Aluekehittäminen – ryöväystä ja tuhoa ”ilmaston hyväksi”

Aluekehittämisen nimissä ajetaan kylät nurin ja myydään päästöosuusmetsiä ulkomaisille monopoleille.

 

Päästökauppakeinottelu eli Kioton sopimuksen mukainen ”luonnonsuojelun ulkoistaminen” yhdessä sopivan epäselvien maakartoitusten ja -luokittelujen sekä sopivan velkaantuneiden hallitusten tai korruptoituneiden virkamiesten kanssa (puhumattakaan lännen valtaan nostamista diktaattoreista) muodostavat tappavan yhdistelmän kehitysmaiden köyhälle väestölle. ”Kehittyneiden” maiden, kuten Suomen väestö ei ole myöskään suojassa vastaavanlaiselta terrorikuviolta. YK:n agenda 21:n ja Kioton sopimuksista löytyvät varmasti sopivat pykälät joka lähtöön maan pakkolunastamiseksi ”ilmastosijoittajille”. The New American raportoi Ugandassa paljastuneesta tapaussarjasta, jossa Iso-Britanniaan rekisteröity, toimialakseen CO2-kompensaatiometsän kasvattamisen mainitseva New Forests Company (NFC) on Ugandan metsäministeriön (NFA, National Forestry Authority) avustuksella ja YK:n hyväksymänä tyhjentänyt kokonaisia kyliä asukkaista, polttanut asumukset, tappanut karjan ja lanannut koulut sekä muut yhdyskuntarakennukset puskutraktoreilla omien puuplantaasiensa tieltä. Niitä, jotka eivät ole kyenneet juoksemaan karkuun, on piesty. Tämä tehdään aluekehittämisen nimikkeen alla.

 

Vuonna 2005 NFC teki Ugandan hallituksen ja metsäministeriön kanssa maankäyttösopimuksia kolmesta eri ”kesantoalueesta”. Sopimusten kestoksi merkittiin 50 vuotta, ja aiotut puuplantaasit sijaitsevat Kibogan ja Mubenden maakunnissa. NFC:n tarkoitus on siis istuttaa puita pelkästään päästöosuuksien myymistä varten. NFC:stä omistavat osuuksia Maailmanpankki ja HSBC-jättipankki 20 prosentin osuudellaan. Euroopan investointipankki EIB tukee NFC:tä Agri-Vie-maataloussijoitusfirman kautta, ja Agri-Vie puolestaan ostelee maata Afrikasta saadakseen tuotantoalueita Euroopan, Yhdysvaltain ja Aasian varmuusvarastoiksi. NFC:n johtokunta ei sekään tarjoa varsinaisia yllätyksiä: ex- Goldman Sachsia, HSBC:tä, Agri-Vietä, erilaisten investointifirmojen entisiä johtajia. Hallituksen puheenjohtaja on saatu Virgin Groupista. Journalisti Tony Cartalucci kuvaa NFC:n ja Agri-Vie:n toimenkuvaa globaaliksi korporaatio-fasismiksi, jossa afrikkalaisten elämisen takeet tuhotaan ja tosiasiat piilotetaan vastuu-retoriikan alle.

 

Tyypillinen toimenkuva haltuun otetuilla alueella on pien- tai kotitarveviljelijä. Oxfam-avustusjärjestö on kerännyt Ugandan Kibogan ja Mubenden maakunnista tietoja mailtaan ja asumuksistaan häädetyistä ihmisistä. Ugandan viranomaiset ovat jostain syystä luokitelleet alueiden asukkaat ”laittomasti” paikalla oleviksi, jolloin heidät voidaan muodollisesti häätää. Häädettyjen kyläläisten mukaan heidän sukunsa on asunut alueillaan jo vuosia, ellei peräti vuosikymmeniä. Joidenkin isovanhemmat ovat saaneet maata toisen maailmansodan jälkeen palkkioksi värväytymisestään armeijaan. Joka tapauksessa on vähintäänkin kyseenalaista nimittää selvästi vakituista asujaimistoa ”laittomiksi maanvaltaajiksi”. NFC:n lausuntojen mukaan ”laittomien asukkaiden” häätäminen on Ugandan hallituksen tehtävä, ja vastaavaa häätämistä tapahtuu ”koko ajan”. Yhtiön mukaan ”maanvaltaajat” olisivat ”poistuneet rauhallisesti”.

 

Oxfamin keräämien tietojen perusteella näyttää kuitenkin siltä, ettei asia ole aivan niin yksinkertainen. Ilmeisesti mukana maakaappauksissa on ollut myös armeijan ja poliisin yksiköitä: kyläläisten mukaan häätäjät ovat säännöllisesti uhkailleet ihmisiä ja jopa uhanneet ampua asukkaat, elleivät nämä lähtisi ”sovinnolla”. Karja tapetaan ja asumukset poltetaan säännönmukaisesti. Vaikkei New Forests Companyn edustajien suorasta osallisuudesta laittomien häätöjen toteutuksessa olekaan täyttä selvyyttä, viitteitä voi saada avustusjärjestön kuvaamalta videolta, jolla on häädettyjen asukkaiden kuvia. Ainakin yhdessä kuvassa näkyy selvästi New Forests Companyn kuorma-auto, ja ainakin yksi silminnäkijä on varma havainnoistaan, jonka mukaan erääseen häätöjoukkioon olisi kuulunut NFC:n työntekijä, jonka hän tunsi entuudestaan.

 

Ugandan maakaappaukset ja häädöt ovat alkaneet vuonna 2008 pakollisten, mutta ilmeisen käyttämättömiksi jääneiden etukäteisselvitysten jälkeen, ja jotkut asukkaista kertovat saaneensa ennakkovaroituksia häädöistä jo vuonna 2006. New York Times-lehden mukaan erään häätöoperaation yhteydessä ”turvallisuusviranomaisten” polttamaan taloon oli jäänyt loukkuun 8-vuotias lapsi, joka paloi elävältä. Kyläläisten mukaan häätöjoukko oli aseistautunut ja aloittanut ammuskelun ilmaan jo tullessaan kylään. New Forest Company-yhtiön Robert Devereux kiistää Oxfam-järjestön raportin ja sanoo yhtiönsä olevan ”erittäin suuressa määrin yhteiskuntavastuun tunteva”. Häädöt ovat jatkuneet myös siitä huolimatta, että suuri joukko Kibogan ja Mubenden alueiden asukkaista on riitauttanut NFC:n ja Ugandan metsäministeriön toimet, eikä juttujen käsittely ole oikeastaan vielä edes alkanut. Häädettyjen tilanne näyttää oikeuden toteutumisen kannalta synkältä, koska heillä ei ole varaa asianajajiin.

2 kommenttia

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat