Euron hajoaminen ’ei iso juttu’, USA pelottaa enemmän.

Nassim Taleb, joka kirjoitti menestyskirjan ”Musta Joutsen: Erittäin epätodennäköisen vaikutus”, kertoi suosivansa euroalueeseen sijoittamista paljon enemmän kuin Yhdysvaltoihin, vaikka euroa uhkaisikin hajoaminen, sillä euroalueen maat ovat pitäneet velkataakkansa paljon paremmin kurissa. Toinen syy hänen mukaansa on Euroopasta puuttuva keskittynyt hallinto, Brysselistä huolimatta.

Nassim Taleb on New Yorkin yliopiston taloustieteen professori ja riskinhallinnan asiantuntija. Vuonna 2007 hän kirjoitti suurta suosiota saaneen kirjansa talouteen vaikuttavista pienistä tekijöistä, joita ei voi ennustaa trendejä seuraamalla. Hänen sanotaan myös ennustaneen kirjassaan vuoden 2008 pankkikriisin. Taleb otti juuri osaa Montrealissa pidettyyn sijoitusalan tapahtumaan ja sanoi, että ”euron hajoaminen ei olisi iso juttu, sillä siitä seuraisi paljon hauskoja valuuttoja. Siksi en pelkää sijoittaa euroon ja Eurooppaan, mutta pelkään Yhdysvaltoja”.

Budjettivajeen osuus bruttokansantuotteesta Yhdysvalloissa ylsi 8,2 prosenttiin vuoden 2011 lopussa. Euroalueen 17 maan keskiarvo oli vain 4,1 %. ”Totta kai Euroopalla on omat ongelmansa, mutta silti talous siellä on paljon terveemmällä pohjalla kuin Yhdysvalloissa”, sanoi Taleb jatkaen jo viime syyskuun lausuntojaan USA:n taloudesta Tokion konferenssissa.

Yhdysvaltojen valtionvelkakirjojen korot ovat pysyneet hyvin alhaisina jo jonkin aikaa, viimeisimmät tuotot 0,285 % kahden vuoden lainalle ja 0,761 % viiden vuoden lainalle. ”Korkojen nousu olisi hyvin vahingollista Yhdysvalloille”, sanoi Taleb, joka toimii myös Universal Investment LP:ssä, Kansainvälistä valuuttarahastoa konsultoivassa sijoitusyhtiössä. ”Tällä hetkellä korot ovat lähes nollassa. Kuvitelkaa millaiseksi velkataakka paisuu, jos korot lähtevät nousuun. Eurooppa on kuin sairas henkilö, joka tiedostaa sen, mutta Yhdysvallat on kuin sairas henkilö, joka ei edes tiedä olevansa sairas. Täällä ei juuri edes puhuta siitä, että taloudessa voisi olla jotain pahasti vialla.”

Talebin mukaan Euroopan hyväksi toimii sen hajautunut hallinto. ”Euroopalle parasta on keskenään kinasteleva jäsenvaltioiden joukko, jolloin pysyvää keskushallintoa ei pääse muodostumaan. Keskitetty hallitus ei toimi. Brysseliin yritettiin keskittää koko EU:n hallinto, mutta mitä sille vallalle tapahtui? Etujärjestöt kaappasivat Brysselin omakseen.”

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat