Elohopea puhuttaa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain lääke- ja elintarviketurvallisuudesta vastaavan viraston FDA:n neuvoa antava komitea on suosittanut, että amalgaamin käyttöä hammaspaikoissa tarkastellaan uudelleen turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

CNN-uutiskanavan  mukaan FDA-paneeli ottaa yleisön painostuksen takia suositukset uudelleen tarkasteltavaksi, vain 18 kuukautta viraston edellisestä päätöksestä. Komitea kuunteli erilaisten kuluttaja- ja asiantuntijaryhmien selvityksiä siitä, kuinka FDA on perustanut aiemman päätöksensä virheellisiin tietoihin elohopean terveysvaikutuksista.
Käsikauppalääkkeet, kuten esimerkiksi kilpahevosten jalkoihin siveltävä linimentti, eivät saa sisältää elohopeaa sen myrkyllisyyden takia.

Euroopassa elintarvikkeiden ja juomaveden sisältämälle elohopealle on säädetty tarkat raja-arvot. Siitä huolimatta elohopeaa on mm. rokotteissa. Pitkäaikainen elohopealle altistuminen johtaa munuais- ja aivosairauksiin. Syy-yhteyttä on kuitenkin usein vaikea todentaa, sillä neurotoksinen elohopea on kumuloituva myrkky, joka kerääntyy elimistöön pitkällä aikavälillä.  Amalgaamipaikkojen sisältämä elohopea höyrystyy suussa ja siirtyy elimistöön limakalvojen kautta.

Saattaa kuitenkin olla, että FDA:n neuvoa antavan komitean suosituksille viitataan kintaalla lopullisen päätöksen tekevän FDA:n elimen taholta, kuten niin usein aiemminkin. Päätöksistä vastuussa oleva komissaari Margaret Hamburg johti aiemmin Henry Schein Inc.-yhtiötä, joka on eräs maailman suurimpia amalgaamipaikkoja valmistavia yrityksiä.

Hiljattain kalifornialainen Costa Mesa on ensimmäisenä Yhdysvalloissa kieltänyt kokonaan amalgaamipaikkojen käytön.  Kanadassa amalgaamipaikkojen käytöstä luopumista suositettiin jo vuonna 1996. Tanska, Ruotsi ja Norja ovat nekin antaneet varoituksia elohopean käytöstä. Filippiineillä, Intiassa ja Argentiinassa suositaan amalgaamittomia paikkoja.

Hammaslääkäreille on joissain Yhdysvaltain osavaltioissa jaettu erityiset ohjeet amalgaamipaikkojen käsittelystä sekä suojautumisesta niitä asiakkaan suusta poistettaessa.

Amlgaamipaikkoja tulee ohjeistuksen mukaan käsitellä ongelmajätteenä, ja niiden oikeasta hävittämistavasta on tarkat ohjeet. Ympäristöön niitä ei saa levittää.

Lähteet: CNN December 16, 2010  ja   http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/12/12/AR2010121204430.html?wpisrc=nl_fed ja
Tohtori Mercola: Scientific Panel Calls FDA Miserable failure in Protecting Children from Mercury
Lisää muualla netissä:

The Hazardous Gas in Your Mouth: Is This the First Crack in the ADA’s Corrupt Cover-up?
The NEW Battle Strategy to Get Rid of Mercury Once and For All in Dentistry
Why 80% of U.S. Dentists are 150 Years BEHIND the Times…

6 kommenttia

 1. Vai että höyrystyy suussa?
  Mikähän on elohopean höyrystymislämpötila?
  Luulen ettei suussani elohopea höyrysty ennen kuin krematoriossa.

  Hammaslääkärini sanoi että on harvoja henkilöitä jotka ovat allergisia
  amalgaamille, muuten amalgaami hammaspaikoissa on harmiton.

  Amalgaami kuuluu olevan paljon kestävämpi kuin muovi, eikä se muovipaikkojenkaan
  suussa leipominen välttämättä harmitonta ole.

  Luomuilijat varmaan kiskottavat reikiintyneet hampaat pois sepällä niin kuin vanhoina hyvinä aikoina tehtiin?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Amalgaamipaikka= elohopeaseoksesta valmistettu paikka

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Otatin amalgaamipaikat suojaamatta pois. Olin vuoden todella kipeä. Nyt vasta helpottaa…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Elohopea puhuttaa Yhdysvalloissa.
  Esim. Amalgaamipaikkoja tulee ohjeistuksen mukaan käsitellä ongelmajätteenä, ja niiden oikeasta hävittämisestä on tarkat ohjeet. Että semmosta, mutta lapsia saa saastuttaa rokotteilla jotka sisältävät elohopeaa ja kaikkea muutakin moskaa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat