Antti Autio: Väsyneet leijonat

Onpa suomalaisten itsetuntoa taas kohotettu. Voitto jääkiekon MM-finaalissa sai aikaan melkoisen mediamylläkän. Parasta kaikessa olikin Ruotsin, tuon rakkaan vihollisen, löylyttäminen oikein kunnolla.

Kuitenkin reilulla pelillä, ilman ylimääräisiä koiruuksia. Voiton Suomelle ratkaisi Teemu Selänne. Kuinka niin? Jäämällä pois joukkueesta, tietysti. Suomi on aina pärjännyt parhaiten ilman suuria tähtiä, joukkueena. Yhteishengen nousun on arvioitu jopa parantavan maamme taloutta. Hienoa! Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.

Leijonien kultajuhlat Helsingin Kauppatorilla olivat melkoinen farssi. Samaan aikaan, kun eduskunnassa puuhataan lakia alkoholimainonnan rajoittamisesta, nämä nuorison idolit pörräsivät humalassa kaiken kansan töllisteltävinä. Millaisia nuorison esimerkkejä nämä paita housun päällä nuuskamällejä syljeskelevät ”sankarit” kuvittelivat olevansa? Kentällä loistavia otteita esittäneet huippu-urheilijat nolasivat itsensä totaalisesti kentän ulkopuolella. Säälittävä esitys. Kaiken huipuksi toinen apuvalmentajista tuiskahti nenälleen heti lentokoneesta astuttuaan. Eräs johtoportaaseen kuuluva sairastui matkalla lentokentältä ”äkilliseen nilkkatulehdukseen”, joka esti hänen esiintymisensä juhlassa. Nilkkatulehduksen olisi suonut muutamalle muullekin. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Vallin olikin aika hämmentynyt Leijonia vastaanottaessaan. Hän paheksui käyttäytymistä heti tuoreeltaan. Aivan syystä.

Onneksi kuitenkin suuri osa Leijonista oli ryhdikkäinä ja esiintyivät arvonsa mukaisesti. Joukkueen kapteeni Mikko Koivu veti roolinsa fiksusti loppuun asti. Olihan paikalla sentään tasavallan presidentti ja muutakin maamme johtoa.

Toinen ikävä lieveilmiö oli fanien käytös mestaruuden ratkettua. Monilla paikkakunnilla juhlat alkoivat heti finaalin jälkeen. Ei siinä mitään, jos iloitaan omien poikien menestyksestä. Tässä vaan piilee omat vaaransa. Muukalaisviha alkoi heti saada tuulta purjeisiinsa. Ruotsinkielisiä uhkailtiin väkivallalla Helsingin kaduilla ja kaikille ulkomaalaisen näköisille huudeltiin asiattomuuksia. Torniolaiset kunnostautuivat polttamalla Ruotsin lippuja Haaparannassa. Saavat siinä urheilujohtajat taas puhua vastustajan kunnioittamisen tärkeydestä.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola kiirehtikin heti sanoutumaan irti moisista puuhista. Se olikin vähintä mitä tilanteessa oli tehtävä. On surullista, että ilon hetkellä myös kapteeni Koivu joutui vastailemaan toimittajien kysymyksiin rasismia koskien.
Jonkinlaista arvostelukyvyn puutetta edusti myös juhlaan juontajaksi pestattu kypäräpäinen pelle, jonka rasistiset kommentit vihastuttivat monia. Vitsailu Leo Komarovin venäläisestä nimestä osoitti hänen tilannetajunsa tason. Ehkä ensi vuonna vastaavassa juhlassa juontaja valitaan huolellisemmin.

Kirjoittaja on ylivieskalainen palomies-sairaankuljettaja ja vapaa kirjoittaja.

16 kommenttia

 1. Voi kristus mitä tekstiä taas! Kyllä ne nuoret vetää muutenkin sitä alkoholia,.. Leijonat ovat ansaineet voittonsa ja sen mukaisesti ne saavat juhlia. En kyllä älyä miks pitää aina itkeä jostakin. Suomi on katellinen maa! Aina pitää valittaa jostakin. Olihan siellä kauppatorilla nuoret enemmän humalassa ku itse leijonat.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Pojat on poikiiii! Miksei kukaan sitten valittanut 95 vuonna? 😀 silloinhan pojat oli ilimanpaitaa riehumassa. Stefan vallin on suomenruottalainen nii ehkäpä sitä hieman ketutti 😉

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Huhhuijjaakkaa! Antti ei jutusta päätellen ole mikään ”älyn jättiläinen”.
  Teemu Selänteen johdolla olemme voittaneet olympialaisissa vuonna 2006 hopeaa.
  Naganossa 1998 sekä Vancouverissa Suomi voitti 2010 olympiapronssia.
  Lisäksi vuoden 2004 World Cupissa Suomi sijoittui toiseksi.
  Lisäksi Selänne on voittanut MM- mitalin vuosina: 1999, 2008.
  Näissä turnauksissa on ollut kaikki maailman parhaat pelaajat paikalla lukuunottamatta vuoden 1999, 2008 MM- kisoja!.
  Vuoden 2011 MM- kisoissa joukkueilla oli hyvin eurosarjapainoitteiset joukkueet.
  Näitä vuoden 1995 ja 2011 saavutuksia ei voi verrata mitenkään esim. Suomen jääkiekkohistorian parhaimpaan saavutukseen eli Torinon 2006 olympiahopeaan,
  Joten mielestäni sinun kannattaisi jääkiekon kommentointi muille ihmisille!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Korostan ”älyn jättiläinen” jääkiekon suhteen.
  Se joka kehtaa näillä foorumeilla dissata miehen, joka on antanut urallaan kaikkensa suomalaisen jääkiekon eteen. Ollut jokaisessa arvokisaturnauksessa Suomen johtavia pelaajia, kun parhaat ovat olleet paikalla.
  Palkittu NHL:ssa Bill Masterton Trophyssa omistautimesta jääkiekon eteen, ja jääkiekon ulkopuolisesta toiminnasta. (mm. sairaiden lasten hyväntekeväisyys niin koti- kuin ulkomailla yms.)
  Mielestäni kolumnistille pitäisi laittaa aasinhattu päähän ja syvälle!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Siistiä suutasi?
   ”Älyn jättiläinen” jääkiekon suhteen ei ollut rumasti sanottu, jos kolumnisti heittää tämmöisen ala-arvoisen kommentin Suomen kaikkien aikojen parhaasta jääkiekkoilijasta.
   ”Voiton Suomelle ratkaisi Teemu Selänne. Kuinka niin? Jäämällä pois joukkueesta, tietysti. Suomi on aina pärjännyt parhaiten ilman suuria tähtiä, joukkueena”- (lainattu kolumnistin tekstistä)
   Suomella on aina ollut menestyvässä joukkueesa supertähtiä!! 98 Naganon pronssi (Selänne, Koivu, Lehtinen) 2006 Torinon hopea (Kiprusoff, Selänne, Timonen, Numminen, Koivu) 99 MM- hopea (Selänne, Kiprusoff, Koivu yms..)
   Siitä ensimmäisestä jäi se loppu-osa kirjoituksesta kirjoittamatta, mutta jonka myöhemmin korjasin!
   Tarkoitus oli kirjoittaa ”Jääkiekossa älyn jättiläinen”
   Nykyisessä joukkueessa Mikko Koivua pidetään NHL:ssa supertähtenä, joten tämäkään mestaruus ei tullut ilman tähtipelaajia.
   Mikko oli johtava pelaaja!
   Perustelut näit siinä.
   Kolumin kirjoittajalla ei vain ole minun näkemykseni mukaan mitään käsitystä jääkiekon suhteen.
   Lisäksi faktat, joita esitin menestyksestä silloin kun Teemu on ollut joukkueessa puhukoot puolestaan.
   Että siinä teille kukkahattusedät!!

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Hopea hävitään, kulta ja pronssi voitetaan. Muistatko muuten Vellu, kuka istui katsomossa ja pokkasi mitalin puku päällä, kun olympiapronssi voitettiin?
  Komppaan kyllä kolumnistia tuossa asiassa. Jääkiekko on joukkuepeli, mieti miten Venäjä pärjäsi huipputähtiensä kanssa.
  Leijonat pärjäsivät mahtavasti ilman suuria tähtiä, tasaisella peluutuksella. Huippustarat sotkevat Suomen pelin. Aina.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Kuka raivasi tien välieriin samoissa kisoissa?
   Teemu oli tehoilla 4+6 Naganon pistekunkku!
   Kanada ei kiinnostanut voittaa edes koko ottelua, jos muistat oikein?
   Teemu teki puolivälierissä uskomattomat kaksi maalia suosikki Ruotsia vastaan.
   Torino 2006 Teemu oli kisojen paras pelaaja, kun Suomi VOITTI olympiakultaa.
   Tehot 6+5=11 puhukoot puolestaan kovimmassa turnauksessa koskaan!
   Samoin MM99 11 pistettä ja MM2003 13 pistettä hän oli Suomen paras pelaaja.
   Aina kun Teemu ollut joukkueessa menestystä on lähes poikkeuksetta tullut!
   Lisäksi, jos Stanley Cup lisätään tuohon niin kai jokainen tajuaa minkä tason joukkuepelaaja on kyseessä?
   Vancouverin olympialaisissa 2010 Selänteestä tuli kaikkien aikojen eniten pisteitä tehnyt pelaaja olympiahistoriassa.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Kaverihan ihan hiiltyy. Täällähän on hatunjako menossa.
  Kirjoittajalle aasinhattu, meille kukkahattu! Mikähän Vellulla on päässä? Iso se ainakin on, kun sieltä tulee faktaa kuin turkin hihasta…
  Pitää varmaan panna kypärä päähän kun kaveri heittää hanskat jäähän ihan justiinsa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Kommuniikaatio-ongelma vain! 🙂
  Hermo pitää, hermo pitää! Teukan arvostelu ärsyttää ja suoraan sanottuna hämmentää.
  Ihan sama kuin lähdettäisiin 90- luvun ”Littiä” parhaimillaan haukkumaan siitä, että hän on niin hyvä.
  Teukka on aina pelannut joukkueelle uhrautuvasti,mutta myös häikäissyt/ratkaissut omilla yksilösuorituksillaan.
  Heh ei sulle vaan ”Kukkahattusetä” kommentti meni myös tuohon kolumnistin suuntaan.
  Tai kaikille niille, jotka kommentoivat leijonien juhlintaa.
  Jätkät elää atsteekkista 11 kk vuodessa ja voittaa MM- kultaa niin pitäis jokaisen vähän miettiä onko tämä ”kukkahattusetäily” nyt ihan oikeutettua?
  Jos, jotakin nyt itse lähtisin syyttämään niin mediaa.
  Kamerat sitten vaikka kiinni, kun pilli piipaa niin saa jätkät rauhassa juhlistaa..
  Torille sitten viikon päästä niin ei synny näitä sensaatio-otsikoita.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Luit ajatukseni. olinki just pääsemäs siihen, että vihdoinkin löytyi Suomesta valmentaja, joka uskalsi pudottaa Litin joukkueesta…Paatelaiselle piiitkä plussa!

  Sekä Litti että Teemu ovat huippuammattilaisia, sitä en ainakaan minä kiistä. Mahtavaa, että luistin liikkuu edelleen. Myös Litin taaksepäin syötöt ovat millintarkkoja vieläkin.

  Mutta nyt puhun Suomen maajoukkueista. Se ei kestä tuollaisia tähtiä. Ikävä sanoa, mutta näin näyttää olevan. Kaikki jäätyvät katsomaan niiden peliä ja odottavat jotain ihmettä. Kun huippuja ei ole, pitää ruveta pelaan ihan ite. Jalonen peluutti neljää kenttää koko ajan, vaikka joukkueessa oli Koivu, Ruutu ym. , toisin kuin edelliset valmentajat.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 9. Puhuinkin 90- luvun Litistä! Litti ois pitänyt tajuta lopettaa jo aikoja sitten!
  Aina kun Suomi on menestynyt arvokisoissa niin silloin Suomi on pelannut hyvin koko joukkueella oli siellä ketä jätkiä tahansa ykkösketjussa. Aina on myös pelattu tasaisesti 4 ketjulla Suomen tyyliin ja ratkaisupeleissä tiivistetty kolmeen jopa kahteen ketjuun. Erona on suuret kisat kuten olympialaiset, joissa vastassa on ollut Lemieuxit, Crosbyt, Sundinit ja Forsbergit ym..niin yksinkertaisesti Salmeloilla ja Lepistöillä ei olisi semmoisia ukkeleita pidelty. Toisin kuin esim. Timonen- Numminen pakkiparilla!
  Nyt ei edes finaalissa tarvinnut tiivistää peluutusta, mutta olisipa saanut Jalonen kritiikkiä, jos 1-2 tappioasemassa kentällä olisivat olleet esim. Joensuu-Lahti-Nokelainen ketjukoostumus.
  Granlundin, Koivun ja Immosen pyöritellessä päätään vaihtoaitiossa.
  Ainoa ero entiseen oli siinä, että nyt pelattiin selkeästi neljällä pakkiparilla.

  Menestyvä joukkue tarvii aina myös yksilöitä.
  Granlund, Immonen, M.Koivu ottivat ison roolin ja ratkaisivat pelejä omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Kun itse kysyy ja itse vastaa eri nimimerkeillä, ei tule jälkipuheita ja saa palstatilaa runsaasti. Summa summarum: Hyvä Leijonat. Kaikki muu asian ympärillä käytävä keskustelu onkin sivuseikkaa, lillukanvarsia ja loiskiehuntaa ja 100%:sti täyttä ..skaa, kaikki ylläolevat viisastelut mukaanlukien.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Nyt ei ymmärtänyt :O
    Sinä siis vastaat eri nimimerkeillä?
    Ei voi muuta sanoa kuin, että USKOMATON POKKA!
    Joukkuehan oli erinomainen eihän siitä ole kysymys ollenkaan.
    Etenkin kun joukkueessa pelasi kuusi oman kylän poikaa!
    Kolumnistilla oli vain pokkaa dissata Suomen kaikkien aikojen paras arvokisapelaaja kovimissa turnauksissa.
    (Olympialaiset, Kanada Cup, World Cup)
    Esitin vain eriävän mielipiteen hänen asiantuntemattomuudelle.
    Selänteen arvokisatilastot voi nähdä tuossa.
    Nojaa vähän seinään ja mieti päässä näitä.
    Teemu Selänne….4-4-3……73. 47 + 40 = 87
    11. Arvokisat juntti ja 8 mitalia

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat