Bayer ja Monsanto – painajaismainen liitto

Vietnamin sodassa epäinhimillistä kauhua kylväneen Agent Orange –kasvimyrkyn kaksi kehittäjää – Saksan Bayer ja Yhdysvaltojen Monsanto – ovat yhdistymässä.

Bayer on ilmoittanut tahtovansa ostaa Monsanton. Hankinta kasvattaisi huomattavasti Bayerin osuutta geenimuunneltujen elintarvikkeiden (GMO) ja tuholaismyrkkyjen markkinoilla. Monsanto astuisi puolestaan lääketeollisuuden maailmaan.

Monsanto on todennäköisesti maailman vihatuin GMO-yhtiö. Bayerilla on vastaava maine lääkemarkkinoilla. Yhdessä kaksi jättiläistä hallitsisivat siementen, tuholaismyrkkyjen ja lääkkeiden kauppaa 67 miljardin dollarin vuosituloilla. Yhtiön osuus kansainvälisillä siemenmarkkinoilla olisi 29 % ja myrkkymarkkinoilla 24 %.

Bayerin ja Monsanton fuusio on jatkoa Dowin ja Dupontin sekä ChemChinan ja Syngentan yhdistymisille.

Edward Jonesin analyytikko Matt Arnold kirjoitti hiljattain: ”Aivan yhtäkkiä maailmalla on uutisoitu kolmesta megaluokan fuusiosta. Sääntelijöiden tulisi miettiä tarkkaan, ovatko uutiset monopolien voimistumisesta varmasti maanviljelijöiden ja kuluttajien kannalta edullisia.”

Kartellien vastaiset viranomaiset Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Kiinassa ovat olleet erityisen kiinnostuneita uutisista, eivätkä suotta.

Reutersin mukaan yhtiöiden osakkeenomistajat ovat kutsuneet fuusioita ”ylimieliseksi imperialismiksi”. Sijoittajat pelkäävät myös, että yhdistymisestä voi olla haittaa Bayerin ydinosaamisen (lääketuotannon) kannalta.

Bayer ja Monsanto ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin. Coaltion Against Bayer Dangers –kansalaisjärjestö on kirjoittanut: ”Vietnamin sodan aikana Bayer oli mukana kehittämässä Agent Orange –kasvimyrkyn tuotantoteknologiaa. […] Tuotannosta vastasi Mobay-niminen yritys, jonka Bayer ja Monsanto olivat perustaneet yhdessä.”

Agent Orangea levitettiin miljoonien eekkereiden alueelle Vietnamissa yli kymmenen vuotta kestäneen operaation aikana. Miljoonat lääketieteelliset tutkimukset vahvistivat, että myrkylliset kemikaalit aiheuttivat epämuodostumia ja kohtukuolemia niin ihmisten kuin eläinten jälkikasvulle.

agent orange
Agent Orangen uhreja.

Bayer – vaarallisten lääkkeiden historia

Sekä Bayer että Monsanto myyvät kiisteltyjä maatalouskemikaaleja sekä GMO-siemeniä. Monsanto ei ole kuitenkaan ennen fuusiota toiminut lääkemarkkinoilla.

Viime vuonna Bayer oli maailman yhdeksänneksi suurin lääkeyhtiö myyntitulojen (25,47 miljardia dollaria) perusteella. Sen toimintaa ovat kuitenkin vuosikymmenten ajan häirinneet toistuvat lääkkeiden turvallisuuteen liittyvät skandaalit, joista osa on liittynyt jopa asiakkaiden kuolemiin.

1980-luvulla Bayer myi Factor VIII –nimistä konsentraattia, joka edisti veren hyytymistä. Bayer tiesi hyvin, että Factor VIII:n käyttöön liittyi korkea AIDS-tartunnan riski. Bayer päättikin myydä vaarallista lääkettä Aasiaan ja latinalaiseen Amerikkaan sekä kehittää turvallisemman tuotteen länsimaisille markkinoille.

Pelkästään Hong Kongissa ja Taiwanissa yli 100 hemofiliaa sairastanutta sai HIV-tartunnan. Lehtitietojen mukaan monet tartunnan saaneista kuolivat myöhemmin. Lääkkeen kehittäneen Cutter-laboratorion mukaan ”tutkimukseen oli sijoitettu niin paljon rahaa, ettei varastoa yksinkertaisesti voinut hävittää”.

Vaarallista lääkettä myytiin hyväuskoisille asiakkaille, joille ei tietenkään kerrottu mahdollisista riskeistä tai siitä, kuinka suojautua vaarallisilta tartunnoilta.

Lihaskudosta tuhonneet statiinit

2001 Bayer joutui vetämään tuottoisan Baycol-statiininsa markkinoilta, koska yli 50 asiakasta oli kuollut. Yhteensä yli kuusi miljoonaa asiakasta joutui hengenvaaraan, koska statiini tuhosi tehokkaasti ihmisen lihaskudosta.

Bayer joutui poistamaan Baycolin apteekkien hyllyiltä Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa. Lakimiehet Euroopassa ja Amerikassa uhkasivat nostaa joukkokanteen Bayeria vastaan.

Kun kuolleiden lukumäärä kasvoi, Bayer alkoi väittää, ettei ”mikään todistanut, että kuolemat johtuisivat lääkkeistä”. Yhtiö vakuutteli osakkeenomistajille, että myynti tulisi kasvamaan Baycol-katastrofista huolimatta. Hiljattain oikeus määräsi Bayeria maksamaan korvauksia Baycolin argentiinalaisille ja italialaisille uhreille.

Yhtiön sisäiset asiakirjat osoittivat, että Bayerin johto oli tietoinen asiakkaiden terveyteen liittyvistä riskeistä. Tästä huolimatta johto ei suhtautunut vakavasti varoituksiin.

Tappavat Yaz-ehkäisypillerit

Bayer lupasi, että yhtiön valmistamat Yaz-ehkäisypillerit olivat varsinaisia ihmelääkkeitä, jotka hoitivat samalla myös aknea sekä kuukautisia edeltävää oireyhtymää. Pian lääkkeen lanseeraamisen jälkeen 2006 julkisuuteen alkoi kuitenkin vuotaa hälyttäviä uutisia veritulpista, sappirakkosairauksista, sydänkohtauksista ja jopa aivoinfarkteista.

Bayerin pillerit sisälsivät drospirenonia, jota ei oltu koskaan aiemmin myyty amerikkalaisilla markkinoilla. Drospirenoni todennäköisesti aiheutti sydänkohtaukset kohottamalla veren kaliumpitoisuutta ja sekoittamalla happo-emäs-tasapainon.

2008 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääketurvallisuusvirasto FDA antoi Bayerille harvinaisen määräyksen: Yaz-pillereiden televisiomainokset olivat niin harhaanjohtavia, että lääkeyhtiön täytyi toteuttaa oikaisukampanja. Bayeria vastaan nostetut syytteet paljastivat tuhansia vaurioita ja noin 100 kuolemantapausta, joihin Yaz liitettiin.

yazwire10f-1-web

Xarleto: vaarallisen lääkkeen epäilyttävä markkinoilletulo

2012 New York Times kirjoitti uusista verenohennuslääkkeistä, joille ei ole kehitetty vastalääkkeitä ja jotka voivat johtaa potilaan kuolemaan. Xarelto oli yksi näistä; se on liitetty jo 379 kuolemaan.

Raporttien mukaan Xarelto sai FDA:n hyväksynnän petollisesti tutkimustietoa vääristelemällä. Lääkettä ”tutki” Duken yliopiston Robert Califf, joka palkattiin myöhemmin FDA:han. Tämä jos jokin on korruptiota.

Baytril, eläinten antibiootti, joka kiellettiin

2015 Bayer ilmoitti esitteessään ”vastustavansa” fluorokinoloniantibioottien ”ennaltaehkäisevää” antamista terveille eläimille. Bayer yritti saada suurelta yleisöltä irtopisteitä, sillä julkisuudessa käytiin kiivasta keskustelua antibioottien turhasta antamisesta karjalle.

Bayer kuitenkin valehteli jälleen. Yhtiön fluorokinoloniantibiootti Baytriliä käytettiin nimenomaan ”ennaltaehkäisevästi” eläimiin, minkä vuoksi FDA kielsi sen käytön noin 10 vuotta sitten.

FDA:n mukaan Baytrilin rutiininomainen käyttäminen kanoihin ”on vaikeuttanut ruokamyrkytyksestä kärsivien ihmisten hoitamista”. Union of Concerned Scientists –järjestö piti Baytrilin kieltoa ”suurena voittona kansanterveyden kannalta”. FDA:n Lester Crawford totesi, että Baytrilin turvallisuutta ei ole kyetty todentamaan.

riisi

Kemiallisista aseista ”viljelytieteeseen”

Bayerilla on Monsanton tavoin pitkä maatalouskemikaalien ja GMO-tuotteiden historia. 2008 Saksan hallitus nosti syytteen Bayeria vastaan, koska yhtiön tuholaismyrkkyjen epäiltiin aiheuttaneen mehiläisten joukkokuolemia eri puolilla maailmaa. Syytteiden nostamisen jälkeen torjunta-aineiden aiheuttama mehiläiskatastrofi on vain pahentunut.

Vuodesta 1991 lähtien Bayer on valmistanut Imidacloprid-nimistä hyönteismyrkkyä, joka on yksi alansa suosituimmista tuotteista. Imidaclopridia käytetään ”ennaltaehkäisevästi” geenimuunneltuun maissiin sekä auringonkukan ja rapsin siemeniin. Imidaclopridia on myyty yli 120 maassa.

Kun Imidaclopridin patentti raukesi, Bayer toi 2003 markkinoille samanlaisen tuotteen, Clothianidinin. Molemmat aineet voivat kulkeutua siemenestä siitepölyyn ja meteen, mikä on vaaraksi mehiläisten kaltaisille hyödyllisille hyönteisille.

2006 Washington Post uutisoi, että Bayerin GMO-riisi LLRICE 601 oli karannut hallinnasta. LLRICE 601 sisälsi dna:ta, joka suojasi sitä torjunta-aineilta. Ihmisille sopimaton riisi oli saastuttanut ihmisille tarkoitettuja pitkäjyväisen riisin satoja.

Seuraavana vuonna Bayer myönsi, ettei se kyennyt estämään GMO-kasviensa leviämistä, vaikka se oli ”tehnyt kaikkensa estääkseen saastumisen”. Monet pitivät tätä argumenttina sen puolesta, että GMO-viljely tulisi lopettaa.

Heijastaako fuusio talousongelmia?

Bayer–Monsanto-, DuPont–Dow- ja ChemChina–Syngenta-fuusiot ovat tietysti valtava ongelma kansainvälisen elintarviketuotannon ja kuluttajien terveyden kannalta.

On kuitenkin mahdollista, että kolikolla on positiivinen kääntöpuoli: fuusiot ovat usein merkki taloudellisista ongelmista.

Suurten maatalous-, biotekniikka- ja siemenyhtiöiden osakkeet ovat olleet laskussa. Myös Monsanto on ollut vastatuulessa. Mitä laajemmalle tietoisuus yhtiöiden rikoksista on levinnyt, sitä kannattamattomammaksi niiden toiminta on muuttunut.

Yhdysvaltojen National Academies of Sciences ei ole kyennyt todistamaan, että GMO-viljely tekisi sadoista suurempia, vaikka Monsanton kaltaiset yhtiöt ovat käyttäneet juuri tätä argumenttina toimintansa puolesta. Kansalaisjärjestöjen väsymättömän GMO-vastaisen kamppailun vuoksi Monsanto on nyt vaikeuksissa. Yhtiö luulee, että se voi paeta rikollista menneisyyttään vaihtamalla nimensä.

 

Käännös on tiivistetty versio Organic Consumers Associationin artikkelista.

8 kommenttia

 1. Yhtiö luulee, että se voi paeta rikollista menneisyyttään vaihtamalla nimensä-juuri näin!
  Suuri yleisö mieltää Bayerin vain (hyvien) lääkkeiden kautta,tietämättä AgentOrange ja muusta kemikaalihistoriasta, puhumattakaan GMO:sta tai tahallisesti heikosti tutkituista sekä haitallisista lääkkeistä. Onneksi tietoisia, valveutuneita ihmisiä on aina vaan enemmän. Jättikorporaatioiden jättimäiset valheet, rikokset ihmisyyttä vastaan ja ihmisten tietoinen myrkyttäminen paljastuvat!

  Plusääni(20)Miinusääni(1)
 2. Asiaan kietoituu vielä Glyfosaatti. Glyfosaatista on maalattu hirveä syöpää aiheuttava myrkky, koska monsanon patentit menee vanhaksi Glyfosaatin kestävistä siemenistä. Kaikki varmaan aavistaa mitä tapahtuu monsanon tuloille kun patentti vanhenee.

  Seuraavksi ”kehitetään” uusi glyfosaatin korvaava torjunta-aine ja sille sietoinen siemen. Uusi tilanne taas kestaa niinkauan kun glyfosaatin korvaavan kestävä siemenkannan patentti on voimassa ja taas patentin rauettua tulee joku tutkimus jne…

  Plusääni(13)Miinusääni(1)
 3. Tästä ’helvetissä solmitusta avioliitosta’ tulee sikiämään paljon, paljon tämännäköisiä ’lapsia’:
  ”Shock photos of the mutant beasts with bizarre deformities ’caused by GM pesticides’”,
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=133981
  (Kannattaa vilkaista artikkelissa näytettyjä kuvia, vaikka ei tekstiä lukisikaan.)

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
  1. Suomi suomalaisille
   Ei löytynyt antamastasi osoitteesta ”Raportti: EU salailee järjestelmällisesti tietoa myrkyistä- ”Tiedossa jo 1980.”” Kyllähän se tietenkin tiedetään mitä muuta siellä EU:ssa örveltää mutta olisi tosikiva etteivät nuo ”peukaloijat” poistaisi tietoja niiltä jotka sitä haluavat. Esim. tiedottamasi asia on varmaan niin tulenarkaa ettei sitä saa jakaa. Laita nyt piruuttaan uudestaan osoite joka toimii.

   Plusääni(1)Miinusääni(1)
 4. Turha on saada katseet käännettyä vain bayerin ja monsanton puoleen. Kaikki muutkin samoja asioita edistävät tahot syyllistyvät ihmisten pahoinvoinnin edistämiseen ja todellakin tappamaan niinpaljon kuin kerkiävät ja niinpaljon kuin ihmiset itse sallivat, sehän on jopa luvallista ja sallittua myös meidän suurimman päättäjän antamalla lausunnolla joka on monenn muunkin maan tulevaisuutta. Mutta esim. lääkkemyrkkyjä ei ole kenenkään pakko kokeilla, luonnosta löytyy parempia ja myrkyttömämpiä vaihtoehtoja jokaiseen sairaudenhoitoon, tietysti oikein käytettynä. Nyt vaan ihmisten pitää ymmärtää etsiä oikeat aineet ennenkuin niiden tiedot poistetaan ja niistä kertova kirjallisuuskin hävitetään, näin sitä kansaa kusetetaan lääkefirmojen myrkkyjen käyttäjiksi. Siitä nyt ei ole mitään varmuutta mitä kaikkia tauteja tehtaillaan lääketeollisuuden mahtipontisin ja mielipuolisinvoimin tästä eteenpäinkään. Insuliini tappaa tyypin 2 diabeetikkoja mutta sehän ei ”tohtorin” tietämätöntä tietämystä haittaa RAHA on se joka insuliinin määräämisessäkin haisee, eipä haise yhtään kun joku onneton lääkeuskovainen menettää henkensä sen myrkyn voimalla ja sama pätee muihinkin tyypin 2 käytettäviin ”lääkkeisiin.” ym. Se on sitä debobulaation edistämistä josta ei ymmärrä tavis mitään. Ja ”lääkäriuskovainen” ei senkään vertaa, oksettaa todellakin nämä yhteiskunnan mätäpaise valehtelijat, jotka valehtelevat potilailleen esim. näiden ja muiden ”lääkkeiden ylivoimaisuudesta, ja kansa uskoo kaikenmaailman rotanmyrkkyjä mainostaviin ”huuhaajuttuihin.”

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 5. Mailman myydyin kasvimyrkky Monsanton RoundUp aka Glyfosaatti ja sen vaikutuksia meihin:

  http://detoxproject.org/glyphosate/

  http://detoxproject.org/10-things-you-need-to-know-about-glyphosate/

  https://drive.google.com/file/d/0B-pJR4cGo9ckb3k4UDczbVdiT1E/view

  http://detoxproject.org/glyphosate-in-food-water/

  Glyfosaatti toimii synergisesti alumiinin kanssa elimistössä, mikä on tässä tapauksessa erittäin paha asia. alumiini on paha myrkky joka muun muuassa vaurioittaa aivoja.

  http://naturalsociety.com/dr-stephanie-seneff-mit-scientist-explains-synergistic-effect-aluminum-glyphosate-poisoning-cause-skyrocketing-autism/#ixzz3gsZdSeOh

  Ilmankos viranomaiset ovatkin hyväksyneet tuon myrkyn esim Suomessa, koska se tekee juuri sitä mitä he toivovatkin, pilaa ihmisten terveyden , Kiitos evira ja THL ! terveyttä ja hyvinvointia edistämässä , paitsi että eivät olekaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat