Antti Arstila: Kasvoton terveydenhuolto

Terveydenhuolto on syvässä kriisissä. Kriisi syntyi, kun vanha kunnanlääkärijärjestelmä ajettiin alas. Tilalle tulivat terveyskeskukset kylän parhaalle paikalle.

Tilanne jatkuu samanlaisena, ehkä vieläkin pahempana. Tiloja ja laitteita on yllin kyllin. Motivoituneesta henkilökunnasta on huutava puute. Henkilökunta on kasvotonta. Terveydenhoito, lääkärit ja hoitajat hoitavat työvuoronsa. Tulevat ja menevät, lääkärit ja hoitajat viilettävät sairaalasta toiseen. He eivät tietenkään tunne potilaitaan. Eivätkä välitäkään tuntea.

Potilas on ihmisenä outo käsite. Potilas on asiakas, aivan kuin marketissa. Asiakas tulee ja menee. Siksipä lääkärin rooli on täysin muuttunut.

Ennen oli potilas-lääkäri-suhde. Nykyisin on lääkäri-tietokone-suhde. Lääkäri raplaa tietokonettansa asiakkaan ollessa läsnä – sivustakatsojana. Lääkäri ei puhu mitään. Mumisee tietokoneellensa.

Potilaista on tehty asiakkaita, joita lääkärin on siedettävä. Maksoi mitä maksoi, kun tietokone ei yksin maksa muhkeaa kuukausipalkkaa.

Sairaanhoitajat käyvät pikkulääkäreistä. He tulevat ja menevät. Antavat pistoksia, ottavat verinäytteitä ja jakavat lääkkeet. Joka aamu on vuoteen vieressä uusi sairaanhoitaja. Lääkäri vaihtuu vain kerran viikossa. Sairaanhoitajat päivittäin. Ainoastaan perushoitajat ovat pysyviä työntekijöitä. He tekevät terveydenhuollon likaiset työt potilaan vuoteen äärellä.

•••

Potilaan hoidon kasvottomuus heijastuu ehkä pahimmillaan siinä, että potilailla ei todellisuudessa ole hoitavaa lääkäriä, eikä edes hoitavaa vastuun kantavaa hoitajaa. Teoriassa on, mutta käytännössä ei. Jopa autokorjaamoissa on korjauksesta vastaava mekaanikko. Terveydenhuollossa kukaan ei kanna vastuuta. Vastuun pakoilu ulottuu huipulle asti.

Lääkärien tekemät virheet pannaan yhteiseen Ö-piikkiin. Johtava lääkäri allekirjoittaa selvityspaperit, mutta vastaa, ettei tunne tapausta. Kun potilaita on niin paljon.

Alempi hoitoporras pääsee kuin koira veräjästä. Vaikka sairaalassa tapahtuu useita raskaita hoitovirheitä, niin ne eivät hetkauta ketään. Omaiset ovat täysin voimattomia. Amerikkalaisissa sairaaloissa toimineena tiedän, että tällainen vastuun pakoilu ei siellä vetele. Jos sairaalassa tapahtuu toistuvasti töppöilyjä, paikalle ilmestyy tutkintalautakunta selvittämään sairaalan tilaa ja käytäntöjä.

•••

Meillä hoidon laatua voisi parantaa, jos hoitohenkilökunta pantaisiin joksikin aikaa töihin autokorjaamoon. Auton huolto merkkikorjaamolla toimii. Ihmisen huoltamolla palvelu tökkii joka kohdassa.

Olemme luoneet terveydenhuollosta kasvottoman byrokraattisen hirviön, jossa päähuomio kiinnitetään vempaimiin ja tietokoneohjelmiin. Sadat miljoonat eurot pannaan uuden uljaan sähköisen reseptin kehittämiseen. Tämä ei hyödytä potilaan hoitoa, mutta ohjaa yhteiskunnassa resurssit väärälle raiteelle.
Potilas ei ole tietokoneen osa tai ohjelma. Hän on apua tarvitseva, usein kärsivä ihminen. Häntä ei pelasta tietokoneohjelma, vain pysyvä hoitosuhde hoitavaan ja vastuunsa tuntevaan hoitohenkilökuntaan.

Olisi korkea aika ottaa askel taaksepäin eikä kymmentä askelta horjuen eteenpäin.

Kirjoittaja on lääketieteen ja kirurgian tohtori, professori. Kolumni julkaistu aiemmin Ikäplus-lehdessä, www.karprint.fi

6 kommenttia

 1. Kätevää journalismia. Printtilehdessä ja nyt tämä kolumnikin on julkaistu muuallakin. Taitaa vetää toimitus lonkkaa..
  Sen verran puutun asiaan, että taidan siis olla tilastoharvinaisuus. Omalta osaltani olen aina saanut ihan ok hoitoa ja kohtelua julkisessa terveydenhuollossa. Ensimmäinen asiakassuhde: katkaisin käteni 9- vuotiaana..

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Hei,

  toimin uudenlaista terveydenhuoltomallia Suomeen konseptoivassa yrityksessä, jossa panostetaan vahvasti tähän kasvottomuuden poistamiseen potilastilanteessa. Mielellään kertoisimme asiasta lisääkin ja voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse antamani osoitteen kautta.

  Terveisin,

  Sanna Laine

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Tiesithän,että ”mielipide” Magneettimediassa ei ole lukijan, vaan lehden?
  Kaikki eri mieltä olevat poistetaan, täältäkin useita. Näin lehti on aina oikeassa.
  Menetelmä on tuttu Pravdasta ja natsisaksasta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Et ilmeisesti tiedä, että varmaa ainakin 95% uskoo sitä skeidaa terveys-lehdissä ja lekureiden vastaan otolla, jota meille syötetään ”tieteellisenä totuutena” vaikkei kaikkia näitä totuuksia ole edes vaivauduttu tutkimaan tai on tutkittu paljonkin, mutta tutkimusten hyödyntäminen ei palvele kuin potilaita, mutta muut keinot palvelevat tietysti lääketehtaita..eli varmasti palaute näillä sivuilla menisi tukkoon jos noiden 95% laputsilmillä kulkijoiden palautteet tulisivat tänne. Tänne kommentoivat ihmiset haluavat löytää lisää hyvää empiiristä vinkkiä kaikkiin näihin juttuihin, mitä näillä sivuilla käsitellään. Ei tänne kaivata koululääketieteen aivopestyjä sätkynukkeja vaan ko.koulutuksen saaneita ennakkoluulottomia, jotka oikeasti välittävät toisten ja myös omasta hyvinvoinnistaan. Jos näiden sivujen asioiden kritiikkiä haluaa lukea, niin sitä sontaa löytyy netistä ylen määrin, mutta mua ei ainakaan sellainen sokea ”lääketiede” ja terveystieto kiinnosta yhtään. Hei, ihmiset! Uskaltakaa herätä siihen todillisuuteen, että meitä pulliaisia kusetetaan/pistetään halvalla..tai pikemminkin kalliilla (omalla terveydellämme ja tilikukkarollamme) maksamaan ahneen kauppamaailman ja lääketehtaiden ”tieteelliset” esim.sikainfluenssa kokeilut.. Jokainen voi itse päättää haluaako herätä ”Matriksin-kesto aivohorroksesta” vai ei. Ei maailmassa ole yhtään kaupallista hyväntekijää..vai ettekö tosiaan tienneet sitä?

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Tälle nykyajan pyhälle lehmälle, joka kirkonkylässä sijaitseville temppeleille pappeineen ja papittarineen, uhrataan sitten se 50-80% kunnallisverosta ja viidesosa valtion budjetista.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Vai että terveydenhuollon hoitohenkilökunta autokorjaamoihin oppiin .. Mitä tässä takavuosina Tekniikan Maailman huoltamotestejä luin, niin niiden perusteella ei moisen opin jälkeen tarvitsisi olla ainakaan elinajanodotteen pitenemisestä johtuvasta eläkepommista huolissaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat