Ero eurosta olisi Suomelle hyödyksi

Suomessa on julkaistu viime aikoina eurotutkimuksia, jotka valottavat valuutan tulevaisuutta. Raportit ovat yhtä mieltä siitä, että euron rooli tulee muuttumaan radikaalisti tulevaisuudessa.

Tutkijoiden mukaan Suomi on tällä hetkellä lähinnä ajopuu, joka ei pysty eikä uskalla ottaa kantaa Euroopan Unionin kehitykseen. Suuri osa päättäjistä vastustaa liittovaltiosuuntausta, mutta harva on niin EU-kriittinen, että uskaltaisi ehdottaa rahaliitosta eroamista ja markkaan paluuta. Päätöksiä pitäisi kuitenkin tehdä, sillä nykymuodossaan EU on tehoton ja sen talous on ollut jo vuosia kriisissä.

Taloussanomien mukaan euro ja rahaliiton talouspolitiikka ovat leikanneet noin 10 prosenttia Suomen hyvinvoinnista. Jo kansalaisten tuottavuuden ja yhteiskuntarauhan vuoksi EU-keskusteluun on siis saatava lihaa luiden ympärille. Nyt ei ole kyse pelkistä kurkkudirektiiveistä.

Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot -kirja esittää kaksi mahdollista kehityssuuntaa EU:n jäsenmaalle Suomelle. Kirjoittajat varoittavat Suomea, että liittovaltio merkitsisi Ranskan ja Saksan tyranniaa, jossa maallamme olisi entistä vähemmän päätösvaltaa suhteessa omaan talouspolitiikkaamme. Mikäli EU jatkaa nykyisellä linjallaan, tulee Suomi menettämään lopunkin kontrollinsa esimerkiksi kansalaisten työllisyyteen.

Kirjoittajien mukaan yksi tapa välttää EU:n karikot olisi yksipuolisesti sanoutua irti liittovaltiokehityksestä ja jopa eurosta. Vaikka suurpuolueidemme hymypojat Brysselissä vakuuttelevatkin, että voimme vaikuttaa unionin asioihin, ovat kirjoittajat eri mieltä. Eroaminen eurosta tarkoittaisi toki muodollisesti etääntymistä myös unionin ”sisäpiiristä”, mutta käytännössä tämä ei pienen Suomen kohdalla merkitsisi suurta muutosta nykytilanteeseen.

Kirjoittajat ovat sitä mieltä, ettei kansalliseen kelluvaan valuuttaan siirtyminen tuottaisi merkittäviä ongelmia taloudessa. Viimeisimmän kriisin alussa Ruotsi hyötyi kruunun nopeasta heikkenemisestä, mikä auttoi sitä sopeutumaan tilanteeseen. Joustamattoman euron Suomessa kriisi puri paljon kivuliaammin ja muun muassa vienti kärsi.

Eurosta eroaminen tapahtuisi kivuttomasti esimerkiksi rinnakkaisvaluutan avulla, kuten Suomi teki 1800-luvulla korvatessaan ruplan markalla. Aluksi kansallisten rinnakkaisvaluuttojen suhde edelleen käyttöön jäävään euroon olisi yhden suhde yhteen. Ajan myötä eri maiden valuuttojen arvot tietysti eriytyisivät toisistaan. Kun heikkojen maiden valuutat heikkenevät, niiden kilpailukyky markkinoilla paranisi.

Euro nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän. Mikäli se tahdotaan pelastaa, on liittovaltiokehitystä jatkettava. Ei ihme, että yhä useampi kokee ajatuksen kansalliseen valuuttaan palaamisesta houkuttelevaksi.

 
Taloussanomat: Näin eurosta erotaan – ilman talouden kaaosta
Taloussanomat: Talousviisaat: Suomen aika tutkia euron vaihtoehdot

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat