Aloita kesäaamut voimaruualla

Hyvistä perusruoka-aineista saa koostettua erittäin terveellisen aterian. Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija kertoo, millaisesta arkiruuasta koostuu terveellinen aamiainen.

Ruoka olkoon lääkkeemme, sanoi Hippokrates, länsimaisen lääketieteen isä.  Se on ajatus, jota länsimaissa ei juuri ole muistettu. Aivan viime aikoihin asti. Varmaa on kuitenkin, että kaikki mitä suun kautta nielemme, vaikuttaa elimistöömme ja siten myös mieleemme.

Kiinalaisessa lääketieteessä sairauksia hoidetaan akupunktuurin lisäksi yrteillä ja ravinnolla, ja yrttien ja ruokien vaikutustavoista on tarkkaa tietoa. Länsimainen kulttuuri on kauan suhtautunut välinpitämättömästi  yrteillä hoitamiseen, eikä ravinnolla parantaminen ole koskaan kehittynyt tieteeksi niin kuin Kiinassa.
Ei ole ihme, että valtaosa länsimaiden ihmisistä syö päivittäin jokseenkin mitä sattuu, tietämättä syömisensä seurauksista.  Tehtaan prosessoima, valmiina ostettava einesruoka edistää tällaista tapaa ravita itseään.

Viime vuosien lukuisat ravintotutkimukset ovat osoittaneet, että nykyinen lähes vakioksi muodostunut länsimainen ruokavalio on yksi kroonisten sairauksien pääaiheuttajista. Terveellisimmäksi ruokavaliotyypiksi on osoittautunut ns. Välimeren ruokavalio, jossa syödään paljon vihanneksia, oliiviöljyä, kalaa ja hedelmiä.

Monet tutkijat maailmalla ovat viime vuosina kiinnittäneet katseensa ruoka-aineisiin, ja ruoan tutkimiseen on ruvettu myöntämään enemmän määrärahoja. Moni tuttu ruoka-aine on osoittautunut arvokkaaksi aseeksi sekä sairauksien ehkäisemisessä että jopa niiden parantamisessa. Toiset parantavat sairauksia yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet.

Näitä ruokia on alettu nimittää voimaruoiksi tai superruoiksi. Seuraavassa  muutamia perinteisiä raaka-aineita, joista uusimmat tutkimukset ovat löytäneet terveydelle positiivia vaikutuksia. Esiteltyjen vaikutusten lisäksi terveysvaikutuksia on paljon muitakin.

Kaurapuuro ehkäisee verisuonitauteja. Kaura ehkäisee kroonisia tulehduksia, jotka voivat johtaa verisuonten kovettumiseen. Kaura voi myös alentaa kolesterolia.Kauralla on myös matala GI eli glykeeminen indeksi, eli se sulaa hitaasti ja päästää hitaasti sokeria vereen. Kaurapuuro saa elimistön tuottamaan GLP-1-hormonia, joka antaa kylläisyyden tunteen, niin että napostelun tarve vähenee. Kaurapuuro on lisäksi lämmin, mikä aamulla lämmittää sisäelimiä ja vahvistaa niiden energiaa, niin että aina palelevat ja väsyneet alkavat virota. Kylmä tai raaka ravinto aamulla on mahdollisimman huono startti päivälle.

Kananmunat ovat vuosia olleet kolesterolimörkö, jota on kehotettu välttämään. Nyt kun kolesterolimyytti on murtumassa, kananmunan syöntiin voi taas käydä hyvin omintunnoin. Siinä on mm. A-vitamiinia ja omega-3 ja omega-6 –rasvahappoja – luomumunissa näiden suhde on vielä optimaalinen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että munat ovat sittenkin sydämelle hyväksi ja alentavat korkeaa verenpainetta. Keitetyt ja paistetut munat tuottavat peptidejä, jotka ovat alentavat luontaisesti verenpainetta. Paistetut munat etenkin ehkäisevät tehokkaasti sydän- ja verisuonitauteja ja korkeaa verenpainetta.

Greippi aamuaterialla on hyödyksi henkilölle, jolla on krooninen C-hepatiitti. Muutkin sitrushedelmät voivat auttaa.  Greipin naringeniini – joka tekee hedelmän maun karvaaksi – voi myös ehkäistä 2-tyypin diabetestä, koska se auttaa maksaa pilkkomaan rasvaa, lisäten samalla insuliiniherkkyyttä. Kosteuden ja Liman poistoon voin suositella greipinsiemenuutetta, jolla myös on voimakkaat antibioottiset vaikutukset: se parantaa virusten, bakteerien ja sienten aiheuttamia tulehduksia.

Vesimeloni on yhtä tehokas kuin statiinilääke verenpaineen alentajana – tosin meloneja pitäisi syödä kolme päivässä tulosten aikaansaamiseksi.  Vesimelonissa on runsaas L-citrulliinia, aminohappoa, joka vaikuttaa verenpainetta alentavasti.  Eräässä tutkimuksessa yhdeksän verenpainetautia potevaa henkilöä sai verenpaineensa normaaliksi kuudessa viikossa syömällä vesimeloniuutetta L-citrulliini/L-arginiini-muodossa 2,7 g/1,3 g päivässä. Muuten vesimeloni on viilentävä ja kehon nesteitä ravitseva ja sopii siten kuumuudesta kärsiville ja kuiville ihmisille, esimerkiksi monille vanhuksille helleaikaan. Kiinalaisessa lääketieteessä sillä hoidetaan masennustakin. Anemiasta tai liiallisesta virtsaamisesta kärsivien ei kannata syödä vesimelonia.

Vaahterasiirapissa on 20 erilaista hyödyllistä ainesosaa, muun muassa fenolisia antioksidantteja; ne auttavat kamppailussa syöpää, bakteeri-infektioita ja diabetesta vastaan. Siirapin on oltava aitoa vaahterasiirappia, ei sellaiseksi maustettua siirappia, ja sitä voi lisätä vaikka kaurapuuron tai maustamattoman jugurtin päälle makeutteeksi. Aitoa kanadalaista vaahterasiirappia saa Suomestakin.

Jogurtissa on ”ystävällisiä” bakteereja, jotka tehostavat suolen toimintaa. Ne myös torjuvat diabetesta ja ylipainoa. Itse asiassa jogurtin bakteerit kommunikoivat suolistobakteerien kanssa ja ”muistuttavat” niille miten pysyä terveenä. Maustamaton, makeuttamaton luomujogurtti on paras. Useat laktoosi-intolerantikot sietävät Välimeren maiden maitotuotteita ja niiden jugurtteja, esim. kreikkalaista. Kevytjogurtteja tai muita kevytmaitotuotteita ei kannata ostaa, sillä rasva on tärkeä suojatekijä lehmänmaitotuotteissa ja myös välttämätön kalkin imeytymiselle luihin.

Saksanpähkinä ja saksanpähkinäöljy auttavat kuumentamattomina stressiin. Molemmissa on runsaasti omegea-3-rasvahappoa, joka auttaa elimistön stressinsietokykyä. Ne myös alentavat korkeaa verenpainetta ja ”huonoa”  LDL-kolesterolia.

Manteleita pidetään välipaloista parhaina monestakin syystä.  Vain 73 grammaa manteleita voi alentaa ”pahaa” kolesterolia  24 %, alentaa insuliinin eritystä ja jopa parantaa suoliston terveyttä. Edulliset vaikutukset näkyvät vielä 4 kuukauden kuluttua, tutkijat sanovat. Mantelit tehoavat hyvin etenkin kun ne syödään kohta aterian jälkeen.

Pellavansiemenet alentavat kolesterolitasoa, kun niitä ripottelee kolme ruokalusikallista ruoan päälle joka päivä. Siemenissä on runsaasti  omega-3-rasvahappoa ja lignaaneja (fytoestrogeeni).  Tutkimuksen 90  miehen kolesterolitaso  laski 10% kolmen kuukauden aikana.

Tomaatit voivat alentaa syövän ja sydäntautien riskiä. Säännöllisesti tomaatteja ja esim. tomaattisosetta syövät miehet voivat alentaa eturauhassyöpäriskiään  35 %:lla.

Oliiviöljy auttaa torjumaan Alzheimerin tautia ja voi jopa lievittää sen oireita. Paras on extra neitsytöljy, siinä on erityisen paljon oleocantaleja, polyfenoleja jotka muuntavat Alzheimerin tautiin liittyvien neurotoksiinien rakennetta niitä heikentäen.

Raparperi uunissa kypsytettynä. Perinteinen kiinalainen lääketiede (PKL) on tuhansia vuosia ollut tietoinen raparperin syöpää parantavasta vaikutuksesta. Nyt on lännessä keksitty oma versio raparperin käytöstä lääkkeenä, versio joka on samalla mukava jälkiruoka: rhubarb crumble eli suomalaisittain esimerkiksi raparperipiirakka uuniin 20 minuutiksi. Sheffield Hallam Universityn tutkijat huomasivat, että 20 minuutin paisto uunissa kehittää raparperissa polyfenoleja, voimakkaita syöpää tuhoavia kemikaaleja, jotka pystyvät estämään syöpäsolujen kasvun ja jopa tappamaan ne.

Vesikrassi näyttää olevan tehokas rintasyövän etenemisen lopettaja.  Siinä on ainesosa, joka häiritsee syöpäsolujen viestintää, niin että ne eivät enää saa kehosta tuoretta verta ja happea. Kun tuumori ei saa tarvitsemaansa ravintoa, se lakkaa kasvamasta.
Noin 80 g vesikrassia päivittäin riittää katkaisemaan syöpäsolujen signaalit, toteavat Southamptonin yliopiston tutkijat. Rintasyövästä selvinneiden verikokeet vahvistivat, että vesikrassi oli vaikuttanut syöpäsoluja ruokkivaan proteiiniin.

Tumman suklaan flavanolit edistävät verisuonten terveyttä ja voivat siten merkittävästi  alentaa kohonnutta verenpainetta, sanovat tutkijat. Pieni pala tummaa suklaata päivittäin viiden vuoden ajan voi myös alentaa sydänkohtauksen ja sydänsairauden riskiä 20 %:lla.
40 g tummaa suklaata päivittäin kahden viikon ajan pystyy myös vähentämään ahdistuksen oireita jopa kaikkein stressaantuneimmilla henkilöillä.

Rypäleiden flavonoidit voivat dramaattisesti vähentää vakavan sydänkohtauksen riskiä. Yhdeksän kourallista rypäleitä päivittäin voi alentaa verenpainetta ja edistää sydänlihaksen toimintaa ja voi jopa kumota huonon ruokavalion vaikutuksen.
Rypäleiden syönti voi myös katkaista kehityksen joka johtaa 2-tyypin diabetekseen ja sydäntautiin. Suotuisat vaikutukset näkyvät jo kolmen kuukauden sisällä. Muutenkin tummat rypäleet lisäävät ja vahvistavat verta hoitaen mm. anemiaa, reumaa ja artriittia sekä vahvistaen munuaisia ja maksaa.

Mustaherukat lievittävät keuhkotulehdusta ja voivat helpottaa hengitystä astmakohtauksen aikana. Niissä on runsaasti antioksidanttia, joka tekee yhteistyötä immuunijärjestelmän kanssa tulehdusten taltuttamiseksi.

Omenat ovat hyviä sulavan kuidun lähteitä. Ne auttavat kehon paranemisprosesseja muuntamalla sairaita soluja. Yleensä omenat ovat yksi parhaista välineistä kun halutaan vahvistaa immuunijärjestelmää.

Mustikat pystyvät rauhoittamaan pahimpiakin vatsaongelmia kuten kipua ja turvotusta; ne hoitavat jopa paksusuolentulehdusta. Ne voivat myös suojata kehittymässä olevia ruuansulatuskanavan ongelmia vastaan. Mustikoissa on polyfenoleja, joilla on antimikrobiaalisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia.

Parsakaali, vihannesten kuningas, on monella tapaa hyödyllinen kasvis. Se ja muut ristikukkaisten heimoon kuuluvat vihannekset sisältävät runsaasti sulforafaani-nimisiä kemikaaleja, jotka voimistavat immuunivastetta. Sulforafaani pysäyttää solujen immuunifunktion rappeutumisen ja auttaa sitä toipumaan. Niinpä parsakaali kuten muut Brassica-suvun vihannekset (kaalit) pystyvät pysäyttämään syövän leviämisen. Tutkijat ovat myös arvelleet kaalien voivan lievittää  joitakin Alzheimerin taudin oireita.

1 kommentti

  1. ”Vesimeloni on yhtä tehokas kuin statiinilääke verenpaineen alentajana.” No on varmaan, kun statiinit eivät alenna verenpainetta, eikös ne ole kolesterolilääkkeitä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat