Auringonvalon koko spektri terveyden hyväksi

Tohtori John Nash Ott oli intervallikuvauksen eli time-lapse videoiden pioneeri. Useat Disneyn luontofilmeistä, joissa nähdään kasvien kasvavan ja kukkien aukeavan tuntien tai päivien aikana, ovat hänen tekemiään. Mahdollistaakseen kuvien ottamisen yhdestä kohteesta, samasta paikasta, minuuttien, tuntien tai päivien välein hän rakensi kohteen ympärille kasvihuoneen suojaksi tuulilta ja sateilta. Hän huomasi kuitenkin, etteivät kasvit enää kasvaneet samalla tavalla kuin suorassa auringonvalossa. Jokin oli muuttunut.

Ott ryhtyi kokeilemaan muuttamalla olosuhteita, kuten lämpötilaa, kosteutta ja valaistusta löytääkseen syyn kasvien kehityksen muuttumiseen. Lopulta hän huomasi kasvihuoneiden lasien estävän osan UV-säteilystä, millä oli joillekin kasveille kasvua hidastava vaikutus. Löytöä seurasi vuosikymmenien kokeilut eri eläin- ja kasvilajien parissa eri mantereilla ja maanosissa.

Kasvit ja eläimet, myös ihmiset, ovat tuhansien vuosien kehityksen tulosta ja olleet aina osana luontoa ja luonnonilmiöitä. Siksi myös luonnollinen auringonvalo on tärkeää eri lajien kasvulle, kehitykselle ja terveydelle. Ott kutsuu ilmiötä alivalaistukseksi (malillumination) aliravitsemuksen (malnutrition) tyyliin. Vuosien aikana hän sai konkreettisia todisteita valaistusolosuhteiden vaikutuksesta eri lajien kehitykseen.

Akvaariokalat lopettivat lisääntymisen, kun keinovalot olivat päällä läpi vuorokauden. Valon määrän pudotessa kahdeksaan tuntiin vuorokaudessa kalat aloittivat taas lisääntymisen. Pinkin valon alla lisääntyneet olivat kaikki naaraita, kaikki 50, useista eri vanhemmista.

Chinchillat, pienet lemmikkijyrsijät, lisääntyivät kellarin keinovalossa tuottaen liikaa uroksia, kun ihanteellinen jakauma olisi useampia naaraita. Naaraiden osuus lisääntyi merkittävästi, kun valon tehoa lisättiin ja muutettiin luonnonvalon tyyppiseksi.

Ott rikkoi vahingossa silmälasinsa ja joutui olemaan jonkun aikaa ilman. Häntä vaivanneen niveltulehduksen oireet katosivat. Tästä ja muista vastaavista tuloksista Ott päätteli auringonvalon vaikuttavan ihmisen käpyrauhaseen silmien kautta. Vuonna 1991 hän kertoi haastattelussa: ”Silmän verkkokalvosta on neurokemiallisia kanavia käpyrauhaseen ja aivolisäkkeeseen, jotka ovat tärkeimmät rauhaset umpieritysjärjestelmässä, joka vastaa koko kehon hormonituotannosta. Näin säädellään kehon kemiaa, kasvua ja elintoimintoja, mukaan lukien aivojen toimintaa.”

Luonto on muokannut ihmisen tuhansien vuosien ja satojen sukupolvien aikana selviämään paikallisissa sääoloissa. Ihoa ruskettava pigmentti, melaniini, on meissä synnynnäisesti oikean sävyistä vastaamaan auringon säteilyä, tumma päiväntasaajan alueella ja hyvin vaalea napa-alueilla, jossa auringon säteily on paljon heikompaa. Samoin on laita silmien iiriksen värin kanssa. Päiväntasaajan lähellä ihmisten silmät ovat pääosin hyvin tummia ja ruskeita, kun meillä pohjolassa on paljon enemmän harmaita ja sinisiä silmiä. Emme siis tarvitse auringolta suojaavia aurinkolaseja. Niistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Auringonvalon UV-säteily

Luonnonvalossa on näkyvän valon lisäksi 3 ultraviolettivalon kaistaa, jotka ovat UVA, UVB ja UVC, joista lyhytaaltoinen UVC on kudoksille vaarallista. Sitä myös käytetään bakteerien tappamiseen. Vaikka sitä on solariumin ja halogeenilamppujen keinovalossa, luonnonvalossa sitä on vain hyvin vähän, sillä otsonikerros absorboi suurimman osan. Kuitenkin nykyään kaikkea UV-valoa vältetään heikosti järjestetyn kokeen perusteella, jossa nukutettujen eläimien silmiä valaistiin voimakkaalla UV-valolla ja huomattiin verkkokalvojen vahingoittuvan. Siinä kaikki. UV-valon eri kaistojen haittavaikutuksia ei ole juuri sen enempää tutkittu. Oikeasti ihminen tarvitsee ilmakehässä suodattuneen luonnonvalon kaikki jäljellä olevat UV-säteet fyysisen ja psyykkisen terveyden ylläpitoon, oppimiseen, vireyteen ja lihaskuntoon.

Auringonvalon koko spektrin vaikutus syöpään

Kaikesta pahasta huolimatta, mitä auringonvalon haitallisuudesta on puhuttu, syöpä ei viihdy kovin hyvin luonnonvalossa. Eräässä kokeessa, jonka vahvisti kuusi merkittävää tutkimuskeskusta, syöpäsairaat hiiret elivät kaksi kertaa kauemmin luonnonvalossa kuin verrokkiryhmä keinovalossa ja vastaavasti rotilla syöpä kehittyi merkittävästi hitaammin.

Jo vuonna 1959 New Yorkin Bellevue-sairaalassa tohtori Jane Wright seurasi Ottin oppeja ja ohjasi 15 syöpäsairaan ryhmää oleskelemaan kesällä mahdollisimman paljon ulkona ilman silmälaseja ja aurinkolaseja. Yksi potilaista oli ymmärtänyt väärin ja piti silmälasejaan myös ulkona. Syksyyn mennessä muut 14 olivat yhtä terveitä, tai terveempiä, kuin edellisenä keväänä, mutta tämän yhden tila oli huonontunut.

Vuonna 1961 Illinoisilaisessa koulussa oli viisinkertainen määrä leukemiatapauksia yleiseen keskiarvoon verrattuna. Syynä olivat uuden koulun suuret ikkunat, jotka kahden luokan opettajat halusivat peittää verhoilla oppituntien ajaksi kirkkaan auringonvalon takia, jolloin oppilaat joutuivat oleskelemaan kaiket päivät ’lämpimän valkoisen loisteputkivalon’ alla. Kaikki leukemiatapaukset olivat näiden kahden opettajan oppilaita. Muutaman vuoden jälkeen nämä kaksi opettajaa vaihtuivat ja uudet opettajat avasivat verhot oppituntien ajaksi. Samaan aikaan kattovalot korvattiin toisenlaisilla valoilla. Vuoden 1964 jälkeen uusia leukemiatapauksia ei esiintynyt.

Eräässä afrikkalaisessa kylässä Gabonissa syöpätapaukset olivat yleistyneet merkittävästi. Paikalla olleen länsimaisen lääkärin tytär kertoi Ottille ilmiöstä ja syyksi Ott havaitsi afrikkalaisten suuren mielenkiinnon länsimaisiin aurinkolaseihin, joista oli tullut statussymboli. Näin oli länsimainen ’sivistys’ tuonut paikallisille riesaksi syövän.

Erään ystävänsä Ott taivutteli luopumaan aurinkolaseistaan, kun häntä vaivannut eturauhassyöpä olisi vaatinut leikkausta. Ystävä otti neuvosta vaarin ja vähensi samalla television katsomista ja alkoi liikkua enemmän ulkosalla. Kolme vuotta myöhemmin eturauhassyöpä ei enää vaivannut, eikä mies ollut joutunut leikkaukseen.

Ottin oppien mukaan useat lääkärit hoitivat potilaitaan luonnonvalolla tai täyden spektrin loisteputkivaloilla. Erään vaikean syöpätapauksen elinajanodote oli vain 4 kuukautta, mutta uusien kattolamppujen myötä hän eli aktiivisena ja kivuttomana yli 10 kuukautta. Toisen potilaan ihosyöpä katosi UV-terapian ja ulkona liikkumisen myötä viidessä kuukaudessa, ilman leikkauksia tai muita hoitoja.

Ottin teorioita kritisoitiin useasti, koska niitä ei oltu vahvistettu riippumattomilla ihmiskokeilla, mutta se taas ei johtunut Ottista. Hän anoi useita kertoja rahoitusta kokeiden järjestämiseen, mutta joka ikinen kerta anomukset hylättiin. Samoin kävi em. Jane Wrightin jatkotutkimuksille. Useat kokeneet lääkärit puolsivat hakemuksia ja Ottin teorioita, mutta rahoitusta ei koskaan järjestynyt.

Johtopäätöksiä

Koska laajoja, riippumattomia kokeita ihmisillä ei ole suoritettu, edellä mainittuja tapauksia pidetään irrallisina sattumina. Jos ollaan puolueettomia ja rehellisiä, kuka hyötyisi ilmaisen auringonvalon käyttämisestä hoitomuotona? Lääketieteen edistämisessä ja rahoituksessa on lopulta kyse lääkefirmojen tuotoista.

Todisteita UV-säteilyn hyödystä kasvien, eläinten ja ihmisten terveydelle ja kehitykselle on niin paljon, että olisi suorastaan tyhmää olla käyttämättä hyväksi luonnon tarjoamaa, ilmaista ja tehokasta terveydenhuoltoa. Järjetön ja perusteeton pelkomme auringonvaloa kohtaan aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Niiden, jotka tarvitsevat silmälaseja, kannattaa pyytää optikkoa käyttämään linssejä, jotka päästävät läpi myös UV-valon. Aurinkolaseiksi kannattaa valita harmaan sävy, joka päästää läpi osan kaikesta valosta. Aurinkolasien merkki UV400 tarkoittaa, että lasit estävät kaiken valon alle 400 nm aallonpituuksilla. Terveytemme hyväksi tarvitsisimme UV-valoa aina 315 nm aallonpituuteen asti.

 

Alkuperäinen artikkeli: http://www.second-opinions.co.uk/full_spectrum_sunlight.html

7 kommenttia

  1. John Ott’in kirjan ”Health & Light” lukeneena voin vahvistaa, että artikelissa mainitut tiedot pitävät paikkansa. Tilastojen mukaan ihmiset eivät ole koskaan aikaisemmin suojanneet ihoaan aurinkovoiteilla niin paljon kuin viimeisten 60 vuoden aikana. Ihmiset eivät myöskään ole koskaan aikaisemmin eläneet ja työskennelleet sisätiloissa enempää kuin viimeisten sadan vuoden aikana. Juuri tuona aikana ihosyöpätapaukset ovat huomattavasti lisääntyneet. Jotain täytyy siis olla pielessä.
    Kun vaarattomat ja helposti hoidettavat ihosyöpätyypit basaliooma ja spinaliooma esiintyvät toistuvasti palaneilla ihoalueilla, hengenvaarallinen melanooma esiintyy usein alueilla, jotka eivät ole tekemisissä auringonvalon kanssa. Kuinka auringonvalo voi aiheuttaa melanoomaan suuhun tai jalapohjaan?
    Tieteellinen tutkimus onkin löytänyt melanoomaan muita syitä, joista tiedotusvälineet yleisesti vaikenevat: pitkäaikainen työskentely loisteputkivalaistuksessa, monityydyttämättömien omega-6 -kasvirasvojen liianllinen saanti (esim. margariinit ja käsitellyt kasviöljyt), synteettisten hormonien käyttö ja aurinkoöljyjen käyttö. Vuodesta 1928 lähtien, jolloin ensimmäiset aurinkovoiteet tulivat markkinoille, ihosyöpä on lisääntynyt 1800%.
    Auringonvalo ja sen UVB-säteiden avulla saatava D-vitamiini on hyvin tärkeää ihmisten terveydelle. Ihoa ei luonnollisesti tule polttaa vaan auringonkylpyjä tulee ottaa vähitellen ihoa aurinkoon totuttaen. Ilmainen aurinko ei ole lääketehtaitten mieleen ja siksi ihmisiä pelotellaan jatkuvasti auringon vaaroista. Jo pikkulapsia neuvotaan käyttämään aurinkolaseja ja aurinkoöljyjä. Seuraukset näkyvät kansan terveydessä…

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Melkoista maailman demonisointia taas,mutta sitten voi taas lämmitellä itseään paremman tiedon liekeissä.Toisistaan erillisistä asioista saatiin näppärästi johtopäätöskin.Vaisto jostain kumman syystä käskee laittamaan paidan päälle ja lasit päähän kun aikansa auringossa oleilee.Ai niin,ottaa d-vitamiiniä reippaasti niin voi maata kanarialla vaikka aamusta iltaan koko kesän.Voin kertoa ettei toiminut.Taas asia jolla on ilmeisesti vain positiivisia vaikutuksia,samaa uskontoa kuin karppaus.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. Tee sinä Hömppä tyytyväisenä niin kuin itse ehdotat ja anna muiden tehdä samoin. Näin maailmasta luonnostaan jalostuu parempi paikka. Näin luontokin toimii ja sopeutuu.

      Jos auringonvalio olisi meille niin vaarallista kuin uskotellaan, niin olisimme syntyneet aurinkolasit silmillä ja paita päällä.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
      1. Artikkeli mainostaa UV-terapiaa syöpähoidoksi.
        Se ei lupaile parempaa maailmaa.
        Auringossa palaminen on kiistatta syöpäriski.
        Evoluutio on kyllä suonut meille afrikan ammoin jättäneille vaaleamman ihon, jotta saisimme riittävästi d-vitamiinia, mutta altistaa meidät pitemmän päälle ihosyövälle.
        Tällä ei- toivotulla ominaisuudelta ei ollut evoluution kannalta merkitystä aikana, jolloin elämä jäi yleensä muutenkin lyhyeksi.

        Plusääni(0)Miinusääni(0)
        1. Pekkaa lainaten:

          Kun vaarattomat ja helposti hoidettavat ihosyöpätyypit basaliooma ja spinaliooma esiintyvät toistuvasti palaneilla ihoalueilla, hengenvaarallinen melanooma esiintyy usein alueilla, jotka eivät ole tekemisissä auringonvalon kanssa. Kuinka auringonvalo voi aiheuttaa melanoomaan suuhun tai jalapohjaan?
          Tieteellinen tutkimus onkin löytänyt melanoomaan muita syitä, joista tiedotusvälineet yleisesti vaikenevat: pitkäaikainen työskentely loisteputkivalaistuksessa, monityydyttämättömien omega-6 -kasvirasvojen liianllinen saanti (esim. margariinit ja käsitellyt kasviöljyt), synteettisten hormonien käyttö ja aurinkoöljyjen käyttö. Vuodesta 1928 lähtien, jolloin ensimmäiset aurinkovoiteet tulivat markkinoille, ihosyöpä on lisääntynyt 1800%.
          Auringonvalo ja sen UVB-säteiden avulla saatava D-vitamiini on hyvin tärkeää ihmisten terveydelle. Ihoa ei luonnollisesti tule polttaa vaan auringonkylpyjä tulee ottaa vähitellen ihoa aurinkoon totuttaen. Ilmainen aurinko ei ole lääketehtaitten mieleen ja siksi ihmisiä pelotellaan jatkuvasti auringon vaaroista. Jo pikkulapsia neuvotaan käyttämään aurinkolaseja ja aurinkoöljyjä. Seuraukset näkyvät kansan terveydessä…

          Plusääni(0)Miinusääni(0)
          1. Tuskinpa vuosisadan alkupuolella kuolemaan johtanutta melanoomaa aina osattiin yhdistää
            iholla näkyneeseen vaatimattoman näköiseen kasvaimeen.
            ”Rintatautiin” taisivat kuolla kun tauti levisi keuhkoihin.

            Melanooma voi toki kyllä kehittyä ilman auringonvaloakin.

            Lähipiirissäni on ollut 2 melanoomatapausta, toinen kehittyi auringossa palaneesta luomesta, toinen
            jalkapohjan luomesta, jota kiusattiin syylävoiteilla kun se oli ihan syylän näköinen.

            Molemmat hoidettiin leikkauksella.

            Melanooman hoito on myös kehittynyt, ennen annettiin leikkaushoidon tueksi sädehoitoa ja sytostaatteja,
            nykyään näitä ei käytetä(mikäli syöpä saadaan leikkauksella pois), koska pysyvää tehoa niillä ei melanoomaan nykytiedon mukaan ole.

            Basalioomakaan ei ole ihan harmiton tauti, uusii helposti itsepintaisesti, esim. kasvoissa joudutaan usein turvautumaan laajoihin ihonsiirtoihin basaliooman kukistamiseksi, ei kiva.

            Tasainen rusketus on tietysti luonnollinen suoja aurinkoa vastaan.
            Meissä vaaleaihoisissa on paljon huonosti ruskettuvia ja siten helposti palavia ihmisiä, jotka ovat alttiita
            auringon UV:n aiheuttamille ihosyöville.

            Plusääni(0)Miinusääni(0)
  3. Auringosta saatavan D-vitamiinin tärkeydestä ei ole puhuttu riittävästi siitä syystä, että tieto sotii aurinkorasvaa myyvän kosmetiikkateollisuuden etuja vastaan.

    Auringonvalon ja d-vitamiinin puutos on kuitenkin linkitetty yli 70 syöpätyyppiin. Toki melanooman riski lisääntyy auringossa kärvistellessä, mutta samalla kuitenkin useiden muiden syöpien riski pienenee. Melanooman kuolimisen riski 75 ikävuoteen mennessä on ~0,3%, kun taas kaikkien syöpien riski on yhteensä 9,65%. Tarvitsemme auringonvalosta UVB-säteitä, joiden avulla muodostamme ihollamme d-vitamiinia.
    http://www.terve.fi/ihosyopa/harva-aurinkovoide-taysin-turvallinen-iso-osa-jopa-lisaa-ihosyovan-riskia

    Jos levitämme ihollemme kemikaalicocktail-aurinkorasvoja, häiritsemme tehokkaasti ihollamme tapahtuvaa d-vitamiinisynteesiä sekä muita iholla muodostuvia fotoreaktiivisia yhdisteitä. On myös hyvä muistaa, että ~60% siitä mitä laitamme ihollemme, imeytyy myös verenkiertoomme. Mitä korkeampi on rasvan SPF-kerroin – sitä enemmän siinä on kemikaaleja. Kemikaalit häiritsevät kehon hormonitoimintaa ja ne saattavat mm. laukaista estrogeeniriippuvaisia syöpiä rinnoissa, kohdun limakalvossa ja eturauhasessa. Jos haluamme välittää ympäristöstämme ja syödä kaloja, niin huomioitava seikka on myös se, että aurinkorasvamme ja niiden sisältämät kemikaalit ajautuvat pesuvesien mukana vesistöihin, jotka voivat sitten vaikuttaa negatiivisesti kaloihin. Täältä voit lukea lisää aurinkovoiteiden haitoista.
    http://balanssi.blogspot.fi/2012/06/kuinka-valttaa-auringossa-palaminen.html

    D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen saattavat olla huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus vihjaa. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 200 muuhun geeniin.

    Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn.

    Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin.

    D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen.
    Uutispalvelu Duodecim

    Possible 75% cancer mortality reduction with Vitamin D
    http://www.youtube.com/watch?v=9FMlQeH8RFA&feature=player_embedded

    Tärkeä D-vitamiini, Lääkäri Antti Heikkilä
    http://www.katsomo.fi/?progId=140659

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat