Elintavat vaikuttavat uneen

Keskeinen unihäiriö, joka liittyy lihavuuteen, on uniapnea eli yöllinen hengityshäiriö.
-Lihavuus on tekijä, joka altistaa uniapneasyndroomalle, mutta eräät tutkijat ovat arvelleet, että uniapnea ja siihen liittyvä uneliaisuus voisivat olla myös metabolisen syndrooman ilmentymä lihavilla henkilöillä. Mitä todennäköisimmin tässä vallitsee itse itseään ruokkiva haitallinen noidankehä, Kronholm selvittää.

Uni voi häiriintyä monista syistä. Yöunia lyhentävät tai uni-valverytmiä häiritsevät usein elintavat, kuten esimerkiksi valvominen vapaa-aikana tai työelämän vaatimukset, kuten vuoro- ja ylityöt. Toinen yleinen unihäiriöiden syy ovat mielialan vaihtelut.
-Jos kohtaamme surua tai järkytystä, stressaannumme liikaa ja uni häiriintyy. Uni voi häiriintyä myös kemiallisista syistä. Esimerkiksi alkoholin ja kahvin liiallinen käyttö sekä tupakointi voivat heikentää unen laatua. Myös monet elimelliset sekä mielenterveydelliset sairaudet voivat häiritä unta, Kronholm kertoo.

Unettomuutta voidaan hoitaa ilman lääkitystä pitämällä unipäiväkirjaa, johon kirjataan esimerkiksi parin viikon ajalta nukkumaanmeno- ja heräämisajat sekä unien pituudet. Jokaisen päivän kohdalla arvioidaan myös sitä, oliko illalla vaikeuksia nukahtaa ja oliko päivällä väsymystä.
-Tarkastelemalla näin syntyvää kokonaiskuvaa, voimme pohtia, mitkä asiat haittaavat elämäämme ja hyvinvointiamme ja miten voisimme muuttaa niitä. Unipäiväkirjan avulla yritetään säätää yksilön vuorokausirytmi yhteyskunnan säätämään rytmiin sopivaksi. Se, että vuorokausirytmi pysyy samanlaisena, edistää hyvää unta.

Myös liikunta parantaa unen laatua ja edistää nukahtamista. Rankkaa liikuntaa kannattaa välttää ainakin kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa.
-Vuorokausirytmiään voi siirtää tai rytmittää myös kirkasvalolampun avulla. Ihmisen keskuskello ottaa ”biologisen aikamerkkinsä” valoisuuden muutoksesta aamulla. Aivan ensimmäiseksi on tietysti selvitettävä, onko häiriintyneen unirytmin taustalla sairautta. Silloin sen hoitaminen on ensisijaista, Erkki Kronholm toteaa.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat