Epäselvyyksiä Fukushimassa

Fukushiman onnettomuuden ensimmäisenä päivänä Tepco (Tokyo Electric) ilmoitti että reaktorit 1, 2 ja 6 toimivat järistyksen ja tsunamin aikana, ja ettei kolmessa muussa reaktorissa ollut polttoainesauvoja. Ne oli tyhjennetty kausihuoltoa varten. Reaktorit 1, 2 ja 6 olivat General Electricin (GE) suunnittelemia, vanhaa Mark-1 mallia.

Sitten tyhjäksi huollon takia ilmoitettu reaktori 3 paukahti ja paloi. Ilman mitään oikaisua ensimmäisen raportin tietoihin Tepco kertoi, että reaktorit 1, 2 ja 3 olivat toiminnassa järistyksen aikaan ja muut ajettu alas. Reaktori 3 käytti plutonium-uraanipolttoainetta eli monioksidista MOX-polttoainetta. Reaktorin oli rakentanut Toshiba, samoin kuin reaktorin 5.

Toshiba tekee kansainvälistä yhteistyötä Westinghouse-yhtiön kanssa ydinvoimaloiden rakentamisessa. Reaktorin 3 vuodon katsottiin selittävän raportit plutoniumvuodoista.

Sitten reaktori 4 syttyi tuleen, syynä oli käytettyjen polttoainesauvojen jäähdyttämiseen käytetty allas, joka kuivui. Reaktori 4:n on rakentanut Hitachi.

Hitachi tekee myös yhteistyötä GE:n kanssa kehittäen plutoniumin erottamiseen ja uuttamiseen  tarkoitettua laser-plasmamenetelmää.

Reaktorin 4 tuli oli niin tuhoisa, että reaktori vaurioitui. Tämä viittaa siihen, että reaktori vahingoittui sisäisesti mikä taas tarkoittaa että reaktori 4:n on täytynyt olla käytössä tsunamin aikana.

Syitä voi olla kaksi: joko reaktoria käytettiin sähkön tuottamiseen Fukushiman sisälle  jossain tarkoituksessa -vaikka se aikataulun ja raportin mukaan oli pois käytöstä- tai sitä käytettiin käytettyjen polttoainesauvojen uudelleenprosessointiin (neutronien rikastaminen). Tällöin uraanipitoisuus lisääntyy uuttamiseen sopivaksi.
Seuraavaksi havaittiin reaktorien 4 ja 5 tuottavan vetykaasua.

Vetykaasua syntyy, kun fissioprosessissa vapautuu elektroneja ja neutroneja. Fissio jakaa vesimolekyylit vetyyn, superladatuksi hapeksi ja muutamiksi hydroksyyliradikaaleiksi.

Kaasun muodostuminen viittaa siihen, että reaktoreissa 4 ja 5 oli polttoainesauvoja, vaikka Tepco väitti muuta. Joko reaktorit 4 ja 5 olivat hiljattain olleet käytössä tai niitä valmisteltiin käyttökuntoon johonkin määrittelemättömään tarkoitukseen, josta ei ole raportoitu.

Tepcon insinöörien mukaan jokin muu kuin tsunami katkaisi sähkön voimaloiden sisällä. Mahdollista on, että maanjäristys ja kontrollitekniikan pettäminen ovat saattaneet voimaloiden kontrollijärjestelmän tietokoneet alttiiksi Stuxnet-virukselle.

Eräs mahdollisuus on, että korkeajännite-elektromagneettinen reaktio (kuten äkillinen energiapurkaus vapautuneista ionisoituneista kaasuista, jotka olivat peräisin demagnetisoituneesta laser-plasmaprosessista) on iskenyt kaikki sähkösysteemit sammuksiin; samalla tavalla kuin neutronipommi vaikuttaisi voimalinjoihin.
Lehtien uutisista saa hyvin vähän tietoa tapahtumista. Suurin osa oikeasta tiedosta tulee lipsahduksina Japanin yleisradio NHK:n tv-haastatteluissa.

Muuan mysteeri on minuutin kestänyt ”häiriö” kesken tv-lähetyksen heti kun Onagawan ydinvoimalan palo mainittiin.

Teksti: Yoichi Shimatsu
Käännös: Riikka Söyring

9 kommenttia

 1. MTV3-aamutv tänään ke 27.4.:

  Vieraana: Aapo Cederberg, Puolustusministeriön vanhempi
  osastoesiupseeri, eversti?
  Aiheena: cyberhyökkäyksiltä puolustautuminen Suomessa
  http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/04/1318899/puolustusministerio-verkkorikollisuudesta-pitaa-osata-hyokata-jotta-osaa-puolustautua
  Nähtävissä varmaan maikkarin netissä

  Tiivistettynä: Henkilö myöntää, että on mahdolllista, että
  yhteiskunnan tärkeisiin toimielimiin, kuten ydinvoimaloihin voidaan
  tehdä cyberhyökkäys ja vaikuttaa sitä kautta niiden toimintaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Eikö pelottelu jo riitä? Pitäisikö vähän rauhoittua?
  Stuxnet -viiruksia ei tavalliset hakkerit syöttele. Eivätkä ne muutamat valtiot, jotka sen tekniikan hallitsevat.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Epäselvyyksiä kyllä piisaa. Mutta.

  ”Sitten reaktori 4 syttyi tuleen, syynä oli käytettyjen polttoainesauvojen jäähdyttämiseen käytetty allas, joka kuivui.”

  OK. Näin on annettu ymmärtää.

  ”Reaktorin 4 tuli oli niin tuhoisa, että reaktori vaurioitui. Tämä viittaa siihen, että reaktori vahingoittui sisäisesti mikä taas tarkoittaa että reaktori 4:n on täytynyt olla käytössä tsunamin aikana.”

  Jos käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaassa muodostuu vetyä, miten se todistaa, että reaktorissa on ollut polttoainetta ja että se on ollut vieläpä käynnissä maanjäristyksen aikaan? No, jos noin on, sielläpä ovat polttoaineet edelleen ja pysyvät. Kyllä tämä aikanaan selviää.

  Missä on sanottu, että itse reaktori 4 on vahingoittunut? Reaktorin paineastian ympärillä oleva suojarakennus on ainakin jossakin yksikössä menettänyt tiiveytensä, mutta paineastia ei, siitä ei ainakaan ole todisteita. Päästöjen pitäisi olla eri luokkaa.

  ”Vetykaasua syntyy, kun fissioprosessissa vapautuu elektroneja ja neutroneja. Fissio jakaa vesimolekyylit vetyyn, superladatuksi hapeksi ja muutamiksi hydroksyyliradikaaleiksi.”

  Fissiossa vapautuu energiaa, joka saa aikaan atomien hajoamisen. Reaktiomekanismia en tiedä tarkalleen, mutta ketjureaktion pysähtymisenkin jälkeen tapahtuu radioaktiivista hajoamista eli fissiota, joka siis tuottaa energiaa eli ns. jälkilämpöä. Kun lämpötila nousee yli 700 asteen, polttoainesauvan zirkonium alkaa reagoida veden ja veteen liuennen hapen tai ilman hapen (jos polttoainesauva ei ole veden vaan ilman ympäröimä) kanssa. Tässä rektiossa muodostuu vetyä, joka räjähtää, kun se pääsee riittävän hapettaviin olosuhteisiin. Tässä on olennaista lämpötilan kohoaminen yli 700 asteen ja se puolestaan on mahdollista, kun vesijäähdytys ei ole riittävä tai sitä ei ole ensinkään. Pidetään todennäköisenä, että Fukushimassa monessa rektorissa ja käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaissa polttoainesauvat ovat olleet kuivina niin pitkään, että vetykaasua on muodostunut.

  Mistähän mahtaa olla peräisin tieto, että reaktoreissa 4 ja 5 on muodostunut vetykaasua?

  ”Joko reaktorit 4 ja 5 olivat hiljattain olleet käytössä tai niitä valmisteltiin käyttökuntoon johonkin määrittelemättömään tarkoitukseen, josta ei ole raportoitu.”

  Ovat kai ne olleet hiljattain käytössä, ja niiden käyttöönottoa on varmasti suunniteltu. Jos ne ovat olleet huoltotauolla, totta kai ne halutaan käynnistää heti, kun se on mahdollista. Ihan normaalia toimintaa kaupallisessa yhtiössä. Mikään ei edelleenkään todista, että reaktorit olivat käynnissä luonnonmullistusten aikaan.

  Miksi sähköjen katkeamisen syy pitäisi olla joku muu kuin maanjäristys tai tsunami. Tsunami sammutti hätädieselit ja todennäköisesti maanjäristys katkaisi sähköyhteyden valtakunnan verkkoon. Jos sähköä ei mistään saada, on täysin yhdentekevää minkälaisia sähkömagneettisia pulsseja tai muita häiriöitä laitoksella on. Ilman sähkönsyöttöä sähköjärjestelmä ei voi toimia.

  Tuskinpa sähkömagneettinen pulssi fyysisesti tuhoaa sähkökaapeleita. Osaako joku sanoa? Niiden on täytynyt vaurioitua fyysisesti, koska sähköjä ei meinata millään saada palautettua.

  Olisiko joku odottanut sormi liipasimella viruksen kanssa, että tulisi sopiva maanjäristys ja tsunami, jolloin ydinvoimalaitos on haavoittuva? Vai olisiko joku ollut niin nopea reagoimaan, että olisi heti maanjäristyksen jälkeen osannut lähettää viruksen voimalaan?

  MOX-polttoaineen käytön paljastuminen on varmasti kiusallista. Mitä sen takana oikeasti on? Sinänsä sen käyttö ei ole mitenkään tavatonta, mutta oliko siitä raportoitu esim. IAEA:lle vai oliko käytetty salassa? Salakäyttö viittaisi johonkin epämääräiseen, ehkä jopa plutoniumin rikastamiseen vaikkapa tuolla plasma-lasermenetelmällä.

  Lehtien uutisista saa tosiaan vähän todellista tietoa. Paljon enemmän on käsittämätöntä pelon lietsontaa ja isompia ja pienempiä asiavirheitä. Mihinkään yksittäiseen mediaan ei ole voinut luottaa tässä tapauksessa. Se ei johdu median salailusta vaan siitä, että toimittajat eivät ymmärrä mistä puhuvat ja kirjoittavat ja toisaalta siitä että Tepco antoi niukalti ja hitaasti tietoa.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
 4. Ihan mielenkiinnosta, miten hapesta muokataan ihanihmereaktiolla vetyä? Vety reaktioon on muodostunut, jos se mosausten syynä, ainoastaan vedestä, jossa on vety ja happiatomit, jonka sidoksen hajotessa atomit eriytyvät. Koko onnettomuudesta annettu ”informaatio” on ollut alusta asti niin selvää peittelyä ja salaamista, että ihmettelen miten virkamies tohtii lausuntojaan antaa, maan tavan mukaan kun ei saa pelotella karjaa tosiasioilla jotka ovat ikäviä…
  Kun ilmeisesti on annettu hallituksen taholta käsky Japanissa siitä, että ainoastaan virallisen selityksen tukevia tietoja saa julkaista, kansallisen turvallisuuden nimissä, siltikin tietyt tahot uskovat ja luottavat tiedotukseen jota ei edes ole! STUK kun ei ole antanut faktatietoa edes naapurin viime paukusta, saati tämän hetken laskeumasta, edes siltä osin kuin se maatamme koskee! Saattaa vaan huomata ettei saa sieniä ulkomaille taas loppukesästä viedäkään, toki sattuman kaupalla etelästä lähestyykin tappava loinen joka sitten lopettaakin sienten ja marjojen keruun metsistämme… Ei vaan ole mitään merkityksiä pikku säteilyrajojen nostoillakaan, kun ei mediakaan moisista uutisoida jaksa, pikku asioista…
  Japanin katastrofista ei MOX prototyypin rakentamisen koemaassa vaan saa totuutta kertoa, sehän saattaisi paria uuttakin luvattua voimalaa alkaa muuten uhkaamaan, tai eihän kyllä kansalaisten mielipiteellä täällä muutenkaan mitään väliä ole koskaan ollut, eniten ydinvoiman lisärakentamista kun hallituksessa Vihreätkin olivat tukemassa, vaikka muka vastustivat, sukupuolineutraali avioliittohan se on paljon tärkeämpää! Historian ympäristötuhoisin hallitus oli, äänestyksentuloksesta välittämättä sama touhu jatkuu.
  Nettisensuuri jyllää ja voi hyvin Japanin tapauksessa, toki monet ennättäneet ennen poistoja tietoakin hämmästellä, mutta eihän viranomaiset meiltä tietoa pimitä, nehän meiltä palkankin saavat…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Se tsunami taisi sattua sopivasti samaan aikaan, siitä saatiin hyvä vesiselitys.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Tuota noin .. Tsunamin tavallisin syntymekanismi nyt sattuu liittymään maanjäristykseen ..

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat