G20 maat tukevat maiden ryöväämistä

RAI ohjeistus on susi lampaan vaatteissa.

Maailman 20 rikkaimmasta valtiosta koostuva G20-ryhmä helpottaa osaltaan maakaappauksia tukemalla Vastuullisten maatalousinvestointien periaatteita eli RAI:ta.  Kyseisen ohjeistuksen on laatinut Maailmanpankki yhdessä YK:n elintarvike-ja maatalousjärjestö FAO:n, YK:n kauppa – ja kehitysjärjestö UNCTAD:n sekä kansainvälisen maatalousrahasto IFAD:n kanssa.

Tänä vuonna G20-kokouksessa keskityttiin keskustelemaan ruoan hinnan epävakaudesta ja kasvavasta nälänhädästä, kun samaan aikaan maanviljelijöiltä, kalastajilta ja alkuperäiskansoilta ryöstetään miljoonia hehtaareita hedelmällistä maata.

Sadat kansalaisjärjestöt vaativat kesäkuussa G20-kokouksen yhteydessä Maailmanpankkia hylkäämään lopullista RAI-ohjeistusta koskevat periaatteet, sillä edesauttaa merkittävästi maiden kaappaamista. Järjestöjen mukaan RAI-ohjeistus on kokonaisuudessaan laiton.

YK:n ruokaturvan erikoisraportoija Olivier de Schutterin mukaan RAI on valitettavan puutteellinen:

-Ohjeistus ei tähtää maatalouden kehittämiseen eikä ekologisesti kestävään viljelyyn, vaan se toimii ikään kuin maailman maaseutuväestön hävittämistä voisi vauhdittaa vastuullisesti, Schutter toteaa.

Kritisoijien mukaan RAI:n ongelmana on muun muassa sen vapaaehtoisuus investoijien keskuudessa. Vastustajien mielestä RAI luo ainoastaan illuusion siitä, että on olemassa jonkinlaiset ohjeistukset, mutta jotka loppupeleissä eivät olekaan sitovia. RAI:n todellisena motiivina sanotaan olevan halu avata uusia alueita tehoviljelylle, jonka seurauksena pienviljelijät ja paikallisyhteisöt menettävät elinkeinonsa ja joutuvat köyhyyden partaalle.

Kansalaisjärjestöjen vetoomuksessa painotetaankin kestävän viljelyn ja paikallistuotannon olevan parhaita tapoja kansakuntien ruokkimiseen ja planeettamme suojelemiseen.

Lähde: www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2527891/voiko-viljelymaat-anastaa-eettisesti

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25375

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat