Geenimuunnellun ruoan vaarat

Responsible Technology, ote Jeffrey M. Smithin kirjasta ”Geeniruletti”

Vuonna 2009 Yhdysvaltojen ympäristön ja lääketieteen akatemia (AAEM) antoi lausunnon geenimuunneltujen elintarvikkeiden turvallisuudesta: “Useat eläinkokeet osoittavat geenimuunneltujen (GM) elintarvikkeiden aiheuttavan vakavia terveysriskejä, mm. hedelmättömyyttä, immuniteettihäiriöitä, solujen vanhentumista, insuliinituotannon häiriöitä ja muutoksia sisäelimissä ja ruoansulatusjärjestelmässä. AAEM on ohjeistanut lääkäreitä kehottamaan ihmisiä välttämään geenimuunneltuja elintarvikkeita.”

Jo vuodesta 1996 on ihmisille syötetty geenimuunneltuja ruoka-aineita useissa teollisesti tuotetuissa ruoissa. Miksi elintarvikevirastot eivät suojele kansalaisia paremmin? Syynä on usein painostus ylemmältä taholta, Yhdysvalloissa jopa Valkoisesta Talosta asti. Vuonna 1992 Yhdysvaltojen elintarvikevirasto (FDA) totesi, että GM –ruoat eivät juuri poikkea tavanomaisista ruoista, eivätkä näin aiheuta ihmisille vaaraa, eikä tarkempiin tutkimuksiin ole tarvetta. Myöhemmin julki tulleiden asiakirjojen mukaan tätä päätöstä ajoi Valkoisen Talon neuvonantaja ja elintarvikeviraston elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Michael Taylor, suuren biotekniikkayrityksen Monsanton entinen lakimies ja sittemmin sen varapääjohtaja.

Todellisuudessa FDA:n tutkijat olivat toistuvasti varoitelleet GM –elintarvikkeiden ennalta arvaamattomista sivuvaikutuksista, kuten mahdollisista allergioista, uusista sairauksista, aineenvaihduntaongelmista ja ravintoarvoista. He vaativat kattavia turvallisuustutkimuksia, mutta heitä ei kuunneltu. Nykyään samat yritykset, jotka aiemmin salasivat biokemiallisten tuotteidensa vaarallisuuden, ovat päättämässä ovatko heidän GM –elintarvikkeensa turvallisia. Teollisuus rahoittaa tutkimukset, joista he voivat konsultoida elintarvikeviraston kanssa halutessaan. Raportointipakkoa ei ole, joten kyseessä on naurettava kulissi.

Geenimuunneltujen viljojen, kuten soija, maissi, puuvilla ja rypsi, DNA:han on pakotettu vieraita geenejä. Vieraat geenit ovat mm. bakteereista ja viruksista, joita ei aiemmin ole luonnostaan ollut ihmisen ruokavaliossa.

Geneettinen muuntelu tuo vieraita geenejä luonnollisten lajien välisten rajojen yli. Kyseessä on raaka tekniikka, joka on hyvin kaukana luonnonmukaisesta evoluutiosta ja jalostuksesta. Laboratorio-oloissa eristetty geeni lisätään suoraan soluihin tai siirretään bakteerien mukana solun DNA:han. Muunnettu solu kloonataan kasviin, jossa muunnetut solut aiheuttavat muutoksia koko kasvin DNA:ssa. Yksittäinen geeni voi muokata kasvin luonnollisia geenejä korvaamalla, tuhoamalla tai aktivoimalla ja sammuttamalla niitä ja siten muuttamalla odottamattomasti kasvin ominaisuuksia. Jopa itse kloonattu vieras geeni voi prosessissa vioittua tai muuntua ja aiheuttaa allergiaa tai sairauksia aiheuttavien proteiinien muodostumista.

Markkinoilla olevat GM –elintarvikkeet

Tällä hetkellä merkittäviä geenimuunneltuja kasveja ovat soija, maissi, rypsi, puuvilla ja sokerijuurikas, joihin on siirretty kasvimyrkkyjen vastustuskykyä lisääviä bakteereita sekä hawaijilainen papaija sekä kesäkurpitsa ja keltainen kesäkurpitsa, joita on muunneltu kestämään kasviviruksia. Kun GM –kasvit on saatu sietämään paremmin kasvimyrkkyjä, voidaan niitä käyttää paljon enemmän, ja siten niitä myös kertyy huomattavan paljon enemmän kuluttajan elimistöön. Geenimuunnelluista maissista ja puuvillasta löytyy myös siirretty hyönteismyrkyn geeni, joka on peräisin luonnollisesta Bt –maabakteerista bacillus thuringiensis, jota muunneltu kasvi tuottaa joka solussaan. Bt –maissi ja –puuvilla tuottavat siis itsessään hyönteismyrkkyä ja näitä edustaa koko GM –sadosta 19 %. GM –sadosta 68 % on vastustuskykyisiä kasvimyrkyille ja näistä 13 % myös tuottaa Bt –hyönteismyrkkyä.

Todisteet GMO:n haitallisuudesta kasaantuvat

GM –soija aiheuttaa allergioita, joista osaa ei ole aiemmin edes havaittu. Englannissa huomattiin GM –soijan kauppoihin tulon jälkeen soija-allergioiden kaksinkertaistuneen. PRIK-testillä (ihon ärsytys allergeeneilla) havaittiin joidenkin reagoivan GM –soijaan  mutta ei luonnolliseen soijaan. Siitä on löydetty uusi allergeeni, jota ei luonnollisessa soijassa ole. Keitettynä GM –soija sisältää jopa seitsenkertaisen määrän soijan allergeeneja.

Bt –maissi ja –puuvilla aiheuttavat allergian tapaisia yliherkkyysreaktioita samalla tavoin kuin Bt –hyönteismyrkyn ruiskutuksista. Biotekniikan yritykset väittävät, ettei Bt –geeni ole ihmisille haitallinen, koska sen luonnollista muotoa on käytetty peltoruiskutuksissa jo pitkään. Todellisuudessa ruiskutuksista on aiheutunut paljon allergian tyyppisiä reaktioita pelloilla ja ruiskutuksissa työskennelleille ja nykyään myös Bt –viljaa käsitteleville. Samanlaisia immuunivasteen reaktioita ja jopa sisäelimien vaurioita on aiheutunut Bt –maissia syötetyille rotille ja hiirille. Bt –bakteerin pitoisuudet ovat kasveissa tuhatkertaisia ja myrkyllisempiä kuin ruiskutuksissa käytetyssä luonnonmukaisessa versiossa.

Geenimuunnellut elintarvikkeet eivät läpäise allergiatestejä, sillä niiden muunnelluilla proteiineilla on allergisoivia ominaisuuksia. Maailman terveysjärjestö suosittelee GM –elintarvikkeille seulontatarkastuksien käytäntöä allergian aiheuttajien varalta, mutta toistaiseksi ainakaan GM –soija, –maissi ja –papaija eivät läpäisisi testejä. Geenimuunnellut elintarvikkeet voivat myös aiheuttaa allergioita muille ruoka-aineille. Hiirikokeissa on havaittu GM –soijan vähentävän radikaalisti ruoansulatuksen entsyymejä, mikä voisi ihmisessäkin aiheuttaa yliherkkyyttä ja allergioita muille ruoka-aineille. Bt –hyönteismyrkky aiheutti hiirillä immuunireaktioita aiemmin turvallisiin ruokiin. Markkinoille hyväksyttyjen ja allergiatestattujen GM –herneiden syöttäminen hiirille aiheutti niillä reaktioita muita ruokia kohtaan.

GM –elintarvikkeet aiheuttavat lukuisia ongelmia sisäelimissä ja sukusoluissa. Lukuisissa kokeissa geenimuunnelluilla ruoka-aineilla ruokituilla hiirillä ja rotilla on havaittu selviä muutoksia ja vaurioita sisäelimissä, kuten maksan vaurioita ja koon muutoksia, ruoansulatusjärjestelmän pintasolukossa syöpään viittaavaa kasvua, sukuelimien muutoksia ja hedelmättömyyttä sekä imeväiskuolleisuuden merkittävä nousu. Pidempään ruokituilla hiirillä poikueet pienenivät ja poikaset olivat pienempiä ja kuolleisuus oli paljon korkeampi. Hamsterit menettivät lisääntymiskyvyn kokonaan yleensä kolmanteen sukupolveen mennessä. Bt –maissi ja –puuvilla on aiheuttanut karjalle tuhansia kuolemia Intiassa ja steriiliyttä Yhdysvalloissa sekä karjan ja siipikarjan kuolemia Euroopassa ja Aasiassa. Filippiineillä viisi kylää sairasteli läheisen pellon Bt –maissin pölyttäessä siitepölyä.

Muunneltu geeni säilyy aktiivisena kehossa. Eläinkokeissa on todettu GM –ruoan geenien aiheuttavan vakavia muutoksia elimissä, mutta jostain syystä ihmiskokeita ei ole katsottu tarpeelliseksi. Ainoa julkaistu tutkimustulos GM –ruoan vaikutuksista ihmiseen oli GM –soijan geenin siirtyminen ruoansulatuksen bakteereihin ja sen toiminnan jatkuminen kehossa. On siis mahdollista, että osa GM –ruoan geeneistä jää vaikuttamaan kehoon. Antibioottiset geenit saattavat lisätä ihmisissä antibiooteille vastustuskykyisiä tauteja. Hyönteismyrkkyjä valmistavat geenit saattavat siirtyä ihmisen elimistöön ja alkaa valmistaa myrkkyä kehon sisällä. Eläinkokeet ovat jo todistaneet geenimuunneltujen ruokien toimivan tavallisesta poikkeavalla tavalla ja geenien siirtymisen eläimen kehoon, jopa sikiöön asti.

Geenimuunneltu lisäravinne aiheutti tappavan epidemian. 1980 –luvulla Yhdysvalloissa levisi tavallisen aminohappolisäravinteen L -tryptofaanin geenimuunneltu versio, joka aiheutti lähes sata kuolemaa ja arviolta 5000 – 10 000 ihmisen sairastumisen ja vammautumisen. Alkuperältään japanilainen aminohappovalmiste oli johdettu geenimuunnellusta bakteerista ja sen jäljille kesti vuosia päästä, ennen kuin se vedettiin pois markkinoilta. Epidemian aiheuttaja oli vähällä jäädä kokonaan huomiotta, mutta koska EMS-taudin oireet olivat erikoiset, ilmenivät nopeasti ja merkittävällä tavalla, oli se mahdollista tunnistaa. Markkinoilla olevien GM –elintarvikkeiden ja muiden valmisteiden ihmisille aiheuttamia vaivoja ja vaaroja ei ole mikään virasto valvomassa, eikä kukaan ole aloittanut laajoja ihmiskokeita tai pitkäkestoisia eläinkokeita niiden turvallisuuden varmistamiseksi. Suuri osa niiden aiheuttamista sairauksista voi hukkua ihmisten tavallisten vaivojen sekaan. Suuret biotekniikan yritykset pelaavat suurta geenirulettia ihmiskunnan terveydellä ja tulevaisuudella omaksi hyödykseen.

Euroopan Unioni on päättänyt, ettei yksittäinen jäsenvaltio voi kieltää geenimuunneltujen ruokien viljelyä ja tuottamista, mutta valmisteissa tulee mainita, jos valmiste sisältää yli 0,9 % geenimuunneltuja ainesosia. Asiasta käydään keskustelua, mutta Yhdysvalloissa yleinen mielipide ei ole vielä kääntynyt kovin GM –vastaiseksi, muusta maailmasta puhumattakaan. Jokaisen kannattaa miettiä, mitä kaikkea monikansallisten yritysten elintarvikkeet voivat sisältää. Suomessa ei geenimuunneltuja elintarvikkeita ole kovin paljoa tarjolla, mutta pienikin määrä saattaa olla juuri se vaarallinen. Suosikaa GM –vapaata ruokaa ja suosikaa kotimaisia ja luonnollisia raaka-aineita!

 

Alkuperäinen artikkeli lähteineen:

http://responsibletechnology.org/health-risks

18 kommenttia

 1. GM L-tryptofaanin aiheuttamasta epidemiasta:

  1. ’Lähes sata’ vainajaa on 37.

  2. Vammautuneita oli 1500 eikä kymmeniä tuhansia.

  3. Geenimuuntelun osuus ei ole läheskään niin selvä kuin artikkelissa väitetään. Lukekaa esim. (engl) Wikipedian juttu L-tryptofaanista.

  PS. Mitä ’vieraisiin’ geeneihin tulee, kyllä virukset siirtelee perimää ihan omin nokkineenkin lajista toiseen – ihmisenkin genomista melkoinen osa on virusten tuomaa ’roskaa’, josta perimän säätelyjärjestelmä on suurimman/hyödyttömän osan disabloinut.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Tekstissä mainittiin sokerijuurikas. Mistä voi tietää varmasti syövänsä gmo_vapaata sokeria?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Ihmiset ovat syöneet geenimuunneltuja kasviksia jo yli 60 vuotta. Koko nykyinen maatalous perustuu satunnaisilla radioaktiivisella säteilyllä toteutettuihin mutaatiojalostuksiin ja tällä menetelmällä luotuihin lajikkeisiin.

  GMO on vain tarkempi työkalu jalostajille.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
 4. On todella outoa, että on ihmisiä, jotka sitkeästi puoltavat ruokakasvien luonnotonta geenimuuntelua. Sen lisäksi, että tutkimukset osoittavat GM-ruoan epäterveelliseksi, geenimuuntelu on valtaisa bisnes patentin saaneelle firmalle. Miksi sellaista pitäisi suosia, että yksi firma saisi yksinoikeuden johonkin kasviin? Kuvioon kuuluu lisäksi, että GM-kasvi tehdään hybridiksi, jolloin viljelijät joutuvat ostamaan joka vuosi uudet siemenet firmalta. Moni maanviljelijä esim. Intiassa on mennyt konkurssiin ja tehnyt itsemurhan GM-viljan käyttöönoton seurauksena. Kysymyksessä on GM-viljan valmistajien vallan ja rahanhimo – näistä etumaisena Monsanto, joka aikaisemmin toimi myös myrkyllisen aspartaamin valmistajana. Monsanton mädännäisyys tuli selkeästi esille TV:ssä aikoinaan esitetyssä dokumentissa ”Ulkolinja: Monsanto – outoa agrobisnestä”.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
   1. Itselleni se suurin ongelma GMO kasveissa on nimenomaan se, että jokin yksityinen yritys(käytännössä Monsanto) voi patentoida tämän geenomuuntelulla jalostamansa lajin itselleen. Ajatuksenakin jo aivan sairasta, että ”omistat” jonkin eliölajin. Sama pätee bakteereihin.
    Tästä seuraa pitkällä aikavälillä tietysti maatalouden keskittyminen yksiin käsiin. Myös se on ajatuksena sairas, että yksi yritys saa hallinnoida suurinta osaa maailman maataloudesta, eli käytännössä yhden yhtiön hallitus päättää, mitä ihmiset syövät.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
    1. H: ”Itselleni se suurin ongelma GMO kasveissa on nimenomaan se, että jokin yksityinen yritys(käytännössä Monsanto) voi patentoida tämän geenomuuntelulla jalostamansa lajin itselleen”

     Et siis paa hanttiin jos kasvilaji-patentointi täällä kielletään ja yksityiset perheviljelmät alkaa tehdä GMO:ta ?
     (USA:ssa luomussa saa muistaakseni olla 5% GMO:ta).

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Artikkelissa on räikeitä epäloogisuuksia. Esim.

  ”Vieraat geenit ovat mm. bakteereista ja viruksista, joita ei aiemmin ole luonnostaan ollut ihmisen ruokavaliossa”

  ..versus..

  ”siirretty hyönteismyrkyn geeni, joka on peräisin luonnollisesta Bt –maabakteerista bacillus thuringiensis”

  Kuitenkin:
  Ihminen syö maabakteereita jo vauvaikäisestä asti (suojelee allergialta kuulemma) ja niitä tulee multaisten pottujen ja porkkanoiden mukana. Äiditkin voi raskaana odottaessaan syödä maata (savea ym).
  Ja maalla ilmassa leijuu jatkuvasti maahiukkasia ja -bakteereja.. Emme ainoastaan syö vaan hengitämme niitä !

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Ikävä kyllä, en seuraavalle lähdettä muista,mutta… Luin GM-tuotteiden pitkäaikaisemmista eläinkokeista jo aikapäiviä sitten, tulokset olivat monielinvaurioita, syöpien exponentaalista kasvua, kuolemien lisääntymistä, ym… Teollisuus sanoi että eläimiä oltiin liian pitkään käytetty tutkimuksissa, joten siitä kaikki johtui, eikä suinkaan tuotteista joita testattiin. Monsanton eläinkokeiden kesto oli kaksi viikkoa, jonka jälkeen elikot lopetettiin ja kerrottiin kaiken olevan kunnossa…
  Maaperäbakteerit ovat jänniä organismeja, yksi yleisimmistä, aktinobakteeri eli sädesieni, on luonnossa biotyypin ilmeinen elinehto, asuntojen rakenteisin koeteusvaurioiden yhteydessä bakteeri joutuu kontaktiin boorin kanssa, maamme rakennusteollisuuden huippukeksintöjä eläinperäiset tasoitteet, joista boori on lähtöisiun. Aktinobakteeri boorin johdosta muuntuu, sanoisinko mutatoituu, jonka jälkeen sädesieni kykenee tuottamaan aivan uusia ja hämmästyttäviä toksiineita taisteluunsa muita organismeja vastaan elinolojen hankaloituessa, kuten kuivumisen johdosta. Eläinkokeissa sikojen sukusolut tuhoutuivat, keuhkojen ääreisrakkulat tulehtuivat kroonisesti,autoimmuunisairaudet räjähtivät silmille, ym… Tutkijaprofessori Salkinoja-Salonen toimitti vuonna 1994 Ahon tietoon hälyttävät tulokset, jonka seurauksena ainoastaan rakentajan vastuu lyheni 10 vuoteen. Ei ole rahaa korjata tilannetta, jonka laajuus on kammottava, kun valtio itsekin on kertonut kolmanneksen omistamistaan kiinteistöistä kärsivän kosteusvaurioista, joiden korjuuseen ei riitä rahaa. Kyse on sairaaloista, kouluista, päiväkodeista, virastoista ja muista rakennuksista.
  Tutkimus vaiettin, tekijä kansainvälisesti maamme huippua, joten hulluksi leimaaminen tai muu käytäntö ei hänen kohdallaan onnistunut. Uudet tutkimukse aloitettiin 2008 kahden tutkimusryhmän toimesta, sanan toksiini on kansan silmiin uinut löydöksellä, jotta kun mattoa maton päälle liimataan, alkaa kemiallisen reaktion johdosta toksiineja sisäilmaan tulemaan.
  Kansantervayslaitos ennen lakkautustaan lausui suurimmaksi uhkaksi kansanterveydelle olevan sisäilmaongelman. Tloksena virasto lakkautettiin ja tilalle tuli huippututkijoidemme THL…
  Miksi olemmakaan maailman sairain kansa? Miten autoimmunisairaudet ovatkaan yleistyneet, muustaq puhumattakaan.
  Bakteerit ja viirukset saattavat käyttäytyä erittäin arvaamattomasti, ilmeisesti tulevat elämään paljon meitä pidempään. Kun ravintoa bakteereiden ja virusten avulla muunnellaan, seuraukset ovat niin pelottavia, ettei niistä saa kansalle puhua, ettei kansa pelästyisi, maan tapa moinen, kuten sisäilmaongelma ja pankkikriisi joka ei meitä kosketa…
  Sokerijuurikkaan GM-muoto ei ole sokerin valmistusta varten vaan teollisuutta, joten sokerikiposta sitä ei löydy. Eläinten rehu sitten GM-soijaa sisältääkin, kun ei ole kuulemma kotimaista rehuproteiinia mahdollista tuottaa, paitsi hamppu mutta kun huume… Eli ollaan hiljaa…
  Anteeksi sekava muoto tässä purkautumisessa, vielä -90 luvulla alaa opiskellessa geenimuuntelusta, kuten ydinteknologiastakin puhuttiin niin kovin paljon avoimemmin, tietopimento mihin olemma joutuneet on kammottava jo itsessään.
  Sisäilmaongelman toksiinitutkimukset lähtivät lopulta käyntiin kun kehitettiin laite jolla noita ns. supertoksiineita tutkitaan, tosin petrimaljoissa siansiittiöiden kuolinnopeus ilmeisesti toksiinin koostumuksesta, tai näin olen lukenut, mutta kuinka ollakaan luin sitten Ruotsalaisten keksineen toksiinien kehosta erotteluprosessin. Moisista toki ei puhuta.
  Pelottavaa on se hyväuskoisuus, jolla monikansallisiin yrityksiin luotetaan, kuten viranomaisiinkin maassamme! Korkeakoulu-uudistus lakkautti maassamme lopunkin riippumattoman tutkimuksen, tuottajat kertovat tutkineensa turvallisuuden, joka sitten muuttuukin tutkituksi faktaksi.
  Monsanto on sama yritys joka tuotti tutkitusti täysin turvallista Agent Orange kasvimyrkkyä, jonka laajoista ruiskutuksista kärsitään Aasiassa vieläkin, sikiöiden vauriot vaan jatkuvat. Saati miten kävi veteraanien, en usko kenenkään kehtaavan sanoa että seurauksia oltaisiin myönnetty!
  Asioita saa avattua huomattavasti enemmän, mitä useammasta lähteestä tietoa löytää, apinasuodatin toki piutää olla sisäänajettu, sillä disinformaatit tuntuvat esiintyvän ns. vaihtoehtomedioina, sotkien övereiksi foliopipoa päähän sovitettavaksi. Yleisen Pyhän Totuuden kritisijoijat leimataan hulluiksi ja vastuuttomiksi, kuten sika-piikki katastrofissa, ja kun ohittamattomia haittoja ilmenee, kukapa kantaakaan vastuun… Kaikki rokoteseuraukset tutkii THL, ruumiinavaukset siirrettiin myös virastolle erittäin pienellä informaatiolla kansalle…
  Tupakka, asbesti, ym….

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
  1. Useimmat vauriot johtuu itse asiassa epäpuhtauksista, torjunta-ainejäämistä. Usein Roundup pääsyyllinen.
   Googlailtua:

   ”A 2000 in vitro study on mouse MA-10 cells concluded that Roundup inhibited progesterone production by disrupting StAR protein expression”
   ”A 2009 study on rats has found that Roundup is a potent endocrine disruptor causing disturbances in the reproductive development when the exposure was performed during the puberty period”
   (Tuo StAR proteiini on tärkeässä osassa mm. kiveksissä).

   Eli GM-menetelmän piikkiin halutaan sälyttää se syyllisyys mikä olikin todennäköisemmin sivuaineessa eli Rounduppijääminä ?

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Eikö kuluttaja, ihminen, ruokansa hankkija ITSE SAA PÄÄTTÄÄ ?
  Sensijaan että joku virasto, ympäristöjärjestö päättäisi ostoskorinsa hänen puolestaan,
  annetaan kuluttajan itsensä päättää kaupassa mitä ostoskoriinsa laittaa.

  Enemmän omaehtoista valinnanvapautta, please !

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 8. Siis tuo Yhdysvaltojen ympäristön ja lääketieteen akatemia (AAEM) johon jutussa viitataan on humpuukilääketiedettä edistävä yhteistö… ei mikään virallinen taho, kuten hienosta nimestä voisi päätellä. Voisin moittia toimitusta lähdekritiikittömyydestä, mutta Magneettimedian osalta se olisi täysin turhaa 😉

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 9. Jessus mitä huuhaata täällä puhutaan. Me emme käytännössä syö luonnonmukaista ruokaa. Sika, lehmät, maissi, viljat, kaikki ne ovat geenimanipuloituja jo 8000 – 10 000 vuotta sitten. Viljoissa on tapahtunut melko pian geenimuunnos, kun ihminen on aloittanut viljelemään villiviljoja. Muunnos on saanut jyvät pysymään palossa paremmin. Myöhemmin seuraava muunnos on tehnyt niistä ravintorikkaapia ja satoisampia. Samoin maissi. Maissi varsinkin on todella muokattu. Maissi ei pysty enää lisääntymään ilman ihmistä. Tomaatit, useat hedelmät jne. ovat geenimuokattuja. Ymmärrättekö te täällä mitä tarkoittaa geenimuokattu?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Juu, nämä ’hämähäkkivuohet’ ovat täysin vaarattomia.

   http://www.theguardian.com/science/2012/jan/14/synthetic-biology-spider-goat-genetics

   Ruokakasvia muutetaan niin että se rupee tuottamaan uutta myrkkyä joka suojaa sitä hyönteisiltä hyvin (Bacillus thurengiensis). Kaikki hurraa — science btch! jne jne. Se että tämä myrkky joutuu ihmisen elimistöön ja aiheuttaa syöpää, juu, se on huuhaata se. EPAn mielestä vielä kaikki Bt:n määrä elimistössä on sallittu, mitään ylärajaa ei tarvita.

   http://www.beyondpesticides.org/gmos/reportsandpublications/gmofactsheet.php

   http://www.collective-evolution.com/2014/02/25/epa-approves-unlimited-amount-of-gmo-bt-toxin-pesticide-in-your-food/

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Itse asiassa tuo ’The Guardian’in väite, ettei esim. vuohen ja hämähäkin geenit voisi sekoittua luonnossa, pidä ihan loppuun asti paikkaansa: virukset voivat siirtää geenejä myös aitotumallisilla lajista ja pääjaksosta, jnpp. toiseen, vaikka moinen on toki erittäin harvinaista. Bakteereilla tällainen ’horisontaalinen geenien siirto’ (HGT/LGT: http://en.wikipedia.org/wiki/Horizontal_gene_transfer) on aika yleistä – esim. antibioottiresistenssi leviää sen avulla bakteerilajista toiseen.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 10. Horisontaalin geenisiirtymän harvinaisuutta ellei suoranaista mahdottomuutta on pidetty yhtenä perusteena GMO:n turvallisuudelle.

  On siis selvää, että bakteerit vaihtavat geenejä melkein säännönmukaisesti. Samalla kun tiedetään, että geenit eivät kaikki pilkkoudu ruoansulatuksessa vaan siirtyvät jopa suoraan verenkiertoon niin nähtävillä on hyvinkin laajat seuraukset. Puhumattakaan muista mahdollisista tavoista geenien siirtyä ja päätyä osaksi vieraita eliöitä. Kuten Liisa Kuusipalo kirjoittaa:

  ”mitä maissin siirtogeenit tekevät simpukan lisääntymisrauhasissa?”

  http://www.telemail.fi/liisa.kuusipalo/geeni.html

  Ei siis ole mitään syytä ajatella, että vain bakteerit vaihtaisivat keskenään geenejä. Pikemmin aivan päinvastoin, koko luomakunnan kaikkia eliöitä tulee arvioida keinotekoisten geenien lopullisena sijaintipaikkana:

  ”The scope for horizontal gene transfer is essentially the entire biosphere, with bacteria and viruses serving both as intermediaries for gene trafficking and as reservoirs for gene multiplication and recombination (the process of making new combinations of genetic material). ”

  http://www.i-sis.org.uk/horizontal.php

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 11. Mitä tulee tapaukseen Showa Denko ja L-tryptofaani niin on varsin selvää, että kyseessä on bakteerien geenimanipuloinnista johtuva seuraus – vaikka esitetyissä luvuissa olikin liioittelua (miksi?).

  ”Based on these points, we conclude that it is highly likely that genetic engineering was the determining factor in generating this toxin.”

  Lainaamatta koko perustelua, todetaan, että havaintojen perusteella on erittäin todennäköistä, että geenimanipulointi oli määräävä tekijä myrkyn kehittymiselle.

  Ja lisäksi:

  ”Recent evidence show that FDA planted confusing lies about this case. Thus, the bacteria were genetically engineered from the beginning (1984) and not after december 1988. Also hundreds of clearcut cases appeared before december 1988. Therefore the filter argument falls completely.”

  Viimeisimpien havaintojen mukaan FDA on levittänyt harhaanjohtavia valheita tapauksen johdosta. Sillä, bakteerit olivat geenimanipuloituja jo vuodesta 1984 eikä vasta vuoden 1988 joulukuun jälkeen. Satoja selviä tapauksia ilmeni jo ennen joulukuuta 1988. Siksi suodatusperustelu [se, että myrkyn kehittyminen olisi johtunut puutteellisesta suodatuksesta/puhdistamisesta] muuttuu pätemättömäksi.

  http://www.psrast.org/jftrypt.htm

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat