Amerikkalainen suurlähettiläs: TTIP takaisi syytesuojan rikollispankeille
Yhdysvaltojen Italian suurlähettiläs John Phillips yllätti eurooppalaiset toteamalla, että EU tarvitsee TTIP-sopimusta, koska sopimus tarjoaa syytesuojan suurille rikollispankeille.
Kuten olemme uutisoineet, TTIP ei ole ”vapaakauppasopimus” vaan pankkivaltasopimus, jolla ei ole mitään tekemistä vapaiden markkinoiden kanssa. Suurlähettiläs Phillips vahvisti tämän vahingossa hiljattain puolustelemalla miljardiluokan rikoksista epäiltyä Deutsche Bank –jättipankkia.
Deutsche Bankin rikostutkinta alkoi, kun selvisi, että se oli 2011 valehdellut röyhkeästi sijoittajille, joille se myi Italian valtion velkakirjoja. Deutsche Bank oli tietoinen Italian vaikeista talousongelmista, mutta se väitti sijoittajille, että maan talous oli huippukunnossa.
Hyväuskoiset italialaissijoittajat Tranin pikkukaupungista ostivat miljardeilla euroilla velkakriisissä rypevän Italian bondeja. Myös amerikkalaisten luottoluokittajayhtiöiden Moody’sin, Standard & Poor’sin sekä Fitchin epäillään sotkeutuneen petokseen valehtelemalla, että Italian bondit olisivat riskitön sijoituskohde.
Huijauksen tultua julki italialaiset tahtoivat tietysti haastaa Deutsche Bankin oikeuteen. Amerikkalaisella Phillipsillä oli kuitenkin otsaa astua julkisuuteen ja kehua TTIP:tä, koska se tarjoaisi syytesuojan rikollispankeille.
TTIP-Euroopassa petetyt sijoittajat eivät voisi haastaa esimerkiksi Deutsche Bankia oikeuteen, koska se nauttisi kansainvälisestä ”sijoittajasuojasta”.
Sakotettu pankki voisi hakea ”vahingonkorvauksia” välimiesoikeudessa
Yhdysvaltojen suurlähettiläs edustaa Amerikan hallitusta, jonka virallinen kanta siis on, ettei kansalaisilla tulisi olla oikeutta haastaa pankkeja oikeuteen. Phillips uskoi, että tökeröllä puolustuspuheenvuorollaan hän saisi kansan viimein kannattamaan TTIP-hanketta, joka on ollut Atlantin molemmin puolin kovassa vastatuulessa.
Mikäli petetyt sijoittajat haastaisivat TTIP-Euroopassa rikollispankin oikeuteen, ei juttua ratkottaisi EU:n tai minkään jäsenvaltion kansallisessa tuomioistuimessa. Sen sijaan kiista vietäisiin yksityiseen välimiesoikeuteen, jonka henkilökunta koostuu rahoitusmarkkinoiden sisäpiiriläisistä.
Jos syytesuojasta nauttinut Deutsche Bank saisi Italiassa tuomion, voisi yksityinen välimiesoikeus vaatia Italian hallitusta (eli veronmaksajia) maksamaan Deutsche Bankille tähtitieteelliset ”vahingonkorvaukset” siitä, että valtio on TTIP-sääntöjen vastaisesti puuttunut suuryrityksen toimintaan. Rikollisuudesta tulisi siis laillista ja taloudellisesti erittäin kannattavaa.
Lukijoita tuskin yllättää, että Phillips loi vuoteen 2013 asti uraa juutalaisen Mary Louise Cohenin kanssa perustamassaan Phillips & Cohen Associates, Ltd. –lakifirmassa.
Hyvää Eurooppa-päivää!
Lue myös: Suomea johtaa mafia