Digitaalinen tuotanto tuhoaa verotulot ja markkinat

Seurassa oli ylijohtaja Juhana Vartiaisesta (6.2.2014) kahden aukeaman juttu otsikolla: ”Unilukkari”. Vartiainen valitti, että työttömyyden hoidossa ei kuunnella ”valtakunnan parhaimmistoa”, tarkoittaen itseään ja uusliberalistisia taloustieteilijöitä.

Tämä valtakunnan ”parhaimmisto” ei kuitenkaan tunnista teknologista työttömyyttä, vaikka se on ollut todellisuutta Suomessa jo viimeiset 25 vuotta.

Vartiainen vaati Seuran jutussa tuottavuuskasvua ja palkkojen pienentämistä. Lisäksi hän vaati ns. ”kyykytyslinjaa” ja esitti, että ”patistava aktivointi lisää työllisyyttä. Se panee työttömät hakemaan pontevammin työtä”.

Vartiainen kuvittelee, että ns. ”tarjonnan taloustiede” on ratkaisu massatyöttömyyteen. Siksi hän patistaa opiskelijoita aikaisemmin töihin sekä kotiäitejä että eläkeläisiä takaisin työelämään lisäämään työvoiman tarjontaa.

1_Työtunnit_BKT_Tuottavuus_1975-2013

Vartiainen markkinoi työllisyyden lisäämistä alku- ja loppupäästä vaikka ongelma on toisaalla. Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo oikaisee näitä näkemyksiä. Töitä vailla olevat 20-24 ja 62-64 -vuotiaat eivät edusta edes kymmentä prosenttia yli kolmen miljoonan työikäisen joukossa.

”Kokonaisuuden kannalta olisi tärkeää, että työllisyysaste paranisi etenkin keskeltä”, Rapo toteaa.

Jos patistamalla lisätään työvoiman tarjontaa, syntyy kuitenkin vain lisää työttömyyttä. Uusia työpaikkoja ei synny taikasauvalla.

Uusliberalististen talousoppineiden ääneen sanomaton taka-ajatus on kuitenkin, että työvoiman lisätarjonta (työpaikoista kilpailun seurauksena) alentaa palkkoja ja sitä kautta lisää kilpailukykyä – kunnes ollaan kiinalaisella palkkatasolla.

2_Tulot_Työvoim.kust_Suom-Ruot-Saks_1995-2005

Siihen perustuu myös Vartiaisen ja EK:n vaatimus maahanmuuton lisäämisestä. Kilpaillaan palkoissa ja työehdoissa pohjalle. Siten lisätään pääoman tuottavuutta – ja voittoja. Tätä negatiivista kehitystä nimitetään sanalla ”rakennemuutos”.

Vartiainen unohtaa kuitenkin talouden perusasiat. Hän vaatii palkkojen alennusta, vaikka palkkatulojen osuus kansantaloudesta on laskenut 58 prosentista 50 prosenttiin vuodesta 1992. Samaan aikaan Suomen väkimäärä on lisääntynyt 400.000 henkilöllä.

Sama kehitys teknologisoitumisen johdosta on tapahtunut kaikissa kehittyneissä maissa.

3_Palkat_Osuus BKT.sta_teollisuusmaat

Kun palkkojen osuus BKT:sta pienenee, supistuu myös verojen ja sosiaalimaksujen osuus. Näin hyvinvointivaltio automaattisesti murenee.

USA:ssa ja EU-maissa tilastollinen kasvu on tapahtunut keinotekoisesti velkaantumalla.

Ostovoiman hupeneminen ei anna kasvualustaa uusille yrityksille ja investoinneille eikä sitä kautta uusille työpaikoille.

Kun ostovoima hupenee, se vaikuttaa erittäin negatiivisesti tuotannon ja kaupankäynnin kasvuun. Siksi koko maailman BKT:n kasvu on hyytynyt nollasummamarkkinoiksi.

4_BKT_Capita_Maailma_Kymmenvuotisjaksoin

Digitaalinen kasvu tuhoaa markkinat ja ostovoiman koska automaatio, robotit ja tietokonepohjainen itsepalvelu ei maksa veroja eikä sosiaalimaksuja – päin vastoin – niiden hankintahinnan saa laittaa poistoihin.

Pysähtyneillä markkinoilla Vartiaisen kaipaama tuottavuuden lisäys ei lisää minkään talousteorian mukaan työllisyyttä, vaikka hän kuinka lisäisi työvoiman tarjontaa. Liikatarjontaa on Suomessa jo yli puoli miljoonaa. Korkeasti koulutettuja työttömiä on jo lähes 40 000 ja 30 000 työtöntä ulkomaalaista maahanmuuttajaa.

Virallinen työttömyys on vain n. yhdeksän prosenttia. Niin sanottu ”laaja työttömyys” on jo reilusti yli 20 prosenttia kun mukaan lasketaan TE -ministeriön toimenpiteiden piirissä olevat, ”työvoiman ulkopuolella” olevat (ns. piilotyöttömät) ja ennenaikaisesti eläkkeelle tilastoista puhdistetut pitkäaikaistyöttömät (ks. edellinen graafi). Massatyöttömyys on ollut yhteiskuntamme suurin ongelma jo 30 vuotta.

Vasta nyt aiheesta on tullut mielenkiintoinen pamfletti: ”Teknologinen murros ja Politiikka”, jonka ovat kirjoittaneet Jaakko Stenhäll ja Ville-Veikko Mastomäki.

Siinä tunnistetaan verotuksen järjestelmävika. Verotukseen tarvitaan perusteellinen rakennemuutos. Vähenevän ihmistyön sijasta olisi verotettava tuotannon jalostusarvon lisäystä riippumatta siitä, tekee työn ihminen tai kone.

Vuoden 2014 alussa Etlan tutkimusjohtaja Petri Rouvinen julkaisi ensimmäisen tutkimusraportin, joka todensi teknologisen työttömyyden ja ennusti, että joka kolmas työpaikka häviää Suomesta digitalisoitumisen johdosta seuraavan 10-20 vuoden kuluessa.

Yhdysvalloissa vuosi sitten tehty vastaava tutkimus ennusti, että sieltä häviää puolet työpaikoista!

En ole 30 viimeisen vuoden aikana nähnyt tai kuullut yhdenkään kansanedustajan, taloustoimittajan ja talousprofessorin sanovan julkisuudessa, että täystyöllisyys olisi mahdotonta – kaikki vannovat yhä täystyöllisyyden nimeen. Kukaan kansanedustaja ei puhu verotuksen järjestelmäviasta.

Olen jo ensimmäisessä kirjassani 25 vuotta sitten ehdottanut jalostusarvon nousuun perustuvaa verotusmallia. Siinä ei verotettaisi pienenevää ihmistyökomponenttia vaan sitä arvonnousua, jota ihminen koneiden avulla saa aikaan. Tuottavuus- ja verohyödyt jäisivät tällöin siihen maahan, jossa tuotanto tapahtuu.

Taloustieteen professori Hans-Werner Sinn on esittänyt ns. ”kassavirtaverotusta” eli verotettaisiin yrityksen sisään ja ulos virtaavan rahan erotusta, jolloin teknologialla aikaansaatu tuottavuushyöty jäisi jakovaraksi poliittisille päättäjille.

Nyt teknologian tuottavuushyödyt ovat käytännössä laillistettua veronkiertoa, ja työn hedelmät karkaavat osinkoina rikkaille maan rajojen ulkopuolelle. Ne eivät palaa sieltä enää investointeihin ja työpaikkoihin.

5_Tuloerot_OECD_Suomi_1995-2005

Tuloerojen revähtäminen johtuu myös tästä verotuksen järjestelmäviasta. Siihen eivät poliitikot ole ymmärtäneet reagoida.

 

Ari Ojapelto

6 kommenttia

 1. Googlen kaltaisten kansainvälisten parasiittiyritysten syödessä suomalaisyritysten mainosbudjetit ja siirtäessä rahat veroparatiiseihin, ei Suomen Verovirastolle jää näistä tuloista mitään käteen jaettavaksi suomalaisten hyvinvointiin. Näin Google kurjistaa omalta osaltaan Suomen taloutta.

  Myös muut kansainväliset parasiittifirmat kuten booking.com & hotels.com syövät 15-25% suomalaisten hotellien tuloista siirtääkseen ne veroparatiiseihin. Tämäkin on pois suomalaisten hyvinvoinnista.

  Digitaaliset ostokset tehdään usein ulkomailla tai sitten ”suomalaisyrityksissä” jotka ulkomaalaisten holding-yritysten kautta siirtävät tulonsa veroparatiiseihin pois Suomen Veroviraston ulottuvilta.

  Palkkatyöläiset joutuvat kantamaan yhä raskaamman verotaakan. Samalla idioottiset Kokoomusjohtoiset hallitukset antavat kansainvälisten kaivosyhtiöiden viedä Suomesta luonnonvarat maaperästä niitä mitenkään verottamatta. Ilmaiseksi. Ulkomaalaisille huippuosaajille tarjotaan Suomessa matalaa verotusta. Elop on tästä hyvä esimerkki. Ja taas menettivät tuhannet suomalaiset työpaikkansa.

  Hieno juttu muuten, että Ari Ojapelto on kirjoittanut tänne Magneettimediaan! Olen lukenut hänen kirjansa ”Ahneuden Aika” viisi vuotta sitten ja suosittelen sitä muillekin, jotka haluavat perehtyä kulissien takaisiin kusetuksiin. Se löytyy useimmista kirjastoista tai on ainakin tilattavissa sinne muista kirjastoista, ainakin täällä Lapissa, jossa itse asun.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Olet oikeassa Repe, näitä rikollisia, jotka myivät valtion omistaman Soklin fosfaattikaivoksen norjalaiselle Yaralle alle yhdellä prosentilla sen todellisesta arvosta, pitäisi seurata ja valvoa heidän loppuelämänsä ajan ja selvittää heille siirtynyttä varallisuutta ja kansainvälisiä luottamustehtäviä, jotka he ovat saaneet tämän Suomen kansaa kohtaan tehdyn rikoksen jälkeen. Myydessään 200 miljoonalla 30 miljardin euron arvoisen kaivoksen, on lahjusrahoja jaettu varmaankin sadoissa miljoonissa Kokoomuksen ja Keskustan politiikoille ja puoluetukena heidän puolueilleen. Rahat on tod.näk. kierrätetty Björn Wahlroosin ja/tai ”Pojun” kautta päätyen vaalitukena puolueen ja poilitiikkojen tileille eduskuntavaaleissa. Tai sitten rahat on kierrätetty ostamalla YLE:n ja muiden tiedotusvälineiden toimittajia kirjoittamaan vain ja ainoastaan positiivisesti Soklin myyntiin osallistuneista politiikoista. Tämä voi tapahtua myös siten, että Nallen tai Pojun hallitsemat yritykset ostavat kokosivumainoksia omille tuotteilleen ja vaativat lehdiltä kylkiäisinä positiivisia juttuja politiikoista, joita he epäsuorasti rahoittavat.

  Tämän kaltainen rahoitus myös Timo Soinille alkoi jo 2008, kun hän oli myynyt sielunsa ja siitä alkoi Perussuomalaisten nostaminen näennäisoppositioksi. Ostamalla Perussuomalaiset taattiin Soklista vaikeneminen ja muidenkin rikosten salaaminen. Timo Soini puhuu vain aiheista, jotka eivät uhkaa hänen rikollisia rahoittajiaan. Soini tukee myös NATO-jäsenyyttä. Soini ei halua erota eurosta tai EU:sta. Soini on vaaraton ja hampaaton suutansa pieksevä leppoisa ravimies, josta ei ole vaaraa. Soinista tehdään ministeri.

  Myös demarit ovat saaneet näitä Soklista kierrätettyjä lahjusrahoja pitääkseen turpansa kiinni ja sama pätee kaikkiin muihinkin puolueisiin, jotka eivät ole tähän kymmenien miljardien eurojen suuruiseen talousrikokseen ja samalla maanpetokseen mitenkään puuttuneet.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Erinomainen kommentti, Digitalisoituminen. Tapaus Yarahan on tietysti vain jäävuoren huipun raapaisu, mutta antaa syyn otaksua ja uskoa, että meilläkin on läpeensä korruptoituneet ja rikolliset vallanpitäjät. Yaran kaltaisia tapauksia on tutkiva journalisti Seppo Konttinen kuvannut kirjassaan ’Kansallisomaisuuden ryöstö’ n. kaksikymmentä kappaletta – ja siinäkin tietysti on vain joukko räikeimpiä tapauksia.

   Tässä eräs kommentti Verkkomedian artikkeliin ”EU:n kenraalikuvernööri Stubb ja ufoharrastus”:
   ”Bobrikovien turvasatama @ 31.7.2014 21:30:32

   Saksalainen Wirtschaftswoche otsikoi ”Suomi kriisissä, Euroopan seuraava ongelma tulee Pohjolasta” ja sanoo edelleen mm. ”Mallioppilaasta tuli surunlapsi”!

   Mutta maanpetturi-vallanpitäjillämmehän on heidän ylikansallisten NWO-feodaaliherrojensa takaama turvapaikka Brysselissä, muhkeilla palkka- ja eläke-eduilla – meidän kustannuksellamme!

   Erään toisen sivuston kommentti: ”Kataisen EU-”urasta” mainittakoon:

   Kolme kuukautta töitä, mistä seurauksena useamman vuoden kymppitonni kuussa-siirtymäajan palkka, jos vahingossa edes EU-”demokratia” ei saisi valituksi komissaariksi. Mitään kannatustahan kyseisellä herralla ei ole muualla kuin EU-piireissä, missä muistetaan hyvällä ”kriisitoimiin” osallistuminen. Täsmennän, että nyt puhun Suomen ulkopuolisesta tilanteesta.

   Kolme vuotta, 12 kuukautta, kymppitonni kuussa, ja neljän kuukauden työajalta (jossa yksi kuukausi on vuosilomaa!) täydet, = 440,000 euroa kolmen kuukauden duunista. Ei hullumpi veto. Ja tähän muut edut päälle.

   Ei myöskään pidä unohtaa, että luonnollisesti tulot tulevat alhaisella EU-lähdeveroasteella. Herroilla on omat sääntönsä. VMP.” (VMP: urbaanin sanakirjan mukaan ”vi#¤u mitä pa#¤aa”.)”

   Kataisen, kannatti todella repäistä suomalaisten veronmaksajien selkänahasta pelastuspaketti Kreikkaa rahoittaneiden saksalaisten, ranskalaisten ja britannialaisten pankkigagstereiden keinotteluvoittojen pelastamiseksi – olihan näillä bankstereilla etukäteen hyvin tiedossa ettei Kreikka koskaan pysty maksamaan velkojaan takaisin ja että se tullaan panemaan muiden euro-maiden veronmaksajien piikkiin. Katainen & Co kokosi Suomen osuuden pelastuspaketista ’vastuullisesti’ jo muutenkin kriittisen suureksi paisunutta valtion ulkomaanvelkaamme lisäten – ”me tienataan sillä”!

   Propagandamedian horrokseen tuudittama ja sirkushuveista kovasti pitävä alamaisten enemmistö on toistaiseksi onnistuttu pitämään tyytyväisenä jatkuvasti valtion ULKOMAANVELKAA KASVATTAMALLA. Kansa ja varsinkin rikolliset vallanpitäjät ovat mieluummiin muistamatta vanhaa totuutta kuinka veli on velka otettaessa mutta… tai että kovalla pakkasella housuunpäästetty pissa hetken aikaa mukavasti lämmittää mutta… – Ilmeisesti sitten ainakin vallanpitäjiemme tarjoamiin sirkushuveihin tyytyväinen enemmistö on tällaiset vallanpitäjät ansainnutkin – tulevaisuus tuskin on ruusuinen.

   Sirkushuvien tarjonnastahan vastaa ennenkaikkea propagandakone YLE, esim. ’Tanssii tähtien kanssa’ ja läpi yön kestävät ’futismatsi-ohjelmat’ – silloin on huomio varmasti pois vallanpitäjien hämärätoimista, joka onkin yksi sirkushuvien päätarkoituksista. Verovaroin! ylläpidetyn YLEn päätehtävähän on kuitenkin vallanpitäjien propagandan tarjoaminen pienten askelten taktiikalla, huomaamattomasti täydellistettävää EU-diktatuuria/NWO:ta varten (eräs pieni askel on esim. pankkiunioni); bilderbergien, päätoimittaja Jääskeläisen ja trilatelaristi-toimitusjohtaja Kivisen johtamat kulttuurimarxisti-toimittajat aivopesevät suomalaisia tekniikoilla, jotka 1920-30luvuilla Frankfurtin yliopiston kommunisti-sosiologit kehittivät neuvosto-bolsevikkien toimeksiannosta. Päämääränä oli moraalisesti rappeuttaa läntiset maat ”niin että löyhkää”; silloin katsottiin mahdolliseksi kommunismiin siirtyminen mahdolliseksi muuallakin kuin Neuvostoliitossa – ja nyt vastaavasti kommunistiseen EU-diktatuuriin/NWO:hon. – Vaikka – hyvin kriittisellä mielellä – kuuntelemiani uutisia lukuunottamatta en YLEn tarjontaa
   juurikaan käytä, niin sen propaganda-sisällöstä olen saanut varsin hyvän kuvan sivustolta YLEWATCH piste BLOGSPOT piste COM

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Kemiran myynnin seurauksena lannoitteiden hinnat nousivat 50% mitä ne ennen maksoivat.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Se on hienoa kun ihmiset puhuu asioiden oikeilla nimillä. Vain vapaassa mediassa kuten täällä ja Verkkomediassa yms. tuhansissa ympäri maailman tätä herkkua saa. Ongelma on se, että kun valtaSHAIBAmedia on 6:n henkilön käsissä koko lännessä, oikeasti vapaa media tai tarkennetaan journalismi on useiden pienten sirpaleorganisaatioiden käsissä. On kuitenkin aivan selvä asia journalistiikassa, että maailma on litteä kun se kerran lehdessä lukee ja ihmiset eivät pysty helposti yhditelemään pilkkuja ilman apua. Talouspolitiikassa ei ole 90% osalta mitään järkeä ja niistä suurin osa on niitä, joilla ei ole mitään. Poliitikot on parhaita mitä rahalla saa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat