Facebookin salainen sensuurilista julki

Yhteisöpalvelu Facebookin laatima, salainen sensuurilista julkaistiin hiljattain netissä yhtiön entisen työntekijän toimesta vastalauseena Facebookin harjoittamalle riistotoiminalle köyhissä maissa.

Marokkolainen 21-vuotias Amine Derkaoui kertoo, että hänet palkkasi yritys, jota Facebook käyttää sisältönsä vahtimiseen. Facebookin kolmansissa maissa käyttämien alihankkijoiden työolot ja palkat ovat surkeat, ja Derkaouin tuntipalkka olikin vain yksi dollari. He vain riistävät kolmatta maailmaa, Derkaoui sanoi The Gawkerille.

Sensuurilista eli Abuse Standard Violations niminen asiakirja – johon sisäisesti viitataan ´raamattuna´- kuvaa tarkkaan, millaista materiaalia maailmanlaajuisesti yli 850 miljoonaa ihmistä käsittävään yhteisöön saa ladata. Sensuurilistan mukaan esimerkiksi raa’at väkivaltaiset kuvat ovat julkaisukelpoisia, kunhan niitä postittava henkilö ei ilmaise iloaan kuvien sisältöä kohtaan. Myös korvavaikut ovat kiellettyjä, samoin naispuoliset nännit – miespuoliset nännit sen sijaan ovat ”ihan ok”.

Facebookia on jo kauan kritisoitu vapaata puheoikeutta kannattavien aktivistien taholta siitä, että se sensuroi rintaruokintaa esittäviä kuvia. Naamakirja on myös lakkauttanut palestiinalaisten vastarintaryhmittymien fb-tilejä, mutta yksityisenä yhtiönä Facebook on käytännössä vapaa tekemään mitä tahansa sisältönsä suhteen.

Sensuurilista tuo kuitenkin toivottua lisävalaistusta yhtiön pimeästä puolesta eli siitä, kuinka se hyödyntää kolmansien maiden työvoimaa poliiseina vahtimaan ensimmäisen maailman luomaa sisältöä.

Lähteet:

 The RawStory http://www.rawstory.com/rs/2012/02/22/low-wage-facebook-contractor-leaks-secret-censorship-list/

Abuse Standard Violations http://www.rawstory.com/rs/wp-content/uploads/2012/02/facebookcensorshiprules.jpg

The Gawker http://gawker.com/5885714/

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat