Antti Autio: Hyvää yötä, Herra Hakkarainen

Kaikki lastenkirjoja viime vuosina lukeneet tuntevat Mauri Kunnaksen kirjoissa esiintyvän hahmon, herra Hakkaraisen. Tuo sympaattinen unissakävelijä liikkuu usein kirjan tarinan ulkopuolella, samoissa kuvissa, mutta omissa seikkailuissaan. Tällainen seikkailija näyttää olevan myös uusi perussuomalaisten kansanedustaja Hakkarainen. Mies väärässä paikassa. Lehtien lemmikiksi noussut edustaja seikkailee taksilla pääkaupungissa ihmetellen ympäristöä kuin lehmä uutta navettaa. Erona on se, että tämä Hakkarainen antaa reippaita lausuntoja aiheista, joilla pääsee varmasti lehtiin. Mikä kiusallisinta, tämä kummajainen huomioidaan myös ulkomailla. Mies metsästä vetäisee kravatin kaulaan ja lähtee pääkaupunkiin lakeja säätämään. Miten söpöä.

•••

Kansanedustajalta vaaditaan vähän enemmän. Hakkaraisen ”neekeripuheet” voisi kerran painaa kokemattomuuden piikkiin villaisella, mutta toistuessaan tilanne on toinen. Vaikka suuri osa suomalaisista kutsuukin mustaihoisia tuolla nimellä, eikä pidä sitä kummemmin halventavana, kansanedustajan puheen koodistoon se ei kuulu. Kuten ei sekään, että patistelee maahanmuuttajia risusavottaan. Ei, vaikka olisikin asiasta oikeasti juuri tuota mieltä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilla onkin edessä haastava työmaa, kun joutuu ojentelemaan pehmoisia puhuvaa ryhmätoveriaan kuukauden välein. Kovin vakuuttavaa kuvaa porukasta tuollainen ei anna. Kansanedustajien ympärillä loistanut viimeinenkin sädekehä rapisee hyvää vauhtia. Tällaistako kansa vaaleissa halusi?

Virheitä elämässään tekee jokainen. Kansanedustajaksi ryhtyessään kansalainen voi olla varma, että tiedotusvälineet riepottelevat jokaisen erheen esiin. Kiveäkään ei jätetä kääntämättä. Vanhoja asioita kaivellaan oikeuden pöytäkirjoista ja muista dokumenteista kaiken kansan luettaviksi. Tällaiset hakkaraiset ovatkin iltapäivälehdille ja seiskoille oikeita kultakimpaleita. Tuomioita löytyy joka lähtöön. Kyllä kannatti rummuttaa perussuomalaiset vaalivoittoon! Edustajien edesottamukset takaavat tasaisin väliajoin lööpintäytettä sensaatioita kaipaavan katajaisen kansan luettavaksi.

•••

Vitsinä heitetty protestiääni Hakkaraiselle ei ole enää hyvä vitsi. Kansanedustajat istuvat eduskunnassa, joka on kuitenkin maan korkein päättävä elin ja siellä säädetään lait tähän maahan. Kenen etu tuon arvovallan murentuminen on? Työ vaatii yhteistyökykyä, asiantuntemusta, pitkäjännitteisyyttä ja asioiden laajaa hahmotuskykyä, ehkäpä ripauksen tulevaisuuden arviointiakin. Näitä ominaisuuksia tuollaiselta henkilöltä on turha odottaa. Vitsit on vitsailtu, kovat ajat ovat edessä.

Kansanedustajan kannattaisi ottaa mallia kaimastaan, herra Hakkaraisesta. Hän haahuilee kuvissa usein tarinan ulkopuolella, ilman repliikkejä. Saisi pitää työpaikkansa ainakin neljä vuotta.

Kirjoittaja on ylivieskalainen palomies-sairaankuljettaja ja vapaa kirjoittaja.

2 kommenttia

  1. Medioitten tavoitteena on murentaa edustajiemme arvovalta ja siinä Hakkaraista käytetään taitavasti hyväksi.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat