Dokumentti: Syyrian sosiaalisen kansanpuolueen SSNP:n historia

Syyrian sosiaalinen kansanpuolue (SSNP) on sekulaari järjestö, joka taistelee Bashar al-Assadin ja Hizbollahin rinnalla sionismia ja ääri-islamismia vastaan. Englanniksi tekstitetty dokumentti valottaa mystisen puolueen historiaa.

SSNP lasketaan usein arabinationalistiseksi ryhmäksi, vaikka sen ideologia eroaakin merkittävästi esimerkiksi Baath-puolueiden ajattelusta. Lännessä SSNP tunnetaan erityisesti kahdesta sionisteja kauhistuttavasta asiasta: hakaristiä muistuttavasta järjestösymbolista sekä itsemurhapommituksista juutalaismiehittäjiä vastaan.

Syyrian lisäksi puolue on erittäin vahva Libanonissa, jossa se tekee Hizbollahin kanssa yhteistyötä Israel- ja Amerikka-mielisiä voimia vastaan.

Dokumentti alkaa 1900-luvun alusta, jolloin läntistä maailmaa ravisuttaneet uudet poliittiset ideologiat saapuivat myös Lähi-itään.

Muun muassa Libanon ja Syyria olivat otollista maaperää aatteille, jotka lupasivat tehdä lopun heimoriidoille, syrjäyttää länsimaisen siirtomaavallan ja rakentaa yhtenäisen kansakunnan.

Yksi poliittisen myrskyn tempaamista libanonilaisista oli Antoun Saadeh, SSNP:n tuleva perustaja. Saadeh oli kiinnostunut niin arabimaailman kulttuurillisesta renessanssista kuin länsimaiden poliittisista virtauksista. 1932 perustettu SSNP ei monien kilpailijoidensa tavoin painottanut islamin uskon merkitystä, vaan värväsi jäseniä monista etnisistä ja uskonnollisista ryhmistä.

Puolue alkoi opiskelijaliikkeenä mutta levisi nopeasti koko kansan keskuuteen. Kun ranskalaiset viranomaiset saivat vihiä kumouksellisesta puolueesta, Saadeh pidätettiin ja vangittiin puoleksi vuodeksi. Hänet ja lukuisat muut SSNP-aktiivit vangittiin vielä useaan otteeseen seuraavien vuosien aikana. 1937 vastakkainasettelu kärjistyi veriseksi väkivallaksi, minkä vuoksi SSNP alkoi aseistautua. Nationalistit perustivat pieniä soluja, jotka alkoivat käydä sissisotaa miehittäjiä vastaan.

norma_01Dokumentti kertoo laajasti Saadehin poliittisesta toiminnasta, kansainvälisestä yhteistyöstä sekä syyrialaisen nationalismin ideologisesta kehityksestä. Saadeh halusi estää uskonnollisten ääriliikkeiden nousun erottamalla hengellisen ja maallisen vallan toisistaan. Opillaan hän voitti niin maltillisten muslimien kuin kristittyjenkin luottamuksen puolelleen.

Saadeh halusi myös lakkauttaa feodalismin eli ansaitsemattomiin etuoikeuksiin perustuneen oligarkkijärjestelmän ja korvata sen ”nationalistisella talouspolitiikalla”. Länsimaisten nationalistien tavoin Saadeh ajatteli, että talouspolitiikkaa tulisi tehdä tuotantopohjainen reaalitalous edellä.

Saadeh varoitti jo aikaisin, että sionismi on uhka kaikille Lähi-idän kansoille. Kun juutalaiset aloittivat täysimittaisen sodan palestiinalaisia vastaan, ei SSNP:llä ollut vaikeuksia valita puolta. Syyrian ja Libanonin nationalistit alkoivat valmistautua Palestiinan puolustamiseen.

Saadehin mielestä sionismi oli murskattava sotilaallisesti. Tämän lisäksi hän peräänkuulutti aina, että pelkkä juutalaismiehityksen vastustaminen ei pelasta arabeja. Myös arabivaltioiden sisäinen korruptio täytyi päihittää taloudellisella uudistusohjelmalla, joka johtaisi resurssien oikeudenmukaisempaan jakamiseeen.

SSNP:n taistelijat osallistuivat moniin menestyksekkäisiin operaatioihin juutalaisia miehittäjiä vastaan palestiinalaississien rinnalla. Dokumentin mukaan 1947–48 sodassa merkittävä osa johtavista eliittisotilaista oli Libanonin ja Syyrian nationalisteja. SSNP jatkaa taistelua sionismia vastaan edelleen.

 

Lue myös: Totuus Syyriasta

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat