaa tehostamalla sappirakon toimintaa

Jos kärsit heikon rasva-aineenvaihdunnan oireista, kuten pahoinvoinnista, turvotuksesta, ummetuksesta tai ulosteesi on vaaleaa, tai jos sappirakkosi on poistettu, on viisasta – tai voisi jopa sanoa että kriittisen tärkeää – syödä enemmän sapentuotantoa lisääviä ruokia ja harkita ravintolisiä, jotka parantavat sappea.[6]

Jos olet menettänyt sappirakkosi, älä vaivu epätoivoon – on mahdollista pysyä terveenä ilman sitä. Samaa ei voi sanoa elämisestä ilman hyvälaatuista sappea.

Olen koonnut seuraavalle listalle 10 loistavaa tapaa lisätä sapen tuotantoa. Lisää keinoja, käyttökelpoisia tuotemerkkejä ja lista kolmesta parhaasta ruoasta sappikiviongelmaisille löytyy uudesta kirjastani New Fat Flush Plan, joka on päivitetty versio New York Timesin bestselleristäni, joka sisältää ohjeita joilla voi tehostaa aineenvaihduntaa ja savustaa ulos piilevät tekijät, jotka nostavat painoa. Kyseessä on ainoa suosittu ravintokirja, joka puhuu sapen merkityksestä – jonka uskon olevan puuttuva lenkki.

1.Punajuuri

Punajuuri sisältää betaiinia, joka tekee sapesta juoksevampaa ja ehkäisee sappikivien muodostumista. Betaiini on myös hyvä suolahapon lähde. Sitä tarvitaan ruoansulatuksessa, ja se saa sappirakon vapauttamaan enemmän sappea. Punajuuri suojaa maksaa kemikaalien myrkkyvaikutukselta.

2.Artisokka

Artisokka on loistava sapentuotantoa edistävä ruoka, jolla on maksaa suojaava vaikutus. Artisokka voi nostaa glutationitasoja jopa 50 prosentilla.

3.Karvaat ruoat

Karvaat ruoat saavat haiman erittämään ruoansulatusentsyymejä ja sappirakon vapauttamaan sappea. Vaikka ruoansulatusta edistävät karvaat ovat erityisen tärkeitä jos olet vegaani tai kasvissyöjä, niistä on hyötyä kaikille, olipa sappirakkoa tai ei. Karvaat vihreät kuten sinappikaali, endiivi, voikukka ja punasalaatti tarjoavat huimia etuja – kuten myös piparjuuri, jolla on myös syöpää torjuva vaikutus. Appelsiinin kuoret, katkeronjuuri, karvasartisokka ja väinönputki ovat loistavia katkeroita. Pysy kaukana ruotsinkatkeroista, jotka sisältävät tyypillisesti laksatiivisia yrttejä kuten raparperia ja sennaa.

4.Koliini

Koliini on välttämätön ravintoaine, joka toimii emulsifoijana, parantaa rasvan sulamista, vähentää selluliittia, avaa maksan tukoksia, parantaa hermoston ja aivojen toimintaa ja muodostaa hormoneja. Yhdeksälläkymmenellä prosentilla on koliinin puutostila.[7]

5.Lesitiini

Lesitiini on yksi tärkeimmistä emulsifointiaineista sapessa, ja se sisältää merkittävästi koliinia. Lesitiini pilkkoo rasvoja ja tekee niistä helpommin sulavia. Lesitiini myös auttaa pitämään homokysteiinitasot matalalla, mikä laskee sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ei-geenimuunnellun soijan tai auringonkukansiementen siemenet soveltuvat mainiosti rasvojenhuuhdontavalmisteeksi.

6.Omenaviinietikka

Kutsun omenaviinietikkaa ”pullotetuksi ihmeeksi!”. Omenaviinietikka sisältää omenahappoa, joka auttaa kehoa pilkkomaan proteiinia ja tekemään sapesta juoksevampaa. Nauti ruokalusikallinen raakaa omenaviinietikkaa vesilasillisen kera ennen ateriaa.

7.Tauriini

Tauriini on sappihappojen pääraaka-aine, jota muodostuu maksassa. Monet kärsivät sen puutostilasta, erityisesti vegaanit ja kasvissyöjät, koska tauriinia saa luomulihasta ja muusta eläinproteiinista. Tauriini auttaa tekemään sapesta juoksevampaa, edesauttaa kehon puhdistumista, parantaa rasva-arvoja ja laskee lihavuusriskiä.[8]

8.Kapsaisiini

Kapsaisiini käynnistää rasvapolttimesi! Tulisten mausteiden kuten cayennen sisältämä kapsaisiini stimuloi aineenvaihduntaa aktivoimalla ruskeaa rasvaa sekä tasapainottamalla kolesteroli- ja triglyseriditasoja.[9]
9.Roomankumina

Savuisan tulinen roomankumina nopeuttaa aineenvaihduntaa, edistää painonpudotusta, laskee kehon rasvaprosenttia ja LDL-arvoja sekä stimuloi haimaentsyymien tuotantoa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jo yksi teelusikallinen roomankuminaa kasvatti painonpudotusnopeutta 50 prosentilla. Käytän roomankuminaa käytännössä kaikkeen keitoista salaattikastikkeisiin ja uuniruokiin.

10.Omega-7

Omega-7 (palmitoleiinihappo) on uskomaton omega, josta et ole välttämättä kuullutkaan. Omega-7 toimii ”lipokiinina”, hormonin kaltaisena molekyylinä, joka optimoi energian hyödyntämistä ja varastointia kehon kudoksiin erittäin pieninä pitoisuuksina. Omega-7:t ovat elementissään kun puhutaan paremmista veren sokeri-, insuliini- ja lipiditasoista. Omega-7:t jopa auttavat kollageenin tuotannossa! Mistä niitä saa? Macadamia-pähkinöistä, tyrnistä ja syvänmeren sardelleista.[10]

Ilman sappea ei pärjää

Ilman riittävää sappea elimistösi ei kykene sulattamaan ja hyödyntämään rasvoja, söitpä miten hyviä rasvoja tahansa. Ja tämä tarkoittaa ettet voi syödä rasvaa ja laihtua.

Sapella on uskomaton määrä tehtäviä, mutta siitä huolimatta kukaan ei puhu siitä. Nykyään kaikki tietävät suolahapon, haimaentsyymit, kuidun, happamuuden, emäksisyyden, myrkyllisyyden, urheilun ja monia muita tekijöitä, mutta juuri kukaan ei mainitse sappirakkoa. Sapesta ei piitata, se sivuutetaan – sitä jopa vältellään!

Jos painosi on jumittunut paikalleen tai kärsit ruoansulatusvaivoista, ummetuksesta, allergioista, kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai lukemattomista muista pitkäaikaisista vaivoista, heikko sapentuotanto on ensimmäinen asia jota epäillä. Ilman riittävää sappea elimistö ei pilko rasvoja eivätkä rasvaliukoiset ravinteet imeydy. Et pääse eroon liiallisista hormoneista, raskasmetalleista, myrkyllisestä kuonasta, bakteereista, viruksista tai parasiiteista. Ainakin omasta mielestäni terveyteen panostaessa on luotava uusi ja parempi suhde sappirakkoon – ja jos sinulla ei ole sappirakkoa, tarvitset jotain joka tukee maksan sapentuotantoa. Suhtaudu sappeen uutena probioottina.

 

Lähde: GreenMedInfo

Lue myös: Minullako sappikiviä?

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat