Bulgarian pankkeja uhkaa talletuspako

Kymmenet tallettajat ovat nostaneet säästönsä Bulgarian kolmanneksi suurimmasta pankista. Valtion ja Euroopan unionin vakuuttelut eivät ole onnistuneet suitsimaan orastavaa pankkikriisiä.

Talletuspako kertoo Bulgarian yleisestä ilmapiiristä. Yksi merkittävä lainanantaja on jo joutunut lopettamaan. Viranomaisten toimet ovat vähintäänkin epätoivoisia: neljä ihmistä on pidätetty epäiltynä pankkijärjestelmän horjuttamisesta. Heidän syytetään lietsoneen tallettajien pakokauhua puhelin- ja internet-kampanjalla.

Todellinen syypää asiakkaiden epäluottamukseen ei kuitenkaan ole nettikirjoittelija, vaan Euroopan unioniin kuuluvan Bulgarian poliittinen eliitti. Kummallista on, että vielä maanantaina Euroopan komissio kutsui Bulgarian pankkeja ”varakkaiksi ja erittäin maksukykyisiksi”. Viime päivien tapahtumat ovat osoittaneet EU:n valehtelevan.

Presidentti Rosen Plevneliev on kehottanut kriisin keskellä kansalaisia ”ylläpitämään uskoa” pankkijärjestelmään. ”Ei ole syytä panikoida. Mitää pankkikriisiä ei ole, on vain kansalaisten luottamuskriisi sekä rikollisten hyökkäys.”

Jonot First Investment -pankin konttorien edustoilla eivät ole kuitenkaan kaikonneet. Bulgarialaiset muistavat edelleen 1990-luvun hyperinflaation, joka kaatoi yhteensä 14 pankkia. Nykyään peräti kaksi kolmesta bulgarialaispankista ovat ulkomaisessa omistuksessa.

The Guardian

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat