Crohnin taudin lääkkeetön hoito

Kärsitkö jatkuvasta ripulista ja vatsakivuista? Oireet voivat johtua Crohnin taudista. Kaikkea toivoa ei kuitenkaan ole menetetty, sillä Crohnin tautia voi hoitaa ruokavaliolla sekä muuttamalla elämäntapoja.

Mutta millainen sairaus Crohnin tauti tarkalleen ottaen on? Kyseessä on tulehdussairaus, jossa ruoansulatuskanavan sisäpinta on tulehtunut. Sairauden oireita ovat vatsakipu, voimakas ripuli, uupumus, painon lasku ja aliravitsemus. Noin 1,4 miljoonaa amerikkalaista kärsii Crohnin taudista tai ulseratiivisesta koliitista (myös haavainen paksusuolentulehdus).1

Crohnin tauti voi aiheuttaa voimakkaita kipuja ja heikentää toimintakykyä, mikä heikentää elämänlaatua. Joskus komplikaatiot voivat aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita. Lääkärisi väittää kuinka parannuskeinoa ei ole olemassa ja todennäköisesti määrää lääkkeitä, joilla on monia ikäviä sivuvaikutuksia. Onneksi holistinen lääketiede tarjoaa vaihtoehdon sairaudesta kärsiville.

Vaikka sairastaisit Crohnin tautia, kaikkea toivoa ei ole menetetty! Esittelemäni ravintosuositukset ja luontaistuotteet ovat tehneet ihmeitä Crohnista kärsiville. Aivan kuten ärsyvän suolen oireyhtymää tai haavaista paksusuolentulehdusta varten suunniteltu ruokavalio auttaa niistä kärsiviä, myös Crohnin tautia varten suunnitellusta ruokavaliosta on apua kyseiseen vaivaan.

Ruokavalio ja luontaistuotteiden hyödyntäminen

Crohnin taudin lääkkeetön hoito edellyttää lukuisia ruokavalion ja elämäntavan muutoksia, joiden tehokkuus on todistettu tieteellisesti. Alla suosittelemani muutokset, jotka edistävät kehon parantumista ja lievittävät Crohnin taudin oireita, alkaen ruokavalion muutoksista.

Terveysviranomaiset suosittelevat erityyppisiä erikoisruokavalioita, joilla Crohnin taudin oireet pysyvät kurissa. Näitä ovat:

 • korkeakaloriset ruokavaliot
 • laktoosittomat ruokavaliot (ei maitotuotteita)
 • vähärasvaiset ruokavaliot
 • vähäkuituiset ruokavaliot
 • vähäsuolaiset ruokavaliot

Parhaiten sopiva ruokavalio riippuu siitä, kuinka hyvin mineraalit, bakteerit, rasvat, kuidut ja tietyntyyppiset hiilihydraatit sulavat ja imeytyvät. Crohnin tautia sairastavien elimistö reagoi poikkeuksellisesti tiettyihin ruoka-aineisiin, käytetystä lääkityksestä, suoliston tulehdustilan vakavuudesta ja entsyymien tuotannosta riippuen.

Vältä ongelmallisia ruokia – Herkkyys tietyille ruoka-aineille vaihtelee potilaiden mukaan, mutta yleisiä herkkyyden lähteitä ovat mausteiset ja uppopaistetut ruoat, raffinoidut ruoat kuten valkoiset leivät ja pastat, hiilihapotetut juomat, alkoholi ja kofeiini. Vehnätuotteet (gluteeni), viljat kuten maissi tai kaurat, maitotuotteet, sianliha, sipulit ja hiiva tuppaavat pahentamaan Crohnin oireita.2 Gastroenterology and Hepatology –lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että vähän rasvaa ja kuituja sisältävä ruokavalio lievittää tehokkaasti Crohnin taudin oireita, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 60 prosentilla potilaista oireet katoavat 2 vuoden sisällä.
Noudata parantavaa ruokavaliota – Jos kärsit Crohnin taudista, suosittelen noudattamaan parantavaa ruokavaliota, joka sammuttaa tulehdusta (ruokavalion tärkein tavoite), nostaa kehon pH:ta, alentaa verensokeria, poistaa myrkkyjä ja parantaa ravinteiden imeytymistä. Ruokavalion siistiminen on yksi tärkeimmistä, parhaiten hallittavista ja luonnollisimmista asioista joilla voit lievittää Crohnin tautiin liittyvää tulehdustilaa. Parantava ruokavalio sisältää suurin piirtein samansuuruiset osuudet (33 prosenttia) puhtaiden proteiinien lähteitä, hyviä rasvoja ja matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja hedelmien ja vihannesten muodossa.
Rajoita maitotuotteiden käyttöä – Monet Crohnin taudista kärsivät ovat havainneet, että ripuli, vatsakivut ja ilmavaivat ja muut vastaavat vatsavaivat vähenevät rajoittamalla maitotuotteiden käyttöä tai lopettamalla niiden käytön kokonaan. Osa ihmisistä ei siedä laktoosia, eli heidän elimistönsä ei sulata maitotuotteiden sisältämää maitosokeria (laktoosi). Ja vaikka maitotuotteiden sisältämä laktoosi ei välttämättä pahenna Crohnin oireita, niiden rasvat voivat pahentaa.3
Ole varovainen runsaskuituisten ruokien, kuten raakojen hedelmien ja vihannesten kanssa – Joillekin runsas kuidun saanti voi aiheuttaa ongelmia, erityisesti raakojen hedelmien ja vihannesten sisältämät kuidut. Hedelmistä ja vihanneksista ei kuitenkaan kannata luopua kokonaan, kunhan vain syö ne kypsennettynä aina kun mahdollista. Osa Crohnia sairastavista saa oireita kaaleista (parsakaali, kukkakaali, keräkaali jne.), pähkinöistä, siemenistä, maissista ja popkornista.4 Ruokapäiväkirjat pitäminen auttaa näkemään mikä toimii ja mikä ei juuri sinulla. Näin et joudu luopumaan terveellisistä ruoista (kuten vaikkapa parsakaalista) jos ne eivät aiheuta oireita.
Lisää prebioottien saantia – Syö enemmän prebiootteja. Prebiootit ovat ravintokuituja, jotka edistävät hyvien (probioottisten) bakteerien kasvua ja estävät huonojen bakteerien kasvua, mistä on hyötyä Crohnin tautia sairastaville.5 Prebioottisia ruokia ovat esimerkiksi parsa, banaani, hunaja ja kaurat, joista kaikki soveltuvat hyvin Crohnin tautia sairastavan ruokavalioon. Koska prebiootit ovat kuituja, on tärkeää tarkkailla elimistön toimintaa ja henkilökohtaista vointia. Jos tietyt prebiootit, tai muut runsaskuituiset ruoat, pahentavat oireita, vältä näitä kunnes huomaat mitkä ruoat soveltuvat juuri sinulle.
Pienennä annoskokoa – Jos haluat välttää oireiden äkillisen yltymisen, on parasta olla rasittamatta elimistöä liian suurilla ruoka-annoksilla. Syömällä pienempiä annoksia ruoansulatuskanava rasittuu vähemmän, mikä voi helpottaa joitain Crohnin oireita kuten turvotusta, ilmavaivoja ja kramppeja. Kokeile syödä pienempiä aterioita pitkin päivää 2-3 suuren aterian sijaan, mikä edistää ravinteiden imeytymistä, parantaa jaksamista ja auttaa pitämään oireet kurissa.
Juo riittävästi nestettä – Jatkuva ripulointi poistaa elimistöstä suuria määriä nestettä. Juo vähintään kahdeksan isoa lasillista vettä päivittäin. Kofeiiniton yrttitee, luuydinkeitto ja kombucha ovat myös hyviä vaihtoehtoja, sillä näistä saat paitsi vettä myös elektrolyyttejä, aminohappoja ja probiootteja.

Crohnia sairastavan ravintolisät

Probiootit – Käytä päivittäin korkealaatuista probioottivalmistetta probioottisten ruokien ohella. Probiootit tukevat kehon immuunijärjestelmää, parantavat ruoansulatusta ja mineraalien imeytymistä. Probioottien on havaittu vähentävän ripulointia Crohnin taudista kärsivillä.6 Hyvät probiootit edistävät B12- (tutkimusten mukaan Crohnista kärsivillä ihmisillä on usein B12-vitamiinin ja/tai folaatin puutostila) ja K2-vitamiinin muodostumista sekä tukevat vaikeasti sulavien ainesosien kuten gluteenin ja laktoosin sulamista.
Punajalava – Punajalava on yrttirohto ja demulsentti (yhdiste joka suojaa ärsyyntynyttä kudosta ja edistää sen paranemista). Se sisältää kasvilimaa, yhdistettä joka muodostaa geeliä veden kanssa. Kasvilima muodostaa kalvon ja rauhoittaa suuta, kurkkua, vatsaa ja suolistoa, minkä vuoksi se soveltuu loistavasti Crohnin taudin aiheuttamiin äkillisiin oireisiin.7
Kurkumiini – Sillä on tulehdusta lievittävä vaikutus, tutkimusten mukaan tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsivien oireet lievittyivät ja lääkkeiden tarve vähentyi heidän käyttäessä kurkumiinia. Monet kliiniset tutkimukset viittaavat siihen, että kurkumiini voi ehkäistä ja/tai hoitaa monia suolistosairauksia, kuten haavaista paksusuolentulehdusta, Crohnin tautia ja suolistosyöpää.8
Glutamiini – Glutamiini on aminohappo, joka auttaa suolistoa toimimaan oikein. Se on hyväksi suoliston terveydelle, minkä vuoksi sen käyttö voi auttaa Crohnin oireisiin.9 Glutamiinia kannattaa nauttia tyhjään vatsaan.
Omega-3-rasvahapot – Omega-3-rasvat, kuten esimerkiksi kalaöljyssä, auttavat torjumaan tulehdusta ja laskemaan Crohnin uusiutumisen todennäköisyyttä. Tutkimusten tulokset ovat vaihtelevat, mutta omega-3-rasvat auttavat joitain henkilöitä.10
Kunnollinen monivitamiinivalmiste – Koska Crohnin tauti heikentää ravinteiden imeytymistä, on järkevää käyttää monivitamiini- ja mineraalivalmisteita.11 Kaikki monivitamiinivalmisteet eivät ole yhtä hyviä. Käytä valmistetta, joka sisältää tarvittavia mineraaleja, ja vältä monivitamiineja, jotka sisältävät vaarallisia yhdisteitä.

Eteeriset öljyt, joita Crohnin tautia sairastavien kannattaa käyttää

Olibaanihartsiöljy – Olibaanihartsiöljy edistää ruoansulatusentsyymien eritystä, lisää virtsaneritystä, rentouttaa ruoansulatuskanavan lihaksia sekä parantaa verenkiertoa. Kaikkiaan se parantaa ruoansulatuselimistön terveyttä, ja sillä on osoitettu olevan Crohnin taudin sekä vuotavan suolen oireyhtymän, kroonisen koliitin, haavaisen paksusuolentulehduksen ja ärtyvän suolen oireyhtymän oireita lievittävä vaikutus.12 Lisää yhdestä kahteen pisaraa öljyä isoon lasilliseen vettä tai ruokalusikalliseen hunajaa ja juo. Jos aiot käyttää öljyä sisäisesti, varmista että kyseessä on 100 % puhdas öljy, älä nauti tuoksu- tai hajusteöljyjä.
Sitruunaruohoöljy – Sitruunaruohoöljy voi lievittää suolistoon ja vatsaan kertyneen kaasun aiheuttamaa kipua. Sitruunaruohon tulehdusta vähentävä vaikutus johtuu sen sisältämästä limoneenista. Tulehdus liittyy lähestulkoon kaikkiin sairauksiin, myös Crohnin tautiin, ja koska sitruunaruoho vähentää tulehdusta, se sopii mainiosti mihin tahansa Crohnia sairastavan erikoisruokavalioon.13 Vatsakipu, pahoinvointi ja ripuli voivat helpottaa lisäämällä yhdestä kahteen tippaa sitruunaruohoöljyä tai sitruunaruohovesiuutosta teehen tai keittoon.

Muita hyviä käytäntöjä Crohnin taudin hoitoon

Vielä ei tarkalleen tiedetä kuinka stressi vaikuttaa tulehduksellisiin suolistosairauksiin, mutta asiantuntijoiden mukaan stressi voi laukaista oireet äkillisesti, mikä pahentaa olotilaa ja nostaa komplikaatioriskiä.

Stressi tietysti kuuluu jokapäiväiseen elämään, eikä kaikesta stressistä pääse eroon. On kuitenkin mahdollista lievittää stressaavien tilanteiden vaikutusta. Säännöllisellä liikunnalla, riittävällä levolla, ottamalla aikaa rentoutumiseen, ajan viettämisellä ulkona ja merkityksellisten ihmissuhteiden ylläpidolla on huomattava vaikutus.

Näin lievität stressiä:

Treenaa säännöllisesti – Säännöllinen harjoittelu auttaa laukaisemaan jännitystä, poistaa stressihormoneja ja kirkastaa mielen. Treenaaminen auttaa vapauttamaan endorfiineja, aivojen omia mielihyväkemikaaleja. Lisäksi se voi jopa lievittää joitakin tulehduksellisten suolistosairauksien oireita.14 Suosittelen intervalliharjoittelua, sillä siitä on eniten hyötyä terveydelle, mutta kaikesta aerobisesta liikunnasta, voimaharjoittelusta ja venyttelystä on hyötyä.
Hengitä syvään – Hengitä syvään muutaman minuutin ajan joka päivä. Tämä lievittää lihasjännitystä ja lihasten supistustiloja, jotka voivat lisätä kramppausta. Kokeile jännittää vatsan/olkapäiden lihakset, sitten rentouta hitaasi samalla hengittäen ulos; harjoitus vapauttaa typpioksidia ja parantaa verenpainetta. Stressinhallinta yhdistelemällä hengitys- ja mielikuvaharjoittelua voi auttaa hillitsemään Crohnin taudin oireita.15
Pidä vapaata – Lisää kalenteriisi tilaa vapaa-ajalle, ja varmista että pidät ne. Järjestä itsellesi ainakin kerran viikossa (tai mieluummin kerran päivässä) aikaa tehdä jotain mitä rakastat, jotain, mikä virkistää sinua. Ehkäpä tykkäät pelata tennistä, tai viettää tunnin yksin kirjan kanssa, tai käydä jooga/meditointitunnilla tekemässä hengitysharjoituksia.

Crohnin taudin oireet, riskitekijät & syyt

Vaikka ei ole olemassa yhtä ja ainutta yleisesti tunnustettua tekijää joka aiheuttaisi Crohnin taudin – ja koska jokainen on yksilö – huono ruokavalio ja suuri määrä käsittelemätöntä stressiä ovat yleisiä tulehduksellisista suolistosairauksista ja muista ruoansulatushäiriöistä kärsivillä.

Muita mahdollisia aiheuttajia ovat perimä ja myrkyt sekä virus- tai bakteerialtistus. Crohnin tauti on yleisempi niillä, joilla on tautia sairastava lähisukulainen. Sitä myös esiintyy enemmän ihmisillä joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, sillä sairaus voi liittyä autoimmuunireaktioon (kun elimistö erehtyy ja hyökkää tervettä kudosta vastaan yrittäessään suojata itseään vaaralta).

Crohnin taudille ja tulehduksellisille suolistosairauksille altistavia tekijöitä:

 • Nuoruus: Crohnin tauti voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa, mutta suurin osa ihmisistä saa diagnoosin ennen 30 ikävuotta.
 • Huono ruokavalio: Prosessoidut ruoat, mausteiset ruoat, uppopaistetut ruoat, maitotuotteet, sokeri, alkoholi ja/tai kofeiini lisäävät tulehdusta ja Crohnin tautia.
 • Liiallinen stressi: Stressin on havaittu pahentavan tulehduksellisten suolistosairauksien (ja myös ärtyneen suolen oireyhtymän) oireita ja laukaisevan äkillisesti oireita. Stressi vaikuttaa negatiivisesti ruoansulatukseen ja immuunijärjestelmään, heikentäen immuniteettia, lisäten tulehdusta, häiriten hormoneja ja muuttaen ruoansulatuskanavan lihasten toimintaa.
 • Sukutausta: Jopa joka viidennellä Crohnin tautia sairastavalla on sairas lähisukulainen.18
 • Tupakointi
 • Jatkuva ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden käyttö: Näitä ovat ibuprofeeni, natriumnaprokseeni, natriumdiklofenaakki ja muut.
 • Eurooppalainen, itäeurooppalainen tai juutalainen sukutausta.
 • Pitkäkestoinen oraalisten ehkäisypillerien käyttö tai antibioottien toistuva käyttö.

Crohnin taudin oireet:

Vaikka Crohnin tauti vaikuttaa eniten ruoansulatuskanavan sisäpintaan, tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvä tulehdus leviää usein myös muihin ruoansulatuskanavan osiin, ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita eri puolilla kehoa.

Crohnin taudin yleisimpiä merkkejä ja oireita ovat:22

 • ripuli ja löysä uloste
 • suolistokrampit ja vatsakipu
 • kuume
 • uupumus, voimattomuuden ajanjaksot
 • pahoinvointi ja oksentelu
 • veriset ulosteet tai normaalia tummempi uloste
 • suun limakalvon haavaumat
 • heikentynyt ruokahalu ja painon lasku
 • perianaalinen tulehdus (tulehdus lähellä peräaukkoa)
 • ihon, silmien, nivelten, maksan ja sappiteiden ärsytys ja tulehtuminen
 • osalla nuorena Crohnin tautiin sairastuneista lapsista pituuskasvu, murrosikä/seksuaalinen kehitys viivästyy

Joitain ajatuksia ruokavaliosta

 • Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, joka aiheuttaa tulehdustilan ruoansulatuskanavan sisäpinnan soluissa.
 • Crohnin taudin epämiellyttäviä ja yleisiä oireita ovat vakava ripuli, vatsakipu, uupumus, heikentynyt ruokahalu ja painon lasku.
 • Monet tekijät vaikuttavat Crohnin taudin kehittymiseen. Joka viidennellä sairastuneella on sukurasitetta – mutta se myös tarkoittaa että neljällä viidestä perinnölliset tekijät eivät vaikuta sairastumiseen.
 • Crohnin taudin oireiden äkillistä ilmenemistä voi ehkäistä ja hallita monin tavoin, joten tauti on ainakin osittain hallinnassasi. Muutokset ruokavaliossa ja elämäntavassa ovat kriittisen tärkeitä hoidettaessa Crohnin tautia luontaismenetelmin.
 • Crohnin tautia varten suunnitellun erikoisruokavalion käyttöönotto, oikeat ravinnelisät, stressinhallinta sekä ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden ja antibioottien välttäminen ovat parhaita lääkkeettömiä tapoja saada oireet katoamaan (toivottavasti pysyvästi).

 

Lähde: Dr.Axe

Lue myös:

Otsoniterapia colitis ulcerosan ja Crohnin taudin hoidossa

1 kommentti

 1. Ei saa unohtaa kurkumaa. Se on parantanut todistetusti muutaman tuttunikin.

  Plusääni(3)Miinusääni(3)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat