Atomienergiakomissio IAEA pelaa likaista peliä

Korruptiosyytteet eivät ole kevyimmästä päästä.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) alaisen IAEA:n korruptio on saanut IAEA:n entisen työntekijän, Jose Martinez Ricon takajaloilleen. Jose Martinez Rico on laatinut nettiin ”pienen” oppaan IAEA:n toiminnasta, nimityskäytännöistä ja taustalla vaikuttavista tekijöistä.

Massiivisen laaja katsaus IAEA:n toimintaan sisältää yhteensä satoja, ellei tuhansia lähdeviitteitä ja kopioita autenttisiin asiakirjoihin, sisäiseen kirjeenvaihtoon sekä Wikileaksin vuotamiin diplomaattisähkeisiin, jotka vahvistavat Ricon hurjia väitteitä.

Iouli Andrejev, venäläinen ydinvoimalaonnettomuuksien asiantuntija on samaa mieltä Ricon kanssa. Andrejevin mukaan ”IAEA on valeorganisaatio, joka on täysin riippuvainen ydinvoimalayhtiöistä, eikä siksi kykene hoitamaan tehtäväänsä kunnolla”.

Rico tyrmää myös väitteet ydinvoimasta puhtaana energiana. Rico toteaa, että vaikka itse ydinvoimalassa tuotettu sähkö ei tuotakaan hiilidioksidipäästöjä, ydinvoiman polttoaineen tuottaminen tuottaa niitä kyllä, samalla kun se tuhoaa ympäristön. Rico muistuttaa, että ydinpolttoaineen jälkisijoitusongelmaa ei ole turvallisesti ratkaistu, ja pitää todennäköisenä että sitä ei ratkaistakaan.

Ricon väitteet saattaisi kuitata katkeroituneen ihmisen hyökkäyksenä entistä työnantajaansa vastaan, elleivät ne saisi odottamatonta – jos kohta tahatonta – vahvistusta toisaalta.

Yhdysvaltain entinen YK-lähettiläs John Bolton kuvaa YK:ta seuraavasti: ”Meillä on organisaatio, jota vaivaa huono johto, seksi ja korruptio sekä kasvava epäluottamus sitä kohtaan, että organisaatio kykenisi hoitamaan sille luotetut tehtävät. Ei tekisi mitään eroa (asioiden hoitoon tai) mihinkään, vaikka YK menettäisi kymmenen ylintä kerrosta hallintorakennuksestaan.” IAEA:lla on rakennuksessa käytössään useita kerroksia, ylhäällä.

Ricon mukaan ”sallitut ydinasevallat” ovat Yhdysvallat, Kiina, Venäjän federaatio, Ranska ja Britannia, jotka puolestaan sallivat rajoitetun, valvotun ydinvoiman ja -aseiden käytön alusmailleen Intialle, Pakistanille ja Israelille palkintona. Jokainen maista on myös pyrkinyt varmistamaan itselleen mahdollisimman paljon vaikutusvaltaa IAEA:n sisällä, mahdollisimman monella IAEA:n toimialaan kuuluvalla sektorilla, sanoo Rico.

– IAEA:n tehtävä on varmistaa, että isojen ydinasevaltojen tahto toteutuu, ja se tehdään NTP:n sekä TC:n kautta. NTP on Nuclear Non-Profiliteration Treaty; sopimus, jolla pidetään huolta siitä, että muut kuin isot maat liittolaisineen eivät voi hyötyä ydinvoimasta millään lailla. TC on lyhenne sanoista Technical Cooperation.

Wikileaks on julkaissut Yhdysvaltain Wienissä sijaitsevan lähetystön salaisia diplomaattisähkeitä. Sähkeiden mukaan ”Britannia ei välitä pätkääkään TC:sta. TC on pieni kustannuserä, hinta, jolla varmistetaan, että saamme sellaisen IAEA:n kuin haluamme” (sähke 2. joulukuuta 2009).

Julkitulleiden diplomaattisähkeiden mukaan Yhdysvallat varmistelee asemiaan soluttamalla vakoilijoita IAEA:n sisälle sekä keräämällä listaa IAEA:n toimihenkilöistä, joita pitää ”vihollisina”. Työntekijöitä myös erotetaan, jos ydinasevaltiot pitävät heitä ”hankalina” ja suoraselkäisinä.

Eräs sähkeiden kuvaamista keinoista on lobbaaminen: viran vapautuessa aloitetaan lobbaaminen, jotta saadaan valituksi halutun lainen henkilö. Myös nepotismi eli sukulaisten suosiminen on yleinen tapa IAEA:ssa. Ricon mukaan IAEA:n nimityspolitiikka todella toimii IAEA:ssa samaan tapaan kuin Silvo Kaasalainen kuvaa suomalaisen virkanimitysruletin toimivan: virkaan valitaan poliittisesti sopivin, ei pätevin, ja jonka kiitollisuus varmistaa uskollisuuden käskijää kohtaan.

IAEA:n johdossa on henkilöitä, joilla ei ole mitään koulutusta ydinvoimaan tai edes fysiikkaan liittyen, ei diplomaattisia taitoja tai tieteellistä koulutusta. Heidän ainoa ansionsa on käyttökelpoisuus keulakuvana. Tällainen henkilö on Ricon mukaan IAEA:n johtajista ollut myös nyt Egyptin presidentiksi halajava Mohamed El-Baradei.

Rico kuvailee vuotuista IAEA:n konferenssia kertomalla, kuinka vain ensimmäisenä päivänä konferenssihallissa on yleisöä. Loppuviikon konferenssin osallistujat löytyvät shoppailemasta, baareista tai uimarannoilta; puhujat puhuvat tyhjille saleille.

IAEA:n työntekijät ovat hyväpalkkaisia ja heillä on monia etuja, esimerkiksi tax free-myymälä työpaikallaan. Tästä huolimatta vuosittain työntekijät varastavat tavaraa suuren summan edestä; pääasiassa hajuvesiä, savukkeita ja ranskalaisia viinejä, kertoo Rico.

Rankimpiin Ricon esittämiin väitteisiin kuuluu se, että IAEA:ta käytetään yhtenä välineenä oikeuttamaan hyökkäykset ja miehitykset kohteeksi valituissa maissa; nämä maat ovat pääasiassa arabimaita. IAEA:n tehtävä on varmistaa epäilys ”luvattomista ydinaseista”, jotta saadaan syy hyökkäykselle.

IAEA:n toimintaa rahoitetaan sen jäsenmaiden veronmaksajien varoilla.

 

 

Lähde: http://www.jm-rico.at/

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat