Apulaisoikeuskansleri moittii poliisia totuuden kertomisesta

Poliisi ei saisi edes vapaa-ajallaan kirjoittaa Facebookiin, että vastaanottokeskuksen takaa löytyy iso kasa polkupyöriä.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen on antanut päätöksensä kantelussa, jossa kantelija katsoo, että rikosylikonstaapelin kirjoitus oli turvapaikanhakijoita perusteettomasti syyllistävä.

Kantelun mukaan rikosylikonstaapeli oli kirjoittanut tietyn kaupungin julkiseen Facebook-ryhmään keskustelunavauksen, jossa kantelija katsoi rikosylikonstaapelin antavan ymmärtää, että kaupungissa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen sijoitetut turvapaikanhakijat olivat syyllistyneet polkupyörävarkauksiin, joista heitä ei ollut tuomittu.

Rikosylikonstaapeli kirjoitti oman, henkilökohtaisen Facebook-profiilinsa kautta näin:

”Kansalainen ilmoitti, että vastaanottokeskuksen taakse on ilmestynyt polkupyörien pesä ja että määrät ovat olleet reippaassa kasvussa. Oletko unohtanut alueelle kateissa olevan pyöräsi? Käyppä katsomassa.”

Rikosylikonstaapeli kertoo, että vastaanottokeskuksen henkilökuntaan kuuluva oli ottanut poliisiin yhteyttä, koska vastaanottokeskuksen pihalle oli lyhyen ajan sisällä ilmestynyt huomattava määrä polkupyöriä. Poliisilaitosta oli pyydetty tarkastamaan tilanne.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Rikosylikonstaapeli kertoo käyneensä paikan päällä tarkastamassa polkupyörät ja huomanneensa, että osasta pyöriä oli lukot poistettu ja joukossa oli ollut myös arvopyöriä. Hänen saamansa käsityksen mukaan ainakin lukottomat pyörät viittasivat siihen, että pyörät olivat mahdollisesti anastettuja. Viesti keskusteluryhmään oli paras tapa löytää oikeat omistajat.

Poliisihallitus totesi lausunnossaan:

”…yksilöllä on lähtökohtaisesti ollut oikeus käyttää sananvapauttaan kyseisenlaisen viestin julkaisemiseen.

Kuitenkin kirjoittajan poliisimiesstatus, kirjoituksen sisällöstä tehtävissä olevat päätelmät sekä tiedon alkuperä (virkatyössä saatu) huomioon ottaen, julkaisua ei voida pitää poliisimiehen käyttäytymisvelvoitteen näkökulmasta ongelmattomana.”

Apulaisoikeuskanslerin sijainen on kirjoittanut tästä vakavasta tapauksesta peräti viisisivuisen pumaskan juridista jargonia, jossa pohditaan, onko poliisilla oikeus kertoa, että vastaanottokeskuksen takana on iso läjä varastettuja pyöriä.

“Rikosylikonstaapelin kirjoituksen johdosta on aiheutunut vaara siitä, että turvapaikanhakijat ryhmänä joutuvat varmistamattomien huhupuheiden kohteeksi.”

“Poliisimiesten tulee poliisin käyttäytymisvelvoite huomioon ottaen myös yksityiselämässään muun ohella huomioida, että julkisen vallan käytöltä edellytetään, että se osaltaan torjuu tai että se ei ainakaan edistä tietyt ihmisryhmät leimaavien asenteiden leviämistä.”

Mihinkään varsinaisiin johtopäätöksiin apulaisoikeuskanslerin sijainen ei päätöksessään tule.

Kaikkien näiden sanakäänteiden jälkeen jäi vielä epäselväksi, ovatko turvapaikanhakijoiden varastamat pyörät vieläkin vokin takana?

* * *

Oikeuskanslerina toimii oikeustieteen tohtori Jaakko Jonkka. Oikeustieteen lisensiaatti Mikko Puumalaisen ollessa virkavapaana 30.6.2017 asti apulaisoikeuskanslerin virkaa hoitaa varatuomari Risto Hiekkataipale.

Apulaisoikeuskanslerin sijaisena toimii oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö, oikeustieteen kandidaatti Kimmo Hakonen, joka on allekirjoittanut päätöksen.

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä.

2 kommenttia

 1. Doping-asiantuntija arvelee, että noin 10 000 suomalaista napsii säännöllisesti hormonipillereitä tai piikittää aineita lihakseen. Valtaosa heistä on parikymppisiä miehiä. Nuorin testosteronin käyttäjä, jonka Seppälä on urallaan tavannut, oli vain 13-vuotias.

  Anaboliset steroidit, kuten testosteroni, lisäävät valkuaisaineiden synteesiä ja siten kasvattavat lihaksia. Sekä anaboliset että hormonaaliset vaikutukset välittyvät samojen solunsisäisten androgeenireseptorien kautta.

  – Hormonipaukku lisää lihasmassaa ja -voimaa jopa ilman punttisaliharjoittelua, Seppälä sanoo.

  1990-luvulla julkaistu yhdysvaltalaistutkimus seurasi miesryhmää 10 viikon ajan. Osa sai lihakseen testosteronia, loput lumepiikkejä. Hormoniryhmän penkkipunnerrus koheni kymmenen kiloa. Ne, jotka tempoivat tutkimusjakson ajan painoja, saivat tuplahyödyn: rautaa nousi 119 kiloa entisen 97:n sijasta. Myös ruumiinpaino nousi, mutta toisaalta kropasta suli pois turhaa rasvaa.

  Mömmökuurit sotkevat tuotannon

  Ylimääräisestä lihasmassasta maksetaan kova hinta. Ääripäässä kolkuttelee sydänkuoleman vaara, jos aineita käyttää pitkään. – Sydänlihassäikeet paksuuntuvat ja kutistuvat kuurien tahdissa, Seppälä kuvailee. – Pahimmassa tapauksessa sydämen rakenne ja muoto vääristyy ja sen sähköinen tahdistus sekoaa. Tuloksena voi olla tappava rytmihäiriö tai infarkti. Pitkäaikaiskäyttäjien riski kuolla ennenaikaisesti on terveisiin verrattuna viisinkertainen.

  Testosteronipiikkien ja -pillereiden välitön seuraus on, että oma hormonituotanto sammuu. Aivot komentavat kivekset pakkolomalle, josta toipuminen voi kestää pitkään. – Hormoni- ja siittiötuotanto palautuu normaaleille raiteille vasta kuukausien tai jopa vuosien päästä, Timo Seppälä sanoo.

  Elimistö kostaa temppuilun tavalla, joka nakertaa miehistä itsetuntoa. Kivekset surkastuvat, päälaki kaljuuntuu, ja rinnat pyöristyvät kuin teinitytöllä.

  Rintoja kasvattaa naishormoni. Sitä on normaalisti terveen miehen verenkierrossa pieni määrä, koska osa testosteronista muuttuu maksassa estrogeeniksi. – Kun kroppaan pumpataan jättiannoksia, estrogeenituotanto moninkertaistuu, Seppälä selittää. Lihaskimpulla saattaa olla veressään seitsemän kertaa enemmän naishormonia kuin Janina Frostellilla.

  Halut ne on ruipelollakin

  Ruipeloita ilahduttanee myös se, ettei hormoneja tursuava uros ole mikään seksihirmu. – Testosteronipaukku nostattaa uhoa, mutta ei lisää hirveästi terveen nuoren miehen haluja tai kykyjä, Jyrki Suominen tiivistää. – Pienikin määrä pitää yllä sukupuoliviettiä.

  Eläimillä mieshormonit toimivat suoraviivaisesti. Piikki peppuun, ja rottapoika hyppää partnerin selkään. Mitä korkeammalle lajinkehityksessä kurkistetaan, sitä monimutkaisemmaksi kuvio muuttuu. Ihmisen seksuaalisuudessa korostuvat kokemukset ja oppiminen. – Yksi tärkeimmistä sukupuolielimistä on korvien välissä, Suominen painottaa.

  Hän kuitenkin tunnustaa, että mies on tässä asiassa naista alkukantaisempi. Se on nähty monissa tutkimuksissa. Kastrointi karistaa halut muutamassa viikossa. Seuraavaksi katoavat orgasmit. Erektio säilyy silti yllättävän pitkään.

  Fantasia iskee tasot tappiin

  Suomisen mukaan testosteronia tarvitaan erityisesti sukupuolivietin virittämisessä. – Sopivat ärsykkeet nostavat nopeasti hormonieritystä ja haluja. Silmäys naapurintytön luovuuden kumpuihin, kiihkeä kosketus tai eroottinen fantasia iskee testosteronitasot tappiin.

  eläintieteilijä joutui olemaan viikkotolkulla kenttätöissä, erossa tyttöystävästään. Miehen parrankasvu, joka kielii testosteronista, kiihtyi aina päivää-paria ennen lomia. – Kaveri rupesi ilmeisesti miettimään, että kohta pääsen oman kullan kanssa sänkyyn, Suominen virnistää.

  Kaikki armeijan metsäkeikoilla resunneet voivat varmasti yhtyä kenttätutkijan kokemuksiin. Muistatteko, kuinka marjamättäässä kyykkivä 70-kymppinen tytönhupakko sai viisarin värähtämään?

  Seksi pitää pelit kunnossa

  Pidättäytyminen lisää seksihaluja mutta on ajan mittaan pahasta, koska testosteronituotanto juuttuu pysyvään taantumaan. Lapsettomuuden ja potenssipulmien taustalla on usein pitkä kuiva kausi.

  – Kykyjä ja haluja täytyy treenata jatkuvasti, Jyrki Suominen opastaa. – Kerta-pari viikossa pitää testosteronin, sperman ja erektion tip-top-kunnossa. Itsetyydytys hoitaa asian, jos partneri puuttuu.

  Luonnolla on Suomisen mukaan varajärjestelmä, joka määräaikaishuoltaa laitteiston, jos sitä ei muisteta käyttää. – Yölliset siemensyöksyt varmistavat, että erektiolle elintärkeä peniksen paisuvaiskudos toimii. Samalla poistuvat pahimmat paineet etu- ja rakkularauhasista.

  Virtalähde vaatii myös suojelua

  Säännöllisen harjoittelun lisäksi miehen virtalähde vaatii suojelua. Arkinen stressi voi kyykyttää sitä pahasti.

  Palataan takaisin armeijan harmaisiin. Kaikki on päällisin puolin ok. Joukko mokkereita viettää hyvin ansaittua iltavapaata kosteissa tunnelmissa. Nahkapäät kertaavat viikon ryynäyksiä ja retostelevat naiskokemuksilla. Ilma on sakeanaan hylsyjä ja testosteronia.

  pantiin pissimään muovipurkkeihin, joista armeijan lääkärit mittasivat heidän testosteroninsa. Arvoissa ei ollut hurraamista. Ne matelivat pikkupojan tasolla.

  – Kova fyysinen tai psyykkinen stressi iskee aivolisäkkeeseen, joka sammuttaa lisääntymiskoneiston, sanoo dosentti Jyrki Suominen.

  Esimerkiksi himourheilijoiden aivolisäkkeestä erittyy treenin jälkeen vain niukasti luteinisoivaa hormonia, jonka pitäisi piiskata testosteronituotantoa. Heidän kiveksensä kutistuvat, ja siittiötuotanto takkuaa.

  erottele uhkia, ja stressistä on tullut miehen virtalähteen pahin vihollinen.

  Ryyppyputkikin on pahasta

  Kivesten kurittajaksi voi laskea myös alkoholin. Kun terve nuorukainen kietaisee iltapuhteeksi huiviinsa sixpackin ja päälle pari siideriä, veren testosteronipitoisuus nousee hetkellisesti mutta voi olla aamulla vain viidennes normaalista. Tuotantohäiriö johtuu lähinnä alkoholin kivesvaikutuksista. Syöksykierre oikenee reilussa vuorokaudessa, eikä elimille koidu pysyviä vaurioita.

  Naukkailu heijastuu myös sukupuoliviettiin. – Pari paukkua herättää haluja, mutta ryypiskelyn jatkuessa kiihottuminen ja muut sukupuoliset reaktiot heikkenevät, Suominen sanoo.

  Viina tekee temppunsa myös naiselle. Vaikutus on väkevämpi kuin miehellä. Partnerin testosteronit ja vietit vipeltävät vielä silloinkin, kun miehen halut ja kalut jo hervahtavat.

  Vakavat hormonihäiriöt tulevat vasta suurkulutuksen myötä. Maksakirroosin seurauksena testosteronitasot romahtavat ja estrogeenin määrä veressä lisääntyy. Alkoholistilla hormonituotanto matelee pysyvästi. Naisilla tilanne on päinvastainen.

  Plusääni(0)Miinusääni(5)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat