Esittely: Gilad Atzmon

Gilad Atzmon syntyi Israelissa 1963 ja kävi Rubin Academy of Music – musiikkikoulun Jerusalemissa (jazz ja sävellys). Hän on erikoistunut puhallinsoittimiin, kuten saksofoni, klarinetti ja etniset puupuhaltimet. Hänen albuminsa ”Exile” valittiin BBC:n vuoden 2003 jazz-albumiksi. John Lewis kuvaili häntä The Guardianissa ”Britti-jazzin kovimmaksi keikkailijaksi”. Atzmon kiertää laajalti ympäri maailmaa soittaen festivaaleilla, konserttisaleilla ja klubeilla. Hänen albuminsa, joita on kertynyt tähän mennessä 12, sisältävät usein poliittisia aiheita ja Lähi-idän musiikkia.

Vuoteen 1994 asti Atzmon toimi tuottaja-järjestäjänä erilaisille israelilaisille dance- ja rock-projekteille Euroopassa ja Yhdysvalloissa soittaen niin etnistä musiikkia kuin rockia ja jazziakin. Saavuttuaan Englantiin 1994 hän elvytti mielenkiintonsa Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Itä-Euroopan musiikkiin, joka oli muhinut hänen mielessään jo vuosia. Vuonna 2000 hän perusti Lontoossa Orient House Ensemblen ja alkoi määritellä uudestaan juuriaan orastavan poliittisen valveutuneisuutensa valossa. Siitä lähtien Orient House Ensemble on kiertänyt maailmankiertueilla. Ensembleen kuuluvat Eddie Hick rummuissa, Yaron Stavi bassossa ja Frank Harrison koskettimissa.

Atzmon on myös tuottelias kirjailija ja hänen tekstejään on julkaistu laajalti. Hänen romaaninsa ”A Guide to the Perplexed” ja ”My One and Only Love” on käännetty 24 kielelle. Gilad Atzmonin viimeisin kirja ”The Wandering Who?” on tutkielma juutalaisten poliittisesta identiteetistä. Kirja julkaistiin englanniksi lokakuussa 2011 ja on käännetty jo 10 kielelle.

Ajan myötä Gilad Atzmonin musiikki on muuttunut enemmän ja enemmän kulttuurilliseksi hybridiksi. Bändin keulahahmona ja puhallinsoittajana hän on hämmästyttänyt kuulijoitaan vahvan persoonallisella tyylillään, jossa hän yhdistelee loistavaa bebop-osaamista Lähi-idän juuriin hienostuneella, toisinaan ironisella tavalla. John Coltranen vahvasta saksofonityylistä vaikutteita saaneen Atzmonin live-esiintymiset ovat yksinkertaisesti henkeäsalpaavan vaikuttavia. Musiikkilehdistö arvostaa hänen työskentelyään suuresti:

”Atzmonin sujuva runous virtaa vapaasti klassikoissa ja maanläheisissä alkuperäiskappaleissa. Kuitenkin romanttisen imelyyden sulautuessa moderniin epätietoisuuteen katkeransuloinen tasapaino ja rikas tunneskaala ovat yhtä vaikuttavia.” – Financial Times maaliskuu 2009 *****

”Vaikuttava improvisaatioryhmä… kuin jazzin jättiläinen, joka on hilaamassa itseään täyteen mittaansa.” – The Guardian

”Maailman paras elossa oleva muusikko!” – Robert Wyatt

”Gilad Atzmon, ulkoisraelilainen saksofonisti/klarinetisti, yhdistää henkeäsalpaavan jazz-musiikkitaituruuden itsenäiseen poliittiseen älyyn” – Guardian ****

”Kuin yksi parhaista albumeista” – Jazzwise maaliskuu 2009 ****

”Atzmon onnistuu aina kertomaan tarinan” – Uncut maaliskuu 2009 ****

”Eräänä aikamme parhaista alttosaksofonisteista Gilad osoittaa kunnioitustaan the Birdille (Charlie Parker)… On silmiinpistävää (tai korvin kuultavaa), miten Giladin kauniin muhkea saundi on samankaltainen kuin Parkerin, mutta kuten sopii odottaa tulisieluiselta filosofilta ja Blockheadilta, ei kyseessä ole mikään tribuutti-albumi.” BBC Music Magazine maaliskuu 2009

The Blockheadin jäsenenä Gilad Atzmon on esiintynyt ja soittanut myös Ian Duryn, Robbie Williamsin, Sinead O’Connorin ja Paul McCartneyn kanssa. Hän on soittanut studiolevyille Robert Wyattin, Water Boysien ja monen muun kanssa. Vuonna 2007 Gilad Atzmon tarjoutui tuottamaan erinomaisen laulaja-lauluntekijä Sarah Gillespien ensimmäisen albumin In the Current Climate syyskuussa 2009. Vuonna 2008 Atzmon tuotti myös brasilialaisen lyömäsoitin-mestarin Adriano Adewalen albumin Semente. Gilad Atzmon on vieraillut irlantilaisen etnisen ryhmän Yurodnyn levyllä. Yurodny tuottaa englantilaisen legendaarisen basistin ja Atzmonin entisen Blockhead-kaverin Norman Watt-Royn ensimmäisen sooloalbumin. Vuonna 2010 Gilad tuotti The Ghosts Withinin Robert Wyattin ja Ros Stephenin kanssa.

 

» Takaisin pääjuttuun

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat