Australian ”terrorismilailla” suojellaankin suuryrityksiä

Electronic Frontier Foundation (EFF) on tänä vuonna vastustanut Australiassa lakiuudistusta, joka antaa suuryrityksille mahdollisuuden vakoilla kansalaisia. Lakia perustellaan ”terrorismin” uhalla.

Kyseessä on tiedon säilyttämiseen pakottava laki, joka on kohdistettu Internet-palveluntarjoajiin. Valtakunnansyyttäjä George Brandis on puolustellut uudistusta väittämällä, ettei sitä voida lakiteknisistä syistä käyttää muissa kuin terrorismitutkimuksissa. EFF:n mukaan Brandis kuitenkin valehtelee. Ei ole mitään estettä sille, etteikö lakia voitaisi soveltaa esimerkiksi silloin, kun kansalaisen epäillään jakaneen verkossa tekijänoikeuksilla suojattuja tiedostoja. Tämä taas avaa mahdollisuuden lukuisille erilaisille väärinkäytöksille.

Käytännössä uudistus tulisi siis tarkoittamaan sitä, että monikansalliset suuryritykset tulisivat saamaan entistä enemmän tietoa tavallisten kansalaisten yksityiselämästä. Kansalaisten umpimähkäistä vakoilua perustellaan ”terrorismilla” ja ”tekijänoikeuslaeilla”.

Australiassa kuten muissakin länsimaissa suuryritykset ovat päässeet vaikuttamaan entistä voimakkaimmin valtiolliseen lainsäädäntöön, kun maat ovat vapauttaneet kaupankäyntisopimuksiaan Yhdysvaltojen kanssa.

EFF.org
Stop the Spies

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat