Berner taas kansainvälisten yritysten asialla; junaliikenne kilpailutetaan

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tällä viikolla, että rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle. Kansallisomaisuutta ei siis käytetä ihmisten tarpeisiin, vaan suurpääoman intressien mukaisesti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner  (kesk.) sanoo, että uudistuksella pyritään muun muassa matkustajamäärien lisäämiseen. Bernerin mukaan uudistus alkaisi Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä.

Junaliikenne avattaisiin käyttöoikeussopimuksen kautta, kilpailua ei siis avattaisi avoimella pääsyllä, vaan valtio kilpailuttaisi tiettyjä sopimuksia. Vanha valtionyhtiö jaetaan neljään osaan kalustoyhtiöön, kiinteistöyhtiöön, kunnossapitoyhtiöön sekä varsinaista liiketoimintaa harjoittavaan yhtiöön.

– Mitään yksityistämistä ei tapahdu, eikä valtion omaisuutta myydä, Berner korostaa.

Joskin tämä voisi olla ensimmäinen siirto kohti yksityistämistä ja valtion omaisuuden myyntiä.

Tämän muutoksen taustalla sanotaan olevan EU:n 4. rautatiepaketti, joka määräisi henkilöliikenteen avaamisen kilpailulle.

 

VR:n henkilöstöltä raju tyrmäys raideliikenteen kilpailuttamiselle

VR:n henkilöstöjärjestöt torjuvat täysin raideliikenteen kilpailuttamisen, vaikka Berner yritti vakuutella, ettei VR:ää yksityistetä eikä pilkota ja että työntekijöitä kohdellaan vanhoina työntekijöinä.

Suomen hallitus on kehittämässä kilpailun nimissä markkinoita, jossa kärsivät tappion suomalainen veronmaksaja, elinkeinoelämä, joukkoliikenteen matkustaja sekä rautateiden työntekijät, toteaa Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki.

Hallituksen tulisi varmistaa kansallisomaisuutemme tehokas käyttäminen ihmisten ja yritysten tarpeisiin sen sijaan, että alkaa kantamaan vettä kaivoon. Nyt tehty päätös yhtä järjetön kuin, että Finnairin pitäisi antaa kalustoaan ulkomaalaisen lentoyhtiön käyttöön ja kilpailla sitten sitä vastaan. Kilpailutekijäksi jäävät henkilöstökulut ja verosuunnittelu, toteaa Palomäki.

 

VR:n varallisuus sosialisoidaan kansainvälisten suuryritysten käyttöön

Raideammattilaisten puheenjohtaja Vesa Mauriala pitää kyseistä VR:n tapausta sammon ryöstönä, sillä vuosikymmenten aikana kerätty yhtiön tase sosialisoitaisiin yksityisten yritysten käyttöön. Siten yritykset välttyisivät normaalin markkinatalouden kalustoriskeiltä. Mauriala on hyvin ihmeissään maan hallituksen linjasta: kuka yksityinen toimija tekisi ensin kalustoon mittavat investoinnit ja sen jälkeen antaisi kaluston kilpailijoiden käyttöön. Lisäksi kaikkien kilpailijoiden käyttämä kalusto on peräisin samasta kalustoyhtiöistä, joten yritykset eivät voi kilpailla keskenään kaluston laadulla.

Ne yritykset, jotka ottavat käyttöoikeudet VR:stä säästyvät suurimmaksi osaksi kustannuksilta ja heillä olisi kalusto tiedossa. Kaluston luovuttaminen muille toimijoille ilman sijoitusriskiä ei vaikuta normaalilta markkinakilpailulta.

Kansainväliset yritykset ovat osoittaneet suurta mielenkiintoa Suomen henkilöjunaliikennettä kohtaan. Näin useat ylikansalliset toimijat, jotka ovat lisäksi muiden maiden valtionyhtiöitä, pääsisivät markkinoille korjaamaan voitot. Tämä ei kuulosta järkevältä toiminnalta.

Sosialidemokraatit kuin likipitäen myös vasemmisto, ilmoittavat tavoiteltaviksi ihanteikseen muiden muassa vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden yhteiskunnan. Kuitenkin ne ovat osoittautuneet yhtä oikeistolaisiksi kuin Suomen ryöstäjiksi ja työläisten sortajiksi kunnostautuneet kok., kd., kesk. ja vihreät.
Sosialidemokraatit kuin likipitäen myös vasemmisto, ilmoittavat tavoiteltaviksi ihanteikseen muiden muassa vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden yhteiskunnan. Kuitenkin ne ovat osoittautuneet yhtä oikeistolaisiksi kuin Suomen ryöstäjiksi ja työläisten sortajiksi kunnostautuneet kok., kd., kesk. ja vihreät.

 

Bernerin vapaa kilpailu voi maksaa maltaita

Vaikka Berner väittää VR:n pilkkomisesta koituvan kuluttajaystävällisemmät hinnat ja matkustaja määrien nouseminen yms. mukavaa, on mitä ilmeisimmin totuus täysin päinvastainen.

Sitä mitä tuleman pitää, voimme ounastella katsomalla Ruotsin vastaavaa tilannetta.

Jatkuvat myöhästymiset, kiskoilta suistumiset sekä rikkinäiset opasteet ovat saaneet myös matkustajat vaatimaan Ruotsissa kansallisen rautatieliikenteen palauttamista takaisin valtiolle. Onko tämä myös Suomen tulevaisuus?
Jatkuvat myöhästymiset, kiskoilta suistumiset sekä rikkinäiset opasteet ovat saaneet myös matkustajat vaatimaan Ruotsissa kansallisen rautatieliikenteen palauttamista takaisin valtiolle. Onko tämä myös Suomen tulevaisuus?

Nimittäin vapaan kilpailun lipunkannattajana tunnettu Ruotsi on maksanut kovan hinnan markkinoiden vapautumisesta. Näin väittää Ruotsin eduskunnan alainen valtiontalouden tarkastusviraston eli Riksrevisionen (SRV) kirjanpitäjä useissa eri selvityksissään.

Päivälehti Dagens Nyheterin tekemän yhteenvedon mukaan kilpailuttaminen on maksanut Ruotsille ”miljardeja” kruunuja eli satoja miljoonia euroja.

Valtavat kustannukset johtuvat SRV:n mukaan lähinnä siitä, että hallitukset eivät ole tehneet uudistuksista riskianalyysejä, puhumattakaan siitä, että olisivat seuranneet kunnolla tai edes ollenkaan uudistusten toteuttamista.
Tarkastusvirasto on tutkinut erityisesti rautatieliikenteen, apteekkitoiminnan, sähkömarkkinoiden sekä telekom- ja pelimarkkinoiden avaamista kilpailulle.

Rautatieliikenteessä ei ole siunaantunut aina matkustajia, vaan modernisointi on johtanut tyhjien junien rahtaamiseen edestakaisin, mikä viraston selvitysten mukaan on aiheuttanut valtiolle viiden miljardin kruunun eli noin 550 miljoonaa euron hintalapun.
Lisäksi rautateiden ylläpito on kärsinyt siitä, että rata- ja myöhästymismaksut on määrätty liian alhaisiksi.

Apteekkimonopolin purku on puolestaan johtanut siihen, että apteekeissa ei ole ollut tarvittavia artikkeleita reseptiasiakkaille. Sähkömarkkinoilla taas kilpailuttaminen on viraston mukaan mahdollisesti nostanut hintoja.

 

Berner yritti yhtiöittää aikaisemmin tieverkostoa

Viime keväänä Berner yritti yhtiöittää Suomen tieverkostoa. Hanke joutui kuitenkin niin kovan arvostelun kohteeksi, että siitä piti luopua. Siitä huolimatta Bernerin seikkailut tulivat kaiken kaikkiaan maksamaan 331 497,50 euroa.

Lisäksi Ministeri Bernerillä on erikoislaatuinen yhteys yritys ja lobbauspomon kanssa. Anne Berner on kaupparekisterin mukaan toimitusjohtajana yrityksessä, jonka hallituksen puheenjohtaja on viestintäkonserni Milttonin perustaja Mathias Järnström.

Liittyykö tähän VR:n pilkkomiseen myös Bernerillä erikoisia kytköksiä hyvä veli -verkoston kanssa?

 

 Lopuksi

Berner on selvästi kansainvälisten suuryritysten käytössä, kuten Suomen poliittinen mafia kokonaisuudessaan toimii globaalin pankkiirieliitin ja ulkomaisen suurpääoman asiamiehenä kotimaassaan. Juuri mainittu globaali eliitti on ujuttanut Bernerin lakeijan virkaansa. Täten ohjeistus tulee Bilderberg-kokouksista, jossa asianomainen ei tarvitse aina olla läsnä saadakseen ohjeita.

Suomen iljettävät mädättäjät ovat saaneet ja tulevat saamaan EU:sta korkeita virkapaikkoja kansainvälisten isäntiensä palvelemisesta. Näistä esimerkkinä olkoon Katainen, Stubb ja Martti Ahtisaari.

Täytyy vain ihmetellä sitä moraalin ja itsekunnioituksen puutetta, mikä suomalaisissa yleensä vallitsee. Poliittinen mafia voi silmää räpäyttämättä menetellä täysin rikollisesti, moraalittomasti ja äärimmäisen halveksivasti kansalaisia kohtaan, silti nämä kriminaalit äänestetään edustajiksi kaudesta toiseen; ällistyttävää.

Tässä tilanteessa tulisi herätä taistelemaan itsenäisen ja omavaraisen Suomen saavuttamiseksi. Nyt Suomen ryöstön läpinäkyvyys on niin suurta, että vaatimukset talousdemokratiasta, EU:sta, eurosta ja yms. haitallisista kytköksistä eroamiseksi voimistuisivat entisestään.

Markku Juutinen

 

Viittaukset

MTV (10.8.2017). Berner: Kilpailun avaaminen tuo lisää junavuoroja ja parantaa palvelua. Saatavilla: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/berner-kilpailun-avaaminen-tuo-lisaa-vuoroja-ja-parantaa-palvelua/6531326#gs.i22OEx8

MTV (9.8.2017). Rautateiden henkilöliikenne avautuu kilpailulle VR:stä eriytetään kolme eri yhtiötä. Saatavilla: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/rautateiden-henkiloliikenne-avautuu-kilpailulle-vr-sta-eriytetaan-kolme-eri-yhtiota/6530612#gs.ruo=Kuc

Kauppalehti (9.8.2017). VR pilkotaan neljään osaan. Saatavilla: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vr-pilkotaan-neljaan-osaan/Kvp4gGR6?_ga=2.57801770.1479818824.1502269385-359967367.1496068

IL (25.5.2017). Bernerin selvityksestä maksettiin konsulteille yli 331 000 euroa – lista palkkionsaajista. Saatavilla: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005059639.html

Juhani Aro (9.8.2017). D. VR:n henkilöstön raju purkaus: ”Näin Sampo ryöstetään – VR lahjoittaa talot, junakaluston ja varikot ilmaiseksi kilpailijoille”. Saatavilla: https://demokraatti.fi/vrn-henkiloston-raju-purkaus-nain-sampo-ryostetaan-vr-lahjoittaa-talot-junakaluston-ja-varikot-ilmaiseksi-kilpailijoille/

Kauppalehti (11.8.2017). Saatavilla: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/suomen-henkilojunaliikenne-kiinnostaa-ulkomaisia-yrityksia/bDrYxkxH

Kauppalehti (6.1.2014). Kilpailun vapauttaminen maksoi maltaita ruotsalaisille. Saatavilla: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/kilpailun-vapauttaminen-maksoi-maltaita-ruotsalaisille/R4epKrBr?ref=facebook%253Ae23c

Kauppalehti (23.9.2016). Ministeri Bernerillä erikoinen yhteys – yritys lobbauspomon kanssa. Saatavilla: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ministeri-bernerilla-erikoinen-yhteys—yritys-lobbauspomon-kanssa/7W2w3YWq

6 kommenttia

 1. Jaa, vain on lehmä vaihtanut peruukkia ettei sitä tunnistettaisi. No, hajusta sen tuntee aina. Ja siitä että kaikki mitä se saa aikaan on lämmintä ***kaa.

  Plusääni(4)Miinusääni(1)
 2. Mitä vielä on jäljellä? Alko ja Finnair?

  En ole mikään kommunisti, mutta… kyllä ennen oli kaikki paremmin.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Suomessa voitaisiin tehdä jotakin kahden ison kartellille ruoan vähittäiskaupassa, jotta olisi tšuhnalla varaa syödä jatkossakin.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Kun vallankahvassa olleet maanpetturit myivät polkuhintaan, melkein lahjoittivat Kemiran lannoitetehtaan 30 miljardin euron arvoisine fosforiesiintymineen norjalaiselle Yaralle, niin tuo firma moninkertaisti lannoitteiden hinnat joita maksamme korkeampana ruuan hintana hamaan tulevaisuuteen.
   Kumma olisi, elleivät jotkut kaupan junailijat olisi saaneet pimeänä mukavia ”provisioita” taskuunsa.
   Kauppaa tehdessä oli hyvin tiedossa, että melko lähellä olevassa tulevaisuudessa fosforista tulee pula.

   Plusääni(3)Miinusääni(0)
  2. Tsuhnaa ei kiinnosta oma kohtalonsa. Se antaa tappajaeliitin tuhota rauhassa maan jalkojensa alta. Isänmaa on jo myyty ja velkaorja tsuhna maksaa huimasti korkoa pankkiirimafialle eikä saa luotua omaa rahaa ja pankkia eikä palauttamaan itsenäisyyttä maalleen.
   Tsuhna kuolee tätä menoa sukupuuttoon.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
   1. Väestön degeneroituminen ei ole myytti
    Iltalehdessä voi huolestuneena kertoa miksei seksi enää maita. Tärkeintä taitaa olla vain laueta monta kertaa ja siihen saa ohjeita Iltalehdestä. Sitten ei enää potku riitä todellisiin ja tärkeisiin asioihin. Näin nwo-mafia hoitaa hommiaan.
    https://www.kansalainen.fi/vaeston-degeneroituminen-ei-ole-myytti/
    http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=179631
    The lives of so many are a meaningless march of misery and mindless repetition of daily chores. There is an overwhelming cloud of sadness permeating the lives of the masses as our repulsive culture, built on fulfilling desires, consumerism, selfishness and greed, ultimately results in delusional, disappointed and desperate human beings.
    http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=179614

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat