4 kommenttia

  1. Nyt on hyvä muistaa vapareiden juhlapäivänä että rotarit ja lions klubit kuuluvat vapareiden kanssa samaan lössiin.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  2. Joo, ja näin ammattitutkijana (erityisalana mm. uudet uskonnolliset liikkeet, vaihtoehtoinen henkisyys, länsimainen esoteria, okkultismi, uuspakanuus, uskontotieteen näkökulmasta) huomioisin, että merkittävä osa moderneista salaliittoteorioista (,joihin vapaamuurarit on usein perusteetta nivottu), ovat syntyneet USA:n kristillisen oikeiston ja fundamentalistien piireissä (jo 1930-luvulta). Toki tämäntyyppisten konspiraatioteorioiden juuret juontavat jo 1700-luvun lopulle (mm. Robinson).

    Julinin kommentit nousevat herätyskristillisen, pietistisen kontekstin pohjalta (huom! kyseinen ohjelma on Tv-7 – tuotantoa). Hiukan huvittavaa on, että Julin ei kerro itse asiassa mitään salaisuutta (tai varsinaista omakohtaista kokemusta korkeimmasta asteesta, vaan materiaali on otettu krist.oikeiston materiaalista. Kiinnostavaa on, että erityisesti äärioikeisto on tuottanut paljon antimuurarillista materiaalia.

    Kannattaa lukea yhteiskuntatieteen prof. Barkunin kirja A Culture of Conspiracy. Barkun analysoi hyvin salaliittokulttuurin rakenteita ja syntyprosesseja. Tutkijan näkökulmasta voi sanoa, että vapaamuurareiden ympärille on syntynyt tolkuton määrä lähinnä pohjaa vailla olevia konspiraatioteorioita, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua esim. lähdekritiikin pohjalta. Erittäin laajan ja hyvän kirjan muurareista on kirjoíttanut mm. Exeterin yliopiston luennoitsija Tobias Churton (Freemasonry: A Real History). Asiallinenn ja vailla sensaatiomaista ”hörhöilyä”.

    Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat