Arginiini- ihmeitä tekevä aminohappo

Arginiinin tuottama typpioksidi tarjoaa keholle moninaisia hyötyjä. Se suojaa myös tehokkaammin sydäninfarktilta kuin yksikään verenpainelääke.

 

Aminohappo L-arginiini on tärkeä tekijä sydän-ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Uusimpien tutkimusten mukaan arginiinin käytö lisäravinteena laajentaa verisuonia, helpottaa verenkiertoa, lisää monien hormonien tuotantoa, estää luiden haurastumista sekä pitää yllä terveitä kolesteroli-ja verenpainearvoja.

Arginiinin teho perustuu hyvin pitkälti sen tuottamaan typpioksidiin. Typpioksidi on kaasu, jonka on todettu välittävän viestejä kehossa. Typpioksidin merkitys terveyteen ilmeni 1990-luvun puolivälin jälkeen, kun kolmen farmakologin sen hyödyistä tekemä tutkimus tuotti heille Nobelin fysiologian ja lääketieteen palkinnon.

Typpioksidilla (NO) on siis paitsi keskeinen merkitys verisuonten ja systeemisen verenpaineen säätelyssä, myös uusien verisuonten synnyttämisessä (angiogeneesi). Typpioksidin aiheuttama parantunut verenkierto vaikuttaa muun muassa parantamalla haavoja, vähentämällä kipua ja turvotusta sekä tehostamalla immuunijärjestelmää. Lisäksi arginiini saattaa auttaa poistamaan kuona-aineita elimistöstä. Arginiinia käytetään myös väsymyksen hoitoon ja seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen sekä erektio-ongelmien hoitoon, sillä siitin jäykistyy typpioksidin vaikutuksesta ja on samalla erektiota ylläpitävä kaasu.

Typpioksidin merkitys soluille on elintärkeä: ilman sitä solu kuolee. Kasvainsolujen kohdalla tämä ilmiö on tosin toivottava, sillä kun typpioksidia poistuu kasvainsolusta suurissa määrissä, magrofagit eli syöjäsolut tuhoavat kasvainsolut. Tutkimusten mukaan typpioksidi voikin estää kasvainten muodostumista sekä vatsalaukun syöpää.

Terveissä soluissa typpioksidin lisääminen voi pidentää solujen elinikää. Tätä ominaisuutta voidaankin hyödyntää sairauksissa, joissa solut kuolevat ennenaikaisesti, kuten esimerkiksi Parkinsonin tai Alzheimerin taudissa. Tutkimuksista saatujen näyttöjen perusteella voidaan myös sanoa, ettei typpioksidi pidennä pelkästään yksittäisten solujen elinikää, vaan myös koko ihmisen elinikää sen parantavien vaikutusten vuoksi.

Typpioksidin ansiosta muodostuu uutta luukudosta, sillä sen toiminta stimuloi luun muodostajasolujen eli osteoblastien toimintaa. Riittävä typpioksidin määrä takaa lisäksi, että uusia luusoluja syntyy enemmän kuin niitä tuhoutuu.

Erikoislääkäri Jyrki Penttisen mukaan typpioksidin vähäinen määrä elimistössä näyttää olevan yhteydessä diabetekseen. Yhdysvaltalainen diabetestutkija Gerald Raven esitti vuonna 1988 teorian, jonka mukaan erityisesti miehillä esiintyvä keskivartalolihavuus, matala HDL-kolesteroli, korkea paastoveren insuliiniarvo ja kohonnut verenpaine liittyvät kaikki samaan tautikokonaisuuteen. Nykyään tätä kokonaisuutta kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi. Lukuisten tutkimusten mukaan sydäninfarktin keskeinen tekijä on insuliiniresistenssi, joka taas osin johtuu matalasta typpioksidin määrästä kehossa.

Penttisen kirjoittamassa kirjassa Arginiini -2000 luvun ihmelääke? kerrotaan, että puhtaan arginiinin lääkkeenomaisesta käytöstä on jo sen verran kokemusta, että sen voidaan sanoa suojaavan sydäninfarktilta tehokkaammin kuin yksikään verenpainelääke. Penttisen mukaan korkea verenpaine on useissa tapauksissa oire siitä, että aineenvaihdunnassa on jotakin häikkää – usein häiriön syy löytyy juuri alentuneesta typpioksidin tuotannosta.

Penttinen ottaa kantaa myös kolesterolitason alentamiseen lääkkeillä. Hänen mukaansa oireettoman henkilön kolesterolitason alentaminen lääkkein on vaarallista ja eliniän pidentämisen sijaan niiden käyttö lyhentää jäljellä olevaa elinaikaa. Penttinen toteaakin, ettei kolesterolia alentavia lääkkeitä pitäisi edes harkita, ellei taso ole poikkeuksellisen korkea. Penttisen mukaan on täysin mahdollista, että tulevaisuudessa erilaiset arginiinivalmisteet voivat syrjäyttää kolesterolilääkkeiden käytön.

Typpioksidin määrä kehossa vähenee iän myötä. Typpioksidin tarvetta lisäävät edellä mainitut kohonnut verenpaine, ylipano, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä tupakointi.

Arginiinia löytyy ravinnosta joidenkin pähkinöiden, seesamin- ja auringonkukansiementen, kookoksen, maitotuotteiden ja lihan muodossa. Sipuli ja ja erilaiset sienetkin ovat hyviä lähteitä.

Ottaessa arginiinia lisäravinteena on huomattava, että sen käyttöä ei suositella, jos kärsii minkä tahansa tyypin herpesinfektiosta. Suuret määrät arginiinia voivat lisätä jo aktivoituneen viruksen leviämistä, kun vastaavasti erään toisen aminohapon, lysiinin, toimintatapa on täysin päinvastainen. 

———

Arginiini:

– Yksi luonnon yleisimmistä amiinohapoista.

-Argiinista tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia on tehty yli 100.000.

– Arginiinia on kaikissa valkuaisainessa. Hyviä lähteitä ovat mm. pähkinät, sipuli ja sienet.

– Arginiinin puutteen on todettu olevan sekä korkean verenpaineen että sydämen toimintahäiriöiden taustalla.

Lähteet:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/12/new-study-shows-larginine-improves-blood-pressure-and-cardiovascular-risk-factors.aspx

http://www.kyani.fi/Download/Typpioksidi.doc

http://www.lootuskirja.fi/products?catid=40

http://fi.wikipedia.org/wiki/Arginiini

Jyrki Penttinen: Arginiini – 2000 luvun ihmelääke? – kirja.

13 kommenttia

 1. Yes! Tämä kirjoitus tuli kuin tilauksesta kun olen alkanut tätä kokeilla! Penttisen kirja menee seuraavalle ostoslistalle.. ( Näin kärkkäisellä pari arginiini valmistetta argimax ja saphrex biolatte sarjasta ) Vaikka isolla lukee argimaxissa vaikuttaa seksuaaliseen kykyyn mitäs sitten käykää vaan ostamassa. Minua puhuttelee sen vaikutukset verenkiertoon niin siksi tämä. On kuulemma tehonnut myös kylmiin jalkoihin.

  Plusääni(17)Miinusääni(0)
 2. Hei
  Kannattaa katsoa että arginiini on uutettu kasvista, koska eläinperäinen arginiini ei imeydy. Näin sanoo Jyrki Penttinen kirjassaan, sekä siinä valmisteessa pitää olla myös määrätyt vitamiinit mukana.
  Minulla on Forever Argi+ ja meidän esitteessä on juuri tuo nobelin-palkinnon saanut lääkäri/tutkija > ja hän on todennut meidän arginiini valmiste on euroopan paras:) Ihan totta. Jos haluat keskustella voidaan tavata jossain kahvilassa Lahden alueella:) Minulla on faktaa tietoa!

  Plusääni(9)Miinusääni(9)
  1. Miksi pitäisi tavata jossain livenä jakaakseen informaatiota? Huhhuh… vähänkö kuulostaa siltä että kauppaat jotain. Livenä on helpompi puhua joku ympäri ja vakuuttaa se niin että saa tämän ostamaan jotain.
   Lähes kaikessa elämänlaadun parantamiseen, henkisyyteen ja terveyteen liittyvissä asioissa huijarin erottaa aidosta asiasta siitä että rahastaako joku sillä vaiko ei.
   Tämä sellainen yleisohje, järkeää saa ja pitääkin käyttää, koska tottakai tuotteiden valmistaminen vaatii tuloja ja tilojen vuokrat jne pitää jostain saada.

   Mutta jo se että edes tiedostaa sen että näillä aloilla on paljon bisnestä tekeviä ahneita rahastajia auttaa tunnistamaan suurimman osan feikkiguruista oli aihe mikä tahansa.

   Plusääni(14)Miinusääni(5)
 3. Varmaan aine auttaa, mutta todennäköisesti sama juttu kuin monen muunkin aineen kanssa: Kun saat siitä lisävoimia ja mahdollisuuksia, niin hyödynnä se elintapojesi ja elämäsi parantamiseen, muuten saatat olla parin vuoden päästä lähtötilanteessa, koska elimistöllä on tapana tottua vähitellen. Pahinta on tehdä ihan samaa kuin ennenkin, mutta vain kovemmalla tempolla.

  Plusääni(4)Miinusääni(1)
 4. Artikkelissa väitetään, että arginiinin käyttöä ei suositella, jos kärsii minkä tahansa tyypin herpesinfektiosta. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että arginiini estää herpes-viruksen aktivoimisessa. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että arginiin laskee verenpainetta keskimäärin 3 mmmHG eli ei pärjää yhdellekään verenpainelääkkeelle.

  Plusääni(1)Miinusääni(2)
 5. Kannattaa ehdottomasti lukea myös J.Penttisen uudempi kirja ”Arginiini ja Terveys”. Sisältö on melkein kokonaan uutta, päivitettyä tietoa hänen aikaisempaan kirjaansa verrattuna. Se kumoaa monia näihin asti totuuksina pidettyjä asioita koskien mm. ns. metabolista oireyhtymää, insuliniresistenssiä, diabetesta ja ylipainoisuutta.

  Plusääni(4)Miinusääni(2)
 6. Koska arginiinin ja sitrulliinin yhteishyödyt on nähty kiistattomasti myös herpes ihmisillä (herpes vasta-aineita lähes koko kansakunnalla) on monilla herkemmillä yksilöillä nähty hyödylliseksi alottaa lysiinin käyttö ennen arginiinia ja käyttää molempia jonkin aikaa. Ajastaan arginiini on nostanut immuniteetin riittävälle tasolle ja lysiinin voi lopettaa. Sen jälkeen herpes on puhjennut enää kerran tai ei ollenkaan.

  Plusääni(2)Miinusääni(2)
 7. Onneksi en ole robotti,toisaalta jos olisin robotti en tarviisi arginiinia

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Punajuurimehu, pinaatti ja raaka murskattu valkosipuli sekä raakasuklaa/tumma suklaa lisäävät typpioksidin määrää ja parantavat erektiota varsinkin keski-ikäisillä tai vanhemmilla miehillä. Erektio ja psyykkinen seksuaalinen lataus sekä tuntuma saattaa palautua jopa parikymppisen tasolle. Punajuurimehu 2,5-5 dl parantaa jopa aerobisen treenin jaksamista reilusti sekä vähentää hapenkulutusta ja myös maitohapon määrää. Mehulinko tai mehuprässi on oiva tapa tehdä omaa punajuurimehua kuorituista punajuurista, makeitusta esim. porkkanasta ja granaattiomenoista puristetusta mehusta.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 9. nim.Teho kokeiltu
  Käytin toista vuotta Synergyn Pro Argi+ tuotetta ja Mistify- juomaa yli vuoden. Rahaakin kului tonnikaupalla. Vaikutus verenpaineeseen oli nolla eikä muutoinkaan elintoiminnot parantuneet.

  Jos tässä olisi vaikutusta niin kyllä koululääketiedekin olisi sen ottanut käyttöön. Jyrki Penttinen toimii tiettävästi terveyskeskuslääkärinä. Olisi mielenkiintoista tietää patantaako hän potilaitten verenpainetautia, diabetesta ym tautia arginiinituotteilla.

  Plusääni(0)Miinusääni(6)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat