Detroitista tullut ”afrikkalainen” yhteiskunta

Liberaali LA Times -lehti uutisoi, että 83-prosenttisesti mustassa Detroitin kaupungissa Yhdysvalloissa yhä harvempi asukas saa vettä. Väestönmuutoksen kokenut Detroit muistuttaa Afrikkaa siis myös taloudeltaan ja infrastruktuuriltaan.

Vuonna 1910 Detroit oli lähes 99-prosenttisesti valkoinen kaupunki. Vielä vuonna 1970 yli puolet sen asukkaista oli valkoisia. Nykyään luku on reippaasti alle kymmenen. Kaupunki ei ole enää vuosikymmeniin kyennyt kontrolloimaan mustien rikollisuutta, jonka tunnetuimpia muotoja ovat olleet esimerkiksi laajat tuhopolttoaallot. Sukupuolitaudit, murhat, huumeet ja likaisuus tekevät Detroitista Yhdysvaltojen epämiellyttävimpiä kaupunkeja.

Detroit oli ennen vauras teollisuuskaupunki. 1960-luvun lopulla mustat aloittivat väkivaltaisia rotumellakoita, joissa kuoli kymmeniä ihmisiä. Väkivaltaisuuksien jälkeen suuri osa valkoisista pakkasi nopeasti laukkunsa ja muutti muualle. 1970-luvulla Detroitissa oli jo musta enemmistö ja musta pormestari. Sittemmin Detroitin kaupunki on ajettu konkurssiin. Muutamassa vuosikymmenessä teollisuuskaupungin taloudellinen perintö oli käytännössä siirretty mustiin käsiin, minkä seuraukset ovat nähtävissä LA Timesin uutisessa.

detroitafrikka1
Nicole Hill.

LA Times haastatteli mustaa detroitilaista yksinhuoltajaäiti Nicole Hilliä, kun kaupunki katkaisi vedenjakelun tämän asuntoon. Syynä tälle ja vastaaville tapauksille on yksinkertaisesti ollut se, etteivät asiakkaat ole maksaneet vesilaskuaan lukuisista huomautuksista huolimatta. LA Timesille Hill valitti, että menettely on ”suoraan kuin Afrikasta”.

Detroitin kaupungin mukaan veden katkaiseminen on ainut toimiva tapa saada asukkaat maksamaan käyttämästään vedestä. Kaupunki on epätoivoisesti yrittänyt saada konkurssitaloutensa takaisin nousuun.

Vesi- ja talousongelmat ovat suoraa jatkumoa Detroitin väestölliselle trendille. Kaupunki muistuttaa kaikilla mittareilla vuosi vuodelta enemmän Afrikkaa kuin länsimaita. Alkuvuodesta jopa uutisoitiin, että Detroitin imeväiskuolleisuus on samaa luokkaa monien kehitysmaiden kanssa.

LA Times

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat